Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova octombrie 28, 2009


Continui prezentarea, în paralel cu articolul „Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea” a domnului Richard Hall, a reacţiilor avute de mine în 2004 pe seama aceleiaşi problematici, reacţii strînse mai apoi în volumul „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional”. Acum, un articol despre „dezvăluirile” miliţianului Bejan, la care se referise şi Hall în lucrarea sa („Amintirile fostei securităţi şi miliţii despre „turiştii sovietici”, „Ciudaţi turişti, dar încă mai ciudate, reacţiile autorităţilor”). Suplimentar faţă de ce am scris în 2004, nişte observaţii legate de raportul SRI despre revoluţie.

Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova

În Jurnalul Naţional din 7 decembrie 2004, fostul şef al Direcţiei de Relaţii Publice al Armatei, Alex Stoenescu, publică articolul „Turiştii ruşi studiau harta Bucureştilor”. Articolul este destinat scepticilor care nu vor să creadă că agenturili străine au făcut revoluţia din 1989.

Printre zecile de mii de miliţieni ai scumpei noastre patrii Alex Stoenescu a descoperit unul care a văzut cu ochii săi turişti străini în decembrie 1989. Concret, miliţianul Bejan a văzut 3 bucăţi turişti, de presupus sovietici, care au oprit maşinile Lada cu care veniseră şi au scos apoi o hartă pe care s-au uitat. Cam asta e dovada implicării agenturilor străine oferită de Alex Stoenescu, prin intermediul martorului Bejan.

Dacă Bejan ar fi spus că acei turişti au scos o mitralieră şi au început să tragă, sau măcar că s-au apucat să incite populaţia în vreun fel, aş fi zis că poate avem o dovadă a implicării agenturilor străine, sub rezerva adeveririi declaraţiei lui Bejan. Dar cîtă vreme singurul lucru care se spune despre aceşti turişti este că s-au uitat pe o hartă, din punctul meu de vedere declaraţia lui Bejan e egală cu zero. Ce e neobişnuit pentru cineva străin, care nu cunoaşte locurile şi caută să se orienteze, să se uite pe o hartă? Mai mult, turiştii ăia se uitau pe hartă sub nasul miliţienilor în uniformă, deci nu aveau simţămîntul că fac ceva subversiv.

Pe lîngă declaraţia lui Bejan, Jurnalul Naţional mai publică o fotografie cu una bucată maşină Lada, sub care scrie: „În luna decembrie 1989, şoselele României au fost invadate de maşinile Lada ale vecinilor din Est”. Mie, care sînt unul dintre milioanele de români care n-au observat acea invazie de maşini Lada, fotografia cu una bucată maşină Lada, care nici nu e dovedit că datează din 1989, nu mi se pare o dovadă a „invaziei”.

Tot în Jurnalul Naţional din 7 decembrie 2004 se pomeneşte cazul sovieticilor împuşcaţi lîngă Craiova, în 24 decembrie 1989. E bine să se lămurească acest caz, căci s-a vorbit mult despre el. La OTV nu demult [e vorba de anul 2004] a apărut Paul Niculescu Mizil (individ simpatizat şi de Tucă) care spunea că s-au descoperit arme la acei sovietici, dovadă clară că revoluţia a fost pusă la cale de agenturi.

În 1999, la un simpozion despre revoluţie desfăşurat la Timişoara, generalul Dan Voinea, pe atunci procuror general, a fost întrebat care-i treaba cu sovieticii ăia împuşcaţi lîngă Craiova. Răspunsul lui Dan Voinea a fost: „În maşinile respective nu au fost găsite arme sau documente de natură a trezi bănuiala că ar fi contribuit în vreun fel la represiunea din decembrie 1989. Acest dosar există încă în lucru pentru că se pune problema responsabilităţii unui general care a ordonat de la distanţă celui care era în dispozitiv să deschidă focul asupra lor. Iniţial, el a zis că sînt terorişti, deci, aşa confirmă ofiţerul care a ordonat deschiderea focului, a spus că sînt terorişti, pe urmă acest general a spus: Nu, eu am spus că sînt turişti – şi de aici un joc de cuvinte care i-a pus în încurcătură pe cei care au ordonat direct tragerea. Cercetările, zic eu, sînt terminate în acest dosar şi noi intenţionăm să-l trimitem în instanţă”. Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” a tipărit discuţiile de la acel simpozion în volumul „Întrebări cu şi fără răspuns”, Editura Mirton 2001, explicaţia lui Dan Voinea fiind la pag. 137.

Jurnalul Naţional scrie că în maşini s-au găsit „truse medicale şi cuţite lungi” şi că se presupunea că acei turişti vor ataca Combinatul Chimic din Craiova. Deci KGB-iştii voiau să atace Combinatul Chimic cu cuţitele! Poate n-or fi fost ruşi sau basarabeni, ci ninja japoneji!

RapSRI1994RapSRI1994_0001Notă recentă: Nu găsesc pe saitul internet al Jurnalului Naţional articolul respectiv (şi-au actualizat saitul ştergînd multe din articolele mai vechi), însă despre trusele medicale şi cuţitele lungi ale sovieticilor împuşcaţi lîngă Craiova s-a scris şi în raportul SRI despre revoluţie din 1994 (perioada Virgil Măgureanu), preluat în mai multe locuri (linc).

De remarcat că raportul SRI este scris tot în stilul „Jurnalului Naţional”, pentru a sugera implicarea agenturilor străine în revoluţie, pe baza unor informaţii nesemnificative. Pe lîngă cazul cuţitaşilor sovietici, iată un alt citat: „cadrele de spionaj aflate în România şi-au intensificat activitatea, iar unele dintre acestea, sub acoperirea de corespondenţi de presă (exemplu: Victor Volodin – Izvestia, Vladimir Vidraşcu – Pravda), şi-au sporit preocupările pentru a obţine informaţii privind starea de spirit a populaţiei şi alte aspecte negative ce ar fi putut fi exploatate”. Din faptul că un ziarist caută să obţină informaţii – adică pur şi simplu îşi face meseria – se trag concluzii despre implicarea agenturilor străine. După aşteptările – nu ale fostei securităţi, ci ale actualului SRI – un corespondent normal al ziarului Pravda trebuia să transmită în decembrie 1989 doar informaţiile oficiale ale regimului Ceauşescu, adică faptul că la Timişoara nu s-a întîmplat nimic, orice încercare de a afla pe cont propriu informaţii fiind ceva extrem de ciudat. În cazul corespondenţilor sovietici, informaţiile găsite de ei au fost slăbuţe, dat fiind că au fost luaţi pe nepregătite de revoluţie, aflîndu-se la Bucureşti şi nu la Timişoara.

Vladimir Vidraşcu, "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea" în decembrie 1989, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/

Vladimir Vidraşcu, corespondent Pravda la Bucureşti în 1989 şi „cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea”, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/

Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu

Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe „cadrul de spionaj” Vladimir Vidraşcu

Vladimir Vidraşcu, „cadrul de spionaj” pomenit în raportul SRI, lucrează actualmente la Praga, în calitate de angajat al secţiei ruseşti a postului de radio Europa Liberă – Libertatea.

Despre raportul SRI legat de revoluţie eu am reacţionat încă din 1994 (linc), dar mi-am concentrat comentariile doar pe partea legată de Timişoara din acel raport.

Mai citeşte:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
1989: Aplicaţii militare în jurul României
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu

 

15 Responses to “Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova”

 1. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  In cartea pe care am publicat-o recent – „Operatiunea =Ziua cea Mare=/Planul Departamentului Securitatii Statului de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu (14-22 decembrie 1989) – retroscenariul -„, plan de care s-a vorbit (si) aseara, in mod independent, la „b1 tv”, sub denumirea „Planul general de inlaturare etc.” – am aratat, cum, de altfel, am aratat si pe blogul de fata, ca „celulele de atac” au apartinut armatei „invizibile” a tarii. Astfel de „celule” au actionat si inainte, si dupa 22 decembrie 1989, atat ca in scopuri diferite. Cat priveste scopul urmarit inainte de 22 decembrie, acesta a privit in principal antrenarea massei in demonstratiile de strada. Ramane de stabilit care a fost scopul pentru care ele au actionat incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, incepand cu orele 17-18. In masura in care vom identifica in mod corect acest scop vom reusi sa intelegem intreaga desfasurare, toata evolutia evenimentelor si sa gasim raspunsurile si la alte intrebari – de exemplu, daca ministrul Vasile Milea s-a sinucis sau a fost ucis.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  Este interesant de urmarit si emisiunea din aceasta seara de la „b1 tv”, daca nu intervine neprevazutul.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 3. […] Mai citeşte, pe acest blog, tot despre campania din presa românească declanşată în 2004 ca urmare a filmului lui Brandstatter: – Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă – Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările – Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – Jurnalul Naţional, tot mai confuz – Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiov… […]

 4. […] (linc), ucis la Bucureşti în 23 decembrie 1989, avînd şi monument construit în cinstea lui, cetăţenii sovietici asupra cărora s-a tras lîngă Craiova, despre care am mai pomenit pe acest b…, Ian Parry, reporterul englez unic pasager al avionului Bucureşti-Belgrad doborît în 28 […]

 5. […] Pe acest blog m-am mai referit la problema acestor sovietici împuşcaţi lîngă Craiova în articolul “Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă C…. […]

 6. […] chiar s-a tras asupra lor – linc). Mai există şi alte cîteva asemenea cazuri, precum vestiţii 3 turişti ai miliţianului Bejan (linc), şi alţi 3 sovietici văzuţi de căpitanul Ruşeţ, şeful miliţiei din Caransebeş, despre […]

 7. […] citeşte: – “Teroriştii” din 1989 dau în judecată România – “Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă C…. – Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989   Lasă un […]

 8. […] comerciale sovietice. Viaţa oamenilor sovietici, femei şi copii, e în mare pericol – Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova – “Teroriştii” din 1989 dau în judecată România – Generalul Cioflină, în 1990, […]

 9. […] Virgil Măgureanu – Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989 – Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova – “Teroriştii” din 1989 dau în judecată România – New York Times din 24 decembrie […]

 10. […] Turnu Severin la Craiova şi care a fost mitraliată. Am tratat pe acest blog acest subiect – vezi "Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova…, "Teroriştii din 1989 dau în judecată România" (linc), Militarii care au împuşcat cetăţeni […]

 11. […] jurul României – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – Jurnalul Naţional, tot mai confuz – Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiov… – Revolta de la Timişoara şi filiera iugoslavă – Raportul Securităţii despre filajul făcut la […]

 12. […] – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiov… – Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu – Raportul Securităţii despre filajul făcut la […]

 13. […] 1989 – Un securist cu capul în nori: Radu Tinu – 1989: Aplicaţii militare în jurul României – Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiov… – Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu – Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Mihai Stoenescu […]

 14. Leon Nica Says:

  Turiştii sovietici au fost împuşcaţi de nişte criminali, care au tras fără somaţie, pentru că aşa ştiau ei că trebuiesc trataţi oaspeţii ce îţi vin în ţară, omorînd nişte oameni nevinovaţi şi neînarmaţi, care nu făcuseră decît răul de a încerta să treacă prin ţara bestiilor proaste şi tare fudule!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.