Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană

Am publicat pe acest blog articolul Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004 (linc) în care am pomenit, printre altele, despre cazul colonelului Marin Oană, care a cerut certificat de luptător în revoluţie remarcat prin fapte deosebite rănit, deşi a fost implicat în activităţi împotriva revoluţiei, comandînd în 21 decembrie 1989 trupe care au dispersat revoluţionarii, după cum reiese din cartea lui Alex Mihai Stoenescu „Istoria loviturilor de stat în România”, fiind precizat şi într-o adresă a Ministerului Apărării Naţionale trimisă la CPRD că respectivul a avut activităţi contrare revoluţiei. Conform art. 8 din Legea 341/2004 Marin Oană nu are drept de preschimbare a certificatului de revoluţionar.

După publicarea articolului respectiv pe blog am trimis un e-mail domnului Raymond Luca şi majorităţii membrilor CPRD (sînt cîţiva membri cărora nu le cunosc adresa de e-mail fiindcă nu şi-au făcut-o publică) în care am reluat problemele prezentate în articolul respectiv. Am avut grijă să-l trec şi pe Crin Antonescu, şeful de partid al domnului Luca, printre destinatarii e-mailului respectiv.

Ca urmare, în procesul verbal al şedinţei CPRD din 10 noiembrie 2009 (linc) citesc:

Preşedintele Comisiei a prezentat adresa trimisă la CPRD de domnul Marius Mioc, fiind nemulţumit de faptul că membrii comisiei rediscută cazul domnului Oană Marin, considerînd cazul ca fiind închis, preschimbarea certificatului fiind respinsă.

Doamna Popină Mirela, consilier al SSPR, a menţionat faptul că domnul Oană Marin are avizul ambelor comisii, are titlul acordat, i s-a înmînat certificatul dar acesta cuprindea erori materiale, drept pentru care l-a returnat la SSPR pentru a fi retipărit, după retipărire în momentul transmiterii la CPRD 1989 s-a decis nesemnarea acestuia.

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a specificat faptul că a fost transmisă la CPRD 1989 de la Ministerul Apărării Naţionale adresa cu caracter secret nr. DL/S/11.06.2007, înregistrată la CPRD 1989 sub nr. 42/445/12.06.2007 care specifică faptul că acesta a fost colaborator al Securităţii, adresă pe care domnul Emilian Vasile Cutean preşedintele CPRD 1989 la momentul respectiv a prezentat-o membrilor Comisiei în cadrul şedinţei de lucru a CPRD 1989.

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a menţionat faptul că acea adresă nu se regăseşte în evidenţele CPRD 1989, drept pentru care a propus solicitarea de la Ministerul Apărării Naţionale o copie a adresei menţionate mai sus. Membri Comisiei au fost de acord.

Reamintesc că, în ciuda afirmaţiilor lui Raymond Luca, adresa de la M.Ap.N. care a dispărut în mod ciudat din arhiva CPRD (oare se va lămuri vreodată cine a sustras-o?), nu se referea la colaborarea cu Securitatea a lui Marin Oană. Nu ştiu pe ce bază poate Raymond Luca să facă speculaţii asupra conţinutului acelei adrese, dacă aceasta a dispărut din arhiva CPRD (cu excepţia cazului că a văzut adresa înainte de dispariţia ei). Cert este că în procesul verbal al şedinţei CPRD din 9 septembrie 2008 (linc) se spune că Marin Oană „a acţionat împotriva revoluţiei, potrivit adresei Ministerului Apărării Naţionale nr. DL/S/11.06.2007 înregistrată la CPRD 89 sub nr. 42/445/12.06.2007″. Nici vorbă deci despre colaborare cu Securitatea, despre care se încăpăţînează să vorbească Raymond Luca, ci despre acţiuni împotriva revoluţiei, care sînt însă un motiv îndestulător de a respinge preschimbarea certificatului, conform art. 8 din Legea 341/2004. Pot exista persoane care au acţionat împotriva revoluţiei fără să fie colaboratori ai securităţii şi pot exista colaboratori ai securităţii care să nu fi acţionat împotriva revoluţiei. Nici una din aceste categorii n-are dreptul la certificat de revoluţionar, conform art. 8 din Legea 341/2004.

Mai repet odată extrase în Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea în zona de responsabilitate şi Capitala, despre ziua de 21 decembrie 1989, reproduse în Istoria Loviturilor de stat din România de Alex Mihai Stoenescu, vol. 4 (II), Editura Rao, Bucureşti 2005, pag. 236, 273-275:

(Ora) 13:53, Mr. Carp raportează au ieşit 13 TAB TR.1 Mc (şi) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oană.
(Ora) 14:11 – Tov. Ministru lt.col. Oană – să plece la intrarea principală la CC. ptr. a lua leg(ătura) cu tov. ministru
(Ora) 16:02 – Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sînt pregătite (rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col. Oană – 158453 şi 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oană în sediul Consiliului de Stat; nota lui Alex Stoenescu).
(Ora) 16:37 – Tov. ministru in Piaţa Romană 300 (de) oameni să fie imprăştiaţi de Oană. Intercontinental – Cpt. Marin să-i imprăştie cu TAB. In Piaţa Unirii, aprox. 300 să fie imprăştiaţi (s-a transmis ord. Mr. Carp)
(Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt. maj. Dafinescu de la P.C. (punctul de comandă) al lt. col. Oană să ducă 2 TAB la intrarea principală de la CC la dispoziţia tov. ministru.
(Ora) 17:30 Lt. col. Oană raportează că a descongestionat (Bulevardul) 6 martie şi pleacă spre Intercontinental să facă joncţiunea cu cpt. Marin care acţionează pe Magheru.

Iar pe Marin Oană îl puteţi vedea prezentat la TVR în 22 decembrie 1989 de către Teodor Brateş (a fost întreruptă difuzarea discursului lui Dumitru Mazilu de la CC pentru a fi prezentat Oană telespectatorilor):

Mai citeşte:
Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004

5 gânduri despre „Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană

  1. Pe fostul sait al SSPR, acum desfiinţat, era menţionat Marin Oană ca rănit în revoluţie cu certificat gata tipărit. Problema am discutat-o în articolul „SSPR sfidează Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor?” (găseşti lincul mai sus). Articolul „SSPR sfidează CPRD?”, deşi e vechi de un an, se menţine printre cele mai citite articole de pe acest blog. Chiar îmi puneam întrebarea cine naiba tot citeşte şi reciteşte articolul ăla? Dacă e să cad în teoria conspiraţiei, celor interesaţi li s-a atras atenţia asupra documentului care trebuie să dispară din arhivă chiar prin acest blog.

  2. Ma mira si pe mine ca materialul acela e mereu in top, am presupus ca motivul tine de interesul revolutionarilor vizavi de ce mai face CPRD si SSPR; ei vaneaza informatii legate de certificate in special ca sa vada ‘al meu a iesit or ba?’; sunt mai interesati de certificate si bani decat de adevar, iar acolo e vorba de certificate. Daca ai log poti vedea cam de pe unde vin userii pe el, poate de ex google-search dupa anumite cuvinte. Materialul are si cateva nume grele (ex. Suceava, Oprescu), posibil sa se afle sub atentia diverselor persoane din institutii. Dar nu cred ca la CPRD sau SSPR se iau masuri in functie de ce scriem noi pe site-uri; ar fi bine daca s-ar lua masuri pozitive. Din ce au publicat pe net pana acum am dedus o mare dezordine, lipsa unei bune organizari a informatiei si chiar a documentelor, schimbari in forma si continut de la un mandat la altul, o transparenta cu rupturi; cam tot ce ar putea permite si unele ‘scapari’ intentionate dar pana la urma e greu de zis daca au fost sau nu. Eu pot sa spun ca inca sufar de teoria conspiratiei dar ma tratez copios de-o vreme incoace cu mila pentru factorul uman, aflat la un nivel mult mai jos decat credeam la inceput. N-am gasit indicii cu adevarat relevante care sa confirme ca multimea erorile materiale de peste tot ar face parte dintr-un plan de acoperire a unor sustrageri de documente. Dar ca nu sunt atenti, poate superstresati ori slab pregatiti, da. Cred – parerea mea de moment – ca adresa aceea e la CPRD dar cei de la CPRD incurca sertarele (alea, fizice) in care trebuie sa se uite; si-or sa dea de ea mai tarziu. Poate ca sunt cam naiv.

  3. Pingback: Sinteza activităţii CPRD în 2009 « Blogul lui Marius Mioc

  4. Pingback: LISTA. „Lista ranitilor in revolutie” (MO)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.