După Virgil Măgureanu, un nou membru în tabăra antiiliescienilor feroce: Victor Stănculescu

Fostul informator al securităţii (linc) Alex Mihai Stoenescu, după ce l-a introdus în tabăra politică antiiliesciană pe Virgil Măgureanu, prin intermediul cărţii „De la regimul comunist la regimul Iliescu” (linc), a mai aranjat întărirea acestei tabere politice cu un membru: fostul general Victor Atanasie Stănculescu.

Două declaraţii recente ale lui Victor Stănculescu au fost reţinute de presă, cu prilejul lansării cărţii scrise de el în colaborare cu Alex Mihai Stoenescu:

“Stănculescu nu a ascuns că tot ce i s-a întîmplat lui rău în anii ce au urmat Revoluţiei – inclusiv dosarele penale în care a fost condamnat – s-a datorat conflictului mocnit pe care l-a avut cu Ion Iliescu. Şi că acesta din urmă este cel care l-a eliminat atît pe el, cît şi pe Petre Roman” (Răzvan Savaliuc – „KGB şi GRU în spatele revoluţiei române” (linc), în „Ziua” din 18 decembrie 2009).

„M-au invitat la aşa-zisul Institut al Revoluţiei şi am refuzat, pentru că, aşa le-am spus, nu vreau să particip la scrierea istoriei lui Iliescu. Lucrurile nu s-au petrecut cum le fabrică ei acolo” (Florentina Ciuverca – „Stănculescu aduce KGB-ul în revoluţia română” (linc), în „Evenimentul Zilei” din 17 decembrie 2009)

Asta îmi aminteşte de situaţia pe care am observat-o în 1993 şi care m-a determinat să scriu articolul Revista „Cuvîntul” şi „noua opoziţie”, pe care l-am publicat în ziarul „Timişoara” din 26 august 1993. Concluzia articolului era: „fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă feresc singur”. Reproduc mai jos articolul respectiv:

Revista „Cuvîntul” şi „noua opoziţie”

Săptămînalul „Cuvîntul” (nr. 33/1993) ne înduioşează informîndu-ne că dl. general Guşe, „figură luminoasă” a evenimentelor din decembrie 1989 „chiar dacă pînă în 20, la Timişoara, a trebuit să execute ordine criminale”, este „grav bolnav”. Nu ne miră acest lucru, ne-am obişnuit deja cu persoane „grav bolnave” (Nicu Ceauşescu, Ion Coman ş.a.). Înţelegem că „ordinele criminale” ale generalului Guşe reprezintă un lucru mărunt, fără importanţă, care nicidecum nu poate să-i întunece „figura luminoasă”. Rugăm însă redacţia „Cuvîntul” să facă un efort iluminist şi să explice de unde ştie că „generalul plăteşte, se pare, curajul de a fi fost în altă tabără decît învingătorii din aglomeraţia decembristă”.

Tot revista „Cuvîntul” (nr.21/1993) a insinuat că alt general, Iulian Vlad, este ţinut în puşcărie ca să nu spună ceea ce ştie despre „misterele” revoluţiei. Noi, mai puţin informaţi, credem că Iulian Vlad stă în închisoare pentru arestarea ilegală a lui Dumitru Mazilu.

Preocupat de adevărul despre revoluţie, distinsul săptămînal dîmboviţean a consacrat un amplu spaţiu tipografic lui Pavel Coruţ („Cuvîntul” nr. 24/1993), cel care a dezvăluit că la Timişoara, în decembrie ’89, trei membri ai unui comando maghiar au fost omorîţi iar apoi „identificaţi cu precizie, fotografiaţi, filmaţi” (Pavel Coruţ – „Fulgerul Albastru”, Editura Miracol 1993, pag. 162). Cînd să exclamăm şi noi: gata cu misterele, totul s-a lămurit!, citim că acelaşi Pavel Coruţ se întreabă: „intervenţia străină în decembrie 1989 a fost reală sau simulată?” (Pavel Coruţ – „Scrisoare de plebeu”, în „Meridian Magazin” nr. 1/1993).

Printre colaboratorii revistei „Cuvîntul” se numără dl. Radu Portocală [vezi blogul său de astăzi], cel care a scris că manifestaţia începută la casa preotului Tökes a „degenerat” în revoluţie (Radu Portocală – „România. Autopsia unei lovituri de stat”, Editura Continent 1991, pag. 36). Timişorenii credeau că nu este vorba de o „degenerare”, ci de o evoluţie în sens pozitiv, căderea lui Ceauşescu fiind, după umila noastră părere, un lucru pozitiv.

Înţelegem că opinia publică trebuie pregătită cu ideea formării unei „noi opoziţii”, care să nu pună în primejdie anumite interese. Ştefan Guşe, Iulian Vlad, Petre Roman, Pavel Coruţ ş.a. încep să fie prezentaţi, tot mai insistent, ca nişte conducători ai luptei politice anticomuniste. Fereşte-ne Doamne de prieteni, că de duşmani ne ferim singuri!

La republicarea acestui articol în cărţile „Falsificatorii istoriei” şi „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei”, am adăugat o notă:

Boala generalului Guşe s-a dovedit a fi reală. Despre moartea acestuia, credem folositor să amintim spusele domnului Valentin Gabrielescu, preşedintele Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”: „Nu este nici o îndoială în faptul că generalul Guşe a murit normal. Era bolnav de multă vreme de cancer, aşa că orice variantă în legătură cu dispariţia suspectă a generalului nu-şi are rostul” („Timişoara” 5 aprilie 1994).

Revista „Cuvîntul” a schiţat o polemică cu mine, publicînd în numărul din 9 noiembrie 1993, la rubrica „Povestea vorbei”, următoarea notă semnată Cezar Andreescu, pseudonim sub care mi s-a spus că se ascunde Carol Sebastian (Sebestyen):

Un inginer cu privirea inteligentă, dar cu limba împleticită în cîlţi, care pretinde că a adus democraţia la Timişoara uitîndu-se prin cosoroabă cum erau măcelăriţi demonstranţii, face în continuare pe justiţiarul şi bombardează revistele cu tot soiul de proteste incoerente. Obsesiile domnului Marius Mioc sînt transparente ca gelatina: se vede prin ele şoriciul ideii.

Azi se ştie că Carol Sebastian, a fost dovedit ca fost informator al securităţii (linc). Experienţa sa deosebită l-a ajutat să devină consilier al preşedintelui Traian Băsescu, în ultima campanie electorală (linc).

Voi reveni asupra declaraţiilor lui Stănculescu.

4 gânduri despre „După Virgil Măgureanu, un nou membru în tabăra antiiliescienilor feroce: Victor Stănculescu

  1. Domnule Marius Mioc,

    „Cezar Andreescu” a fost un pseudonim colectiv – mai precis, sub aceasta semnatura directorul de atunci Radu G. Teposu publica diverse informatii pe care le aduceau diversii ziaristi redactori si colaboratori, mai mult in scopul protejarii lor. Eu insumi am fost protejat astfel.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  2. Pingback: General Stefan Guse / Gusa | Traian Stefan Grozescu 's NEW blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.