Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii

În şedinţa Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din 15 decembrie 2009 s-a pus, în premieră pentru activitatea acestei comisii, problema anulării unor certificate de revoluţionar deja eliberate, pentru 4 persoane care au fost descoperite că au fost informatori ai securităţii.

Citez din procesul verbal al şedinţei CPRD (linc) – pentru cursivitate, am scurtat unele formulări şi date inutile din procesul verbal:

Preşedintele comisiei, domnul senator Raymond Luca, a prezentat adresa Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 nr. 18/13923/08.12.2009, înregistrată la CPRD sub nr. 42/1934/09.12.2009, potrivit căreia se solicită demararea procedurii de anulare a certificatelor de revoluţionar preschimbate pentru următoarele persoane, care au fost dovedite colaboratori ai securităţii în urma verificării de către CNSAS: Baciu Mircea (remarcat), Boncu Constantin (rănit), Bălăceanu Ioan (remarcat), Buzgău Pavel (remarcat).

Raymond Luca a specificat că în adresa primită se menţionează faptul că notele de constatare emise de CNSAS sînt definitive şi irevocabile, fiind publicate în Monitorul Oficial al României. Au fost ataşate şi copii după hotărîrile judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile.

Raymond Luca a specificat că art. 49 din HG 1412/2004 prevede: în cazul în care, pe baza unor elemente de noutate, constatate din oficiu sau la sesizarea oricăror persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, reiese faptul că noile tipuri de certificate au fost eliberate unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea 341/2004 sau de prezentele norme metodologice, SSPR procedează la anularea certificatelor respective şi propune Preşedintelui României retragerea titlurilor atribuite în baza acestora.

Analiza elementelor de noutate şi decizia cu privire la anularea certificatelor sînt de competenţa comisiei prevăzute la art. 13.

Anularea certificatelor şi înaintarea propunerii de retragere a titlurilor se fac de către SSPR, cu avizul Comisiei Parlamentare.

În urma discuţiilor purtate, membri Comisiei au hotărît acordarea avizului pentru demararea procedurii de anulare a certificatelor preschimbate pentru persoanele menţionate mai sus.

S-a votat cu majoritate de voturi.

Este vorba aici de aplicarea art. 8 din Legea 341/2004, care spune: “De prevederile acestei legi nu beneficiază persoanele, civili sau militari, care sînt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică, precum şi persoanele care au organizat, au acţionat, au instigat şi au luptat, sub orice formă, împotriva Revoluţiei. Toate cele 4 persoane pomenite în şedinţa CPRD au fost menţionate în adresa CNSAS care mi-a fost trimisă mie şi publicată pe acest blog în 27 noiembrie 2009 (linc).

Observ că hotărîrea de anulare a certificatelor de revoluţionar nu a fost luată unanim, ci doar cu majoritate de voturi. CPRD nu face public votul fiecărui parlamentar membru al comisiei, aşa încît nu cunoaştem numele celor care s-au opus anulării certificatelor pentru informatorii securităţii. Nu este explicată nici argumentaţia invocată de oponenţii anulării acelor certificate.

Un aspect pe care-l remarc din şedinţa CPRD este că s-a renunţat, în urma cererii SSPR, la încercările precedente, comentate pe acest blog (linc) (poate acele comentarii au avut rolul lor în noua poziţie a CPRD), de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004, astfel încît problema colaborării cu securitatea să fie restrînsă doar la luna decembrie 1989. Legea 341/2004 instituie o „lustraţie” în problema certificatelor de revoluţionar, interzicînd foştilor colaboratori ai securităţii să primească certificat preschimbat, indiferent de perioada cînd a avut loc colaborarea dînşilor cu securitatea. Asta nu înseamnă că n-au existat persoane care colaboraseră anterior cu securitatea dar care au participat sincer la revoluţie în decembrie 1989. Oamenii îşi pot schimba convingerile în timp, după cum nu toţi cei care l-au sprijinit pe Băsescu în 2004 l-au sprijinit şi în 2009, la fel nici susţinătorii lui Ceauşescu n-au rămas toţi la convingerile iniţiale. Chiar în 1989, deschiderea focului împotriva populaţiei a fost o acţiune neobişnuită a regimului Ceauşescu, care a putut determina foşti sprijinitori ai acestuia să-şi schimbe, cu sinceritate, poziţia. Legea nu spune că foşti colaboratori ai securităţii n-au putut lupta împotriva dictaturii în timpul revoluţiei, ci doar că aceste persoane n-au dreptul la certificat de revoluţionar conform legii 341/2004. Schimbarea legii o poate face doar parlamentul, nicidecum SSPR sau CPRD.

Numărul total al celor depistaţi de CNSAS ca securişti sau colaboratori ai securităţii, dintre revoluţionari, este de 144, dintre care doar 13 cazuri au fost publicate în Monitorul Oficial, conform adresei sus-pomenite pe care am publicat-o. Constatările CNSAS au valoare legală numai după ce sînt confirmate de instanţa de judecată. Doar după isprăvirea acţiunii în justiţie constatările CNSAS se publică în Monitorul Oficial şi au autoritate de lucru judecat, opozabilă persoanelor în cauză. Observ că mai există cazuri descoperite de CNSAS deja publicate în Monitorul Oficial, la care nu s-a demarat procedura de anulare a certificatelor. De pildă Eugen Romulus Iancu, care figurează pe saitul SSPR ca remarcat cu dosar nr. 6598 din 29.10.2004, care a fost deja avizat, Nicolaie Balaci, remarcat cu dosar nr. 1532/08.10.2004, nu se spune dacă dosarul a fost avizat (la CNSAS apare cu numele Nicolae, fără i), Niculaie Marinescu, remarcat cu dosar 2743/18.10.2004, deja avizat. CPRD nu ar trebui să aştepte sesizările SSPR, ci în cadrul activităţii de control parlamentar al puterii executive pe care o desfăşoară, să ceară anularea certificatelor în toate aceste cazuri. Pe măsură ce acţiunile în justiţie ale CNSAS se vor finaliza, numărul certificatelor care se vor descoperi că au fost emise cu încălcarea art. 8 din Legea 341/2004 va creşte.

Mai citeşte:
Revoluţionari, colaboratori ai securităţii, şi reluarea manipulării pe acest subiect
Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu
Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea
Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
Le Monde: „Mulţi ofiţeri de securitate au primit certificate de revoluţionar
Situaţia verificării revoluţionarilor de către CNSAS

15 gânduri despre „Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii

 1. Ar trebui si asta comentata:

  „Membri Comisiei au discutat situaţia dosarului domnului Oana Marin, având în vedere adresa primită de la Ministerul Apărării Naţionale. Faţă de caracterul secret al acestei adrese, Preşedintele CPRD89 , senator Raymond Luca a invitat numai membri comisiei sa analizeze continutul acesteia, care, după studierea adresei, au hotărât în unanimitate să acorde aviz negativ pentru preschimbarea noului tip de certificat domnului Oană Marin.”

  (http://www.cdep.ro/comisii/revolutionari/pdf/2009/rd_1210;1.pdf)

  De unde pana unde are caracter secret ce-a facut Oană Marin la Revolutie?

  1. Bună întrebarea dv., mai ales că atunci cînd a fost greva foamei a lui Mărieş, M.Ap.N. parcă anunţase că a declasificat documentele legate de revoluţie, care au putut fi astfel livrate asociaţiei „21 Decembrie”.
   Deci, s-au declasficat documentele din 1989, dar nu s-a declasificat documentul emis la nu ştiu cîţi ani de la revoluţie pe baza documentelor din 1989.
   Ce a făcut Marin Oană la revoluţie se găseşte şi pe blogul meu.

 2. in art.8 se scrie ca nu beneficiaza de prevederile legii „persoanele implicate in activitatile fostei securitati, ca politie politica ,samd”.Intreb: daca un tanar a fost recrutat sub presiune(dovedita cu martori) la fix 18 ani, si a dat cateva note, dintre care nici una nu a avut caracter politic, in perioada ian 1976-mai 1976, dupa care a fost abandonat de securisti neavand posibilitati informative si nerealizand scopul pt.care a fost recrutat, larevolutie fiind un luptator autentic,care a participat si la greva foamei pana la capat in 1997, nu merita titlul de revolutionar ?

  1. Răspunsul, conform formei actuale a Legii 341/2004 este: nu merită titlul de luptător în revoluţie. Legea are nişte condiţii restrictive care trebuie îndeplinite pentru obţinerea acestui titlu. Există presiuni pentru scăderea ştachetei la acordarea titlurilor, dar aceasta nu înseamnă decît o încălcare a legii.
   Participarea la greva foamei din 1997 mi se pare complet nerelevantă. Titlul de luptător în revoluţie trebuie dat pe baza faptelor din 1989, nu pe baza „luptei eroice” de după 1989. Există o tendinţă manifestată la unele asociaţii de revoluţionari de a considera lideri revoluţionari pe cei care s-au luptat mai energic pentru drepturi şi certificate după 1989, dar eu cred că faptele din decembrie 1989 trebuie să primeze.

 3. De ce sa nu merite titlul ? De ce sa fie buna legea care ii considera pe fostii securisti ca pe niste sfinti ! De ce sa fie acceptat fara rezerve tot ce scriau securistii ? Ei nu minteau ? Erau oare toti repere de corectitudine ? In 1989 REVOLUTIONARUL respectiv a fost in post cu arma in mana, pana la 31 dec. De ce sa aprecieze CNSAS sau o instanta, daca un participant la revolutie merita acest titlu si de ce nu analizati viata si activitatea respectivului DVS.care cunoasteti mult mai bine situatia.Seamana a spalare pe maini sau lipsa de raspundere.Greva foamei nu a fost pentru avantaje , ci pentru onoarea titlului de REVOLUTIONAR ! Pt.dvs.nu e relevant.Mentionez ca nu am participat la revolutie, si ca am un mare respect pentru revolutionarii autentici-cum este si cel despre care va scriu.Sa presupunem ca un om greseste o data in viata,dar se schimba pe parcurs-in speta nu colaboreaza-si participa trup si suflet la revolutie.O gresala caracterizeaza viata unui om.Ma mir ca lasati sa fie luati la gramada, si deja caracterizat ca nefiind demn de titlul de revolutionar.Daca faptele din decembrie 1989 trebuie sa primeze, atunci dvs,trebuie sa faceti acest lucru, nu sa-l lasati pe seama altora, care nici nu tin cont de aportul real la revolutie.Sunt categoric de acord sa fie exclusi cei care au turnat masiv, si politic, dar acest lucru sa fie facut de dvs.dupa o analiza serioasa a fiecarei persoane, si dupa propria analiza a dosarului de la CNSAS. Din pacate in faza actuala, nu va mai intreaba nimeni, de parca revolutia a facut-o CNSAS.

  1. Nu ştiu de nici o lege care să-i considere pe foştii securişti ca pe nişte sfinţi. Asemenea aprecieri mai apar în cărţi sau ziare, dar nu cred că au apărut în vreun text de lege. În cazul în care documentele securităţii minţeau acest lucru trebuie demonstrat în instanţă. După actuala lege, CNSAS nu mai stabileşte calitatea de colaborator al securităţii, ci doar sesizează instanţa, iar aceasta se pronunţă. În faţa instanţei, persoana cu pricina are drept la apărare.
   Legea 341, numită „a recunoştiinţei”, stabileşte nişte criterii restrictive cu privire la cei pe care poporul român, prin reprezentanţii săi aleşi – parlamentarii – îi consideră vrednici de a primi recunoştiinţă, inclusiv sub forma unor drepturi materiale. Simpla participare la revoluţie nu e destul, conform legii, mai sînt şi alte criterii, inclusiv privind cel de necolaborare cu securitatea. A nu primi certificat de revoluţionar nu înseamnă a fi pedepsit ci doar a nu beneficia de recunoştiinţa poporului român. Dacă s-ar restrînge problema colaborării cu securitatea doar la decembrie 1989 probabil nimeni n-ar recunoaşte că a fost informator în chiar luna respectivă, toţi vor spune „am fost informator în trecut, dar apoi m-am schimbat şi în decembrie 1989 am fost trup şi suflet alături de revoluţie”. Cum revoluţia s-a petrecut rapid, n-a fost timp nici de arhivarea notelor informative, deci dovezi contrare vor fi foarte greu de găsit.

 4. Domnule Muresan Lazar,

  In privinta colaborarii d-lui la care va referiti cu Securitatea ca politie politica: exista vreo decizie definitiva a instantei, sau aveti doar pozitia CNSAS? E un aspect important dpdv tehnic.
  Daca instanta nu confirma ca a facut intr-adevar politie politica, dupa stiinta mea, ar iesi de sub incidenta Art.8. al Legii 341. Exista chiar si cadre ale fostei securitati care au certificat de revolutionar; cred ca l-au obtinut fiindca in cazul lor nu s-a dovedit ca au facut politie politica – desi erau exponenti puternici, nu colaboratori marunti, ai unei institutii al carui scop principal (politie politica sau apararea tarii) nu s-a deslusit foarte clar.

  Si dupa parerea mea, fiecare caz de colaborare cu securitatea ar trebui studiat cu atentie, nepunand oamenii la gramada – chiar si in cazul in care a fost vorba de politie politica; circumstantele sunt importante mai ales dpdv moral; sunt de acord cu dvs. ca trebuie sa fim atenti cand un om este pus sa plateasca pentru o greseala facuta cu decenii in urma, la o varsta la care poate ca nu putea aprecia corect mediul socio-politic si, din punct de vedere intentional poate ca nici nu constientiza ca ar putea fi o greseala (invocarea maturitatii trebuie sa tina cont si de valorile momentului); mai ales atunci cand greseala este, ulterior, asumata, ori poate chiar continuata prin razbunare asupra sistemul; in context, sub rezerva ca nu stiu ce spune legea in privinta aceasta, nu imi explic inexistenta prescrierii dupa un numar mare de ani a politiei politice – probabil ca este asociata cu crime impotriva umanitatii.

  Nu as vrea sa fiu inteles gresit, ca un aparator al Securitatii si al celor care au facut politie politica. Ma aflu, dimpotriva, la polul opus, de partea celor care comdamna vehement fosta politie politica si practicile Securitatii. Dar trebuie sa avem grija ca in vehementa noastra sa nu uitam de principiile de drept si de faptul ca avem de a face, in esenta, nu cu texte de legi, ci cu vietile oamenilor.

 5. Va felicit pt. acest raspuns, de care sunt chiar impresionat.Imi permit totusi sa observ ca doar revolutionarii cazuti pot fi cosiderati sfinti.Cu alte cuvinte revolutia au facut-o oamenii obisnuiti ai acelor vremuri, cu pacatele lor. Albirea sau inegrirea lor ar trebui facuta de catre voi dupa analiza concreta a fiecarui caz.Nu cred ca justitia si cu atat mai putin CNSAS,sunt cei mai nimeriti sa dea verdicte, despre ei, ci doar voi dupa consultarea dosarului si a organizatiei teritoriale de care apartin.De unde stiti ca CNSAS i-a dat pe toti?Oare nu a ascuns nici unul?Daca sunt ascunsi, aia sunt cei mai rai nu niste amarati facuti colaboratori ca umplutura.
  Referitor la persoana in cauza ,cazul sau este pe rol la CA Buc.,si am convingerea ca solutia va infirma propunerea CNSAS.Deaceea nu v-am dat nume.Va promit ca dupa incheierea procesului va voi cauta pentru a vedea si dvs.ce lucru de mantuiala au facut si CNSAS si securistul, unii luand azi salarii si altii pensii babane .De ce sa mai dam drepturi si altora ? Va salut cu respect.

 6. ASCULTATI CE SPUNE JUSTITIA DE CE NU FACETI CE FACE JUSTITIA NU VEDETI ZICETI CA SINTETI REVOLUTIONARI SI SEFII LIDERI DE ASTEA NUI NEVOIE O FACETI PENTRU PROFITURI SI ASCUNDERE DE FALSI REVOLUTIONARII, DEACEIA TACETI DIN GURA SAU VORBITI CE NUI DE INTERES REVOLUTIONAR CA STIE EI CUM SA VA MANEVREZE CHIORILOR NU VEDETI VA DA DIN TRUNA IN ALTA ,SA VA COMPROMITA CHIAR DACA AVETI DREPTATE , JUSTITIA ESTE PREGATITA PSIHOLOGIC VOI CE STITI NIMIC DA SINTETI SEFI LIDERI SI VI SE DA APA LA MOARA CUM SE SPUNE CHIAR DE JUSTITIE INDIRECT , TRAGETI PE DREAPTA SI PLECATI NU SINTETI LIDERII FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA.DESTEPTAREA !!!!!!

 7. Daca legea a fost a recunostintei fata de eroi si raniti iar procuratura a constatat ca persoanele in cauza au fost de partea revolutiei cum poate o comisie sa anuleze un titlu obtinut. Legea cred ca nu si-a propus deconspirarea securitatii? Sunt invalizi gradul 1si 2 cat de corecta si umana este anularea titlului? Daca au colaborat cu securitatea sa fie pedepsiti dar in alta lege Sau iti trebuia legitimatie de participare la revolutie?
  Adevarul este ca cei pentru care s-a dat aceasta lege sunt scosi din ea si inlocuiti cu luptatori remarcati dupa 1990

  1. Prin art. 8 din Legea 341/2004 s-a stabilit că poporul român nu doreşte să manifeste recunoştiinţă faţă de foştii colaboratori ai securităţii. Deci, chiar dacă aceştia au fost de partea revoluţiei, nu pot beneficia de legea recunoştiinţei. Comisia respectivă este obligată să aplice legea, în forma ei actuală.

 8. Care popor stimate domn? Habar nu ai? Cate legi tampite sau dat in tara asta si multi romani sufera .Dar e de inteles daca sunt oameni care gandesc ca tine. Specialitatea Romanilor sa profite de fraieri sa fure sa minta sa-si bata joc de tot si de toate
  Si inchide blogul acesta esti de toata jena .
  HA.HA poporul a hotarat ,a hotarat cativa indivizi care habar nu au ce inseamna un articol de lege mai informeaza-te si lasa-ne

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.