Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Puncte de vedere. Ioan Savu: „Spiritul Timişoarei. O lecţie de viaţă” decembrie 10, 2009


Ioan Savu este unul din conducătorii revoluţiei din Timişoara, prezent în 20 decembrie 1989 în delegaţia care a negociat cu prim-ministrul comunist Constantin Dăscălescu, iar apoi în clădirea Operei din Timişoara, unde se constituise Frontul Democratic Român. În înregistrarea video de mai jos (prezentată mai de demult pe acest blog) îl puteţi vedea (de la minutul 02:30) vorbind mulţimii de la balconul Comitetului judeţean PCR (actuala prefectură), în 20 decembrie 1989.

Domnul Savu mi-a trimis prin e-mail nişte gînduri de-ale sale, pricinuite de actuala situaţie politică, pe care le public mai jos. Precizez că toate opiniile de mai jos aparţin direct şi personal domnului Savu.

Spiritul Timişoarei. O lecţie de viaţă

În săptămîna ce-a trecut, s-a manifestat din nou SPIRITUL TIMIŞOAREI ! Mulţi credeau că a murit. Nu-i aşa. El face parte din CONŞTIINŢA TREAZĂ a NAŢIEI. Poate partea cea mai activă a EI. Acest Spirit nu poate fi atras în “mizeria noastră cea de toate zilele”, dar el există, şi după cum s-a văzut, se manifestă exact atunci cînd trebuie. Cînd e neapărată nevoie! Cînd există riscul unui derapaj major. Cînd poate fi pericol mare pentru ţară.

Pentru restul timpului, pentru restul zilelor noastre, fiecare, de ori unde am fi, avem şansa de a face oricare din noi, din orice parte a ţării, ce se cuvine; ce e necesar pentru ţară şi implicit pentru noi înşine. De foarte multe ori n-avem tăria, sau interesul de moment s-o facem. Prea rar ne întrebăm sau ne pasă, cum va influienţa atitudinea, opţiunea noastră aparent momentană, pe ceilalţi. Şi atunci hotărîm cum ne e mai comod, mai călduţ, în acea situaţie. Rezultatul e că încet, încet, pas cu pas, parcă nebăgînd de seamă, ţara o ia într-o direcţie greşită. Din cauza nepăsării, a prostiei, a egoismului nostru, uităm ce-a spus Părintele Dumitru Stăniloae: “În faţa lui Dumnezeu, sîntem răspunzători nu numai de propria fiinţă, ci şi de fiinţa neamului, lăsată şi ea de la Dumnezeu.”

Lecţia Timişoarei e mai importantă decît pare la prima vedere. D-l Băsescu şi-a arătat în repetate rînduri dispreţul faţă de Timişoara şi de Banat. Şi el şi ministrii lui. Vama de la Cenad a refuzat s-o deschidă ani la rînd. Căile de comunicaţii au fost în mod deliberat lăsate în paragină, pentru a izola Timişoara. Deşi Banatul are poate cea mai dezvoltată reţea feroviară din Europa, ministrul Berceanu desfiinţează Regionala CFR Timişoara, în aceeaşi idée. Tot în aceeaşi idée, deşi Ludovic Orban a repartizat fonduri pentru patru benzi, la Centura Timişoarei, Berceanu a spus că Timişoara trebuie să se mulţumească cu două! Una pe sens! Autostrada, deşi s-ar fi făcut cu fonduri europene, fără eforturi financiare pentru ţară, a fost tot timpul tergiversată, şi apoi proiectată cît mai departe de Timişoara. Am arătat numai cîteva din motivele întemeiate, ca Timişoara să nu-l agreeze pe D-l Băsescu.

În acelaşi timp, sesizînd toate acestea, ce sînt de fapt, limpezi pentru oricine are bun simţ şi e de bună credinţă, D-l Johannis a spus la Timişoara, că dacă va ajunge Prim Ministru, cu D-l Geoană Preşedinte, va lua măsuri pentru a înlătura nedreptăţile şi răul făcut Timişoarei, îndreptînd lucrurile. Mulţi s-ar fi aşteptat ca pentru timişorenii care se lovesc de aceste neajunsuri şi nemulţumiri, de atîţia ani, rezolvarea lor, pe care şi-o doresc atîta, să conteze în primul rînd. Poate pentru alţii, nu pentru timişoreni !

Pentru timişoreni contează principiile, înaintea oricăror interese, oricît de îndreptăţite si arzătoare ar fi. Pentru timişoreni au contat ca de obicei Ţara, Dreptatea, Bunul simţ, Desprinderea clară de comunism!

Încă din seara zilei de 16 decembrie 1989, au fost date jos de timişoreni, cu fermitate, însemnele comuniste de pe Comitetul Judeţean PCR Timiş şi de pe Steag. Duminică 17 decembrie 1989, la fel, luptîndu-se cu Forţele de represiune, după ce-au fost repuse de Puterea Comunistă.

Aici s-a strigat prima dată “JOS COMUNISMUL !“ Aici s-a strigat “Comunismul s-a născut pe Neva, şi-a murit pe Bega!” Pentru noi acestea nu sînt vorbe, pentru noi sînt principii de viaţă. Pentru noi a fi creştin asta înseamnă. “Credinţa fără fapte, nimica este”, să nu uităm! E pînă la urmă, o problemă de opţiune şi asumare. E vorba de viaţa noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri. Atunci, în 20 decembrie 1989, din balconul Comitetului Judeţean PCR Timiş, eu însumi le-am spus oamenilor, zecilor de mii, că: “Ne-am asumat riscul să murim pentru voi, şi-o să murim dacă e nevoie!” Acum, am votat pentru Dl. Băsescu, deşi pînă în urmă cu o săptămînă credeam că o să pun mai multe ştampile pe buletinul de vot, “pentru un vot de protest”. Nădăjduiesc a nu mai trebui să se moară, dar e un moment major. Poate, şi trebuie să fie o răscruce.

Nimic nu mai poate fi la fel. Cei care cred ca toate mizeriile mai încap mult timp în noi şi între noi, se înşeală. E vremea trecerii unui prag. E vremea schimbărilor profunde!

Domnul Băsescu a reprezentat, în urmă cu cinci ani, o speranţă pentru ţară, aşa cum mai înainte, în 1996, a reprezentat Convenţia Democratică. La fel ca aceasta, şi Dl. Băsescu a fost în bună parte, o deziluzie. La referendumul de repunere în funcţie, de acum cîţiva ani, ca majoritatea, am votat pentru el. Avea şi el dreptul, “la un drum al Damascului”. Din nefericire, n-a înţeles mare lucru, irosind şansa sa şi a ţării. S-a consumat în fel de fel de “mai mari sau mai mici mizerii”. S-a înconjurat apoi, de un an, şi el, şi a adus la Guvern, oameni incompetenţi, rău intenţionaţi şi fără scrupule. Pe deasupra e, cum spunea un prieten al meu, o personalitate puternic reactivă. În loc să-şi urmeze, dacă are, o strategie clară, reacţionează, de multe ori violent, la fel de fel de stimuli externi, ce-i ies sau îi sînt puşi în cale, disipîndu-se.

Victoria probabilă în alegeri, nu e a sa şi cu atît mai puţin a PDL. E o opţiune fermă de schimbare, a acestui popor, a părţii celei mai conştiente a lui. D-l Băsescu, din cei doi finalişti, pare să reprezinte varianta “cea mai puţin rea“. La ultima confruntare directă, deşi a minţit cu neruşinare, jurînd altceva decît i s-a cerut, n-a jurat strîmb totuşi. Mai sînt în el lucruri curate, pe care, chiar dacă şmechereşte, ezită să le maculeze. Mai e speranţă totuşi!

Spre deosebire, Dl. Geoană n-a ezitat să jure strîmb. N-a putut să ţină ferm mîna pe Biblie, o tot atingea, parcă-l frigea! Doamne, ce-nseamnă să fi sub vremi, cum spunea cronicarul! Eu cred că omul trebuie să fie peste vremi! Oricît ar fi de greu. Altfel te-ai născut degeaba! În această privinţă, timişorenii, atunci cînd a fost nevoie, şi-au asumat propria viaţă şi destinul ţării.

E total aberant să vezi fîlfîind ostentativ, o mulţime de steaguri roşii în Piaţa Operei din Timişoara, cînd te pregăteşti să aniversezi Revoluţia Anticomunistă de aici. E vorba de simboluri profunde. Cei ce au organizat totul, n-au înţeles asta, sau nu le pasă!

Dl. Băsescu va înţelege oare ce şansă i-au oferit oamenii şi istoria? Va înţelege oare că nu mai poate, nu mai are dreptul să rămînă captiv aceloraşi oameni şi aceloraşi interese? De exemplu, în privinţa Roşiei Montane, unde apropiaţii săi au interese, altele decat ale Ţării, ce va face? A fost evaziv. Nu e destul de informat. El, preşedintele ţării de cinci ani, cînd se poartă despre asta atîtea discuţii, se fac atîtea manevre de eludarea legii, se face atîta reclamă profound mincinoasă, amestecînd simboluri şi mizerii urît mirositoare? Mai trebuie să se informeze?! Mai trebuie să se informeze, atunci cînd nu e vorba numai de fiinţa acestui neam, ci de valori ce reprezintă repere importante pentru întregul neam omenesc?!

Nădăjduim să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre şi ale istoriei neamului, ale străbunilor noştri şi ale urmaşilor noştrii, mai ales. Ce şansă ai, Traiane, n-o risipi! Nu uita a opta Fericire, care spune: “Fericiţi sînt făcătorii de pace, că ei Fii lui Dumnezeu se vor numi!“

Doamne  ajută-ne!

 

2 Responses to “Puncte de vedere. Ioan Savu: „Spiritul Timişoarei. O lecţie de viaţă””

  1. inca acum la 20 de anii de la revolutie nu se intelege un lucru frontul democrat romin pe care eu mirica a gheorghe lam initiat cu multi ani inainte omul sau ameni frontului se afla aici la timisoara dar unele persoane erau incomodate si ia schimbar numele in democratic ne intemeiat acest lucru , lupta de putere a inceput deja , chiar de nu credeti vam mai spus nu ramine decit un singur lucru sa se lupte pentru democratie dar cine sa lupte ????. cei care au auzit de frontul democrat romin in timisoara tac de ce tac ei sint cei care stiu adevarul si trebuie sa lupte pentru el , eu am stat in anonimat vroiam sa termin sa ma opresc dar nu am mai rabdat cineva care a atras in capcana pe cei din timisoara la dat diverse functi si ei sau multumit de ele ca pe urma sa fie indepartati sistematic venind tot persoane comuniste nimeni nu a mai fost interesat de frontul democrat romin ,timisoreni iesiti si vorbitii asa cum a fost in 1989 am facut tot posibilul pe internet sa va anunt dar vad ca nimeni nu zice nimic dece ????. cine a tradat ????.FRONTUL DEMOCRAT ROMIN. DIN POZE NU POT REMINTI MARE LUCRU .SINT ANII SPUNETI TUTUROR CA FRONTUL DEMOCRAT NU A MURIT INCA MAI TRAIESTE ,noroc bun mirica contactatima urgent si nu va dati marii ,0244480655

  2. Arnold Says:

    au trecut 21de ani de la revolutie,(lovitura de stat?). eu am fost in anii 70 coleg de munca cu d-l Ioan ( Nelu) Savu.Pina cind am plecat in Germania.In 1979. In ´89 m-am plimbat prin Köln cu masina mea si am avut pancarde pe ea- Jos Ceausescu, Tod dem Diktator.Ore intregi am mersi pe sträzile Kölnului- contributia mea . Mai mult nu puteam sa fac, de aici, din Germania.Tot timpul m-am gindit, ce oare a facut Nelu pe atunci? Acuma stiu. Si sint mindru pe el, sint mindru ca am avut posibilitatea si onoarea sa lucrezi ani de zile aläturi de un om ca Nelu Savu.
    Nelule, mai sti, cind am vrut sa te duc acasa cu Mobra, si Mobra a fost disparuta din fata intreprinderii?
    Salutari si toate cele bune tie si familiei tale pentru noul an 2011.
    Fostul tau coleg Arnold.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.