Richard Andrew Hall: Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul „Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism (13). Dar stai, asta nu-i tot. „Turişti sovietici” şi în 1990

A 13-a parte din lucrarea domnului Hall: “Revoluţia română din 1989 ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul “Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism”.

Vezi şi primele douăsprezece părţi ale acestei lucrări:
Mişcări de deschidere
El complotează, ei complotează, tu complotezi
Revizionism, sau cînd totul se dovedeşte a fi fost o iluzie
Zvonuri despre un documentar revoluţionar
Fundal la Brandstatter: “Vechea Europă”, “Noua Europă” şi istoria în lupta geopolitică contemporană
Şah-mat: “Un documentar palpitant care poate să-ţi distrugă încrederea în mass-media”
Reacţii interne şi externe la documentarul “Şah-mat”
Intervenţie ungurească în istoriografia revoluţiei române
Stai o clipă! Nu căzuserăm de acord că KGB-ul a făcut-o?
O enigmă securistă: „Turiştii” sovietici şi răsturnarea regimului Ceauşescu
Amintirile fostei securităţi şi miliţii despre turiştii sovietici
Ciudaţi „turişti” dar încă mai ciudate, reacţiile autorităţilor

Pentru publicarea în altă parte a lucrărilor domnului Hall aveţi nevoie de aprobarea autorului, cu care puteţi lua legătura la hallria@comcast.net.

Opiniile din articol aparţin autorului. Intervenţiile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Dar stai, asta nu-i tot. „Turişti sovietici” şi în 1990

Să adăugăm la toate acestea susţinerile că „turişti sovietici” au fost văzuţi din nou pe străzi în timpul crizelor majore din 1990, precum ciocnirile etnice dintre români şi maghiari în Tîrgu Mureş, în martie 1990 (ca dovadă despre unde a ajuns teoria cu manipularea KGB prin intermediul mecanismului „turiştilor” atît în Decembrie 1989 CÎT ŞI în martie 1990, vezi articolul lui Emil Hurezeanu din „Cotidianul” din 23 decembrie 1999; conform lui Hurezeanu, „se pare că ei n-au părăsit ţara pînă în 1991, după o vizită a lui Virgil Măgureanu [directorul SRI] la Moscova”!). Apoi mai este faimosul interviu din aprilie 1991 cu un pretins ofiţer KGB – care vorbea perfect româneşte şi a fost în România în timpul evenimentelor din decembrie 1989 – despre care interviatorul, Sorin Roşca Stănescu, ferm duşman a lui Ion Iliescu, spunea că a dat din întîmplare la Paris. Dintre toţi reporterii care ar fi putut nimeri peste un ofiţer KGB prezent în România în timpul revoluţiei – singurul caz despre care cunosc că a avut norocul ăsta a fost Roşca-Stănescu, care, s-a dovedit mai tîrziu, a fost informator al Securităţii pînă la mijlocul anilor ’80 – şi nu pentru oricine, ci pentru USLA. Interesant, deşi articolul nu ieşea în evidenţă, apărînd în pagina 8 a unui ziar de opoziţie din acea perioadă („România Liberă”), înainte menţionaţii Filip Teodorescu şi Radu Bălan l-au invocat în susţinerea afirmaţiilor lor despre „turişti” (pentru o discuţie mai amănunţită pe acest subiect, vezi Hall, R. A., 2002, “The Securitate Roots of a Modern Romanian Fairy Tale: The Press, the Former Securitate, and the Historiography of December 1989” [Rădăcinile securiste ale unui basm românesc modern: Presa, fosta securitate şi istoriografia lui decembrie 1989], “Part 2: Tourists are Terrorists and Terrorists are Tourists with Guns” [Partea a 2-a: Turiştii sînt terorişti şi teroriştii sînt turişti înarmaţi], Radio Free Europe “East European Perspectives”, Vol. 4, nr. 8.) [cele scrise de Sorin Roşca Stănescu seamănă a articol comandat special pentru a fi folosit la proces de inculpaţii Teodorescu şi Bălan]. Chiar mai surprinzător, sau nu, depinzînd de punctul dv. de vedere, în articolul său din aprilie 1991 Roşca Stănescu a încercat să facă o legătură între decembrie 1989 şi decembrie 1990 (!):

„Aşa cum vă amintiţi, zvonuri insistente au circulat cu privire la existenţa pe teritoriul României [în decembrie 1989] a peste 2000 de maşini „Lada” cu numere sovietice şi cîte doi oameni în fiecare maşină. Asemenea infiltrări masive au fost observate şi în decembrie 1990, cînd au izbucnit o serie de greve şi demonstraţii. Ce făcea KGB-ul în România?” („România Liberă”, 18 aprilie 1991).

Într-adevăr, ce făceau ei în România? Sau, o întrebare mai competentă: Cine ar fi putut fi?

(va urma)

Mai citeşte, pe acest blog, tot despre campania din presa românească declanşată în 2004 ca urmare a filmului lui Brandstatter:
Decembrie 1989 şi manipulările lui Tucă
Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările
Nicolae Mavru ajută Jurnalul Naţional cu dezinformări proaspete
1989: Aplicaţii militare în jurul României
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
Jurnalul Naţional, tot mai confuz
Cele trei bucăţi turişti străini ai colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova

2 gânduri despre „Richard Andrew Hall: Revoluţia română ca joc geopolitic de cafenea. Documentarul „Şah-mat” a lui Brandstatter şi ultimul val dintr-o mare de revizionism (13). Dar stai, asta nu-i tot. „Turişti sovietici” şi în 1990

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.