Procesul memorandului (5). Verdictul


În 25 mai 1894 procesul memorandului se sfîrşeşte. „Tribuna” din 26 mai 1894 (14 mai stil vechi) publică pe prima pagină „Declaraţiunile comitetului”, citite în faţa instanţei de Ioan Raţiu.

„Ceea ce se discută aici, domnilor, este însăşi existenţa poporului român. Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!

De aceea nu ne e în gînd să venim înaintea d-voastre să dovedim că avem dreptul la existenţă (…)

Nu este de demnitatea poporului român de a se apăra în faţa juriului din Cluj! (…)

Nevinovaţi sîntem, dar d-voastră sînteţi stăpîni pe individualitatea noastră fisică, nu însă şi pe conştiinţa noastră, care în această causă este conştiinţa naţională a poporului român. (…)

Declar prin urmare în numele meu şi al tuturor colegilor mei acusaţi, că pentru cuvintele arătate, nu ne putem apăra”, a spus Raţiu în faţa instanţei.

Verdictul procesului îl aflăm tot din „Tribuna” (numărul de lîngă numele fiecărui acuzat arată probabil cîţi juraţi l-au găsit vinovat):

„Juratul Werder enunţă verdictul: declaraţi VINOVAŢI: Dr. Raţiu: 10 da; George Pop 12, Lucaciu 11; Comşa 12; Barcianu 11; Cristea 10; Coroianu 11; Barbu 10; Mihali 12; Suciu 8; Veliciu 12; Patiţa 12; Domide 12; Dionisiu Roman 7. ACHITAŢI: Basiliu Raţiu, Munteanu, Nicolau Roman, Duma. Procurorul împarte acusaţii în două clase. Clasa întîi Pop de Băsesci, Lucaciu, Comşa, Barcianu, Cristea, Coroianu, Mihali, Suciu, Veliciu, Patiţa, Domide. Faţă de aceştia cere mai mult de 2 ani şi jumătate. Clasa a doua: Dr. Raţiu, Barbu, Dionisie Roman, mai puţin. Restituirea speselor de 3238 fl. Sentenţa se va pronunţa la 4 ore şi jumătate.

Venind osîndiţii la 2 ore de la pertractare acasă, damele române i-au primit din ferestrele hotelului „Hungaria” cu un puvoi de flori”.

(Va urma)

Mai citeşte:
Anul 1918 şi Marea Unire, relatată de sora bunicului meu (1)
Anul 1918 şi Marea Unire, relatată de sora bunicului meu (2)
Procesul memorandului (1). Erau adunaţi după cele mai minimale socoţi cel puţin 30000 de persoane
Procesul memorandului (2). Toată suflarea românească este în giurul comitetului naţional, cel numit „ultraist”
Procesul memorandului (3). Jurat: A luat parte acuzatul la deputaţiunea din Viena? Acuzat: Cu durere trebuie să vă mărturisesc că n-am luat parte
Procesul memorandului (4). Faţă de agitaţia poporului român autorităţile administrative sînt prea pacienţi sau neputincioşi

3 gânduri despre „Procesul memorandului (5). Verdictul

  1. Pingback: Dezbateri despre căsătorie în 1894: “În luptă pentru sfîntă legea noastră nici morţi noi nu ne dăm!” « Blogul lui Marius Mioc

  2. Verdictul in limba romana. Asa ceva in Romania nu exista dupa mai bine de un secol. Un verdict intr-o limba a unei minoritati fie si una care pe plan local este o majoritate absoluta

    • Nu cred că verdictul a fost dat în limba română. Acestea sînt extrase din ziarul Tribuna din 1894, ziar care apărea în limba română, deci e normal că a prezentat procesul în limba română, dar hotărîrea judecătorească s-a dat în maghiară – limba oficială în acea vreme. În timpul procesului inculpații au putut vorbi în românește, cu tălmaci (Tribuna pomenește la un moment dat de existența tălmaciului), dar și legile de acum din România dau dreptul inculpaților să ceară tălmaci la proces și să vorbească în limba maternă.
      Vezi art. 7 și 8 cod procedură penală: http://www.cjo.ro/coduri-de-drept/codul-de-procedura-penala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.