Pravda din 24 decembrie 1989: „Zona luptelor a cuprins şi blocul de locuinţe în care stau familiile colaboratorilor reprezentanţei comerciale sovietice (…) Viaţa oamenilor sovietici, femei şi copii, e în mare pericol”

Vladimir Vidraşcu, "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea" în decembrie 1989, conform SRI. Sursă foto: http://www.hrpublishers.org/en/
Vladimir Vidraşcu, corespondent Pravda la Bucureşti în 1989 şi "cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea", conform SRI.
Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu
Virgil Măgureanu, anticaghebistul feroce, sub a cărui conducere SRI l-a demascat pe "cadrul de spionaj" Vladimir Vidraşcu

„Pravda” din 24 decembrie 1989 tratează pe larg subiectul revoluţiei române. Pagina de ziar cu relatări despre revoluţie n-a intrat în întregime în scaner, de aceea a fost scanată din două bucăţi. La îmbinarea celor două bucăţi a rămas o mică nesincronizare, care nădăjduiesc să nu deranjeze prea mult.

Nu prezint traducerea în întregime a materialelor din „Pravda”, ci doar a trei dintre acestea. Anume: Relatarea corespondentului de la Bucureşti Vladimir Vidraşcu, personaj deja cunoscut cititorilor acestui blog, caracterizat în raportul SRI despre revoluţie publicat în 1994, pe vremea cînd SRI era condus de Virgil Măgureanu, drept „cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea” în decembrie 1989. Apoi, o declaraţie a agenţiei TASS (publicată în josul paginii) care se referă la primejdia care plana asupra vieţii cetăţenilor sovietici ca urmare a luptelor „antiteroriste” din Bucureşti. E vorba de un bloc de lîngă televiziune care de ani de zile era repartizat cetăţenilor sovietici care locuiau în Bucureşti, şi care ajunsese în zona luptelor „antiteroriste”. Mai apoi s-a organizat evacuarea cetăţenilor sovietici din Bucureşti, chiar şi Vladimir Vidraşcu a primit sugestia de la ambasadă să-şi evacueze soţia şi copilul, ceea ce dînsul n-a acceptat. Dar subiectul evacuării cetăţenilor sovietici din Bucureşti va fi tratat mai tîrziu pe acest blog. Un al treilea material tradus se referă la un subiect pe care „Pravda” a considerat necesar să-l prezinte mai amănunţit: reacţiile de la Chişinău la evenimentele din România. De restul materialelor se pot bucura vorbitorii de limbă rusă, iar dacă printre ei e vreun voluntar care să ofere traducere în secţiunea de comentarii a acestui articol, n-o să mă supăr.

Bucureşti, 23. (De la corespondentul ziarului Pravda V. Vedraşco).

Scriu acest reportaj din Bucureşti după ce m-am întors din centrul oraşului. Ce am văzut?

Pe bulevardele capitalei trec în viteză autocamioane cu revoluţionari care scandează lozinci. La fiecare mare intersecţie, şoferilor şi – uneori – pasagerilor autovehiculelor li se cere să-şi prezinte documentele sau să deschidă portbagajele. Unor şoferi li se spune că e periculos să meargă mai departe şi li se urează succes.

Mulţi însă s-au obişnuit cu pericolul. E realitatea crudă a Bucureştiului de astăzi. O adevărată calamitate sînt fanaticii răzleţi care împuşcă în oameni din ferestre şi de pe acoperişuri. Trecătorii lipiţi de pereţii caselor sau care traversează în fugă străzile nu mai miră pe nimeni. Aşijderi ofiţerii şi ostaşii care, pitiţi după copaci şi stîlpi, îi caută cu privirea pe terorişti. Zice-se că au fost prinşi şi anihilaţi deja vreo 1800 de asemenea … era cît pe ce să scriu “oameni”. Aceste lichele nu mai sînt consideraţi oameni şi toată lumea le doreşte moartea.

În faţa clădirii sluţite a Consiliului de Miniştri, care a găzduit odinioară Galeria de Artă Naţională, s-au îngrămădit vreo 40 de tancuri. Aceste tancuri îi mitraliază pe teroriştii aciuaţi în palat. Schimbul de focuri reîncepe sporadic. Oamenii adunaţi acolo urmăresc focul de mitaliere. Unii înfulecă din conservele aduse în lăzi pentru manifestanţi.

Şi între reprezentanţii părţilor beligerante din alte clădiri şi maşini blindate are loc un schimb de focuri. Lîngă hotelul “Atene-Palas” deunăzi m-a luat prin surprindere ploaia. Azi – o ploaie de gloanţe. Dintr-o fereastră, cineva trage în direcţia hotelului “Bucureşti”. La una din ferestrele sparte ale hotelului, se mişcă suspect o perdea de tul.

Bucureştiul trăieşte zile tragice. Mor oameni şi ard averi.

La intrarea în palat, discut cu Alexandru Cebuc, directorul Muzeului Naţional. Îmi vorbeşte cu tristeţe, tăcînd îndelung atunci cînd vocea îi este înăbuşită de răpăitul mitralierelor.

“În numai două zile această frumoasă clădire a suportat distrugeri mari. Slavă Domnului, am presimţit nenorocirea cu o zi înainte. Pericolul parcă plutea în aer şi am reuşit să evacuăm şi să salvăm cea mai mare parte din exponatele şi picturile cele mai valoroase – El Greco, Van Dyck, Briegel, grafica italiană. Fireşte că multe obiecte de artă au fost mistuite de flăcări sau ciuruite de gloanţe. Uitaţi-vă, palatul e ca o sită. Nici un geam întreg nu a rămas. Şi ce va fi în continuare? Sper totuşi ca poporul să-şi apere ţara”.

Seara, la “Televiziunea Română liberă”, a luat cuvîntul Ion Iliescu, membru al consiliului Frontului Salvării Naţionale. El a declarat că au fost arestaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu şi fratele dictatorului Ilie Ceauşescu.

Declaraţia Agenţiei de presă TASS

Din Bucureşti parvin ştiri îngrijorătoare care confirmă că în unele cartiere ale oraşului au loc ciocniri armate. Grupuri de adversari ai transformărilor începute în ţară au atacat clădirea televiziunii române în care se află membrii consiliului Frontului Salvării Naţionale. În urma acţiunilor acestor unităţi militare, zona luptelor a cuprins şi blocul de locuinţe în care stau familiile colaboratorilor reprezentanţei comerciale sovietice. Indivizi înarmaţi au pătruns în clădirea din care au deschis un foc intens. În clădire au izbucnit incendii; viaţa oamenilor sovietici, femei şi copii, e în mare pericol.

Soarta cetăţenilor sovietici îi îngrijorează pe cei din Uniunea Sovietică. Le cerem celor care au declanşat aceste acţiuni ce pun în pericol viaţa oamenilor sovietici să renunţe la ele imediat.

(tălmăcirea celor două ştiri de mai sus: Iulian Ciocan, de la secţia moldovenească a radio Europa Liberă)

Chişinău, 23. (corespondentul gazetei “Pravda” A. Pasecinic). Sute de lumînări de doliu au aprins chişinăuienii ieri seara pe piaţa din faţa catedralei – le-au aprins în memoria numeroaselor victime omeneşti soldate în urma evenimentelor tragice din România. Apoi, tot aici a avut loc un miting la care s-a exprimat susţinerea fierbinte a poporului român în lupta lui dreaptă contra regimului autoritar inuman.

Astăzi a fost creată şi deja s-a apucat de lucru Comisia republicană de stat sub conducerea primului adjunct al Preşedintelui Consiliului de Miniştri al RSSM, M. Platon, pentru acordarea de ajutor poporului român frate. Printre măsurile preconizate şi care deja se realizează – organizarea, în primul rînd, a ajutorului medical miilor de victime: acumularea sîngelui de la donatori şi a medicamentelor, completarea brigăzilor speciale de medici, pregătirea spitalelor din republică pentru aşteptata primire a răniţilor. Se întreprinde acumularea mijloacelor, pentru aceasta fiind deschis un cont special la Banca de Stat. În raioanele limitrofe ale republicii se organizează strîngerea de la populaţie a produselor alimentare şi a îmbrăcămintei pentru a fi transmise nemijlocit celor în suferinţă. În cadrul acţiunii de caritate tot mai extinse şi de adevărat internaţionalism se includ pentru susţinere tot mai multe colective de muncă, organizaţii, instituţii.

Prin radioul şi televiziunea republicane astăzi a fost transmisă declaraţia CC al Partidului Comunist din Moldova, a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti şi a Consiliului de Miniştri al republicii în care se exprimă profunde condoleanţe pentru numeroasele victime umane din ţara vecină frăţească, se condamnă măsurile crunte de reprimare ale regimului contra populaţiei paşnice, se exprimă dorinţa de a acorda ajutorul necesar material şi medical poporului român. Aceste cuvinte, pătrunse de durere, nelinişte şi compasiune omenească sinceră, găsesc un ecou fierbinte în colectivele oraşelor şi satelor republicii, în sufletele oamenilor.

(tălmăcire: Vlad Lupan – Chişinău)

Mai citeşte:
Să facem cunoştiinţă cu Vladimir Vidraşcu, “cadru de spionaj care şi-a intensificat activitatea” conform raportului SRI despre revoluţie
„Pravda” din 20 decembrie 1989 despre revoluţia română
„Pravda” din 22 decembrie 1989 despre revoluţia română
„Pravda” din 23 decembrie 1989 despre revoluţia română
– alte relatări ale presei internaţionale despre revoluţia română în pagina Mijloacele de informare în masă străine în decembrie 1989

6 gânduri despre „Pravda din 24 decembrie 1989: „Zona luptelor a cuprins şi blocul de locuinţe în care stau familiile colaboratorilor reprezentanţei comerciale sovietice (…) Viaţa oamenilor sovietici, femei şi copii, e în mare pericol”

    1. O precizare. La prinz 22 la Bucuresti in zona televiziunii nu s-a tras. Din relatarile oamenilor evacuati cunosc ca au stat cateva ore sub focul mitralierelor ascunsi cu familiile lor dupa pereti sau coboriti la subsol. Aceasta nu putea sa se intimple pe 22. Unele fapte sint prezentate in articolul din Komsomolskaya pravda din 11 februarie 1990 (semnat de mine sub numele Boris Ershov si colegul meu de la TASS Dmitri Maliutin). Articolul acesta (in limba rusa) dar si citeva materiale in plus sint (si vor mai fi) publicate in pagina http://www.hrpublishers.org/ru/contacts/vedrashko/634.html Posibil ca aceasta adresa fa fi usor schimbata din motive technice, dar sectia se va largi. Vom cauta impreuna cu domnul Mioc posibilitatea de a traduce pas cu pas si alte materiale (bine inteles cele care mai reprezinta interes si contin fapte inedite. Nu cred ca va fi ceva senzational, dar poate niste amanunte…). Si scuze pentru greseli – de aici inainte – limba natala i-mi este rusa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.