Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

7 noiembrie: Marea Revoluţie Socialistă (1917) şi tulburările de la Chişinău (1989) noiembrie 7, 2009

Filed under: Republica Moldova — mariusmioc @ 8:04 am

În 7 noiembrie avem o dublă aniversare: Marea Revoluţie Socialistă din URSS, care a avut loc în 1917, şi tulburările de la Chişinău din 1989, cînd manifestanţi ai Frontului Popular din Moldova au oprit parada aniversară a tancurilor armatei sovietice şi au determinat fuga conducerii republicii de la tribuna oficială. Atunci, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, puterea sovietică a fost umilită în Basarabia.
Evenimentele de la Chişinău le-am povestit deja pe blog acum un an, îi invit pe cititorii mai noi să citească articolul 16 noiembrie 1989: izbînda gorbaciovismului în Republica Moldova (linc).

 

7 Responses to “7 noiembrie: Marea Revoluţie Socialistă (1917) şi tulburările de la Chişinău (1989)”

 1. rusnac Says:

  Pe atunci eram in armată la Constanţa şi nu aveam acces decât la mass-media oficială a regimului Ceauşescu, încă la putere la noi. Dar ţin minte şi acum câtă însufleţire am avut cu toţii când am găsit chiar în presa oficială a regimului relatări despre mişcările care se produceau atunci la Chişinău. Erau prezentate pe un ton neutru, fiind preluate de la Agenţia TASS, însă era pentru prima oară când presa regimului comunist amintea despre Basarabia şi despre mişcarea naţională în plină desfăşurare de acolo (despre care acasă ştiam multe amănunte de la Europa Liberă). În mod spontan, numeroşi colegi ne-am încolonat şi am cântat Deşteaptă-te Române! Era practic preludiul la ceea ce avea să se întâmple şi la noi peste puţin timp. Momente unice şi de neuitat!

 2. mariusmioc Says:

  Îmi amintesc şi eu că după tulburările din noiembrie de la Chişinău pentru prima oară s-au dat nişte informaţii despre asta în presa română, foarte pe scurt. Dar mişcarea naţională de la Chişinău avea vechime de mai bine de un an, se desfăşuraseră manifestaţii despre care eu ştiam fiind abonat la presa de acolo, dar care erau complet trecute sub tăcere de regimul Ceauşescu (pe care unii îl consideră şi azi naţionalist). Pe acest blog, la categoria „Republica Moldova” se găsesc mai multe articole cu reproduceri din presa moldovenească a anului 1989.

 3. Valeriu Mangu Says:

  @ involutia1989

  Domnule involutia1989,

  Dand curs ofertei dvs., iata primele trei intrebari:
  1) S-a intalnit sau nu dl. Iulian Vlad pe 3 decembrie 1989 la Malta cu cei doi „grei” ai planetei?
  2) Cu ce pretext a fost momit Vasile Milea sa urce de la etajul 1 al sediului fostului C.C. al P.C.R. la etajul 6, in cabinetul colonelului pe atunci Corneliu Parcalabescu, unde a avut loc incidentul cu impuscarea ministrului?
  3) Cine a avut sarcina sa supravegheze impuscarea cuplului Ceausescu in dimineata zilei de 22 decembrie 1989?
  Cu respectuoase multumiri pentru viitoarele raspunsuri, al dvs., Valeriu Mangu

 4. Valeriu Mangu Says:

  Domnule Marius Mioc,

  La adresa:

  http://cssas.ro/ro/pdf_publicatii/cs07-05.pdf

  se gaseste un material consacrat razboiului „invizibil”. Comparati!
  Al dvs., Valeriu Mangu

 5. @Valeriu Mangu

  Domnule Valeriu Mangu,

  Posibil ca tradatorul Iulian Vlad sa fi fost la Malta pentru ultimele instructziuni. CIA a redactat raportul pentru Ceausescu ce avea menirea sa-l descurajeze si sa-l determine sa se supuna fara lupta.

  De retzinut faptul ca Vasile Milea a optat sa se pozitioneze de partea lui Ceausescu si a tzarii. El a organizat stavilirea turmelor bezmetice ce se indreptau spre sediile puterii. Insa desigur ca a fost asasinat de securitate.

  Probabil tradatorul Stanculescu a fost insarcinat cu asasinarea cuplului Ceausescu.

  *

  Linkul postat nu functioneaza. Daca aveti acest pdf si poate si altele, le puteti incarca pe siteul ‘Scribd’ http://www.scribd.com/

 6. Valeriu Mangu Says:

  @ involutia1989

  Domnule involutia1989,

  1) Vad ca de la o vreme tot dispar de pe internet materiale despre tema – ori accesul la ele este blocat. Dupa ce am scris adresa, am verificat-o; se deschidea.
  2) De pe „culmea dealului”, unde m-ati invitat, n-are cum sa se vada „posibil”, „probabil” – ori se vede ori nu se vede. Orizontul pe care l-ati descris era foarte clar – „pana departe” si „360 grade jur-imprejur”. Se vede treaba ca intre timp s-a instalat ceata, ca in 28 ianuarie 1990, cand dl. Cornelius Rosiianu nu putea sa transmita ce vede datorita acesteia. Ori, cum spunea Tudor Postelnicu, fiindca s-a intunericit!
  3) Nu ati raspuns la intrebarea nr. 2. Reformulez: ce anume l-a determinat pe Vasile Milea sa urce, imediat dupa ora 9 a zilei de 22 decembrie 1989, de la etajul 1, unde ara comandamentul militar, la etajul 6, unde erau camerele destinate Sectiei militare a C.C.-ului?
  Dar acest episod este cu adevarat interesant. Intr-adevar, Nicolae Ceausescu arata in CPEx-ul tinut dupa momentul Milea ca acesta „a intrat in SALA DE COMANDAMENT si s-a sinucis”. Unde s-a „sinucis” Vasile Milea, pana la urma – in sala de comandament sau in biroul colonelului Corneliu Parcalabescu?
  4) Eu n-am intrebat cine a fost insarcinat cu asasinarea, ci cu COORDONAREA asasinarii in sediul C.C. Din ceea ce a declarat dl. Marius Tufan reiese ca pistolul i-a fost dat lui Vasile Milea de catre colonelul de la Garzi Nicolae Dumitrescu, deci amprentele acestuia trebuie sa se fi gasit, in lumina acestei declaratii, pe pistol.
  5) Explicatia dvs. privind participarea dlui Iulian Vlad la Malta nu este logica – adica nu s-a dus sa ia instructiuni. O contrazice intreaga evolutie a evenimentelor – s-a dus sa capete garantii.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 7. @Valeriu Mangu

  Domnule Valeriu Mangu,

  Intr-adevar, se lucreaza pe Internet.

  Si a obtinut garantzii Iulian Vlad? Povestea cu divizarea teritoriala a Romaniei?

  Daca doritzi putem comunica pe Yahoo Messenger.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.