Sorin Roşca Stănescu, dezavuat de Clubul Român de Presă

Clubul Român de Presă, organizaţie care-l are printre fondatori pe Sorin Roşca Stănescu, fost director al ziarului „Ziua”, a analizat în 19 noiembrie comportamentul de ziarist a lui Sorin Roşca Stănescu şi a lui Bogdan Chirieac, într-o problemă legată de şantajarea de către aceştia a unui demnitar. Concluzia Clubului de Presă a fost (linc):

„instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei”,

iar ca urmare se recomandă „instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face trimitere la această meserie”.

Aşadar, acum în 2009 Clubul Român de Presă constată că Sorin Roşca Stănescu nu respectă deontologia jurnalistică. Dar, mă întreb, cît de credibilă este activitatea jurnalistică din trecut a fostului informator al securităţii Sorin Roşca Stănescu? El este unul dintre cei mai activi ziarişti care au promovat teoria implicării agenturilor străine în revoluţia din 1989. În aprilie 1991 a publicat un articolaş în România Liberă pretinzînd că s-a întîlnit la Paris cu un agent KGB, pe care a refuzat să-l identifice, şi care i-ar fi mărturisit că s-a implicat în revoluţia română. Nu peste mult timp respectivul articolaş a fost citat de inculpaţii din procesul revoluţiei de la Timişoara în apărarea lor. Să fie vorba de o coincidenţă sau de un articol-comandă specială în folosul inculpaţilor? Devenit director al ziarului „Ziua”, Roşca-Stănescu a dus acolo diferite campanii de presă prin care încerca să dovedească teoria ceauşistă a declanşării revoluţiei din 1989 de către agenturile străine. Vestită este gulguta „cazului Petre Olaru”, despre care a scris profesorul american Richard Andrew Hall (vezi lincurile – părţile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Tot ziarul „Ziua” condus de Roşca Stănescu s-a remarcat prin răstălmăcirea şi interpretarea manipulatorie a unor declaraţii ale lui Vladimir Bukovski, din care se trăgeau concluzii care nu reieşeau din faptele expuse de acesta. Alteori, „Ziua” a publicat dezinformări grosolane, cum este cea a lui Vladimir Alexe, care în „Ziua” din 20 decembrie 1999 (linc) pretindea că un anume Igor Toporovski, apropiat a lui Gorbaciov, a mărturisit că KGB a pus la cale revoluţia română cu cuvintele „pentru a începe operaţiunea, am ales momentul cînd Ceauşescu se afla la Teheran”. Spun că este o dezinformare grosolană fiindcă e neîndoielnic că revoluţia română a început cînd Ceauşescu se afla încă în ţară, în 16 decembrie 1989 (sau 15 decembrie, după varianta Tokes), Ceauşescu plecînd la Teheran abia în 18 decembrie 1989. Omul de rînd însă, care nu a fost preocupat în mod special de istoria revoluţiei române şi care, odată cu trecerea timpului uită cronologia faptelor, poate să înghită „gulguta” (cuvîntul „gulgută” l-am preluat de la Pavel Coruţ).

Deocamdată remarc că Sorin Roşca Stănescu, în ciuda comunicatului Clubului Român de Presă, continuă să fie editorialist al ziarului „Ziua”. Luni 23 noiembrie 2009 publică în acest ziar un articol-răspuns la comunicatul CRP (linc), în care nu numai că nu îi este ruşine de activitatea sa jurnalistică anterioară, ci chiar se laudă cu ea. Personal, nu cred că într-o societate democratică cineva are sau ar trebui să aibe puterea să-i ia lui Roşca-Stănescu dreptul de a se exprima în presă. Important e ca publicul să nu se mai încreadă în manipulatori şi dezinformatori, şi atunci automat nu se vor mai găsi mijloace de informare în masă care să-i invite să-şi spună părerea lor de „experţi” în diferite domenii, sau aceste mijloace de informare în masă vor da faliment, din lipsă de audienţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.