Continuarea emisiunii difuzată de Antena 1 în 1999, despre condamnarea generalilor ChiÅ£ac ÅŸi Stănculescu. Participă la emisiune: Adrian Păunescu (moderator), Sergiu Nicolaescu (senator PDSR, iniÅ£iator al Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”), Marius Mioc, Lorin Fortuna (preÅŸedintele Frontului Democratic Român înfiinÅ£at în timpul revoluÅ£iei la TimiÅŸoara), Åžerban Săndulescu (senator PNÅ¢CD, membru al Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, între timp răposat), Sorin RoÅŸca Stănescu (ziarist), Gelu Voican-Voiculescu (fost viceprimministru în guvernul CFSN), Neculae Cerveni (parlamentar CDR, fost deÅ£inut politic, fost avocat în procesul C.P.Ex., între timp răposat).
Vezi şi primele zece părţi ale acestei emisiuni:
– Comisia Senatorială „Decembrie 1989” a fost boicotată de revoluÅ£ionarii din TimiÅŸoara
– Au existat două momente ale acelor evenimente. Un moment al revoluÅ£iei ÅŸi unul al loviturii de stat
– „M-aÅ£i făcut caghebist. SusÅ£ineÅ£i această idee?”. „BineînÅ£eles c-o susÅ£in”
– Lovitura de stat e discutabilă, dar preluarea puterii de oameni care nu aveau nimic de a face cu revoluÅ£ia e o realitate
– Armata, luptînd cu teroriÅŸtii, n-a fost capabilă să prindă nici un terorist. Aceasta denotă o capacitate de luptă îngrijorător de scăzută a armatei române
– Nici un moment n-am crezut că revoluÅ£ia va învinge
– Era stabilit ca generalul Milea să preia puterea
– Există un mit al atotputerniciei securităţii. Eu unul n-am crezut în acest mit
– Cei care au fost împuÅŸcaÅ£i sau arestaÅ£i la TimiÅŸoara sînt români. Nu avem nici un cetăţean străin printre ei
– GuvernanÅ£i dispuÅŸi să se menÅ£ină la putere dînd armatei ordin să tragă în români încă mai există
Între episoadele 10 şi 11 am eliminat cîteva minute din emisiune de mai puţin interes, cu intervenţia telefonică a unui telespectator, întervenţie căreia Lorin Fortuna îi dă răspuns la începutul înregistrării de mai jos (repetînd practic cele spuse deja).
Transcriere înregistrare:
00:00 Adrian Păunescu: Poftiţi, domnul Lorin Fortuna întîi.
00:04 Lorin Fortuna: ÃŽncă o dată doresc să spun: în concepÅ£ia mea, ÅŸtiu că orice statu faci există purtător de cuvînt ÅŸi om care dă ordine ÅŸi conduce o instituÅ£ie. InstituÅ£ia e judecată în funcÅ£ie de ce face acel om. Deci nu poÅ£i să separi conducerea instituÅ£iei de instituÅ£ie. InstituÅ£ia o reprezintă. Nu poÅ£i, cînd instituÅ£ia merge bine să spui că toată instituÅ£ia merge bine ÅŸi conducerea se confundă cu ea, iar cînd instituÅ£ia merge prost să spui „nu, instituÅ£ia merge bine dar conducerea e proastă”.
00:29 Adrian Păunescu: Şi în cazul popoarelor?
00:30 Lorin Fortuna: ÃŽn cazul popoarelor ÅŸi în cazul armatei, eu, îmi pare rău, vorbesc cu durere în suflet, bunicul meu a fost ofiÅ£er în armata română, dar eu consider absolut necesar pentru a exista o reconciliere, domnu’ Păunescu, armata, cineva din armata română trebuie să-ÅŸi ceară scuze poporului român ÅŸi victimelor, mai ales, pentru ceea ce s-a întîmplat în decembrie ’89. AÅŸa văd eu problema, cum să vă spun, ÅŸi în faÅ£a lui Dumnezeu cred că sînt curat din acet ÅŸpunct de vedere.
00:53 Adrian Păunescu [suprapus pe spusele lui Fortuna]: Domnu’ Fortuna, domnu’ Fortuna.
00:55 Gelu Voican Voiculescu: Şi în 1907?
00:57 Adrian Păunescu: Deocamdată, domnu’ Fortuna…
00:57 Lorin Fortuna: La fel, la fel. Armata română a greşit şi în 1907! Tot armata română!
01:00 Adrian Păunescu: Domnu’ Fortuna, domnu’ Fortuna. ÃŽn cazul în care, deocamdată, ecuaÅ£ia armata română e naÅ£iunea înarmată e valabilă, pînă la punerea în practică a legii cu privire la o altă armată…
01:17 Şerban Săndulescu: Aici e o chestiune.
01:18 Adrian Păunescu: …încă mai e, mă tem că naÅ£iunea înarmată n-are cum să-ÅŸi ceară iertare de la naÅ£iunea neînarmată. E greu!
01:25 Lorin Fortuna: Deci nu, armata nu reprezintă naţiunea înarmată.
01:27 Adrian Păunescu: Dar ce reprezintă?
01:28 Lorin Fortuna: Naţiunea reprezintă tot. O parte, o parte.
01:30 Sorin RoÅŸca Stănescu: E greu, dar nu e imposibil, pentru că…
01:32 Adrian Păunescu: Hai să vedem.
01:33 Sorin RoÅŸca Stănescu: …ÅŸi statele îşi cer scuze în faÅ£a cetăţenilor lor. Åži sînt numeroase cazuri în care un stat îşi cere scuze cetăţenilor altui stat…
01:42 Neculae Cerveni (?): Da, dragul meu.
01:43 Sorin RoÅŸca Stănescu: …ÅŸi propriilor cetăţeni.
01:45 Lorin Fortuna: Este creştineşte acest lucru. Sînt oameni care au murit.
01:48 Neculae Cerveni: Domnu’ Stănescu, e perfect ce spui ÅŸi e perfect ce spune RoÅŸca-Stănescu, ă, Fortuna. E foarte adevărat.
01:53 Lorin Fortuna: Credeţi că mie îmi vine uşor?
01:54 Neculae Cerveni (?): Dar noi nu ştim adevărul, domnule.
01:56 Lorin Fortuna: Asta-i realitatea.
01:58 Sorin Roşca Stănescu: Ce spuneţi dumneavoastră e la fel de adevărat.
02:00 Neculae Cerveni: Noi nu ÅŸtim adevărul, domnule. Åži cum să ÅŸtim adevărul dacă ÅŸeful statului, primul ÅŸef al statului, n-am un parti-pris cu Iliescu, sînt chiar în relaÅ£ii foarte bune…
02:09 Sergiu Nicolaescu: Da’ al doilea ce-a făcut domnule?
02:10 Neculae Cerveni: Nu, n-a făcut nimica, aia-i altceva. A făcut poate mai rău. Al doilea a spus că punctul opt de la TimiÅŸoara nu mai e valabil. Asta a ucis toată… ÃŽn sfîrÅŸit, n-are importanţă. Åžeful statului, primul ÅŸef al statului, referitor la evenimentele din decembrie ÅŸi următoarele a spus, a comparat secretul omorîrii lui Kenedy cu secretul ăsta.
02:34 Lorin Fortuna: Ei şi, secretul lui Kenedy se cunoaşte azi. Nu se recunoaşte. Dar se ştie foarte clar că CIA-ul l-a omorît pe Kenedy.
02:37 Neculae Cerveni [suprapus peste cuvintele lui Fortuna]: Domnu’.
02:40 Marius Mioc: A fost un mort, în revoluţie au fost 1000 de morţi.
02:40 Neculae Cerveni: În momentul ăla, în momentul ăla mi-am pus şi îmi pun întrebarea şi acuma: Se vrea să se afle adevărul revoluţiei din decembrie?
02:50 Lorin Fortuna: Problema nu este asta, problema este: se vrea să se recunoască adevărul?
02:53 Neculae Cerveni: Sau să se recunoască.
02:54 Lorin Fortuna: Că adevărul se ÅŸtie. DaÅ£i-mi voie să spun adevărul revoluÅ£iei. Ce s-a întîmplat de fapt în Å£ara asta? RevoluÅ£ia a început la TimiÅŸoara. RevoluÅ£ia a reuÅŸit la TimiÅŸoara. TimiÅŸoara nu putea să declanÅŸeze, cum să spun, acapararea puterii în capitală. InstituÅ£iile fundamentale erau în capitală. CeauÅŸescu a fost răsturnat în condiÅ£iile în care, ÅŸi s-a ivit un vid de putere, în condiÅ£iile în care în BucureÅŸti nu era nimic pregătit ca să preia puterea. Singura forţă capabilă să facă acest lucru a fost armata. Armata avea cîteva soluÅ£ii în acest scop. Una era să facă dictatură militară. După părerea mea a făcut bine c-a evitat acest lucru pentru că ar fi fost o reacÅ£ie externă foarte puternică. Al doilea, să lase la latitudinea unei grupări care se afirmase cît de cît într-o zi, dar ce putea să facă într-o zi?, să dea puterea în stat pe mîna lor. După părerea mea ar fi fost iarăşi ceva ce nu putea funcÅ£iona. Åži al treilea lucru care l-a putut face a fost ca armata să preia de fapt puterea, dar indirect. Să aleagă un grup mediatizat, acceptabil, pe care să-l pună în faţă. ÅŸi să facă cu ei următoarea convenÅ£ie: noi pe voi vă punem în faţă, voi veÅ£i conduce Å£ara, dar voi nu faceÅ£i ce nu vrem noi. Åži drept dovadă, ca să fim siguri că este aÅŸa, băgăm doi generali în guvernul vostru ÅŸi în felul ăsta mergem înainte. Din punctul meu de vedere era soluÅ£ia care ar fi fost optimă în momentul respectiv, dacă nu ar fi existat acel cinic scenariu de după 20, ÅŸi de aicea spun că abia ăla cînd se va descoperi veÅ£i vedea ce povară apasă asupra unei instituÅ£ii. Cu toÅ£i teroriÅŸtii respectivi, făcuÅ£i de ce? Ca de data aceasta să încerce o reabilitare falsă a armatei. Armata pînă acuma a greÅŸit, dar de-acum înainte armata luptă, apără revoluÅ£ia, are pierderi. Au murit o groază de oameni, de ofiÅ£eri din armată ÅŸi de soldaÅ£i. De ce? Ca să justifice, să mediatizeze la televizor o echipă ÅŸi să spele o ruÅŸine care considerau ei că există pe o instituÅ£ie! Cum? omorînd de zece ori mai mulÅ£i oameni pînă atunci ÅŸi de zece ori…
04:51 Sergiu Nicolaescu [peste cuvintele lui Fortuna]: SînteÅ£i, sînteÅ£i fundamental…
04:53 Gelu Voican Voiculescu: Nu a existat o asemenea convenţie! Sîntem doi oameni care am participat.
04:57 Sergiu Nicolaescu: Cînd vorbiÅ£i armata…
04:58 Lorin Fortuna: Nu spun că dumneavoastră…
05:00 Sorin RoÅŸca Stănescu: Lovitura de stat, domnule…
05:01 Lorin Fortuna: Cine a făcut acest fenomen al teroriştilor? Acest scenariu cine l-a făcut?
05:05 Sergiu Nicolaescu: Domnu’ Fortuna, cînd vorbiÅ£i „armata”…
05:07 Lorin Fortuna: Da.
05:08 Sergiu Nicolaescu: …spuneÅ£i-mi numele omului!
05:09 Lorin Fortuna: Păi vă spun concret.
05:10 Sergiu Nicolaescu: Cine?
05:11 Lorin Fortuna: Ca să vă dau o dovadă, ca să vedeţi că aceşti terorişti de la spitalul de urgenţă din Bucureşti au fost luaţi de armată!
05:15 Sergiu Nicolaescu: Nu, numele. Numele, numele celor din armată…
05:18 Lorin Fortuna: Cine a condus atunci armata. Nu toată armata. Nu spun treaba asta.
05:19 Sergiu Nicolaescu: …care au tratat cu Iliescu ÅŸi echipa lui.
05:22 Lorin Fortuna: Eu v-am evocat un scenariu care există.
05:25 Sergiu Nicolaescu: Domnilor… nu rezistă
05:26 Adrian Păunescu: Daţi-i vă rog în imagine pe dînşii doi deodată.
05:27 Lorin Fortuna: După părerea mea…
05:28 Sergiu Nicolaescu: Nu rezistă scenariul. Åži vă spun de ce nu rezistă: pentru că…
05:32 Sorin Roşca Stănescu: Că nu vreţi să reziste.
05:33 Sergiu Nicolaescu: Nu. Nu dom’le, eu merg pe logică. Merg pe logică, ÅŸi eu am scris trei cărÅ£i în materie, în…, ÅŸi am 2000 de pagini scrise. Domnilor, să vă fie clar: armata nu avea conducere la ora 9,30. A fost Ilie CeauÅŸescu pînă la ora 13,30. De la 13,30 pînă la ora, să zicem 18,30 a fost Victor Stănculescu, neoficial. Pentru că al doilea conducător al armatei era Guşă, care a venit la ora 13,30 la televiziune, a dat o declaraÅ£ie, s-a dus la Ministerul Apărării NaÅ£ionale, unde a aflat de la domnul Iliescu că la vîrf, la ora 17, la Comitetul Central se întîlnesc, mă rog, oamenii politici. Acest lucru s-a întîmplat. S-au format două comenzi militare, două, două capete de conducere: Una, GuÅŸe-Vlad ÅŸi în echipa domnului VerdeÅ£, la comitetul central, ÅŸi a doua conducere, Eftimescu, statul major ÅŸi Victor Stănculescu, la ministerul apărării naÅ£ionale. Domnilor, nu explicaÅ£i-mi…
06:45 Sorin Roşca Stănescu: Cine a inventat teroriştii?
06:47 Sergiu Nicolaescu: Nu, acuma sărim în altă parte, nu sînt copil domnule, nu-s atît de prost.
06:51 Sorin Roşca Stănescu: Aici sîntem, aici îs morţii.
06:52 Sergiu Nicolaescu: Nu-i adevărat. Vă răspund şi la treaba asta. Vă răspund şi la treaba asta.
06:55 Lorin Fortuna (?): După 22.
06:57 Sorin Roşca Stănescu: Deci, cine i-a ascuns?
06:58 Sergiu Nicolaescu: Din moment ce nu exista un conducător al armatei, cine putea să trateze cu cine? Mai mult decît atîta.
07:05 Lorin Fortuna: Nu noi trebe să răspundem la asta.
07:06 Sergiu Nicolaescu: Mai mult decît atîta. Vine noua conducere, vine noua conducere, formată de Frontul Salvării NaÅ£ionale ÅŸi, spre surprinderea tuturor, nu este nici generalul GuÅŸe, nu este nici Stănculescu, nici Eftimescu, ÅŸi apare, din rezervă, un general care se numea Militaru. Păi dacă…
07:25 Åžerban Săndulescu: Åži care era în dosarul „Corbii”. Åži care era în dosarul „Corbul”.
07:29 Sergiu Nicolaescu: Da, de acord. Absolut de acord.
07:31 Gelu Voican Voiculescu: A preluat comanda mai tîrziu.
07:33 Sergiu Nicolaescu: Un moment. Din acest moment, cine de la armată trata cu cine, domnilor? Deci armata nu a avut cap, armata nu a jonglat politic între nimeni.
07:44 Lorin Fortuna: Nu a avut un cap evident, domnu’ senator. ExplicaÅ£i atunci dumneavoastră cum…
07:46 Sergiu Nicolaescu: Atunci cine dădea ordinele?
07:48 Lorin Fortuna: ExplicaÅ£i dumneavoastră cum armata…
07:49 Sergiu Nicolaescu: Vă explic. Mai încet.
07:51 Lorin Fortuna: Cum armata s-a dus şi a luat teroriştii de la spitalul de urgenţă şi a dispărut cu ei şi nu se mai ştie nimic de ei?
07:56 Şerban Săndulescu (?): Nu armata.
07:57 Sergiu Nicolaescu: Simplu. Vă spun. Domnilor…
07:58 Gelu Voican Voiculescu: Noi nu avem nevoie, nu avem nevoie de ar… Era un fals (?) domnu’ Fortuna. Era haos. Oricine putea să facă orice.
08:06 Lorin Fortuna: Şi de ce nu s-a investigat acest lucru pînă acum?
08:08 Sergiu Nicolaescu: Pentru că nu s-a vrut, domnule.
08:10 Lorin Fortuna: Cine n-a vrut?
08:11 Sergiu Nicolaescu: Conducerea.
08:12 Lorin Fortuna: Care conducere?
08:12 Sergiu Nicolaescu: A ţării.
08:13 Sorin Roşca Stănescu şi Lorin Fortuna: Păi dumneavoastră aţi fost!
08:14 Sergiu Nicolaescu: Lasă, domnule.
08:14 Sorin Roşca Stănescu: Nu dumneavoastră aţi fost?
08:16 Sergiu Nicolaescu: Nu domnule, nici vorbă.
08:17 Sorin Roşca Stănescu: Dar cine a fost?
08:18 Sergiu Nicolaescu: uite, să vă spun eu ce se întîmplă. Eu am condus două comisii, una ca preşedinte, a doua ca vicepreşedinte, dar am scris un raport cu amîndouă. Domnilor, în România, timp de 8 ani de zile, procuratura a prezentat trei rapoarte, retrase, SRI-ul a prezentat trei rapoarte, retrase. Deci singurele instituţii care aveau dreptul să cerceteze profesional problema cine a tras şi cum au putut să scape cei 2000 de oameni, aceste instituţii nu şi-au făcut datoria.
08:56 Sorin Roşca Stănescu: De ce?
08:57 Neculae Cerveni: Domnule…
08:58 Sorin Roşca Stănescu: Cine l-a numit pe procurorul general?
09:00 Sergiu Nicolaescu: Nu vreau să dau nume.
09:01 Sorin Roşca Stănescu: Cine-l conducea?
09:02 Sergiu Nicolaescu: Åži acuma, la schimbarea din ’96, tot nu se întîmplă nimic.
09:04 Neculae Cerveni: Un mare (neînÅ£elegibil) din această Å£ară…
09:06 Sorin Roşca Stănescu: Pentru că a trecut cam mult timp.
09:08 Adrian Păunescu: O clipă. O clipă, vorbim cinci deodată!
09:10 Sorin RoÅŸca Stănescu: Iar cînd s-a întîmplat acesta…
09:11 Adrian Păunescu: Vă rog, domnu’ Cerveni. Domnu’…
09:13 Sorin Roşca Stănescu: S-a întîmplat. L-au condamnat pe Stănculescu. Nu vă place.
09:17 Sergiu Nicolaescu: Nu-i adevărat, greşiţi. Greşeşti fundamental. Eu nu-l apăr, eu nu-l apăr pe generalul Stănculescu, în materialul pe care dumneata vrei să-l publici mîine. Eu nu-l apăr! Eu pun faptele să fie judecate de toţi cei care doresc.
09:28 Adrian Păunescu: O clipă, domnu’ Cerveni, domnu’ Săndulescu.
09:29 Sergiu Nicolaescu: Eu nu apăr pe nimeni. Dimpotrivă, îl acuz pe Chiţac.
09:32 Adrian Păunescu: Vă rog, vă rog.
(va urma)
Pingback: Despre ChiÅ£ac ÅŸi Stănculescu (12). Armata n-a fost trimisă la graniţă, ci în mijlocul oraÅŸului (video) « Blogul lui Marius Mioc
Pingback: Despre ChiÅ£ac ÅŸi Stănculescu, în 1999 (13). “CeauÅŸescu nu a murit la stîlpul de execuÅ£ie. Au tras într-un mort acolo!”. “E o legendă (…). Expertul acela francez la care vă referiÅ£i era un laborator privat care au fugit Ã
Pingback: Adrian Păunescu, un om cu mari defecte ÅŸi mari calităţi « Blogul lui Marius Mioc