Le Monde: „Mulţi ofiţeri de securitate au primit certificate de revoluţionar”

Prestigiosul ziar francez „Le Monde” publică în 1 noiembrie 2009 articolul lui Piotr Smolar „Otrava din vine” (linc) consacrat evoluţiei României după 1989.

Reproduc un citat din articol pentru cititorii acestui blog:

Le retard énorme et le manque de volonté dans l’ouverture des archives expliquent la continuité du personnel au pouvoir, après la révolution de 1989. „Peut-on être à la fois une danseuse étoile et un éléphant ? La réponse est : visiblement oui, sourit tristement Germina Nagat, l’opiniâtre chef de l’unité d’enquête au CNSAS. Il y avait entre 10 000 et 15 000 officiers de la Securitate à la fin des années 1980. Beaucoup ont obtenu des certificats de la révolution comme participants aux événements de décembre 1989, qui leur ont donné des privilèges en plus de leur retraite, comme des terrains gratuits, des maisons, des exemptions fiscales”.

Tălmăcire:

Uriaşa rămînere în urmă şi lipsa de voinţă în deschiderea arhivelor explică continuitatea personalului aflat la putere, după revoluţia din 1989. „Poţi să fii în acelaşi timp dansatoare şi elefant? Răspunsul este: evident că da”, zîmbeşte trist Germina Nagâţ, director al direcţiei de investigaţii a CNSAS. „Au fost între 10000 şi 15000 de ofiţeri de securitate la sfîrşitul anilor 1980. Mulţi au dobîndit certificate de revoluţionari ca participanţi la evenimentele din decembrie 1989, ceea ce le-a dat privilegii în plus faţă de pensia lor, precum terenuri gratuite, case, scutiri fiscale”.

Sînt surprins de declaraţia doamnei Nagâţ. Articolul 8 din Legea 341/2004 glăsuieşte limpede: „De prevederile acestei legi nu beneficiază cei care sînt dovediţi că au luat parte la activităţile fostei securităţi ca poliţie politică”. SSPR a cerut CNSAS verificarea celor care au cerut preschimbarea certificatelor de revoluţionar, tocmai pentru a se vedea în ce măsură e aplicabil art. 8 din Legea 341/2004. Pînă acum CNSAS a dat publicităţii o listă cu vreo 100 de revoluţionari care au avut legături cu securitatea, deja prezentată pe acest blog (linc). Marea majoritate a acestora nu sînt ofiţeri de securitate ci doar informatori ai securităţii. Numărul ofiţerilor de securitate care au cerut preschimbarea certificatelor de revoluţionar daţi publicităţii de CNSAS este foarte mic, atît dacă îl comparăm cu totalul revoluţionarilor, cît şi dacă îl comparăm cu totalul foştilor ofiţeri de securitate de la sfîrşitul anilor 1980. Nu e vorba de „mulţi”, cum scrie „Le Monde”, ci de cazuri izolate. Germina Nagâţ, care în calitatea ei de directoare a direcţiei de investigaţii a CNSAS ar trebui să fie prima care ştie asta, declară totuşi cu nonşalanţă că mulţi ofiţeri de securitate au primit certificat de revoluţionar. „Să nu lăsăm un lucru mărunt precum adevărul să strice o poveste frumoasă de spus publicului”, pare deviza doamnei Nagâţ.

Mai există o posibilitate: ca CNSAS să fi descoperit într-adevăr o mulţime de foşti ofiţeri de securitate cu certificate de revoluţionar, dar n-a dezvăluit public aceste cazuri. Dacă aşa stau lucrurile, ţinînd seama de pagubele pricinuite bugetului statului prin acordarea de drepturi de revoluţionar acelor oameni, contrar prevederilor art. 8 din legea 341/2004, parchetul ar trebui să se autosesizeze şi să cerceteze penal conducerea CNSAS, care prin tăinuirea acestor cazuri se face vinovată de complicitate la fraudarea bugetului de stat.

Eu voi face o cerere către CNSAS, în temeiul legii 544/2001 al liberului acces la informaţii, să lămurească această problemă, şi dacă voi primi un răspuns din partea acestei instituţii îl voi prezenta aici.

Declaraţii precum cea a doamnei Nagâţ au ca efect terfelirea imaginii revoluţionarilor din decembrie 1989, asupra cărora se aruncă nemeritat bănuiala de a fi fost, mulţi dintre ei, ofiţeri de securitate. Deasemenea au ca efect întărirea zvonurilor despre securitate ca autoare a revoluţiei din decembrie 1989 şi eliberatoare a poporului român de sub tirania ceauşistă, zvonuri în favoarea cărora nu s-au prezentat dovezi concludente (deşi exact CNSAS este instituţia care ar trebui să prezinte asemenea dovezi, dacă ele există). Dar, de la Goebbels încoace, se cunoaşte un lucru: „o minciună repetată de o mie de ori rămîne o minciună, o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”.

Situaţia este agravată de încercările Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor de a redefini înţelesul art. 8 din legea 341/2004, într-un dispreţ total al prevederilor legii (linc). Adresele trimise de CPRD către CNSAS, în care se cere lămurirea faptului dacă anumite persoane au fost colaboratori ai securităţii strict în perioada decembrie 1989 (vezi şedinţa CPRD din 29 septembrie 2009 – linc), au putut crea în mintea unor funcţionari ai CNSAS impresia că este admisibilă eliberarea unor certificate de revoluţionar unor colaboratori ai securităţii a căror colaborare n-a fost situată în timp strict în decembrie 1989 (probabil în destul de puţine cazuri se vor găsi note informative semnate chiar în decembrie 1989). De fapt, din partea lui Raymond Luca şi a colegilor săi din CPRD chiar ne putem aştepta să dea certificate de revoluţionar unor colaboratori ai securităţii sub pretextul că colaborarea lor n-a fost în decembrie 1989, dar asta s-ar face numai încălcînd legea. Pe politicieni nu i-a deranjat şi s-ar putea chiar să le convină faptul că astfel prestigiul revoluţionarilor ar avea de suferit. Se cheltuie nişte bani din bugetul statului cu asta, dar dacă e vorba de distrugerea prestigiului celor care au luptat în decembrie 1989, merită!

Mai citeşte:
Revoluţionari, colaboratori ai securităţii, şi reluarea manipulării pe acest subiect
Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu
Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea

10 gânduri despre „Le Monde: „Mulţi ofiţeri de securitate au primit certificate de revoluţionar”

  1. Pingback: Situaţia verificării revoluţionarilor de către CNSAS « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii « Blogul lui Marius Mioc

  3. NU ESTE CORECT AM MAI SPUS SI IN ALTE COMENTARI CE AU FACUT EI IN TIMPUL REVOLUTI NU AU AVUT PISTOALE SA INPUSTE CINE A INPUSCAT REVOLUTIONARI SA SE REVINA ASUPRA LEGI DACA NU SA LE ANULEZE PE TOATE INCLUSIV SI ALE ARMATEI SECURITATI SI A TURNATORILOR DACA NU LE ANULATI SI MERGETI MAI DEPARTE CU UN AMENDAMENT IN FUNCTIE DE CE A FACUT EL CA TURNATOR CE A TURNAT,DAR ASTA ESTE CU O INTORSATURA PE CARE O VA FOLOSI DIVERSI INDIVIZI LIDERI REVOLUTIONARI SI SPORIND BUGETUL ,SI AICI EXISTA O SOLUTIE SA SE REPREZINTE SINGURI CU DECLARATI TOT PE PROPRIA RASPUNDERE CINE IA RECUTAT SI PENTRU CE ,IAR ACEI OFITERI CARE IA RECUTAT SA LE FIE ANULATE CERTIFICATELE DE REVOLUTIONARI SI PLATIND SI DESPAGUBIRI ASA MI SE PARE CORECT SINT UN INITIATOR AL REVOLUTI ROMINE ::FRONTUL DEMOCRAT ROMIN :: NU CRED CA GRESESC SI VAS RUGA SA FACETI CA DREPTATE SA AIBA FIECARE DUPA O LEGE DREAPTA MIRICA ,NU SINT DEMOCRAT DIN 1989 MATI DAT AFARA DIN GUVERNUL PROVIZORIU PENTRU CA NU ERAM DEACORD CU HOTI ACUM CE FACETI ???. MARIUS AI GRIJA TI SA INTINS O CURSA FI CONSECVENT NU DA FRIU LIBER, SI GINDESTE TOT CE SPUI NU POTI SA SPUI NIMIC TACI SI RASPUNDE MAI TIRZIU CERE UN RAGAZ , AI GRIJA , FRONTUL DEMOCRAT ROMIN FITI ALATURI SI ROMINIA VA CISTIGA MIRICA ASTEPT SA FIU CONTACTAT 0244480655. CE AM SPUS EU IN LEGATURA CU CURSA DEJA UNUL A CAZUT IN IA IN 22 DECEMBRIE 1989 SA NU FACI CA EL ..

  4. Pingback: Băsescu retrage titlul de revoluţionar la 3 foşti colaboratori ai securităţii « Blogul lui Marius Mioc

  5. Pingback: Un colaborator al securităţii, dispărut în mersul hîrtiilor dintre SSPR, CPRD şi Preşedinţie « Blogul lui Marius Mioc

  6. Pingback: Fostul colaborator al securităţii, Pavel Buzgău, în 2003: “Fiecare revoluţionar să dovedească că nu a fost informator sau colaborator al securităţii. Cred că aici vor cădea multe capete!” « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.