Devastatorul efect Roxana Iordache

Roxana Iordache, fosta ziaristă de la „România Liberă”, golancă de Piaţa Universităţii şi anticomunistă furibundă, are propriul ei blog în care-şi dă cu părerea despre treburile politiceşti ale lumii. În ciuda îndemnului „Poftiţi, blogu-vă! Şi cîrcotiţi!” cu care-şi întîmpină vizitatorii, nu se sfieşte să şteargă comentariile care nu-i plac (am păţit-o şi eu; mai are şi un alt stil: unele comentarii neplăcute le aprobă cu mare întîrziere, astfel încît să nu mai fie citite).

Cei care studiază blogul Roxanei, au observat că există o forţă fără greş care guvernează situaţia politică: efectul Roxana Iordache. Astfel, pe blogul Roxanei am putut citi:

– Pasionate articole de susţinere a lui McCain, în confruntarea sa cu Barack Obama (Use your brains, vote McCain, Americanii au de ales între integritate şi iluzie şi altele). Rezultatul: a cîştigat Obama.

– Pasionată susţinere a lui Călin Popescu Tăriceanu, în lupta internă din PNL împotriva lui Crin Antonescu (Crin Antonescu nu poate fără Orban. Zero barat, Întrebări la care Crin Antonescu nu (co)răspunde, Radiografia şi miza duelului Tăriceanu-Antonescu, Crin a dispreţuit organizaţiile PNL, Crin Antonescu la Antena 3. Comentăm cruciţi, Crin. De ce nu-l susţin. Cazul Popoviciu şi fariseismul, De ce l-aţi dat jos pe Călin? Ca să tacă laşul Crin?, Călin Popescu Tăriceanu, cel mai tare prim-ministru – pe care „PNL l-a schimbat cu o iluzie”, Crin Antonescu calcă în străchini cu sarcasm). Rezultatul: A cîştigat Antonescu.

– Pasionată susţinere a principelui Radu Duda pentru preşedinţia României (Radu al României la TVR. O revelaţie pentru mulţi, Regal „Vorbe grele”. Radu al României la Ciutacu, Radu al României la Realitatea TV. Comentăm live, Pentru cei care se cred mai monarhişti decît regele, Mesajul regelui Mihai referitor la principele Radu, Radu al României la Antena 3. Comentăm, Băsescu se simte (ni)mic în faţa lui Radu al României şi altele). Rezultatul: Principele s-a retras din cursă, văzînd că n-are şanse.

– Pasionată susţinere a lui Sorin Oprescu pentru preşedinţia României, pe ideea de a face din acesta candidat unic al PSD + PNL, condimentată cu atacuri împotriva contracandidaţilor lui Oprescu, Crin Antonescu şi Mircea Geoană (Sorin Oprescu intră în cursa prezidenţială. Îl votez, Îi dă Sorin Oprescu un cap în gură lui Cosmin Guşă?, Ludovic şi Crin. I-am votat şi nu mă reprezintă. Pa!, Previzibil. Geoană şi Antonescu îl realeg pe Băsescu, Lucru manual. Crin a pierdut voturile ţărăniştilor, Crin Antonescu declară stupefiant, Lista lui Emil. De ce-l susţin pe Sorin şi nu pe Crin, Oprescu îl opreşte pe Băsescu, Prostănacul se victimizează anticipat la loser). Rezultatul: Sorin Oprescu nu a izbutit să devină candidat comun al opoziţiei anti-Băsescu (atunci a încetat şi susţinerea Roxanei pentru el) şi a obţinut un scor slab la alegerile prezidenţiale.

– Pasionată susţinere a lui Crin Antonescu pentru preşedinţia României, în contrazicere cu articolele scrise pe vremea luptei interne din PNL şi din perioada simpatiilor pro-Oprescu (vezi mai sus), condimentată cu articole vehemente anti-Geoană (Mircea Geoană, între om de stat şi trist prostănac, Crin le aruncă mănuşa lui Băsescu şi Geoană. Laşii, Crin spune lucrurilor pe nume. Băsescu e laş, Băsescu e disperat. Îi e frică de Crin. Şi nu scapă, Crin Antonescu: Sîntem urmaşii lui Corneliu Coposu, De ce ţi-e frică, păsărică? De dimensiunea lui Crin, Crin Antonescu: Mircea Geoană şi Traian Băsescu ar trebui să răspundă dacă şi ce au negociat, în secret, la Moscova, Dezbaterea. Se ţine sau nu: Avantaj Crin, Crin Antonescu sau revanşa meritocraţiei). Rezultatul: Crin Antonescu n-a izbutit să treacă în turul doi al alegerilor.

– Pasionată susţinere a lui Mircea Geoană (pe care-l numise anterior, în repetate rînduri, „prostănac”) pentru funcţia
de preşedinte al României (Istorie vie la Timişoara. După 20 de ani, ziua naţională sub semnul unităţii. Partidele care au înfăptuit Marea Unire – PNŢ, PNL, PSD – reunite. Azi în Timişoara, mîine în toată ţara. Învingem împreună. Ţineţi minte ziua asta. Ea va intra în manuale, Confruntarea. Băsescu e disperat. Pierde sinistru. Geoană îl umileşte lejer, Episodul Vîntu, un dos de palmă pentru Băsescu). Devastatorul efect Roxana Iordache a acţionat din nou şi Mircea Geoană a pierdut.

Să mai adăugăm la toate acestea că în 1990 Roxana era o aprigă contestatoare a lui Ion Iliescu. Rezultatul: Iliescu a cîştigat alegerile cu 85%.

Simpatică Roxănica. Nu le nimereşte ea prea bine cu politica, dar pune atîta pasiune în scrierile sale! Iar la o femeie pasiunea e mai de apreciat decît logica.

Dau un sfat celor care vor să scape de Traian Băsescu: convingeţi-o pe Roxana Iordache să-l susţină. Reţeta funcţionează fără greş.

19 gânduri despre „Devastatorul efect Roxana Iordache

 1. hm… fosta ziaristă, fosta golancă şi anticomunistă furibundă urmeazã oare vreun tratament?
  ce face ea nu mai este militantism dar o citesc. cã trebuie.

 2. Domnule Marius Mioc,

  In raport cu informatiile pe care le oferiti reiese ca dna Roxana Iordache este un fel de Mama Omida pe invers!
  Dar problema este alta: pe invers stau toate lucrurile din Romania. Astfel, desi Constitutia dispune ca statul este democratic, suveranitatea nationala este confiscata de o oligarhie politico-economico-financiara si mafiota. Desi, ni se spune, sub guvernul condus de dl. Calin Popescu Tariceanu s-a inregistrat o spectaculoasa crestere economica, Tara se gaseste in fundul prapastiei. Desi toata lumea vorbeste despre „politica” si „putere”, mai nimeni nu cunoaste sensurile constitutionale ale acestor notiuni. Si atatea altele.
  In particular insa, desi Tara prenumara numerosi oameni cu rezultate remarcabile produse de intelect, de notorietate si, implicit, de beneficii se bucura o mana de oameni care au la indemana ori au acces la mijloace de informare in masa – ziaristi si realizatori tv. care manuiesc bine verbul ori sunt guralivi si pontosi pe „sticla”, vip-ese cu picioare pana in gat si sani dezgoliti umpluti cu silicon, cantareti de manele cu ghiuluri pana si in nas, fotbalisti cu prune in gura etc.
  Dar, ca sa ne inscriem in tematica blogului, si criminali transformati in eroi.
  Traim intr-o lume pe invers in care haosul a uzurpat locul ordinii, impostura a uzurpat locul valorii, injustitia a uzurpat locul dreptatii, mojicia a uzurpat locul bunei-cuviinte. In care Legea junglei a uzurpat locul ratiunii.
  Si este explicabil, de vreme ce originea tuturor lucrurilor o constituie un sistem – sistemul comunist – in care omul a fost tratat drept un animal. O mare minciuna continuata cu o alta mare minciuna, anume minciuna unei revolutii, administrata de un om care acum 20 de ani ne vorbea despre „intinarea valorilor” primeia.
  Ne apropiem cu pasi repezi de implinirea termenului celor 20 de ani. Vom asista, ca de obicei, la minciuna inchinaciunilor facute in barba de revolutionarii de profesie, la sesiuni devenite „stiintifice” consacrate evenimentelor despre care tot comantam aici, pe blog. Am imbatranit in speranta certitudinii, cufundandu-ne insa, ca tot, tot mai adanc in mocirla minciunii, a imposturii, a palavrelor.
  Poate ca meritam. Poate nu. Din aceasta dilema nu putem iesi.
  Dar exista in lumea in care traim si o serie de certitudini. Un prim lucru cert: numarul din dreapta-jos se apropie de 200.000. Un alt lucru cert: dl. Mirica A. Gheorghe are toate sansele sa-l depaseasca pe Nicolae Ceausescu la numarul de semne grafice produse. Alt lucru cert: dl. Teodor Brates este ziarist la „Economistul”. Apoi: Asociatia „21 Decembrie” posteaza pe internet marturii despre evenimentele din Decembrie 1989; in curand va iesi pe piata o alta carte-interviu cu dl. Victor Atanasie Stanculescu; astazi suntem in 10 decembrie; Curtea Constitutionala a primit doua contestatii ale alegerilor; Pamantul se invarte in jurul Soarelui; mi-e frig la picioare; dl. Dan Danescu nu m-a mai contrat aici, pe blog, de circa o luna; este ora 8.20; catelul meu doarme; Romania exista inca. Speranta exista inca. Dl. Ion Iliescu exista inca. Dna Roxana Iordache exista inca.
  Acest blog exista inca.
  Eu exist inca.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 3. @ Valeriu Mangu

  Domnule Valeriu Mangu,

  Probleme personale de sanatate m-au impiedicat sa epistolez cu domnia voastra in ultima luna de zile. Nici acum nu stau bine, dar revin cu bucurie pe acest blog.
  Stiu bine ca domnia voastra a facut pionierat in Drept Constitutional si va bucurati de notorietate in acest domeniu.
  Cred ca sunteti persoana cea mai potrivita pentru a lamuri, din punct de vedere juridic, unul dintre cele mai importante episoade ale lunii decembrie 1989: executia Ceausestilor. Stim ca la data de 24 dec., in W.C.-ul cabinetului fostului ministru al MApN (din aceeasi cladire), Vasile Milea, conspiratorii anti-ceausisti au scris pe o bucata de hartie „Constituirea Tribunalului Militar Exceptional” semnata de „Presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu”. Mai stim ca Ion Iliescu a fost confirmat in functia de mai sus abia la data de 27 dec., dupa executia Ceausestilor. Tot la fel de bine,stim ca FSN-ul a fost inscris la tribunal abia in luna ianuarie 1990.
  Judecarea si executia Ceausestilor a fost legala sau ne-legala?

  Al dvs., Dan Danescu

 4. @ Dan Danescu

  Domnule Dan Danescu,

  Cred ca pe acest blog am postat un studiu privitor la tema, preluat de un cititor pe blogul sau, cititor caruia gazda noastra i-a dat aici zona interzisa. Dar reiau acum, pe scurt, tema.
  Puterea unui popor – ori, cu sintagma consacrata, suveranitatea nationala – este, dupa cum am aratat intr-o postare anterioara, cuplul format din vointa sa, precum si din mijloacele cu ajutorul carora traspune vointa in fapte. Mai simplu: vointa+executie.
  De principiu, executia trebuie sa urmeze o serie de reguli, inscrise in ceea ce numim in mod traditoinal legi. Legea nu este altceva decat o prescriptie care, prin transpunerea ei in fapte, da forma concreta normei constitutionale.
  Aceasta cale de executie – prin mijlocirea legii – este realizata de popor organizat potrivit normelor Constitutiei si a legilor de organizare subsecvente – asa-numitele legi ORGANICE. Aceasta forma de organizare este REPUBLICA, deci PUTEREA COMUNA – lat. res = rom. putere; lat. publicae = rom. comun(a). Aceasta organizare cuprinde, la modul general, organele reprezentative ale poporului – Parlamentul, cele doua Camere ale sale, Presedintele Romaniei – si, respectiv, autoritatile publice – Guvernul, primarii, primariile, ministrii, ministerele etc., dar si cetatenii. Statul cuprinde tot ceea ce este de la Guvern in jos, inclusiv, deci ceea ce in mod traditional denumim autoritati publice.
  Organelor reprezentative ale poporului trebuie sa li se adauge CORPUL ELECTORAL.
  (va urma)
  Al dvs., Valeriu Mangu

 5. @ Dan Danescu

  Domnule Dan Danescu,

  (continuare)
  EXERCITAREA suveranitatii nationale sau, altfel spus, executarea vointei poporului, se realizeaza prin intermediul republicii. Juridic vorbind insa, aceasta executare se realizeaza prin intermediul statului, ca entitate specializata.
  Cand statul nu (mai) exista, in mod echivalent nu (mai) exista nici ordinea juridica specifica lui. Poporul se afla in acest caz in faza puterii ORIGINARE, care in mod normal se reduce la activitatea de ORGANIZARE – ori de nastere – a viitorului stat. In aceasta faza, un om ori un grup de oameni isi asuma rolul de organizator, iar alt om ori alt grup, rolul de a impune prin forta specializata armata – ori chiar BRUTA – hotararile organizatorului, fara posibilitatea recursului la justitie, la contestatie, la judecata. Ca exemplu, intr-o adunare de oameni, regula MAJORITATII adoptarii deciziilor nu este consacrata, la o adica, decat de forta bruta – cine a hotarat ca o decizie sa fie adoptata cu 1/2+1 si nu, de pilda, cu 2/3?
  Este perioada decretelor-lege, ale caror dispozitii sunt impuse prin forta, judecatorul fiind inexistent.
  Prin arestarea lui Nicolae Ceausescu, statul consacrat de Constitutia din 1965 a fost dezlegitimat, asadar ordinea constitutionala a fost abolita. Grupul AUTOINTITULAT CFSN si-a asumat rolul de organizator al viitorului stat. Acest stat apare odata cu aparitia decretului-lege de constituire a CFSN-ului, ca organ suprem al puterii de stat. Toate actele de putere ale CFSN-ului pana la aparitia acestui decret- lege se prezuma ca apartin poporului, ca acte de putere originara ale poporului, nu apartinand statului. Ele nu au deci caracter juridic, ci sunt doar acte prezumate a fi de LEGITIMITATE, in afara oricarei ordini juridice. Ele nu pot fi infrante ulterior, in conditiile existentei statului, decat de catre popor, prin acuzatia de inalta tradare adusa organizatorului – adica CFSN-ului, in intregul lui.
  Procesul lui Nicolae Ceausescu s-a desfasurat in perioada prestatala, deci el se prezuma a fi act de legitimitate. El nu are semnificatie juridica, chiar daca in cadrul lui s-au invocat texte ale Codului penal etc. Tribunalul Militar Exceptional a fost ceea ce Constitutia de azi numeste „instanta extraordinara”. O asemenea instanta este, in cadrele Constitutiei actuale, doar Inalta Curte de Casatie si Justitie cand il judeca pe Presedintele Romaniei pentru inalta tradare. Judecata nu se realizeaza in acest caz dupa normele Codului penal, ale Codului de procedura penala, ci dupa norme proprii, asa cum, de pilda, Curtea Constitutionala judeca azi dupa norme proprii. Pedeapsa se stabileste dupa aprecieri proprii si nu are semnificatie juridica. Este act de DREPTATE.
  Daca decretul-lege de constituire a CFSN-ului ar fi aparut inainte de procesul de la Targoviste, acesta nu ar mai fi putut avea loc in conditiile in care a avut loc – procesul ar fi trebuit sa aiba loc dupa regulile ce caracterizau statul, asadar cu obligativitatea expertizei psihiatrice, apoi cu dreptul la recurs in 10 zile, apoi cu posibilitatea gratierii etc.
  Decretele-lege anterioare decretului-lege de constituire a CFSN-ului ca organ suprem al puterii de stat se prezuma si ele a fi legitime.
  CFSN-ul a cunoscut asadar doua faze: o prima faza de putere CONSTITUTIONALA a poporului, apoi a doua faza de organ suprem al puterii de stat.
  Executia lui Nicolae Ceausescu nu este asadar nici legala, nici nelegala, ci se prezuma a fi fost act de LEGITIMITATE – ori de DREPTATE – al poporului, ea avand loc inainte de nasterea noului stat. Rejudecarea nu se poate face azi eventual decat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar respectiva Inalta Curte trebuie sa fie investita in mod expres, prin lege, cu o astfel de calitate de instanta extraordinara. Cum insa infiintarea de instante extraordinare este interzisa, rejudecarea potrivit legii este imposibila, caci Constitutia este limitativa in ceea ce priveste cazurile in care Inalta Curte de Casatie si Jusititie se poate comporta drept instanta extraordinara – numai in cazul judecarii Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare. Chiar recursul in acest ultim caz este inadmisibil – hotararea Inaltei Curti este in acest caz act de putere originara – deci de legitimitate sau dreptate – a poporului.
  Eventuala reabilitare a lui Nicolae Ceausescu nu este posibila decat prin referendum.
  Dar mai bine se inteleg rationamentele de mai sus evidentiind faptul ca puterea unui popor cunoaste doua forme: una normata si alta nenormata. Cea normata se manifesta potrivit mecanismelor de executie a vointei poporului instituite de Constitutie si de actele inferioare si subsecvente acesteia , iar cea nenormata prin acte de putere bruta – ori armata – carora nu li se pot opune nici un fel de norme.
  Sa nu uitam ca judecatorul Gica Popa a deschis sedinta de judecata cu formula (citat din memorie) „Ne aflam in fata unui tribunal al POPORULUI”, ceea ce arata ca ne gasim in faza lipsei oricarei ordini juridice – ori a oricarei ordini legale.
  In subsidiar, nu trebuie confundat CFSN-ul ca organ suprem al puterii de stat cu partidul politic FSN, care a fost inscris la tribunal.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 6. @ Valeriu Mangu

  Domnule Valeriu Mangu,

  Va multumesc respectuos pentru raspuns. As mai dori sa comentati despre posibilitatea acuzarii CFSN de inalta tradare. Cine are dreptul sa formuleze o asemenea acuzare si pe ce baza?

  Al dvs., Dan Danescu

 7. @ Dan Danescu

  Domnule Dan Danescu,

  Procedura este identica celei prevazute de Constitutie pentru acuzarea Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare, cu precizarea ca in Constitutie nu sunt precizati toti pasii de urmat. In orice caz, acuzatia trebuie sa vina din partea Parlamentului, iar competenta de judecata, Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 8. @ Dan Danescu

  Domnule Dan Danescu,

  Ultima dvs. intrebare este cu adevarat spectaculoasa. Nu s-a ivit pana azi prilejul sa ma gandesc la ea si, implicit, la un raspuns, dar o retin.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  1. @ Valeriu Mangu

   Domnule Profesor Valeriu Mangu,

   Nu intamplator v-am adresat aceasta intrebare si ma tare bucur ca o gasiti spectaculoasa. Intr-adevar, raspunsul juridic bine intemeiat (cum numai domnia voastra i-l poate oferi) de aducere in instanta a CFSN pentru inalta tradare, ar cutremura si darama din temelii toate cancelariile din Romania cu puternice unde de soc pe intreaga axa Moscova – Washington. Numai oameni superdotati, notorii si unici, asa ca domnia voastra, pot oferi raspuns unic la intrebarea ce mi-ati gratulat-o cu expresia: spectaculoasa! Sper sa nu mor pana aflu raspunsul domniei voastre.

   Cu inalta consideratie,

   Al dvs., Dan Danescu

 9. Golania, GDS, Alianta Civica si in general elita intelectuala atitudinara au jucat un rol eroic si eficient in occidentalizarea noastra pana la 5 martie 1998, cand prin nefastul nr 265 al Dilemei s-a proclamat despartirea de Eminescu, orientare de neinteles nu numai pentru basarabeni, urmand de aici deruta, declinul, atomizarea, lehamitea, incapacitatea de a-si mai putea apara ideile in strada si reducerea activitatii practic la comoda eseistica de rubricuta in periodice sau pe blog. Din pacate, nu numai Roxana Iordache s-a debusolat. Iar mai raul este ca multor carturari civici le e rusine sa spuna ce-au votat.

 10. @ Dan Danescu

  Domnule Dan Danescu,

  In Romania exista astazi foarte putini oameni bine intemeiati sa aduca fostul CFSN in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru inalta tradare. S-ar parea, dupa continutul textului dvs., ca va prenumarati printre ei, dar, desigur, este posibil sa gresesc in aceasta apreciere.
  Tot ceea ce pot sa spun acum, ca informatie de interes general, este ca in materie de inalta tradare nu opereaza prescriptia, de vreme ce aceasta este o fapta fara incarcatura juridica. O asemenea caracteristica nu ma exonereaza insa de raspunderea la care as putea fi tras daca as da aici raspunsul, caci eu nu sunt avocat. Aveti insa la indemana o alta cale de a afla acest raspuns si puteti apela oricand la ea.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  1. @ Valeriu Mangu

   Domnule Profesor Valeriu Mangu,

   Nu ascund faptul ca am motive temeinice petru a acuza CFSN-ul de inalta tradare.
   Va inteleg ca nu puteti formula un raspuns public, aici, pe acest blog; domnia voastra ati precizat si de ce.
   Mai inteleg ca ar exista „o alta cale de a afla acest raspuns”; care-i acea cale?
   In orice caz, pe mine m-ar fi interesat raspunsul domniei voastre chiar si la o adresa privata, daca nu cer prea mult.
   Daca acceptati sa corespondam pe adrese private, la randul meu va voi detalia motivele ce m-ar determina sa vad CFSN-ul acuzat de inalta tradare.

   Al dvs., Dan Danescu

 11. @ Dan Danescu

  Domnule Dan Danescu,

  Daca doriti sa stam de vorba despre diverse aspecte legate de istoria evenimentelor de acum 20 de ani, o putem face cu placere si altfel- lasati, va rog, un mesaj telefonic la numarul de pe pag. 4 a cartii.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  1. @ Valeriu Mangu

   Domnule Profesor Valeriu Mangu,

   Am retinut oferta domniei voastre. Va multumesc respectuos si voi reflecta.

   Al dvs., Dan Danescu

 12. Trecand peste nota ironica a articolului, sper ca e evident ca psihologie „noi tinem cu cine are sanse sa castige” a ales monstrii peste tot in lume. Cineva care castiga niste alegeri nu e validat automat ca varianta cea mai buna… ci doar ca reprezentant al alegatorilor. Democratia reprezentativa si meritocratia nu se suprapun totdeauna. Asa ca pana la urma e de admirat cineva care tine cu cine crede in opinia sa personala ca e cel mai bun si nu tine cu „cine are sansele cele mai mari sa castige” ca sa se simta bine cand se anunta exit-poll-urile.

 13. O individa fără cultura , care foloseste un limbaj execrabil, proliferează idei false ne fundamentate, o tipa plina de amărăciune varsindu-si ura, micimea sufletească, incultura si incapacitatea de adaptare asupra celor care au ceva de spus. O individ care aruncă invective crezînd că intimidează.O femeie fără compas moral care se înclină cum bate vîntul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.