Pravda din 20 decembrie 1989 despre revoluţia română

Vladimir Vidraşcu, "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea" în decembrie 1989, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/
Vladimir Vidraşcu, corespondent Pravda la Bucureşti în 1989 şi "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea", conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/
Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu
Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu

După cum am făgăduit, prezint pe acest blog activitatea lui Vladimir Vidraşcu (sau Vedrashko, cum obişnuieşte dînsul să semneze), corespondentul la Bucureşti al ziarului moscovit „Pravda” în decembrie 1989, astăzi redactor la emisiunea în limba rusă a postului de radio Europa Liberă / Libertatea de la Praga (Cehia). Raportul SRI despre revoluţie, dat publicităţii în 1994, pe vremea cînd acest serviciu era condus de Virgil Măgureanu, pomeneşte despre activităţile desfăşurate de Vladimir Vidraşcu în decembrie 1989 astfel:

“Cadrele de spionaj aflate în România şi-au intensificat activitatea, iar unele dintre acestea, sub acoperirea de corespondenţi de presă (exemplu: Victor Volodin – Izvestia, Vladimir Vidraşcu – Pravda), şi-au sporit preocupările pentru a obţine informaţii privind starea de spirit a populaţiei şi alte aspecte negative ce ar fi putut fi exploatate”.

Roadele acestei activităţi a domnului Vidraşcu s-au văzut în ziarul „Pravda”, unde dînsul şi-a publicat corespondenţele. Mai jos aveţi prima relatare din „Pravda” despre revoluţia română, care a apărut abia în 20 decembrie 1989.

Nici un cuvînt nu s-a scris despre revoluţia română în presa sovietică din 16, 17, 18 şi 19 decembrie 1989. În consens cu presa românească, pentru presa sovietică revoluţia română nu exista. Abia în 20 decembrie apar în Pravda cîteva rînduri firave despre faptul că totuşi ceva s-a întîmplat în România. E vorba de corespondenţa transmisă în data de 19 de Vladimir Vidraşcu (Vedrashko) şi de o depeşă a agenţiei TASS. Se vorbeşte aici Vidraşcu pomeneşte despre existenţa victimelor răniţilor (nu şi a morţilor!), dar aceasta e pusă sub semnul întrebării, spunîndu-se că e vorba de „informaţii contradictorii”, iar agenţia TASS nu face decît să reia punctul de vedere oficial al regimului Ceauşescu, că la Timişoara nu s-a întîmplat nimic. Amîndouă corespondenţele vorbesc despre problemele întîmpinate de turiştii sovietici, cărora nu li se mai dădea voie să intre în România

Pravda20121989_NEW
Pravda din 20 decembrie 1989

În legătură cu situaţia din România
Bucureşti, 19 (corespondent permanent „Pravda” V. Vedraşco). În noaptea trecută capitala României şi-a schimbat înfăţişarea. Pe străzi au apărut patrule mixte ale armatei şi miliţiei. Militari cu căşti şi arme automate au putut fi văzuţi în apropierea căminelor studenţeşti.

Situaţia din România s-a agravat în legătură cu manifestările ample care au avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute la Timişoara şi au fost înăbuşite de unităţile de armată şi miliţie. Potrivit unor informaţii contradictorii, există victime răniţi. Lozincile politice categorice cu care au manifestat locuitorii Timişoarei au fost îndreptate spre schimbarea ordinii actuale din ţară şi realizarea unor transformări rapide.

Legăturile turistice cu România sînt perturbate. Ieri reprezentanţilor „Inturist” [agenţie de turism sovietică] în RSR li s-a spus în mod surprinzător că primirea grupurilor care trebuiau să sosească în perioada 18 decembrie – 5 ianuarie din URSS se amînă „din cauza condiţiilor meteorologice proaste”. Sute de turişti sovietici vor fi nevoiţi să-şi schimbe planurile.

Alături de corespondenţa lui Vidraşcu, „Pravda” a publicat şi relatarea agenţiei de presă sovietice TASS, care este tălmăcită mai jos:

Bucureşti 19 (TASS). Nu am auzit nimic despre vreun fel de evenimente la Timişoara, nu am primit nici un fel de relatări de acolo. Declaraţia i-a fost făcută corespondentului TASS de către reprezentantul oficial al Agerpres în urma solicitării să comenteze relatările presei internaţionale privitoare la tulburările care au avut loc în acest oraş românesc sîmbătă şi duminică.
Între timp, autorităţile au înştiinţat ţările limitrofe despre închiderea graniţelor româneşti pentru turişti.
După cum s-a constatat, la punctul de trecere a graniţei Nicolina a fost întors în URSS un grup de turişti care trecuseră deja controlul vamal.

Actualizare (6 noiembrie): Am verificat prin cineva traducerea din ruseşte (eu nu vorbesc rusa) şi am făcut o corecţie: textul din Pravda vorbeşte despre „răniţi”, nu despre „victime”.

Mai citeşte:
Să facem cunoştiinţă cu Vladimir Vidraşcu, „cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea” conform raportului SRI despre revoluţie
Ruşii şi revoluţia română, două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
Mijloacele de informare în masă străine despre revoluţia română

10 gânduri despre „Pravda din 20 decembrie 1989 despre revoluţia română

 1. Azi dimineata cand m-am ridicat din pat, mi-am intensificat brusc activitatea, incercand sa obtin informatii despre vremea de-afara. Nevasta-mea dormise prost si-avea o stare de spirit nu tocmai buna. Am aflat-o si p-asta. Dupa aia m-am dus la serviciu unde lucrez sub acoperis. M-au prins. Ma predau. Profesionalismul lor e mai stupefiant decat credulitatea noastra.

 2. 1. ATAC MILITAR TERORIST INTERNATIONAL IMPOTRIVA ROMANIEI
  International terrorist military attack against Romania
  In decembrie 1989 ROMANIA a fost atacata de SUA, RUSIA, GERMANIA, ITALIA, FRANTA, UNGARIA, AUSTRIA, BELGIA, MAREA BRITANIE, JAPONIA si altele la ORDINUL GRUPULUI BILDERBERG PENTRU DISTRUGEREA ROMANIEI SI INROBIREA FINANCIARA A ROMANIEI.
  Acuzam SUA, ISRAEL, RUSIA, MAREA BRITANIE, OLANDA, BELGIA, JAPONIA, FRANTA, GERMANIA, ITALIA, CANADA, ISLANDA, NORVEGIA, GRECIA, SPANIA, UNGARIA pentru atac militar terorist impotriva ROMANIEI in decembrie 1989 pentru dezmembrarea, jefuirea, distrugerea ROMANIEI si exterminarea poporului roman.
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31152/International_terrorist_military_attack_Romania_I/
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31150/International_terrorist_military_attackRomania_II/
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31148/International_terrorist_military_attackRomania_III/
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31142/International_terrorist_military_attack_Romania_IV/
  2. TERORISM DE STAT INTERNATIONAL
  State terrorism INTERNATIONAL
  TERORISM DE STAT INTERNATIONAL este planificat, organizat si finantat de GRUPUL MASONIC BILDERBERG SI SUSTINUT MILITAR, MEDIATIC SI FINATAT DE STATELE MEMBRE NATO PENTRU A ATACA STATE SI POPOARE PENTRU JEFUIREA, DISTRUGEREA SI INROBIREA LOR, PENTRU COLONIZARE EVREIASCA PLANETARA
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31131/State_terrorism_INTERNATIONAL_I/
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31129/State_terrorism_INTERNATIONAL_II/
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31128/State_terrorism_INTERNATIONAL_III/
  http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31126/State_terrorism_INTERNATIONAL__IV/
  3. RAZBOI IMPOTRIVA FIINTEI UMANE
  WAR AGAINST HUMAN BEINGS
  O SECTA SATANISTA MASONICA EVREIASCA CONDUCE PLANETA ORGANIZEAZA, FINANTEAZA SI INARMEAZA GRUPURI EXTREMISTE SI SEPARATISTE PLANETARE PENTRU ATACURI MILITARE TERORISTE INTERNATIONALE PENTRU COLONIZARE EVREIASCA PLANETARA
  http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32598/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS__I/
  http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32597/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS_II/
  http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32596/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS__III/
  http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32595/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS__IV/

 3. @Valentin Manoliu

  Domnule Valentin Manoliu,

  Felicitari pentru aducerea pe blog a acestor materiale interesante.

  Vretzi sa va alaturatzi noua si impreuna sa actzionam pentru revenirea tzarii la socialism?

 4. OPERATIUNEA MATRIX

  SALVATI-VA VIATA, FAMILIA SI INDENTITATEA

  1. AFARA FMI DIN ROMANIA, BANI DE LA FMI SE DUC LA FIRME PARTICULARE ALE CLASEI POLITICE, DAR NU SUNT BANI PENTRU CETATENII ROMANIEI, PENTRU SALARII, MEDICAMENTE, PENSII SI ALTELE, IAR ROMANI TREBUIE SA PLATEASCA ACESTE DATORII LA FMI.
  2. INDUSTRIE, CERCETARE, INVATAMANT, AGRICULTURA SI ECONOMIE DE STAT SI NU MAFIOTA SI TERORISTA
  3. STOP STUDIILOR GRATUITE PENTRU CETATENI STRAINI CARE DUPA CE TERMINA STUDIILE GRATUITE SUNT ANGAJATI IN INSTITUTIILE STATULUI SI LUPTA IMPOTRIVA STATULUI SI CETATEANULUI ROMAN, VEZI CAZUL EUGEN TOMAC CETATEAN UCRAINIAN CARE A REFUZAT SA TRIMITA DOCUMENTELE DE VOTARE DIN STRAINATATE.
  4. TINERII CETATENI AI ROMANIEI SA AIBA DREPTUL SA DEA EXAMEN ORI DE CATE ORI ESTE NEVOIE PENTRU ADMITERE LA LICEU SI PENTRU A OBTINE DIPLOMA DE BACALAUREAT SI STATUL SA ASIGURE SERVICIU SI SALARIU PENTRU TOTI CETATENI ROMANIEI.
  5. RESURSELE ENERGETICE NATURALE ALE ROMANIEI SA TREACA DE URGENTA IN PROPRIETATEA STATULUI.
  6. TOATE PERSOANELE VINOVATE DE PARTICIPARE LA DISTRUGEREA SI JEFUIREA ROMANIEI SI EXTERMINAREA POPORULUI ROMAN SA PLATEASCA.
  7. ROMANIA DUPA 1990 NU MAI ARE INDUSTRIE SI ECONOMIE, DAR SUNT FUNDATII, ASOCIATII SI ONG-URI PARTICULARE,(VEZI, MASONERIA CONSIDERATA DE UTILITATE PUBLICA) CARE SUNT FINANTATE DIN BANII POPORULUI ROMAN SI NU PRODUC NIMIC, SA FIE FINANTATE DE PERSOANELE INTERESATE SI NU DE POPORUL ROMAN SARACIT SI INFOMETAT.
  8. STOP REGIONALIZARII ROMANIEI, DESMEMBRAREA ROMANIA LA ORDIN EXTERN: SUA-ISRAEL RUSIA, FRANTA, UNGARIA SI ALTELE.
  9. AFARA NATO DIN ROMANIA PENTRU CA AU VENIT SA APERE CE FURA SI JEFUIESC EVREII IN ROMANIA DUPA 1989 SI NU NE APARA DE RUSIA, DEOARECE SUNT IMPREUNA LA FURAT SI JEFUIT IN ROMANIA.
  10. STOP CIP-URILOR SI VACCINARILOR CRIMINALE EVREIESTI-SIONISTE PENTRU EXTERMINAREA POPORULUI ROMAN.

  TINERI CETATENI ROMANI TREBUIE SA INTELEGETI CA SCHIMBARILE DUPA 1989 AU FOST FACUTE IN URMA UNEI LOVITURI DE STAT, ORGANIZATA DE SUA- ISRAEL SI RUSIA SI LA CARE AU PARTICIPAT TOATE TARILE MEMBRE NATO SI NIMENI DIN CLASA POLITICA NU A FACUT REFERENDUM SA INTREBE POPORUL ROMAN DACA ESTE DE ACORD SA INSTRAINEZE RESURSELE NATURALE ENERGETICE ALE ROMANIEI, SA DISTRUGA INDUSTRIA SI ECONOMIA ROMANIEI, AU DISTRUS SI VANDUT INTEREPRINDERI PE DOI LEI, LA FIARE VECHI SI AU ARUNCAT ROMANI IN STRADA FARA SERVICIU, SALARIU SI PENSIE.

  TINERI CETATENI ROMANI NU IESITI ACUM IN STRADA, DUPA TERMINAREA STUDIILOR SUNTETI SOMERI, PUTREZITI DE VII PE STRADA, FARA SERVICIU, SALARIU SI PENSIE SI ALTI IN ACEASTA PERIOADA VA FURA SI JEFUIESC IN NUMELE VOSTRU.

  ROMANI IN STRADA ESTE SOLUTIA.
  ACTIUNI DE PROTEST ZILNICE IN STRADA LA TOATE INSTITUTIILE STATULUI.
  ROMANI IN INSTITUTIILE STATULUI SI STRAINI AFARA DIN ROMANIA.

  SINGURA LUPTA ADEVARATA ESTE STRADA, ASA CUM FAC MERCENARII SI TERORISTII STRAINI IN ROMANIA DE 20 DE ANI, CEI DE LA EUROPA LIBERA, PRIN GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL SI ALTE ASOCIATII, (VEZI, 16 DECEMBRIE 1989, TIMISOARA, 21 DECEMBRIE 1989 BUCURESTI, 15 MARTIE 1990 LA TARGU MURES PENTRU AUTONOMIE MAGHIARA, 13-15 IUNIE 1990 INCERCARE DE LOVITURA DE STAT) AU IESIT IN STRADA IMPOTRIVA NOASTRA SI STRIGAU:

  LIBERTATE
  JOS COMUNISMUL
  FARA COMUNISTI, CAND EI SUNT COMUNISTI SAU FII DE TORTIONARI COMUNISTI, VEZI VLADIMIR TISMANEANU, CETATEAN DE ORIGINE SOVIETICA SI AGENT CIA.

  SI IN SPATE ATACAU INSTITUTIILE STATULUI ROMAN CU STICLE INCENDIARE, PRIVATIZAU-VINDEAU INTREPRINDERI, ARUNCAU IN STRADA CETATENI ROMANI, PRIN RESTRUCTURARI SI DISPONIBILIZARI ILEGALE SI ABUZIVE.

  ALEGERI ANTICIPATE, NU POLITICA MERCENARILOR – TRASEISTI

  STOP DISTRUGERII ROMANIEI
  STOP EXTERMINARII POPORULUI ROMAN

  CEI CARE CITESC ACEST MESAJ SI DORESC SA-SI SALVEZE VIATA, CASA, FAMILIA, COPII SI INDENTITATEA SUNT RUGATI SA TRIMITA MAI DEPARTE ACEST MESAJ CARE TREBUIE SA AJUNGA LA TOTI CETATENII ROMANIEI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.