Băsescu anunţă că nu îi va graţia pe cei condamnaţi în dosarele revoluţiei

Degeaba a trecut Victor Stănculescu în tabăra antiiliescienilor feroce, după cum am remarcat pe acest blog (linc), fiindcă preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va acorda graţieri pentru condamnaţii din dosarele revoluţiei (linc).

„Poate este un moment să spun un lucru: ştiu că există o oarecare dezbatere că, după alegeri, preşedintele va graţia pe cei condamnaţi, găsiţi responsabili de decizii care au dus la împuşcarea unor oameni. Nu o să fac acest lucru. Nu o să-l fac, pentru că Armatei şi înainte îi scria în Constituţie că este a poporului, iar Armata trebuie să ştie că un singur ordin nu trebuie executat niciodată: atunci când primeşte ordin să tragă în popor. Acest ordin nu se execută”, a declarat Băsescu.

Este primul preşedinte de după 1989 care face astfel de declaraţii, ceilalţi doi preşedinţi avuţi de România după 1989 remarcîndu-se prin graţieri date celor găsiţi vinovaţi de instanţele de judecată pentru reprimarea revoluţiei din 1989. Cele mai multe graţieri le-a dat Ion Iliescu (C.P.Ex., Otopeni, Calea Lipovei Timişoara, Decret-Lege CFSN nr. 3/1990 – amnistie, Decret-Lege  CFSN nr. 23/1990, Iosif Veverca, Ion Corpodeanu), dar şi Emil Constantinescu s-a remarcat prin graţierea, în 2000, a lui Ion Coman, care a fost comandantul reprimării din Timişoara (şef şi peste Stănculescu la comanda represiunii).

4 gânduri despre „Băsescu anunţă că nu îi va graţia pe cei condamnaţi în dosarele revoluţiei

 1. Domnule Marius Mioc,

  O observatie de ordin constitutional: nu „Basescu” acorda sau refuza gratierea, ci Presedintele Romaniei, organ reprezentativ al poporului unipersonal.
  Mai clar spus, Presedintele Romaniei nu are nume si prenume.
  Calitatea de cetatean a omului purtand numele de cetatean „Traian Basescu” este suspendata in ceea ce priveste exercitarea drepturilor si libertatilor cetatenesti pe toata perioada cat omul despre care vorbim este invstit (cu i de dupa i) cu mandatul de Presedinte al Romaniei.
  Aceasta eroare este de natura sa faca posibila contestarea unor actiuni si inactiuni ale Presedintelui Romaniei pe motiv ca ar apartine cetateanului Traia Basescu, ceea ce poate sa produca o serie de confuzii si deturnari ale actului de putere al Presedintelui Romaniei.
  O asemenea neintelegere a statutului Presedintelui Romaniei a permis o abtere grava de la logica proprie a Constitutiei cu ocazia recentelor alegeri, despre care voi vorbi candva. Desigur insa ca nu este singura abatere grava – de 20 de ani traim intr-o confuzie grava in ceea ce priveste aplicarea dispozitiilor constitutionale.

  Al dvs., Valeriu Mangu

  1. Aşa cum există falşi revoluţionari, există şi falşi deţinuţi politici, falşi deportaţi în Bărăgan etc., cum e cazul şi cu cei 1244 de indivizi despre care pomeneşte „Cotidianul”. Din cînd în cînd, destul de rar, instituţiile statului descoperă asemenea cazuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.