Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (6). Nici un moment n-am crezut că revoluţia va învinge (video)

Continuarea emisiunii difuzată de Antena 1 în 1999, despre condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu. Participă la emisiune: Adrian Păunescu (moderator), Sergiu Nicolaescu (senator PDSR, iniţiator al Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”), Marius Mioc, Lorin Fortuna (preşedintele Frontului Democratic Român înfiinţat în timpul revoluţiei la Timişoara), Şerban Săndulescu (senator PNŢCD, membru al Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, între timp răposat), Sorin Roşca Stănescu (ziarist), Gelu Voican-Voiculescu (fost viceprimministru în guvernul CFSN), Neculae Cerveni (parlamentar CDR, fost deţinut politic, între timp răposat).

Vezi şi primele cinci părţi ale acestei emisiuni:
Comisia Senatorială „Decembrie 1989” a fost boicotată de revoluţionarii din Timişoara
Au existat două momente ale acelor evenimente. Un moment al revoluţiei şi unul al loviturii de stat
„M-aţi făcut caghebist. Susţineţi această idee?”. „Bineînţeles c-o susţin”
Lovitura de stat e discutabilă, dar preluarea puterii de oameni care nu aveau nimic de a face cu revoluţia e o realitate
Armata, luptînd cu teroriştii, n-a fost capabilă să prindă nici un terorist. Aceasta denotă o capacitate de luptă îngrijorător de scăzută a armatei române

Transcriere înregistrare:
00:02 Adrian Păunescu: Ca să poată vorbi.
00:03 Lorin Fortuna: Domnule Păunescu, n-am reuşit pînă acum să spun nimic, decît aşa.
00:05 Adrian Păunescu: Vă rog.
00:06 Lorin Fortuna: Deci dacă se poate, vă mulţumesc. Ca să revin din nou la tema noastră, deci repet, titlul a fost „România încotro?” şi repet întrebarea: Aş dori, dacă se poate, şi în primul rînd mă adresez maestrului Cerveni să înţelegem sau să încercăm să răspundem la aceste întrebări. Dacă România se îndreaptă, în sfîrşit, spre aflarea adevărului despre revoluţie şi dacă România se îndreaptă spre statul de drept, spre efectuarea justiţiei. De ce spun treaba asta? Cu modestele mele cunoştiinţe juridice ştiu că indiferent ce s-ar fi întîmplat în revoluţie legea care funcţionează este codul penal dinainte, de pe vremea lui Ceauşescu. Deci, aş dori de la dumneavoastră, să vă cunosc părerea, dacă conform codului de atunci, acest proces, aceşti oameni, cel puţin ăştia doi care sînt implicaţi acuma, consideraţi că sînt sau nu vinovaţi în funcţie de acel cod. Ce s-a întîmplat pe urmă este altă treabă. În al doilea rînd, aş vrea să mă declar, să mă refer la declaraţia domnului Victor Babiuc, în care după părerea mea s-au făcut, cu ocazia conferinţei de presă, în care după părerea mea s-au strecurat cîteva erori. Spune dumnealui aşa: „Este un adevăr de neocolit, succesul revoluţiei române l-a asigurat armata şi, fie că place sau nu, generalul Stănculescu a jucat un rol decisiv în trecerea armatei de partea revoluţiei”. Personal nu pot fi de acord cu această afirmaţie, după părerea mea nu armata română a avut rolul decisiv în revoluţia română ci masele de muncitori care au ieşit în data de 20, la întreprinderile timişorene
01:24 Sergiu Nicolaescu: La Timişoara şi în 22 la Bucureşti.
01:25 Lorin Fortuna: 22 momentul similar aicea, acestea au avut rolul hotărîtor şi au dat un caracter de revoluţie populară acestei revoluţii.
01:33 Sergiu Nicolaescu: Aşa e.
01:33 Lorin Fortuna: Deci a face în felul acesta, a pune revoluţia pe calea, cum să spun, în seama armatei ca rol decisiv, care a avut un rol de reprimare pînă în 17, pînă în, mi se pare chiar mai tîrziu, deci mi se pare în Bucureşti în 21-22, mi se pare că nu corespunde adevărului.
01:50 Gelu Voican Voiculescu: Domnu’ Fortuna, dacă trei regimente intrau în Bucureşti, cu toate platformele muncitoreşti era o baie de sînge.
01:56 Lorin Fortuna: Era o baie de sînge şi ştiţi ce se-ntîmpla domnu’, ştiţi ce se-ntîmpla? Ieşea război civil şi astăzi soarta lui Ceauşescu o avea nu numai Ceauşescu, o aveau nu ştiu cîţi din armată!
02:06 Neculae Cerveni: Domnu’ Fortuna…
02:07 Lorin Fortuna: Iar aceşti oameni n-au vrut să protejeze revoluţia…
02:10 Marius Mioc [suprapus peste cuvintele lui Fortuna]: N-au vrut să-şi rişte viaţa de dragul lui Ceauşescu.
02:10 Lorin Fortuna: …ci s-au protejat pe ei, în primul rînd! Pe ei, în primul rînd!
02:12 Neculae Cerveni: Domnu’ Fortuna, răspunsul era ăsta: Dacă o puşcă mitralieră o punea pe comitetul central şi reprima revoluţia, Ceauşescu nu cădea!
02:23 Lorin Fortuna: Nu reprima revoluţia, domnu’!
02:24 Neculae Cerveni: Domnu’, domnu’, revoluţia, dom’le, Ceauşescu nu cădea pe 22.
02:28 Lorin Fortuna: Aia-i altă problemă, dar tot cădea!
02:30 Neculae Cerveni: Ştiţi de ce a căzut? Din cauza armatei, domnule. El, l-a trădat securitatea.
02:34 Lorin Fortuna: Nu numai asta, au fost mai multe.
02:36 Neculae Cerveni: Dom’le, asta-i motivul principal! Armata a devenit după. Dar primul care l-a trădat a fost securitatea.
02:42 Lorin Fortuna: Ce s-a întîmplat cu instituţia?
02:43 Neculae Cerveni: Ce să mai discutăm?
02:44 Lorin Fortuna: Ce s-a întîmplat cu instituţia?
02:46 Sergiu Nicolaescu: L-a părăsit.
02:47 Lorin Fortuna: Asta este.
02:47 Neculae Cerveni: Domnu’ Nicolaescu, iartă-mă domnule Fortuna
02:49 Lorin Fortuna: Nici securitatea, nici armata…
02:50 Neculae Cerveni: Te rog să mă ierţi. Lăsaţi-mă să vă spun. Şi-o să vă spun. Pe 22 aveam un proces la Rîmnicu Vîlcea. Eu nici un moment n-am crezut că revoluţia va dobîn…, va învinge. Eu n-am crezut, eu vă spun cinstit. Nu fac aia, că ştiam eu. Nu ştiam nimic. Eu pe 22, cînd secu, armata era, poliţiştii cu scutierii erau în faţa revoluţionarilor, am trecut pe lîngă ei şi m-am dus la Vîlcea. De ce? Nu credeam că va învinge revoluţia pentru că spuneam, cel puţin în momentul ăla, dacă Ceauşescu scoate o puşcă mitralieră pe Comitetul Central, s-a terminat. Nu spun că nu se făcea război civil, aşa, sigur că se făcea.
03:29 Gelu Voican Voiculescu: Dar dura o lună de zile.
03:31 Neculae Cerveni: Sigur că da. Raporturile erau încinse, dar nu se ştie cu ce baie de sînge. Trădarea securităţii a dat, l-au terminat pe Ceauşescu. Şi armata, este adevărat, că nu poate nimeni să conteste, în momentul ăla, l-a trădat şi armata. Ce să mai discutăm? Că tot trădare se cheamă.
03:47 Lorin Fortuna: Dar de aici pînă la a afirma următorul lucru: „Din întreaga comportare a armatei la Timişoara nu s-a putut desprinde dorinţa sau intenţia de a ucide. Ei trebuie să-i aducem prinosul recunoştiinţei noastre pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989 şi doborîrea…”
04:02 Şerban Săndulescu [suprapus peste cuvintele lui Fortuna]: Îmi permiteţi să…
04:03 Adrian Păunescu [suprapus peste cuvintele lui Fortuna]: Vă rog să-l lăsaţi şi pe domnul Săndulescu
04:04 Şerban Săndulescu [suprapus peste cuvintele lui Fortuna]: Cîteva elemente.
04:05 Lorin Fortuna: Cred că nu putem fi de acord cu astfel de afirmaţii.

(va urma)

8 gânduri despre „Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (6). Nici un moment n-am crezut că revoluţia va învinge (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.