Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Radu Tinu, critic literar pentru ziarul „Adevărul” noiembrie 19, 2009


Ziarul „Adevărul”, care ne-a obişnuit în ultima vreme (de cînd a devenit „apolitic”) cu serialul despre revoluţie în care principalul expert consultat este fostul informator al securităţii Alex Mihai Stoenescu, îşi continuă munca de convingere a opiniei publice că securiştii sînt principalii experţi în toate domeniile de activitate.

În „Adevărul de seară” din 18 noiembrie 2009 – ediţia de Timişoara (linc) Ştefan Both publică un articol despre opiniile de critic literar ale securistului Radu Tinu despre scrierile Hertei Muller, recenta laureată a premiului Nobel pentru literatură.

„Ca şi cititor înfocat spun că operele Hertei Muller sînt mult sub a celorlalţi scriitori cu care s-a luptat”, spune Radu, fost adjunct al şefului securităţii Timiş şi  inculpat în procesul revoluţiei de la Timişoara (achitat cu 5 voturi contra 4 de Curtea Supremă pentru „neîndeplinirea tuturor elementelor constitutive ale infracţiunii”), persoană care s-a ocupat direct de Herta Muller în calitatea sa de securist.

„În opinia fostului ofiţer, 50 la sută din acest premiu Nobel, care oferă o recompensă de peste  un milion de euro, ar trebui să o primească securitatea”, ne mai informează „Adevărul”. Doamne, cîtă nedreptate pe lumea asta! Comitetul Nobel a neglijat munca plină de abnegaţie a ofiţerilor de securitate, a căror contribuţie la formarea intelectuală a laureatei Nobel e de necontestat.

„Herta Muller fabulează mult în romanele ei”, mai spune domnul Radu, adăugînd apoi cu nonşalanţă că Herta „nu a fost deranjată de Securitate”, probabil ca să dea ziaristului un exemplu de lipsă de fabulaţie. Documente ale securităţii care arată urmărirea Hertei Muller, inclusiv după emigrarea acesteia în Germania, cînd securitatea întocmise un plan de „compromitere şi ripostă împotriva pretinşilor scriitori, originari din Timişoara, William Totok, Richard Wagner şi Herta Muller” au fost deja publicate, inclusiv pe acest blog (linc). În cadrul acţiunii respective s-au răspîndit în R. F. Germania zvonuri că Herta Muller ar fi agentă a securităţii (alt exemplu de lipsă de fabulaţie caracteristică securităţii), şi s-au organizat scrisori de la cetăţeni indignaţi către Herta Muller personal sau către mijloace de informare în masă care o băgau în seamă pe scriitoare, deasemeni şi apariţia unor asemenea cetăţeni la întrunirile literare la care participa Herta Muller. Ziaristul fie nu cunoaşte aceste documente ale securităţii care au fost făcute publice, fie deontologia jurnalistică specifică ziarului „Adevărul” îl împiedică să pună unui securist întrebări cu privire la contradicţia dintre declaraţiile acestuia şi documentele din arhivele securităţii.

E bine să reamintim aceste documente. Citiţi:

„Acţiunea de compromitere şi ripostă împotriva pretinşilor scriitori, originari din Timişoara, William Totok, Richard Wagner şi Herta Muller”
Securitatea română despre Herta Muller
Mircea Rusnac: Aktionsgruppe Banat, fenomen al disidenţei minoritare în România anilor 1970-1980

Mai citeşte deasemeni, despre Radu Tinu:
Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
Securistul Radu Tinu în 1999: „La Timişoara a fost o revoltă populară spontană”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.