Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova

Continui prezentarea, în paralel cu articolul „Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea” a domnului Richard Hall, a reacţiilor avute de mine în 2004 pe seama aceleiaşi problematici, reacţii strînse mai apoi în volumul „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”. Acum, un articol despre „dezvăluirile” miliţianului Bejan, la care se referise şi Hall în lucrarea sa („Amintirile fostei securităţi şi miliţii despre „turiştii sovietici”, „Ciudaţi turişti, dar încă mai ciudate, reacţiile autorităţilor”). Suplimentar faţă de ce am scris în 2004, nişte observaţii legate de raportul SRI despre revoluţie.

Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova

În Jurnalul Naţional din 7 decembrie 2004, fostul şef al Direcţiei de Relaţii Publice al Armatei, Alex Stoenescu, publică articolul „Turiştii ruşi studiau harta Bucureştilor”. Articolul este destinat scepticilor care nu vor să creadă că agenturili străine au făcut revoluţia din 1989.

Printre zecile de mii de miliţieni ai scumpei noastre patrii Alex Stoenescu a descoperit unul care a văzut cu ochii săi turişti străini în decembrie 1989. Concret, miliţianul Bejan a văzut 3 bucăţi turişti, de presupus sovietici, care au oprit maşinile Lada cu care veniseră şi au scos apoi o hartă pe care s-au uitat. Cam asta e dovada implicării agenturilor străine oferită de Alex Stoenescu, prin intermediul martorului Bejan.

Dacă Bejan ar fi spus că acei turişti au scos o mitralieră şi au început să tragă, sau măcar că s-au apucat să incite populaţia în vreun fel, aş fi zis că poate avem o dovadă a implicării agenturilor străine, sub rezerva adeveririi declaraţiei lui Bejan. Dar cîtă vreme singurul lucru care se spune despre aceşti turişti este că s-au uitat pe o hartă, din punctul meu de vedere declaraţia lui Bejan e egală cu zero. Ce e neobişnuit pentru cineva străin, care nu cunoaşte locurile şi caută să se orienteze, să se uite pe o hartă? Mai mult, turiştii ăia se uitau pe hartă sub nasul miliţienilor în uniformă, deci nu aveau simţămîntul că fac ceva subversiv.

Pe lîngă declaraţia lui Bejan, Jurnalul Naţional mai publică o fotografie cu una bucată maşină Lada, sub care scrie: „În luna decembrie 1989, şoselele României au fost invadate de maşinile Lada ale vecinilor din Est”. Mie, care sînt unul dintre milioanele de români care n-au observat acea invazie de maşini Lada, fotografia cu una bucată maşină Lada, care nici nu e dovedit că datează din 1989, nu mi se pare o dovadă a „invaziei”.

Tot în Jurnalul Naţional din 7 decembrie 2004 se pomeneşte cazul sovieticilor împuşcaţi lîngă Craiova, în 24 decembrie 1989. E bine să se lămurească acest caz, căci s-a vorbit mult despre el. La OTV nu demult [e vorba de anul 2004] a apărut Paul Niculescu Mizil (individ simpatizat şi de Tucă) care spunea că s-au descoperit arme la acei sovietici, dovadă clară că revoluţia a fost pusă la cale de agenturi.

În 1999, la un simpozion despre revoluţie desfăşurat la Timişoara, generalul Dan Voinea, pe atunci procuror general, a fost întrebat care-i treaba cu sovieticii ăia împuşcaţi lîngă Craiova. Răspunsul lui Dan Voinea a fost: „În maşinile respective nu au fost găsite arme sau documente de natură a trezi bănuiala că ar fi contribuit în vreun fel la represiunea din decembrie 1989. Acest dosar există încă în lucru pentru că se pune problema responsabilităţii unui general care a ordonat de la distanţă celui care era în dispozitiv să deschidă focul asupra lor. Iniţial, el a zis că sînt terorişti, deci, aşa confirmă ofiţerul care a ordonat deschiderea focului, a spus că sînt terorişti, pe urmă acest general a spus: Nu, eu am spus că sînt turişti – şi de aici un joc de cuvinte care i-a pus în încurcătură pe cei care au ordonat direct tragerea. Cercetările, zic eu, sînt terminate în acest dosar şi noi intenţionăm să-l trimitem în instanţă”. Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” a tipărit discuţiile de la acel simpozion în volumul „Întrebări cu şi fără răspuns”, Editura Mirton 2001, explicaţia lui Dan Voinea fiind la pag. 137.

Jurnalul Naţional scrie că în maşini s-au găsit „truse medicale şi cuţite lungi” şi că se presupunea că acei turişti vor ataca Combinatul Chimic din Craiova. Deci KGB-iştii voiau să atace Combinatul Chimic cu cuţitele! Poate n-or fi fost ruşi sau basarabeni, ci ninja japoneji!

RapSRI1994RapSRI1994_0001Notă recentă: Nu găsesc pe saitul internet al Jurnalului Naţional articolul respectiv (şi-au actualizat saitul ştergînd multe din articolele mai vechi), însă despre trusele medicale şi cuţitele lungi ale sovieticilor împuşcaţi lîngă Craiova s-a scris şi în raportul SRI despre revoluţie din 1994 (perioada Virgil Măgureanu), preluat în mai multe locuri (linc).

De remarcat că raportul SRI este scris tot în stilul „Jurnalului Naţional”, pentru a sugera implicarea agenturilor străine în revoluţie, pe baza unor informaţii nesemnificative. Pe lîngă cazul cuţitaşilor sovietici, iată un alt citat: „cadrele de spionaj aflate în România şi-au intensificat activitatea, iar unele dintre acestea, sub acoperirea de corespondenţi de presă (exemplu: Victor Volodin – Izvestia, Vladimir Vidraşcu – Pravda), şi-au sporit preocupările pentru a obţine informaţii privind starea de spirit a populaţiei şi alte aspecte negative ce ar fi putut fi exploatate”. Din faptul că un ziarist caută să obţină informaţii – adică pur şi simplu îşi face meseria – se trag concluzii despre implicarea agenturilor străine. După aşteptările – nu ale fostei securităţi, ci ale actualului SRI – un corespondent normal al ziarului Pravda trebuia să transmită în decembrie 1989 doar informaţiile oficiale ale regimului Ceauşescu, adică faptul că la Timişoara nu s-a întîmplat nimic, orice încercare de a afla pe cont propriu informaţii fiind ceva extrem de ciudat. În cazul corespondenţilor sovietici, informaţiile găsite de ei au fost slăbuţe, dat fiind că au fost luaţi pe nepregătite de revoluţie, aflîndu-se la Bucureşti şi nu la Timişoara.

Vladimir Vidraşcu, "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea" în decembrie 1989, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/
Vladimir Vidraşcu, corespondent Pravda la Bucureşti în 1989 şi „cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea”, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/
Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu
Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe „cadrul de spionaj” Vladimir Vidraşcu

Vladimir Vidraşcu, „cadrul de spionaj” pomenit în raportul SRI, lucrează actualmente la Praga, în calitate de angajat al secţiei ruseşti a postului de radio Europa Liberă – Libertatea.

Despre raportul SRI legat de revoluţie eu am reacţionat încă din 1994 (linc), dar mi-am concentrat comentariile doar pe partea legată de Timişoara din acel raport.

Mai citeşte:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
1989: Aplicaţii militare în jurul României
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu

16 gânduri despre „Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova

 1. Domnule Marius Mioc,

  In cartea pe care am publicat-o recent – „Operatiunea =Ziua cea Mare=/Planul Departamentului Securitatii Statului de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu (14-22 decembrie 1989) – retroscenariul -„, plan de care s-a vorbit (si) aseara, in mod independent, la „b1 tv”, sub denumirea „Planul general de inlaturare etc.” – am aratat, cum, de altfel, am aratat si pe blogul de fata, ca „celulele de atac” au apartinut armatei „invizibile” a tarii. Astfel de „celule” au actionat si inainte, si dupa 22 decembrie 1989, atat ca in scopuri diferite. Cat priveste scopul urmarit inainte de 22 decembrie, acesta a privit in principal antrenarea massei in demonstratiile de strada. Ramane de stabilit care a fost scopul pentru care ele au actionat incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, incepand cu orele 17-18. In masura in care vom identifica in mod corect acest scop vom reusi sa intelegem intreaga desfasurare, toata evolutia evenimentelor si sa gasim raspunsurile si la alte intrebari – de exemplu, daca ministrul Vasile Milea s-a sinucis sau a fost ucis.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. Domnule Marius Mioc,

  Este interesant de urmarit si emisiunea din aceasta seara de la „b1 tv”, daca nu intervine neprevazutul.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 3. Turiştii sovietici au fost împuşcaţi de nişte criminali, care au tras fără somaţie, pentru că aşa ştiau ei că trebuiesc trataţi oaspeţii ce îţi vin în ţară, omorînd nişte oameni nevinovaţi şi neînarmaţi, care nu făcuseră decît răul de a încerta să treacă prin ţara bestiilor proaste şi tare fudule!

 4. În jurul datei de 15.12.1989, am fost martorul unei întâlniri cu doi astfel de bărbați, ”turiști” ruși, aflați într-o Lada înmatriculată în URSS: eram pe trotourul din dreptul librăriei din fața liceului Nic.Bălcescu (actualmente Carol I) din Craiova, când un autoturism Lada, cu numere de înmatriculare în URSS, a oprit pentru ca pasagerul de lângă șofer să mă întrebe: ”Kuda Filiași?” Am încercat să mă fac înțeles, mai ales prin semne, în sensu de a le indica direcția de mers, după care, cel care m-a întrebat a zis: Spasiva! și mașina a plecat în direcția indicată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.