Alex Mihai Stoenescu s-a transferat de la „Jurnalul Naţional” la „Adevărul”

În 2004 „Jurnalul Naţional” a început serialul despre revoluţie care a fost subiectul cărţii mele „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”, bizuindu-se în mare parte pe scrierile lui Alex Mihai Stoenescu (fost informator al Securităţii – linc). Acum, în 2009, îl văd pe domnul Stoenescu ca principal „expert în problemele revoluţiei” consultat de ziarul „Adevărul”, în cadrul serialului despre revoluţie publicat de acest ziar (linc), fiind popularizat simultan şi la B1TV.

Despre revoluţia din Timişoara Alex Mihai Stoenescu scria: “Pentru a se descurca în plasa deasă a legendei, cititorul are la dispoziţie aproximativ 300 de cărţi despre evenimentele de la Timişoara, din care doar vreo cinci păstrează încă peste timp căldura relatării din vecinătatea evenimentului şi numeroase detalii apropiate cumva de adevăr. Rămîn interesante mărturiile consemnate de Miodrag Milin, Marius Mioc şi Titus Suciu, unele încărcate sentimental şi înfrumuseţate politic” (“Istoria loviturilor de stat din România – vol. 4 (I)”, Editura Rao, Bucureşti 2004, pag. 320). Însă răspîndeşte apoi teorii pe care nici unul din cei trei autori menţionaţi nu le susţin.

Alex Stoenescu reia în „Adevărul” ideile sale mai vechi expuse şi în cărţile sale, idei care repetă teoriile lui Ceauşescu despre agenturili străine şi poleiesc imaginea lui Iliescu, atribuindu-i un rol disproporţionat de mare în răsturnarea lui Ceauşescu. În esenţă, scrierile lui Stoenescu se înscriu în acţiunea de contestare a Proclamaţiei de la Timişoara (linc) şi a adevărului despre revoluţie exprimat în ea: „A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor”. Sînt aceleaşi teorii pe care le-a susţinut şi în cărţile sale, deja comentate pe acest blog. Pentru cititorii mai noi ai acestui sait, dau mai jos lincurile comentariilor la scrierile lui Alex Mihai Stoenescu pe care le-am publicat aici:

“Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu” – comentariu la primul volum al acestuia despre revoluţie – “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (I)”, Editura Rao Bucureşti, 2004.
“Securitatea în revoluţia din 1989, după părerea lui Alex Stoenescu” – comentariu la capitolul “Departamentul Securităţii Statului la începutul revoluţiei” din “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (II)”, Editura Rao Bucureşti, 2005.
Greşita distincţie a lui Alex Stoenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) – prima parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
Greşita distincţie a lui Alex Stonenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (2) – a 2-a partea a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
Căderea lui Ceauşescu, văzută de Alex Stoenescu – Comentariu la partea legată de căderea lui Ceauşescu din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
Cică Măgureanu a scris o carte cu dezvăluiri supărătoare pentru Iliescu – comentariu la cartea „De la regimul comunist la regimul Iliescu. Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu” (Editura Rao 2008).
Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu – comentariu la un capitol al cărţii „Interviuri despre revoluţie” (Editura Rao 2004).

3 gânduri despre „Alex Mihai Stoenescu s-a transferat de la „Jurnalul Naţional” la „Adevărul”

 1. Domnule Marius Mioc,

  Munca dlui Alex Mihai Stoenescu de culegere de informatii cu privire la subiect este impresionanta si pentru acest travaliu merita toate felicitarile, chiar daca a beneficiat de rasplata si de sustinere financiara. Dar concluziile sale sunt fundamental gresite.
  Serialul de la B1 tv nu spune noutati esentiale, dar propun sa mai asteptam – ne putem trezi cu surprize de proportii, nu numaidecat din partea dlui Alex Mihai Stoenescu, ci din partea postului.
  Si, cine stie, chiar acest blog poate sa furnizeze surprize de proportii…
  Al dvs., Valeriu Mangu

  Nota. Dupa cate constat, de cateva zile, dreptunghiul din dreapta care anunta comentatorii a devenit neincapator prin acapararea lui de catre un singur corespondent. Cititorii pot in felul acesta sa scape unele comentarii, neputand sa-si dea seama ca au scris si alti comentatori, „impinsi” afara din dreptunghi de anunturile privind textele acestui comentator, zelos mai ales prin gravele disfunctii de ordin gramatical. Desigur, nu neg nimanui dreptul de a scrie, dar, atentie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.