Aniversarea revoluţiei la Timişoara. Invitaţi: Emil Constantinescu, Lech Walesa, Viktor Orban, Laszlo Tokes, Imre Pozsgay ş.a.

Am amintit deja despre sesiunea de comunicări despre revoluţie organizată de Fundaţia Academia Civică, Societatea Timişoara şi Asociaţia Memorialul Revoluţiei, care a început în 10 decembrie şi va continua în 11 decembrie 2009, la casa Adam Muller Gutenbrun.

Trebuie spus că în 10 decembrie programul anunţat s-a respectat, iar invitaţii anunţaţi (Radu Filipescu, Petruška Šuštrov, Nicolae Dabija, Wojciech Zajczkowski, Laszló Tõkés, Petre Mihai Băcanu, Thierry Wolton şi Lucia Hossu-Longin) au fost prezenţi, deci este de aşteptat ca şi în 11 decembrie să se respecte programul. Aşadar, vor vorbi Stéphane Courtois, istoric francez, cunoscut prin publicarea volumului colectiv „Cartea neagră a comunismului”, Anneli Ute Gabanyi, Daniel Vighi, Guylaine Lang-Cheymol (preşedinta Institutului Drepturilor Omului de pe lângă Baroul Montpellier), Sorin Ilieşiu, Ion Caramitru, Bela Borsi Kálmán (Budapesta), Libuše Valentová (Praga).

În 14 decembrie la biserica reformată din Piaţa Maria (care în 1989 l-a avut ca pastor pe Laszlo Tokes), între orele 17,00-19,00 va avea loc lansarea oficială a programelor comemorative de la Timişoara, prin vernisajul expoziţiei Timişoara Memento 1989 realizată de Szilard Demeter şi Laszlo Mohacsi. Vor avea lor prezentări de carte:
– Timişoara Memento 1989 de Melinda Matyus
– Rev. Revolution de Janos Antal şi Joel David
– ’89 The Unfinished Revolution de Nick Thorpe

Între orele 19,00-21,00, tot la biserica reformată va avea loc un club de presă sub titlul „Demolarea zidului tăcerii”, cu participarea acelor ziarişti care în 1989 au contribuit la înfrîngerea blocajului informaţional.

Organizatorii evenimentelor din 14 decembrie sînt parohia reformată din Timişoara-Cetate, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Fundaţia Integratio.

În 15 decembrie, la ora 9,45 va începe o şedinţă festivă a Consiliului Judeţean Timiş.

Între orele 10,00-14,00, la casa Adam Muller Gutenbrun va avea loc conferinţa internaţională „Luptînd şi construind – Timişoara 1989-2009 – Douăzeci de ani de la schimbarea regimului”, la care se aşteaptă să ia cuvîntul: Gabriel Andreescu, Miklos Bakk (profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai), Zsolt Becsey (fost europarlamentar maghiar), Tamas Deutsch (actual europarlamentar maghiar), Smaranda Enache (preşedinte Ligii Pro-Europa din Tîrgu Mureş), Janos Martonyi (fost ministru de externe al Ungariei), Florian Mihalcea (preşedintele societăţii Timişoara), Zsolt Nemeth (parlamentar maghiar, preşedinte al comisiei de politică externă în parlamentul maghiar), Traian Orban (preşedintele asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara), Imre Pozsgay (fost conducător al Partidului Socialist Muncitoresc Ungar, comunist reformist), Geza Szocs, Dinu Zamfirescu.

A 2-a parte a conferinţei va avea loc între orele 16,00-19,00 în Aula Magna a Universităţii de Vest. Invitaţi speciali sînt: Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, Markus Meckel, ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, Viktor Orban, fost şi posibil viitor prim-ministru al Ungariei, Laszlo Tokes, europarlamentar, Lech Walesa, fost preşedinte al Poloniei. Tot în această parte a conferinţei se va prezenta în premieră filmul „Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluţia română” de Arpad Szoczy.

Între orele 20,00-21,30 la Opera de stat va avea loc un spectacol de gală cu participarea prietenilor artişti ai lui Laszlo Tokes.

În paralel cu aceste manifestări, la galeria Acces de la Universitatea Tibiscus, str. Daliei 1A, de la ora 18,00 va avea loc o dezbatere organizată de grupul Sigma, pe subiectele:
– Evenimentele sîngeroase din decembrie 1989 – păcatul originar al democraţiei din România postcomunistă
– Calitatea discursului politic din România de azi.

Pe strada Alba Iulia, între orele 17,00-23,00 se plănuieşte proiectarea filmului „Noi nu murim” al asociaţiei ALTAR.

La Club SetUp de pe strada Pestalozzi, lîngă tipografia Brumar, de la ora 18,45 se va difuza filmul „Ziua de 16 decembrie”.

În 16 decembrie, de la ora 10,00 la primărie va avea loc o şedinţă festivă a consiliului local, apoi o lansare de carte documentară a asociaţiei ALTAR.

De la ora 12,30 la galeria de artă Helios va avea loc lansarea albumului „20 de ani de la Revoluţia Română comemorată de artiştii plastici timişoreni” şi o expoziţie de pictură cu acelaşi titlu.

La ora 16,00 la sala Capitol va avea loc un spectacol festiv cu colinde, iar la librăria Cartea de Nisip se va lansa cartea lui Costel Balint „Ziua de mîine a început ieri”.

La ora 16,30 14,00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara va avea loc o discuţie pe tema „Profesori şi studenţi în revoluţie”, cu participarea lui Viorel Marineasa, Daniel Vighi şi Marcel Tolcea.

De la ora 17,00, la biserica reformată din Piaţa Maria, în sala Erno Ujvarossy de la subsol se va prezenta cartea „Revoluţia manipulată” de Mandics Gyorgy. Tot în Piaţa Maria va avea loc oprirea tramvaielor, pentru a reconstitui momentul din decembrie 1989.

Pe strada Alba Iulia, între orele 17,00-23,00 se va juca piesa de teatru „Spălătorul de creier” susţinută de trupa „Auăleu – teatru de garaj şi curte”.

De la ora 20,00 la sediul ALTAR va avea loc o masă rotundă „20 de ani de la revoluţia din decembrie – Evoluţii politice în Europa de Est – Democratizarea societăţii româneşti”.

În 17 decembrie vor avea loc depuneri de coroane şi slujbe de pomenire a eroilor martiri la catedrala ortodoxă şi cimitirul eroilor. De la ora 20,00 la teatrul naţional va avea loc spectacolul – dezbatere „Limitele aşteptării” cu Ion Caramitru.

În 18 decembrie între orele 16,00-19,00 la Consiliul Judeţean Timiş va avea loc un simpozion cu tema „Revoluţia Română din decembrie 1989 – fapte, semnificaţii şi implicaţii”, organizat de asociaţia „Victoria”.

O masă rotundă comemorativă va organiza şi biserica reformată din Piaţa Maria, între orele 15,00-17,00 (partea 1) şi 20,00-22,00 (partea a 2-a; aceasta cu participarea membrilor familiei Tokes).

De la ora 18,00 va avea loc în Piaţa Operei sau în sala Operei concertul Requiem de Giusseppe Verdi, sub conducerea lui Ioan Hollender, directorul Operei din Viena (timişorean de obîrşie). Spectacol transmis de TVR Timişoara, TVR3 şi radio Timişoara.

În 19 decembrie între orele 10,00-13,00 va avea loc a 2-a parte a simpozionului asociaţiei „Victoria”, „Revoluţia Română din decembrie 1989 – fapte, semnificaţii şi implicaţii”, la Consiliul Judeţean.

4 gânduri despre „Aniversarea revoluţiei la Timişoara. Invitaţi: Emil Constantinescu, Lech Walesa, Viktor Orban, Laszlo Tokes, Imre Pozsgay ş.a.

  1. Domnule Marius Mioc,

    Printr-un noroc extraordinar, indicatorul din dreapta -jos arata in clipa de fata numarul 199.999. Aceasta inseamna ca sunt vizitatorul cu nr. 200.000!!!

    Al dvs., Valeriu Mangu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.