Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Dan Berindei, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei, colaborator al Securităţii noiembrie 9, 2009


Academicianul Dan Berindei, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române (linc), a fost informator al Securităţii, după cum scrie „Evenimentul Zilei” din 9 noiembrie 2009 (linc), pe baza datelor dezvăluite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Berindei şi-a început colaborarea cu securitatea din 1962, fiind folosit la „supravegherea informativă a institutului de istorie” al Academiei Române. A dat zeci de note informative securităţii. După ce fiul său Mihnea Berindei a fugit în Franţa în 1970, Dan Berindei a primit sarcina să dea informaţii securităţii despre propriul său fiu. Din acest motiv, relaţiile dintre tată şi fiu ar fi şi în prezent reci, scrie „Evenimentul Zilei”, deşi Dan Berindei spune că are o relaţie normală cu fiul său.

Numele conspirativ folosit de Dan Berindei în informările sale pentru securitate a fost „Băleanu”.

Soţia lui Dan Berindei (răposată în 2008) a fost fiica ministrului ţărănist Ioan Hudiţă, şi a făcut puşcărie politică în regimul comunist. Multe persoane din familia lui Dan Berindei au făcut puşcărie politică, academicianul fiind printre puţinii care au scăpat, în ciuda calităţii sale de ginere al unui fost ministru ţărănist.

Dan Berindei şi-a recunoscut colaborarea cu securitatea, dar spune că informaţiile date de el au fost inofensive.

 

12 Responses to “Dan Berindei, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei, colaborator al Securităţii”

 1. EU DE CE NU AJUNG LA INSTITUTU DE CERCETARI AL REVOLUTIEI DIN STRADA ATENA UNDE DA AUDIENTE D-ILIESCU NU POT SA MINT IAR ISTORIA AR FI FOST SCRISA ASA CUM ESTE POLITIC SI SOCIAL REALITATEA .NUI BUN FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SINT BUNI ALTI ,SI CA VENI VORBA CINEI PUNE REPREZENTANTI IN ACESTE INSTITUTE …..? NOROC BUN MIRICA F.D.R. LA REVEDERE SI CIND AFLU CINEI PUNE LA CONDUCERE PE ACESTI INDIVIZII, !!!! oare nu as avea si eu un cuvint de spus …??????

  • mariusmioc Says:

   Cine anume le-a dat funcţii acestor indivizi se ştie din Legea 556/2004. Preşedintele României, la vremea aceea Ion Iliescu, a numit toţi membrii Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei, care apoi au ales Consiliul Ştiinţific.

 2. nu stiu ce se intimpla trebuie sa aflu comanda greu cred spontan mirica

 3. Site-ul IRRD e spamat bine mersi de vreo luna si nu observa nimeni de acolo (nu sunt platiti si pentru asta?):

  http://www.irrd.ro/forumIRRD/viewtopic.php?f=5&t=42
  http://www.irrd.ro/forumIRRD/viewtopic.php?f=5&t=54

  Sau te pomenesti c-or fi dovezi stiintifice ale implicarii KGB-ul si CIA-ul in Revolutia Romana?!

  • mariusmioc Says:

   Noroc cu spamerii, că altfel n-ar mai contribui nimeni la forumul lor. Ditamai instituţia cu o armată de angajaţi, profesori universitari sau chiar academicieni precum acest Berindei, are un sait cu număr de cititori mult sub saitul ăsta, pe care-l ţin singur, fără nici un ban.

 4. V-AS FI RECUNOSCATOR DACA MI-ATI TRIMITE ADRESA DE E-MAIL AL DOAMNEI HERTA MULLER PENTRU AI TRIMITE O FELICITARE CU OCAZIA PRIMIRII PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURA
  TOATE CELE BUNE ,

  TAPUS CONSTANTIN fost persecutat politic anticomunist
  tapus_constantin@yahoo.com

 5. se pune in miscare planul 2 de campanie electorala ,domnul basesccu este ales pentru scchimbare cca nui deajuns nui nimic miscarea a fost facuta , urmeaza sa voteze cei ce nu au votat in 22 noiembrie ,priveste la felul cum formeaza campania electorala inpotriva presedintelui basescu si cum presedintele basescu o face inpotriva PSD se abtine la diverse desccreditari ne reale , a iesit de la guvernare ,pentru a avea motive dar sint ne intemeate :ROMINIA A FOST CONDUSA DE TOATE PARTIDELE si nu doar de PDL. vina colectiva. ce a facut dl. basescu certuri si alte nejunsuri se datoreste ne intelegeri intre partide pe principi democrate .un luccru bun dar greu de inteles ,: cind partidele se vor intelege reciproc atunci este rau ca da friu liber prostiei comune apare dictatura , oare noi nu am luptat contra dictaturi ATENTIE ROMINIE TI SA INTINS O CURSA SI NU CADEA IN EA ,VOTEAZA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SI ROMINIA VA CISTIGA URMARESTE COMENTARIU MEU MARIUS DAR SI CCEILANTI ADMINISTRATORI DE BLOGURI FACETI CAMPANIE PE INTERNET LUI BASESCCU ASA CU ESTE A INCEPUT O REFORMA DECIT NIMIC REFORMA MONETARA TREBUIA FACUTA IMEDIAT DUPA REVOLUTIE ,NICI ACUM NUI TIRZIU DAR NU IN LEI ,DACA AM INTRAT IN EUROPA SA TRECEM DIRECT LA EURO IN CAZ CONTRAR DACA SE FACE IN LEI ROMINIA VA PIERDE MAI MULT CRIZA SI MAI MARE FOAMETE , OPRITI MACELUL DEMOCRATIEI DIN ROMINIA VOTATI FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA, IESITI CU TOTI LA VOT NU EZITATI GINDITIVA LA URMASI URMASILOR VOSTRI NU UITATI FACETI ACEST PAS SI FOTATII BASESCU PRESEDINTE , AS CUM ESTE ,NOROCC BUN MIRICA.. NUMI MAI BLOCATI CONT SEVER .. TOT VOI EMITE MESAJE PE INTERNET.

 6. imi cer sccuze nu am dorut sa se scrie fotati dar incerc corectarea sa o faca marius cca blogul este al lui dar greseala este a mea oboseala stresul toate la un loc cer scuze si indreptarea cuvintului . frontul democrat romin . mirica votati BASESCU PRESEDINTE ASA CUM ESTE MIRICA INITIATORUL NOROC BUN .

 7. oare cine propune sa se intre in institutu de cercetare al revoluti rominedin 1989 sint curios daca berindei a fost colaborator al securitati de ce nu este dat afara .FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA.

 8. […] conducerea Consiliului Ştiinţific al IRR se află un informator dovedit al securităţii – Dan Berindei (linc). Fără a generaliza, observ că deseori IRR a publicat materiale de calitate îndoielnică, […]

 9. […] Înlăturarea lui Ion Iliescu de la conducerea IRR n-ar rezolva însă problema. Întreaga conducere a IRR a fost numită de Ion Iliescu, şi în aceste condiţii chiar şi fără prezenţa dînsului în fruntea institutului istoria pe care acesta o va scrie nu va fi obiectivă. Rămîn în conducerea IRR persoane precum Cazimir Ionescu, cel care în decembrie 1989 a contribuit la isteria cu teroriştii spunînd la postul naţional de televiziune că “oraşul Piteşti poate să dispară complet de pe harta ţării” (linc), Sergiu Nicolaescu, cunoscut pentru falsificările istoriei revoluţiei săvîrşite pe vremea comisiei senatoriale (linc) şi pentru propunerea făcută de a se decreta o amnistie generală pentru criminalii din 1989 (scopul falsificărilor fiind, după părerea mea, tocmai de a pregăti propagandistic amnistia generală) sau Emil “Cico” Dumitrescu, cel care spunea la TVR, în 22 decembrie 1989: “Comandanţi ai unităţilor apărării naţionale din oraşele Tîrgovişte, Rîmnicu Sărat, Buzău, Focşani, Galaţi, Brăila – vă transmit ordinul şefului Marelui Stat Major, general Guşă Ştefan, ca în cel mai scurt timp să îndreptaţi unităţile dumneavoastră către Bucureşti (…) din ordinul şefului Marelui Stat Major general Guşă Ştefan şi a generalului locotenent Stănculescu v-a transmis acest ordin căpitan de rangul I Dumitrescu” (“Revolutia română în direct”, carte editată de TVR în 1990 sub coordonarea lui Mihai Tatulici, pagina 119). Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IRR este Dan Berindei, fost informator al securităţii (linc). […]

 10. si acum in apropierea aniversari a 22 de anii de la revolutia romina mai mintitii


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.