Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (3). „M-aţi făcut caghebist. Susţineţi această idee?”. „Bineînţeles c-o susţin”

Continuarea emisiunii difuzată de Antena 1 în 1999, despre condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu. Participă la emisiune: Adrian Păunescu (moderator), Sergiu Nicolaescu, Marius Mioc, Lorin Fortuna, Şerban Săndulescu, Sorin Roşca Stănescu, Gelu Voican-Voiculescu, Neculae Cerveni.

Vezi şi primele două părţi ale acestei emisiuni:
Comisia Senatorială „Decembrie 1989” a fost boicotată de revoluţionarii din Timişoara
Au existat două momente ale acelor evenimente. Un moment al revoluţiei şi unul al loviturii de stat

Transcriere înregistrare:
00:00 Şerban Săndulescu: Ar mai trebui subliniat ceva. Că, de exemplu, domnul senator Sergiu Nicolaescu îl condamnă pe Chiţac care a fost cu arma în mînă în faţa catedralei din Timişoara. Dar Chiţac a fost numit ministru de interne, nu? După asta. Şi domnul Gelu Voican Voiculescu…
00:17 Sergiu Nicolaescu [se suprapune peste cuvintele lui Săndulescu]: De ce sărim, de ce sărim, de ce sărim de la un subiect la altul? Noi discutăm Timişoara şi condamnarea generalilor.
00:26 Şerban Săndulescu: Condamnarea generalilor, dar generalii trebuiau condamnaţi atuncea. Dar dumneavoastră, şi dumneavoastră, domnule senator, i-aţi promovat. L-aţi făcut ministru de interne. Este sau nu este?
00:35 Sergiu Nicolaescu: Cine, eu l-am promovat?
00:36 Şerban Săndulescu: Păi, şi dumneavoastră. Biroul executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale.
00:38 Sergiu Nicolaescu: Eu vreau foarte mult să vă măsuraţi cuvintele. Dumneavoastră m-aţi făcut pe mine, în senat, agent caghebist. Susţineţi această idee?
00:46 Şerban Săndulescu: Bineînţeles c-o susţin.
00:48 Sergiu Nicolaescu: O susţineţi?
00:49 Şerban Săndulescu: Bineînţeles.
00:50 Sergiu Nicolaescu: Mulţumesc. Aveam nevoie de această declaraţie oficială. Bun. În continuare să nu amestecăm lucrurile. Daţi-mi voie să vă răspund.
00:58 Neculae Cerveni: Le-am amestecat într-un hal fără de hal.
01:00 Sergiu Nicolaescu: Deci, dumneavoastră susţineţi, dumneavoastră susţineţi nişte lucruri aberante. Şi sînt un punct de vedere, un punct de vedere pe care eu-l respect. Pentru că aveţi de ce să-l susţineţi. Eu sînt obligat, ca un om care a cercetat aceste evenimente, să fiu precis. Deci, după dumneavoastră, revoluţia cînd s-a marcat că este o revoluţie română?
01:25 Sorin Roşca Stănescu: La Timişoara.
01:26 Sergiu Nicolaescu: Cînd?
01:28 Săndulescu şi Cerveni: 16.
01:29 Sorin Roşca Stănescu: Decembrie 1989, Timişoara. Revoluţia a fost confiscată în comitetul central. De către un specialist al comitetului central, de către un comunist.
01:41 Neculae Cerveni: Hai să încercăm să punem o anumită ordine în discuţie.
01:44 Sergiu Nicolaescu: Lăsaţi-mă să termin. Deci dumneavoastră pretindeţi, pretindeţi că într-adevăr, şi este adevărat, revoluţia are forma ei oficială, declarată, în momentul în care Frontul Democrat de la Timişoara citeşte şi publică, pe ziua de 20-21, apelul pe care Frontul Democrat l-a făcut către întreaga ţară. Sînt cele 10 puncte.
02:13 Sorin Roşca Stănescu: Deci atunci e confirmată existenţa acestei revoluţii pe care dînşii o reprezintă
02:18 Lorin Fortuna: În 16 a început revolta.
02:20 Sergiu Nicolaescu: Nu. Revolta! Revolta e cu totul altceva. Pe 19-20 a ieşit muncitorimea, şi pe 20-21 dumneavoastră aţi…
02:28 Lorin Fortuna: Se constituie o formaţiune politică de opoziţie care avea un program, program cu 10 revendicări fundamentale, condiţionează totul de demiterea fostului dictator Nicolae Ceauşescu şi lansează un apel către întreaga ţară de a se ridica în sprijinul Timişoarei şi pentru răsturnarea…
02:46 Sergiu Nicolaescu: Deci, acesta este momentul oficial. Momentul oficial, domnilor, în care armata trece de partea revoluţiei este ora 13,30, în ziua de 22, atunci cînd prin ordinul telefonic numărul 39 se anula ordinul telefonic 37 dat de Ilie Ceauşescu, şi care a condus ministerul apărării naţionale între ora 9,30 şi ora 15. O să spun de ce 15 şi nu 13,30. Deci, acest ordin telefonic a lui Ilie Ceauşescu spunea: armata respectă ordinul dat de Nicolae Ceauşescu, comandantul suprem. Odată revenit de la comitetul central în clădirea ministerului apărării naţionale, Victor Stănculescu, cu de la sine putere, dă ordinul telefonic 39, prin care spunea: armata, din acest moment, execută numai ordinele date de ministrul apărării naţionale. Deci, din acel moment, nu-l mai recunoştea pe Ceauşescu comandant suprem.
03:56 Gelu Voican-Voiculescu: Şi asta consecutiv după ce la 11 trimisese unităţile în cazărmi.
04:00 Sergiu Nicolaescu: Nu. La ora 10,30…
04:03 Gelu Voican-Voiculescu: 10,30
04:04 Sergiu Nicolaescu: … unităţile neoficial, neoficial, primiseră ordin să se întoarcă în cazărmi. Dar, dar.
04:12 Sorin Roşca-Stănescu: Scuză aceste evenimente invocate crima din Timişoara?
04:14 Gelu Voican-Voiculescu: Ordinul dat de Stănculescu din CC-eu.
04:16 Sergiu Nicolaescu: Un moment. Dar la ora, dar la ora, ca să revenim şi să fim precişi. La ora 9 şi un sfert, 9 douăzeci, atunci cînd a ieşit Milea din biroul, din biroul lui Ceauşescu, unde a fost acuzat de către Ceauşescu de crimă, trădare şi aşa mai departe, în ceea ce-l privea pe el, s-a dus în biroul, comandamentul care-l avea, deci avea un punct de comandă al ministrului în sediul comitetului central, şi a dat ordin către întreaga armată, deci ordin transmis către întreaga armată, în care spunea „nu se mai trage nici măcar foc de somaţie”. Deci primul ordin, după care s-a urcat sus şi următoarele zece minute s-a sinucis. Mă rog, asta-i altă problemă.
05:09 Şerban Săndulescu: Asta-i o teorie cu sinuciderea. El a fost împuşcat. Şi există…
05:12 Sergiu Nicolaescu: Domnu’, domnu’, domnu’ Săndulescu, dumneavoastră spuneţi, spuneţi măcar „cred c-a fost împuşcat”.
05:21 Şerban Săndulescu: Nu cred c-a fost împuşcat, sînt clar, sînt două persoane, se ştiu şi le voi nominaliza la momentul potrivit.
05:27 Sergiu Nicolaescu: Vorbiţi lucruri total ne…
05:30 Marius Mioc: Dacă-mi daţi voie. Domnu’ Nicolaescu, la 13,30 cînd domnul Stănculescu a dat acel ordin, deja erau sute de mii de oameni în stradă. Chiar dacă domnul Stănculescu ar fi dorit să-l menţină pe Ceauşescu la putere, n-ar mai fi putut s-o facă. Deci…
05:48 Sorin Roşca Stănescu: (neînţelegibil) n-avea ce să mai facă.
05:49 Marius Mioc: În acel moment n-avea ce să mai facă.
05:51 Gelu Voican Voiculescu: La ora 10,30, din clădirea comitetului central, din punctul de comandă, generalul Stănculescu ordonă trupelor să se retragă în cazărmi, lipsind astfel clădirea comitetului central de rezerva strategică de blindate care era la „Cina”, la restaurantul „Cina”, şi împiedicînd planul de evacuare al CC-ului prin aceste blindate.
06:13 Sergiu Nicolaescu: Şi oprind unităţile care veneau de la Jegălia, unităţile blindate care au fost oprite şi reîntoarse din drum.
06:19 Gelu Voican-Voiculescu: 3 regimente. 3 regimente veneau dinspre Piteşti, Tîrgovişte şi Slobozia, care au fost de asemenea oprite şi întoarse înapoi. Aş vrea să-mi permiteţi, eu zic că domnul Cerveni să fie un fel de arbitru.
06:31 Neculae Cerveni: Nu pot să fiu arbitru, pentru că toate discuţiile care s-au făcut pînă acuma s-au pierdut în detaliu şi poziţii de astea de detaliu. Fiecare spune un adevăr şi nu putem să tragem concluzii.
06:45 Gelu Voican-Voiculescu: Dumneavoastră vă referiţi la proces.
06:47 Neculae Cerveni: Eu nu mă refer la proces, că din pornire s-a făcut acuma o greşeală.
06:51 Gelu Voican Voiculescu: Dacă-mi permiteţi şi mie, eu consider că revoluţia trebuie privită ca un tot. Revoluţia română a început la 16 decembrie în Timişoara şi s-a continuat la 21 decembrie în Bucureşti, încheindu-se…
07:07 Sorin Roşca Stănescu: Cu o lovitură de stat.
07:07 Gelu Voican Voiculescu: După 25, 25 decembrie
07:10 Adrian Păunescu: Rog regia să dea în imagine pe cei care vorbesc.
07:14 Sorin Roşca Stănescu: Cu domnul Voican-Voiculescu şi cu dumneavoastră.
07:16 Gelu Voican-Voiculescu: Teza loviturii de stat…
07:17 Adrian Păunescu: Daţi-l pe Sorin Roşca Stănescu, susţine nişte lucruri aici.
07:19 Gelu Voican-Voiculescu: Teza loviturii de stat este absurdă şi nu vă cred atît de ignorant să nu ştiţi că lovitura de stat o dau oamenii care fac parte din echipa puterii, nu cei din stradă.
07:28 Sergiu Nicolaescu: Nu, nu, întrebarea e următoarea.
07:30 Adrian Păunescu: Domnilor, să-l lăsăm pe Sorin Roşca Stănescu să-şi spună punctul de vedere.
07:32 Sergiu Nicolaescu: Nu, dar vă rog, să pun o întrebare: Ca să dai o lovitură de stat trebuie să ai ori masa de oameni, care o avea Timişoara, suta de mii de oameni, ori masa de populaţie, ori armata şi securitatea. Pe care a avut-o Iliescu?
07:48 Sorin Roşca Stănescu: Deci a fost…
07:49 Sergiu Nicolaescu: Pe Voican şi pe Nicolaescu?
07:50 Sorin Roşca Stănescu: Totul a fost de o simplitate extraordinară. Revoluţia care a pornit de la Timişoara şi care s-a generalizat în Bucureşti, care nu mai putea fi oprită de nici un fel de regiment de blindate şi de nici un fel de…
08:05 Sergiu Nicolaescu: De acord, de acord.
08:06 Sorin Roşca Stănescu: …general Stănculescu, nu era nevoie de generozitatea lui…
08:10 Sergiu Nicolaescu: Absolut de acord cu dumneavoastră.
08:11 Sorin Roşca Stănescu: …trebuia să conducă la…
08:13 Sergiu Nicolaescu: Deci revoluţia a făcut-o poporul român, da?
08:15 Sorin Roşca Stănescu: …să conducă la o schimbare a formei de guvernămînt, şi schimbarea formei de guvernămînt trebuia să fie de o natură cel puţin apropiată cu cea formulată de revoluţionarii din Timişoara. Şi acest lucru nu s-a produs atunci
08:34 Gelu Voican-Voiculescu: Dar cele zece, cele zece puncte ale comunicatului ce exprimă?
08:39 Sorin Roşca Stănescu: Domnule Voiculescu, mai am foarte puţin şi ajung la ce vă doare, la lovitura de stat.
08:41 Neculae Cerveni: Alea nu erau cele zece puncte ale revoluţionarilor, să fie clar. Punctele care au constituit comunicatul Frontului Salvării Naţionale au fost ale acelora care au preluat, nefiind o revoluţie organizată, au preluat revoluţia. Să nu confundăm revoluţia…
08:58 Gelu Voican-Voiculescu: De la cine au preluat-o? De la cine au preluat-o?
09:01 Neculae Cerveni: De la oamenii care nu ştiau s-o conducă. Revoluţia a fost o revoltă spontană, n-a avut conducători de marcă, n-a putut să coaguleze aceste idealuri anticomuniste şi anticeauşiste pe un anumit făgaş, şi au coborît în această (neînţelegibil), eu nu zic că s-a dat o lovitură de stat.
09:16 Gelu Voican-Voiculescu: Noi, Sergiu Nicolaescu, Caramitru, cine eram? Nu eram oamenii din stradă?
09:21 Neculae Cerveni: Da, domnule. Dar prezenţa unor oameni care au făcut parte din conducerea comunistă în această ţară i-a dat o turnură anume.
09:31 Gelu Voican-Voiculescu: Cîte persoane? 4 persoane: Bîrlădeanu, Mănescu, Iliescu şi Brucan.
09:33 Neculae Cerveni: Una trebuia să fie. Dom’le, una. Eu spun că Iliescu a fost…

(va urma)

13 gânduri despre „Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (3). „M-aţi făcut caghebist. Susţineţi această idee?”. „Bineînţeles c-o susţin”

 1. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu în 1999 (4). Lovitura de stat e discutabilă, dar preluarea puterii de oameni care nu aveau nimic comun cu revoluţia e o realitate (video) « Blogul lui Marius Mioc

 2. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (5). Armata, luptînd cu teroriştii, n-a fost capabilă să prindă nici un inamic. Aceasta denotă o capacitate de luptă îngrijorător de scăzută a armatei române (video) « Blogul lui Marius Mioc

 3. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (6). Nici un moment n-am crezut că revoluţia va învinge (video) « Blogul lui Marius Mioc

 4. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (7). Era stabilit ca generalul Milea să preia puterea (video) « Blogul lui Marius Mioc

 5. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (8). Există un mit al atotputerniciei securităţii. Eu unul n-am crezut în acest mit (video) « Blogul lui Marius Mioc

 6. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (9). Cei care au fost împuşcaţi sau arestaţi la Timişoara sînt români. Nu avem nici un cetăţean străin printre ei (video) « Blogul lui Marius Mioc

 7. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (10). Guvernanţi dispuşi să se menţină la putere dînd armatei ordin să tragă în români încă mai există (video) « Blogul lui Marius Mioc

 8. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (11). Teroriştii respectivi, făcuţi ca să încerce o reabilitare falsă a armatei « Blogul lui Marius Mioc

 9. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu (12). Armata n-a fost trimisă la graniţă, ci în mijlocul oraşului (video) « Blogul lui Marius Mioc

 10. Pingback: Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (13). “Ceauşescu nu a murit la stîlpul de execuţie. Au tras într-un mort acolo!”. “E o legendă (…). Expertul acela francez la care vă referiţi era un laborator privat care au fugit

 11. Curios… azi 2010… daca am dezarma un politist,militar etc … manifestind impotriva puterii fara a detine autorizatie pt protest oare riscam sa fim impuscati ???in 1989 la Timisoara sau luat arme cu forta de la militari…poate logica imi joaca feste!!!!

 12. Pingback: Adrian Păunescu, un om cu mari defecte şi mari calităţi « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.