Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004

Una din problemele legate de preschimbarea certificatelor de revoluţionari este legată de faptul că despre unele persoane care au cerut această preschimbare există informaţii că ar fi acţionat împotriva revoluţiei. Conform art. 8 din Legea 341/2004, această lege nu se aplică celor care au acţionat sau instigat “sub orice formă” împotriva revoluţiei. Din acest motiv, în şedinţa CPRD din 9 septembrie 2008 (linc) s-a respins avizul pentru persoane precum generalul Ion Suceavă sau ofiţerul Marin Oană, care înainte de a trece de partea revoluţiei avuseseră acţiuni contrare acesteia, conform datelor deţinute de comisie.

După un an, la şedinţa CPRD din 29 septembrie 2009 (linc) se discută iar cazul domnilor Ion Suceavă şi Marin Oană, pe care SSPR i-a propus iarăşi pentru acordarea avizului favorabil. Procesul verbal al şedinţei CPRD anunţă că „se respinge propunerea SSPR de acordare a avizului favorabil pentru preschimbarea certificatului de revoluţionar pentru a se solicita de la CNSAS dacă aceste persoane au fost colaboratoare ale securităţii în perioada decembrie 1989”. Despre Ion Suceavă mai aflăm că acesta a trimis o adresă prin care anunţă că renunţă singur la preschimbarea certificatului.

Mă întreb ce nevoie e să lămurească CNSAS dacă respectivii domni au colaborat cu securitatea, cîtă vreme s-a lămurit că domnii respectivi au acţionat împotriva revoluţiei? Marin Oană, care a fost comandant al apărării televiziunii în perioada luptei „antiteroriste” de după 22 decembrie 1989, „a acţionat împotriva revoluţiei, potrivit adresei Ministerului Apărării Naţionale nr. DL/S/11.06.2007 înregistrată la CPRD 89 sub nr. 42/445/12.06.2007″, după cum s-a scris în procesul-verbal al CPRD din 9 septembrie 2008. În Istoria Loviturilor de stat din România de Alex Mihai Stoenescu, vol. 4 (II), Editura Rao, Bucureşti 2005, pag. 236, 273-275, sînt publicate extrase din Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea în zona de responsabilitate şi Capitala. Citim acolo:

(Ora) 13:53, Mr. Carp raportează au ieşit 13 TAB TR.1 Mc (şi) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oană.
(Ora) 14:11 – Tov. Ministru lt.col. Oană – să plece la intrarea principală la CC. ptr. a lua leg(ătura) cu tov. ministru
(Ora) 16:02 – Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sînt pregătite (rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col. Oană – 158453 şi 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oană în sediul Consiliului de Stat; nota lui Alex Stoenescu).
(Ora) 16:37 – Tov. ministru in Piaţa Romană 300 (de) oameni să fie imprăştiaţi de Oană. Intercontinental – Cpt. Marin să-i imprăştie cu TAB. In Piaţa Unirii, aprox. 300 să fie imprăştiaţi (s-a transmis ord. Mr. Carp)
(Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt. maj. Dafinescu de la P.C. (punctul de comandă) al lt. col. Oană să ducă 2 TAB la intrarea principală de la CC la dispoziţia tov. ministru.
(Ora) 17:30 Lt. col. Oană raportează că a descongestionat (Bulevardul) 6 martie şi pleacă spre Intercontinental să facă joncţiunea cu cpt. Marin care acţionează pe Magheru.

Acestea fiind faptele, fostul locotenent-colonel Marin Oană nu are drept, conform Legii 341/2004, la preschimbarea certificatului, indiferent cît de îndîrjit antisecurist a fost şi indiferent cît de eroice au fost acţiunile sale ulterioare de apărare a televiziunii (în urma cărora au rezultat 62 de morţi – linc). Atitudinea CPRD de a întreba CNSAS-ul dacă a fost sau nu colaborator al securităţii seamănă cu căutarea unui pretext pentru a se elibera totuşi certificat în cazul acesta pe motiv că „CNSAS ne-a zis că nu a fost colaborator al securităţii”. Practic, CPRD doreşte reducerea art. 8 din Legea 341/2004 doar la fragmentul referitor la colaboratorii securităţii, neglijînd prevederea, extrem de importantă, care interzice preschimbarea certificatelor în cazul celor care au acţionat împotriva revoluţiei.

Trebuie spus că acţiunile împotriva revoluţiei nu trebuie să fi îmbrăcat neapărat un caracter penal. Unii dintre cei în cauză şi-au procurat adeverinţe de la Parchet prin care să dovedească că ei n-au acţionat împotriva revoluţiei. Am cerut lămuriri Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la înţelesul unor asemenea adeverinţe. Am întrebat: „Instituţia dv. a eliberat o serie de adeverinţe mai multor persoane, specificînd că acestea nu au săvîrşit fapte împotriva revoluţiei române din decembrie 1989. Vă rog să specificaţi dacă cele scrise de dv. în adeverinţele respective se referă strict la fapte cu caracter penal sau contravenţional, sau la oricare fapte posibile contrare revoluţiei din 1989, inclusiv la fapte care nu au caracter penal sau contravenţional?”. Redau mai jos răspunsul primit de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

ParchMilit01

„Atribuţiile Ministerului Public sînt stipulate de art. 63 lit. a-k din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, şi din economia textului rezultă, fără echivoc, caracterul imperativ al efectuării urmăririi penale şi supravegherii cercetării penale de către procuror.

Conform disp. art. 200 Cod procedură penală „urmărirea penală are ca obiect strîngerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată”.

De aici puteţi înţelege, şi dumneavoastră [eu pot înţelege, dar oare parlamentarii din CPRD vor fi capabili să înţeleagă?], că nu intră în competenţa procurorului constatarea şi sancţionarea contravenţiilor şi cu atît mai puţin a „posibilelor fapte fără caracter penal sau contravenţional”.

Relativ la adeverinţele eliberate la solicitarea revoluţionarilor, precizăm că acestea se circumscriu dispoziţiilor art. 12^4 al. 1 lit. i şi al. 4 din HG 1412/2004, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 341/2004 şi atestau că, din probele administrate în dosarul penal în curs de soluţionare nu rezulta implicarea lor în fapte, evident cu caracter penal, în legătură cu evenimentele din decembrie 1989.

Aşadar, adeverinţele de la Parchet se referă doar la fapte cu caracter penal. Art. 8 din Legea 341/2004 se referă însă la „persoanele care au organizat, au acţionat, au instigat şi au luptat, sub orice formă, împotriva Revoluţiei”. Deci, nu neapărat sub forma unor fapte cu caracter penal. Să presupunem că domnul Marin Oană, care conform cărţii citate a raportat că a descongestionat bulevardul 6 martie, s-a dus la manifestanţii anticeauşişti şi le-a spus: „oameni buni, cu tot respectul, vă rog să renunţaţi la manifestaţia voastră şi să părăsiţi zona”. Un asemenea îndemn de a se renunţa la demonstraţii, vădit fără caracter penal (motiv pentru care Parchetul nici măcar nu va investiga existenţa sa), este însă destul pentru a-i răpi domnului Oană dreptul la un certificat de revoluţionar, conform art. 8 din Legea 341/2004.
Dacă dumnealui a fost sau nu colaborator al securităţii devine irelevant.

Un altă eludare a art. 8 din Legea 341/2004 care reiese din şedinţa CPRD este cererea comisiei adresată CNSAS de a preciza „dacă aceste persoane au fost colaboratoare ale securităţii în perioada decembrie 1989. Art. 8 din legea 341/2004 spune că de această lege nu beneficiază persoanele „care sînt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică”. Nu există în textul legii condiţia ca această activitate de poliţie politică să se fi desfăşurat în decembrie 1989. Indiferent cînd a fost cineva implicat în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică, el nu poate beneficia de certificat de revoluţionar, spune legea. Domnii din CPRD vor să schimbe acest lucru, reducînd problema colaborării cu securitatea strict la luna decembrie 1989. Se poate discuta în ce măsură prevederea legală este oportună sau nu, dar într-un stat de drept legea poate fi schimbată doar de plenul parlamentului, nu de o comisie parlamentară. Raymond Luca, preşedintele CPRD (senator PNL pentru diaspora americană), face un joc murdar trimiţînd CNSAS adrese cu întrebări formulate înşelător, cu scopul de a obţine răspunsuri prin care să justifice eliberarea certificatelor de revoluţionar în alte condiţii decît cele cerute de legea 341/2004.

În concluzie avem două aspecte ale art. 8 din Legea 341/2004 pe care Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor vrea să le eludeze:
– interzicerea preschimbării certificatelor pentru persoanele care au organizat, au acţionat, au instigat şi au luptat sub orice formă (nu numai sub forma unor fapte penale!) împotriva revoluţiei.
– interzicerea preschimbării certificatelor pentru cei care s-au implicat în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică în alte perioade decît decembrie 1989 (CPRD dorind limitarea problemei colaborării cu securitatea strict la decembrie 1989).

18 gânduri despre „Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004

 1. Pingback: Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană « Blogul lui Marius Mioc

 2. ALOOOOO ! ALOOOO ! DESTEPTAREAAAA ! ….ATI URMAT UN LICEU ,O FACULTATE ! SUNTETI MAJORI ,MATURI ,dece va ascundeti dupa virgule ? Stiti ce inseamna o virgula in text? Inseamna ca , la finalul propozitiei ,urmeaza, tot in acelas context, o precizare asupra textului .ATI INTELES? Deci ;citez din LEG.341 /2004 ART. 8- „Nu beneficiaza persoanele ,civile sau militare,care sunt dovedite a fi fost implicate in activitatile fostei securitatica politie politica ,impotriva REVOLUTIEI.” NU ESTE DESTUL DE CLAR ? Mai cititi o data . Dupa „POLITRIE POLITICA NU ESTE PUNCT % ,ESTE VIRGULA %. DECI VA ZIC PRECUM LA RAUVOITORI sau LA NEINITIATI IN CITIREA TEXTELOR DE LEGE,CEI CARE AU FOST INFORMATORI IN TIMPUL REVOLUTIEI DIN ’89 ,NU DENEFICIAZA DE LEG 341.AVIZ AMATORILOR DE INTERPRETARI ARTISTICE A LEG.341

 3. Aveti dreptate ! Dar dupa „politie politica nu este semnul de punctuatie „PUNCT”. Precum si alte propozitii care s-ar termina cu acest semn. Iar cuvantul PRECUM nu este cu litera mare pentru a ne arata ca suntem in alta propozitie ; deci avem o simpla continuare a ideii initiale.Nu trebuie schimbata nici o lege ! Trebuie doar CITITA. V-am scris si mai sus ,sunt persoane care cu reavointa nu vor sa auda macar cum se citeste o lege.Este destul de clar ca legea 341/2004 se refera strict la PERIOADA REVOLUTIEI DIN DECEMBRIE 1989. Dar dumneavoastra cautati si sustineti angrenarea in continuare a C.N.S.A.S.ului in LEG.341/2004 ,cat si al altor institutii ale statului ,doar pentru ca nu sunteti convins ca acea VIRGULA din ART.8 ,de dupa POLITIA POLITICA,ne trimite direct la ultima virgula de dinaintea ultimelor cuvinte; si anume IMPOTRIVA REVOLUTIEI. Ma repet ; toata legea 341/2004 inclusiv articolul 8 se refera la REVOLUTIE. Deci cautati si elucidati cat mai repede acest mister pe care vad ca nu-l puteti intelege si nu mai angrenati alte ministere pentru o virgula care este plasata exact unde trebuie .Trimiteti in judecata Informatorii infiltrati printre Revolutionari .Revolutionarii informatori din 89 trebuie sa plateasaca penal. ASA ZICE LEGEA 341/2004 in ART. 8.

  • Am impresia că nu cunoaşteţi diferenţa dintre propoziţie şi frază. O frază poate avea mai multe propoziţii, care nu e obligatoriu să se termine cu punct. Fraza se termină cu punct, în interiorul frazei propoziţiile se pot termina cu virgulă sau cu conjuncţii de legătură.

 4. Nu trebuie sa va suparati , deoarece aveti si va dam dreptate ! Fraza se termina cu punct. Corect . Deci ………. , impotriva Revolutiei . Fraza are ,cum este si firesc in cazul nostru si al LEG.341/2004,mai multe propozitii care converg spre un final comun al ei ; In cazul nostru fiind cuvintele: ” impotriva Revolutiei „. Deci LEG.341/2004 nu are nici o legatura cu1987 -Brasov, cu 1968- cu Cehoslovacia si invazia acesteia, cu informatorii din 1955 ,ai lui Gheorghiu Dej . LEGEA 341 / 2004prin ART. 8 face referire strict la informatorii si turnatorii activi care erau infiltrati printre noi in Revolutia Romana din Decembrie 1989 Dumneavoastra stim ca sunteti in asentimentul nostru si ne-am bucura sa ramaneti in Istoria Literaturii Romane ,asa cum ati pasit initial,necramponat de diferente sau conjunctii de legatura care intr-un final pot distruge viata multor Revolutionari care au luptat impotriva comunismului inainte de 1989 si care au iesit in strada deznadajduiti. Va Multumim.

  • Domnule Realist Regalist, cred că porniţi de la o premiză greşită, anume că cineva care nu va primi certificat de revoluţionar are viaţa distrusă. Sînt totuşi milioane de români care n-au certificat. Este greşit a considera că numai cei care au certificat de revoluţionar au fost revoluţionari. Dobîndirea certificatului de revoluţionar, conform legii recunoştiinţei, se face doar pe baza îndeplinirii unor condiţii restrictive prevăzute de lege, care încep cu depunerea unei cereri cu acest scop şi includ şi condiţii legate de necolaborarea cu securitatea. Pe lîngă revoluţionarii cu certificat, există şi o largă categorie de revoluţionari fără certificat (Teodor Mărieş este unul dintre ei). Nu este nimic dezonorant să nu ai certificat de revoluţionar.
   În treacăt fie zis, în legea 341/2004 s-a băgat ulterior şi un capitol legat de Braşov 1987, capitol neavenit după părerea mea, dar asta a fost voinţa poporului, exprimată prin reprezentanţii săi – parlamentarii.

 5. Domnul Marius ! Scuzati-ma , dar ce usor puteti vorbi de viata unor oameni care au dreptul legal la ei in tara sa-si primeasca meritele ! M-am referit la un bun prieten care m-a turnat la securitate in 1970 ,si pe care l-am iertat deoarece a fost si a ramas un anticomunist TOTAL. In 1970 a fost fortat prin batai si santaj sa ma toarne la calai .Dupa aceea am pornit impreuna in lupta impotriva securistilor ordinari si l-am convins pe prietenul meu sa nu se spanzure si sa lupte impotriva ordinarilor de comunisti .Dupa 19 ani ,in revolutie am iesit impreuna si am carat raniti la spitale ,am format baricade .Prietenul meu fiind impuscat de mai multe ori . A supravietuit cu greu si a primit Certificat . Acum vrea sa se spanzure iar. De ce domnule Marius ? De ce ? Fiindca discutam de premize ? Eu vorbesc de vieti omenesti care pentru o virgula analizata prin alta prizma poate ucide . In ART.8 din LEG.341 /2004 exista acea virgula care ucide oameni. Daca nici acum nu ati inteles nimic ,PACAT DE SANGELE VARSAT ,Domnule Marius ! Noi am creat Istoria ,nu am cumparat-o si nici nu am vandut-o. Mai bine eram impuscati amandoi in Revolutie si nu mai incercam sa va conving acum ca acea virgula este CRIMINAL sustinuta de dumneata .

 6. Pingback: Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii « Blogul lui Marius Mioc

 7. Pingback: Ion Caramitru în decembrie 2009 (2). Securistul nostru, care se ocupa de 3 teatre, a devenit luptător cu merite deosebite în revoluţie (video) « Blogul lui Marius Mioc

 8. Domnul Realist Regalist ,nu mai insistati domnule asupra Legii 341 ,art. 8. Se vede clar de la o posta ca Marius Mioc este un om foarte bolnav. Dumneata incerci sa-i explici rational iar acesta-ti raspunde stereotip-robotic. Normal ca LEGEA 341 se refera strict la Revolutie ,iar Art.8 la fel.Comisia Parlamentara a punctat si puncteaza destul de clar ,catre C.N.S.A.S. ; informatorii care au fost infiltrati printre revolutionari sa fie judecati ( Interviul Domnului Dinescu este destul de clar si elocvent ).
  Problema pusa de dumneata este fenomenala .Ajutandu-ti prietenul impuscat in revolutie ,sunteti iertati in fata lui Dumnezeu,iar eu ma inclin cu tot respectul in fata dumneavoastra si aveti sustinerea mea oriunde si oricand .

 9. Pingback: Sinteza activităţii CPRD în 2009 « Blogul lui Marius Mioc

 10. Pingback: Băsescu retrage titlul de revoluţionar la 3 foşti colaboratori ai securităţii « Blogul lui Marius Mioc

 11. Pingback: Un colaborator al securităţii, dispărut în mersul hîrtiilor dintre SSPR, CPRD şi Preşedinţie « Blogul lui Marius Mioc

 12. Pingback: Fostul colaborator al securităţii, Pavel Buzgău, în 2003: “Fiecare revoluţionar să dovedească că nu a fost informator sau colaborator al securităţii. Cred că aici vor cădea multe capete!” « Blogul lui Marius Mioc

 13. Pingback: Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe rănitul în revoluţie Vasile Bărbat colaborator al securităţii « Blogul lui Marius Mioc

 14. Pingback: LISTA. „Lista ranitilor in revolutie” (MO)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.