Emisiune despre revoluţie din 1997 la AnalogTV Timişoara (1). „Puţini au fost, mulţi au rămas”

Prezint fragmente dintr-o emisiune despre revoluţie difuzată de Analog TV Timişoara în anul 1997. Moderator a fost Adrian Adam, invitaţi eu, Traian Orban (preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei), Costel Bursuc (preşedintele Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestaţi în Revoluţie – ALTAR) şi Mihai Olteanu (dovedit mai apoi ca fost informator al securităţii – linc).
În acest prim fragment pe care-l prezint este vorba de Legea 42/1990 (în vigoare la acea vreme) şi de ideea unor schimbări la această lege. Unele din ideile pe care le-am enunţat atunci despre schimbarea legii 42 au fost apoi cuprinse în Legea 341/2004, dar au avut grijă comisiile SSPR şi CPRD să nu se aplice.

Transcriere înregistrare:
00:00 Adrian Adam: Se spune despre revoluţionari că „puţini au fost, mulţi au rămas”. Cum aţi comenta dumneavoastră această afirmaţie? Este reală?, în primul rînd, şi de ce s-a ajuns în această situaţie? Domnule Orban.
00:15 Traian Orban: Vreau să spun că, dacă e vorba de cei puţini de care spuneţi, acei sînt cei care sînt victime. Dar zic că sînt mulţi pentru că în decembrie 1989, vreau să vă spun că peste jumătate din Timişoara a fost în stradă. Pentru noi acest lucru a fost extraordinar, la fel şi cu felul în care a fost percepută mişcarea din Timişoara, revoluţia noastră, în ţară. N-ar fi avut nici o repercursiune dacă nu era în stradă atîta lume, n-ar fi avut nici un rezultat dacă nu eram atît de uniţi. Sigur că începutul revoluţiei a fost fără sînge, în primele zile, dar puterea politică ne-a pedepsit deschizînd focul, pentru că n-au mai putut controla evenimentele, desfăşurarea revoluţiei. Iar dacă plusăm, după revoluţie, ca după orice război, apar şi vitejii. Deci, care doresc ca în orice situaţie să profite de pe urma acestei situaţii. Cam asta este.
01:44 Adrian Adam: A fost legea 42 un factor care a determinat această multiplicare a revoluţionarilor?
01:52 Costel Bursuc: Da. A fost principalul factor. pentru că, aşa cum am spus, în 16 decembrie la ora 22,30, pe traseul de la IAEM unde eu m-am alăturat coloanei, şi pînă în complex, nue rau mai mult de 100-150 de persoane. 150 de persoane din care majoritatea, 70%, erau tineri pînă în 20 de ani. Eu aveam 27 de ani pe vremea aia, mă consideram un bătrîn între ei. Şi vreau să spun că prin această lege 42 care s-a vrut o lege reparatorie, s-a creat posibilitatea ca mulţi impostori să se infiltreze în aceste asociaţii. Şi eu cred că principalul vinovat de acest lucru este fosta putere, PDSR-ul, cu tovarăşul Iliescu în frunte, pentru că ei au crezut, formînd aceste nuclee de revoluţionari, la Bacău, la Vaslui, la Bîrlad, la Călăraşi sau unde Dumnezeu a mai făcut el revoluţionari, a crezut că aceste asociaţii vor fi nişte piloni pentru a sprijini PDSR-ul. Ei, s-a înşelat şi PDSR-ul, şi Iliescu, pentru că anul trecut Convenţia Democrată a cîştigat alegerile şi eu cred că, aşa cum s-a promis şi cum încă acum se lucrează la verificarea acestor dosare, o verificare, să spun aşa, drastică, aceşti impostori vor fi eliminaţi. Este logic că pe mine personal şi pe colegii mei, ne deranjează acest lucru, pentru că această denumire de revoluţionar, titulatură, efectiv a fost blamată. Pentru că eu în loc să mă mîndresc că am fost în 16 decembrie în stradă, în loc să mă mîndresc că am fost, 5 zile şi 5 nopţi am fost, în penitenciarul Popa Şapcă, să mă mîndresc în ghilimele, că am fost în penitenciar, eu nu pot să spun acest lucru pentru că sînt hulit de colegi, de prieteni, care-mi spun „du-te bă, că tu eşti profitor şi ai nu ştiu ce şi nu ştiu ce”.
04:04 Adrian Adam: S-a creat o imagine defavorabilă revoluţionarilor în mijlocul populaţiei (Bursuc: Exact). Cum s-a ajuns la această imagine? Tocmai din cauza acestor impostori?
04:12 Costel Bursuc: Sigur. Din cauza acestor impostori care de fapt sînt primii beneficiari. Deci atît eu cît şi colegii mei şi colegii noştri din asociaţii din Timişoara nu sînt cei care au beneficiat de credite, nu sînt cei care au beneficiat de vile, de hoteluri şi de alte facilităţi care sînt în lege.
04:30 Adrian Adam: În Timişoara totuşi nu sînt foarte mulţi impostori, bănuiesc cel puţin, sau totuşi sînt?
04:35 Costel Bursuc: Eu aş vrea să cred că nu sînt. Deci cel puţin în [asociaţia] 17 Decembrie, unde este clar, că sînt doar cei care au fost răniţi şi urmaşii celor …, în ALTAR, unde sînt doar cei care vin cu hîrtie de la procuratura militară că au fost reţinuţi ca urmare a manifestaţiilor ce au avut loc în perioada 16-20 în Timişoara. Că ei au primit hîrtie de la procuratura militară şi au venit la ALTAR, unde au dat o declaraţie, declaraţie care a fost citită şi a fost analizată de cele 12 persoane din consiliul nostru de conducere. Şi dacă s-a considerat că omul a participat, a fost luat în asociaţie. Dacă nu, noi am respins oameni care au venit cu hîrtie de la procuratura militară, dar nu reieşea că a participat. Spunea că am plecat de la vecinul sau am plecat cu vecinul la o bere şi am fost arestat. Deci noi oameni de aceştia i-am respins, oameni care au fost primiţi de alte asociaţii. Ideea e, eu cred că sînt şi în Timişoara destui impostori.
05:29 Adrian Adam: Domnule Mioc, credeţi că aceste comisii despre care se vorbeşte, pentru cerificarea dosarelor, despre care se vorbeşte că se va înfiinţa, va avea o eficienţă, va reuşi să-i îndepărteze pe aceşti indivizi?
05:42 Marius Mioc: În primul rînd trebuie stabilit clar care sînt criteriile după care trebuie să lucreze această comisie. Fiindcă felul cum este alcătuită legea 42 acuma, un om din Botoşani, să zicem, care după 22 decembrie, văzînd că a căzut Ceauşescu, s-a dus la primărie şi a dat jos portretul lui Ceauşescu, şi a declarat acest lucru, nu este un impostor. El, dacă a declarat, ceea ce a declarat este real, nu este un impostor, şi conform felului cum este acum legea 42, el are dreptul respectiv. Pentru că legea 42 a fost alcătuită în acest mod.
06:21 Adrian Adam: Deci erau recompensaţi şi cei care după 22 decembrie au…
06:23 Marius Mioc: Da, după 22, sînt… Întîi de toate, pentru a avea o eficienţă, trebuie să fie clarificate anumite aspecte ale legii 42. Eu aş zice, după ce Ceauşescu a fugit cu elicopterul, a existat această situaţie care încă nu s-a clarificat cu teroriştii. Cine a fost împuşcat, morţii şi răniţii atuncea e firesc să primească recunoaştere, dar în rest, ce a fost după fuga lui Ceauşescu cu elicopterul nu mai trebuie considerată revoluţie. Şi ce a fost în oraşe în care nu s-a tras, chiar dacă respectivii au participat, deci după, participarea fiind minoră, li se poate da o medalie pentru acest lucru dar a da avantaje materiale pentru lucruri de felul ăsta, odată creează înghesuiala asta, fiindcă avantajele materiale atrag, şi pînă la urmă face imposibilă separarea apelor.
07:32 Adrian Adam: Sigur, ar fi numai cîteva oraşe în care de fapt s-ar putea recompensa revoluţionari pînă în 22 decembrie. Ar fi mult mai puţine localităţi.
07:40 Marius Mioc: Da. Nu sînt nici alea puţine, dar totuşi…
07:43 Adrian Adam: Mai puţine decît la ora asta.

(va urma)

3 gânduri despre „Emisiune despre revoluţie din 1997 la AnalogTV Timişoara (1). „Puţini au fost, mulţi au rămas”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.