Pravda din 22 decembrie 1989 despre revoluţia română

Vladimir Vidraşcu, "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea" în decembrie 1989, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/

Vladimir Vidraşcu, corespondent Pravda la Bucureşti în 1989 şi "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea", conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/

Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu

Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu

Continui prezentarea pe acest blog a activităţii lui Vladimir Vidraşcu (sau Vedrashko), corespondentul la Bucureşti al ziarului moscovit „Pravda” în decembrie 1989, astăzi redactor la emisiunea în limba rusă a postului de radio Europa Liberă / Libertatea de la Praga (Cehia).

Vezi şi celelalte articole despre activitatea lui Vladimir Vidraşcu prezentate pe acest blog:

Să facem cunoştiinţă cu Vladimir Vidraşcu, “cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea” conform raportului SRI despre revoluţie
„Pravda” din 20 decembrie 1989 despre revoluţia română

Raportul SRI despre revoluţie, dat publicităţii în 1994, pe vremea cînd acest serviciu era condus de Virgil Măgureanu, pomeneşte despre activităţile desfăşurate de Vladimir Vidraşcu în decembrie 1989 astfel:

“Cadrele de spionaj aflate în România şi-au intensificat activitatea, iar unele dintre acestea, sub acoperirea de corespondenţi de presă (exemplu: Victor Volodin – Izvestia, Vladimir Vidraşcu – Pravda), şi-au sporit preocupările pentru a obţine informaţii privind starea de spirit a populaţiei şi alte aspecte negative ce ar fi putut fi exploatate”.

După corespondenţa sa din 19 decembrie 1989, publicată în 20 decembrie, „cadrul de spionaj” Vladimir Vidraşcu şi-a luat o zi pauză. Abia în 21 decembrie 1989 a trimis la Moscova următoarea corespondenţă, care a văzut lumina tiparului în 22 decembrie (ziarul din data de 22 se pregătea în ziua de 21). Mai jos puteţi vedea facsimilul articolului despre revoluţia română publicat de „Pravda” din 22 decembrie 1989 şi tălmăcirea sa.

Pravda22121989_NEW

Evenimentele din România

Bucureşti, 21. (corespondent permanent al gazetei “Pravda”). Aseară la televiziune a luat cuvîntul preşedintele RSR N. Ceauşescu. Declaraţia lui este prima informaţie oficială a autorităţilor române despre evenimentele tragice din Timişoara.

Pe 16 şi 17 decembrie, se spune în declaraţie, un grup de elemente huliganice au organizat un şir de manifestaţii, în cadrul cărora au fost distruse şi devastate edificii, magazine. Pe 17 decembrie s-au intensificat acţiunile îndreptate împotriva organelor de stat şi de partid, precum şi contra unor unităţi militare, se spune în declaraţie. În ea se menţionează, că locuitorii Timişoarei au devenit martori ai acţiunilor cu caracter terorist.

Din declaraţie decurge că s-a aplicat forţa militară. Se spune, că armata “fiind atacată a tras cu foc preventiv”, în continuare fiind nevoită să se apere de “grupările teroriste antinaţionale”.

Unităţile armatei noastre, a spus N. Ceauşescu, chemate să apere independenţa şi suveranitatea patriei, au dat dovadă de o mare reţinere. Din spusele preşedintelui, acestea au fost nevoite să răspundă doar după ce bandele de terorişti au pus în primejdie ordinea în judeţ.

În declaraţie se vorbeşte despre necesitatea apărării în acelaşi mod a cuceririlor socialiste. Însă, nu se precizează numărul “grupurilor de huligani” şi ale “bandelor de terorişti”, nici numărul total al victimelor din ambele părţi. În declaraţie se afirmă: “Se poate spune cu absolută convingere, că aceste acţiuni teroriste au fost organizate şi declanşate în coordonare strînsă cu cercurile şovine imperialiste reacţionare şi serviciile de spionaj din diferite ţări”.

Mai tîrziu, în seara aceleeaşi zile, la Bucureşti s-a înştiinţat că prin decret prezidenţial în judeţul Timişoara s-a instituit starea de necesitate.

Situaţia în ţară, conform informaţiilor neoficiale parvenite din diferite locuri, continuă să fie complicată. Toţi îşi pun întrebarea: cum au putut grupurile de elemente huliganice să provoace măsuri de răspuns atît de ample ale autorităţilor? De ce armata apără independenţa ţării pe străzile unui oraş de provincie românesc? De unde, în fine, au apărut manifestările “teroriste” în republică?

V. Vedraşco

Ca şi în 20 decembrie, alături de corespondenţa lui Vladimir Vidraşcu, „Pravda” publică şi relatarea agenţiei TASS. Această relatare confirmă teoria profesorului american Richard Andrew Hall (linc), că mitingul anticeauşist din 21 decembrie de la Bucureşti nu a început cu tulburarea mitingului organizat de Ceauşescu, ci în paralel cu mitingul oficialităţilor deja începuse manifestaţia anticeauşistă:

Bucureşti, 21. (TASS). La amiază aici s-a început un miting. După cîţiva muncitori a luat cuvîntul N. Ceauşescu. El a subliniat încă o dată că “dezordinile din Timişoara au fost inspirate şi pregătite de forţele duşmănoase României, care doresc împărţirea teritorială a ţării”. El a comunicat de asemenea, că la şedinţa de dimineaţă a Comitetului Executiv al CC al PCR a fost luată hotărîrea cu privire la măsurile suplimentare de ridicare a bunăstării poporului: creşterea salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor pentru nou-născuţi.

Concomitent, pe bulevardul central Magheru al Bucureştiului, adiacent pieţii Republicii, s-a adunat un mare număr de oameni. Ei s-au adunat într-un cerc strîns şi au început să strige lozinci antipartinice şi antiguvernamentale, cerînd demisia conducerii ţării. S-au auzit explozii de grenade cu gaze lacrimogene. Miliţia şi forţele de securitate au încercat să împrăştie mulţimea.

Căile de acces spre piaţa Republicii au fost închise de către unităţile armatei RSR. Miliţia a încercat să împrăştie demonstranţii, însă nu a izbutit.

Pe artera principală a capitalei româneşti în spatele unui rînd de militari cu pistoale automat se mişcau tancurile. Se auzeau rafale de armă şi explozii. Protestatarii au fost împinşi spre piaţa Universităţii. Deasupra oraşului au început să roiască elicopterele. Atmosfera rămîne încordată.

După cum s-a comunicat în cercurile de jurnalişti, la Timişoara nu funcţionează întreprinderile industriale, uzinele, fabricile. Acestea au fost ocupate de muncitori, care au avertizat că le vor arunca în aer dacă nu vor fi acceptate condiţiile lor, inclusiv demisia conducerii ţării, tragerea la răspundere a conducătorilor militari şi a celorlalţi, care au admis victime umane în acest oraş.

(traducere din ruseşte: Vlad Lupan – Chişinău)

Mai citeşte:
Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova
Ruşii şi revoluţia română, două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
Mijloacele de informare în masă străine despre revoluţia română

3 gânduri despre „Pravda din 22 decembrie 1989 despre revoluţia română

  1. Pingback: Pravda din 24 decembrie 1989: “Zona luptelor a cuprins şi blocul de locuinţe în care stau familiile colaboratorilor reprezentanţei comerciale sovietice (…) Viaţa oamenilor sovietici, femei şi copii, e în mare pericol” « Blog

  2. Pingback: “Cadrul de spionaj” Vladimir Vidraşcu va vizita Timişoara cu prilejul aniversării revoluţiei « Blogul lui Marius Mioc

  3. Pingback: “Pravda” din 26 decembrie 1989: “La Bucureşti au fost răniţi 2 cetăţeni sovietici, şi încă 10 automobilişti sovietici în zona graniţei româno-iugoslave. S-a considerat oportun ca familiile personalului sovietic să fie evacua

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.