Ion Caramitru în decembrie 2009 (6). Nici partidele istorice, nici Iliescu n-au dorit în 1990 vizita regelui Mihai (video)

Continui prezentarea cuvîntării ţinute de Ion Caramitru în 11 decembrie 2009 la casa Adam Muller Gurenbrun din Timişoara. În acest fragment domnul Caramitru vorbeşte de încercarea regelui Mihai de a vizita România în 1990, încercare la care s-a opus nu numai Ion Iliescu, ci şi reprezentanţii partidelor istorice din CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, parlamentul provizoriu înfiinţat în februarie 1990 pentru a legifera pînă la primele alegeri de după revoluţie, din 20 mai 1990; Ion Caramitru avea acolo funcţia de vicepreşedinte).

Vezi şi alte fragmente din cuvîntarea lui Caramitru:
Am avut sentimentul că există terorişti şi nu existau. În studioul 4 se lucra la 2 capete
Securistul nostru, care se ocupa de 3 teatre, a devenit luptător cu merite deosebite în revoluţie
Am fost indus în eroare de soacra lui Mircea Geoană. În dosarul pe care a obţinut certificatul de revoluţionar eu sînt dovada cea mai bună, nu mai are un act atît de precis
La SSPR n-au vrut să-mi dea Monitorul Oficial cu cele 17000 de titluri de revoluţionar
Ne trebuie un lider pentru FSN şi acesta este domnul Caramitru

Transcriere înregistrare:
Ion Caramitru: Iar în perioada următoare am funcţionat ca vicepreşedinte al parlamentului provizoriu, independent, împreună cu reprezentanţii partidelor istorice. Şi am mai asistat la un moment care trebuie reprodus deşi poate că-l ştiţi, cînd a sosit scrisoarea de la regele Mihai către acest parlament, în care cerea să vină în ţară. Moment extrem de delicat, Iliescu a adus scrisoarea. El o primise şi a spus uitaţi, regele Mihai mi-a scris că vrea să vină. Ce părere aveţi? Şi domnul Radu Câmpeanu, şi domnul Ion Diaconescu, şi ceilalţi au spus „nu cred că este bine să vină”. S-ar putea să se întîmple un accident, s-ar putea, undeva la un colţ, cineva să facă ceva, au mai luat cuvîntul şi alţii, şi, aş spune, cu cuvîntul meu împotrivă, eu am spus că ar trebui să vină şi mi se pare un lucru extraordinar de important să vină, n-a contat o singură părere, şi i s-a dat răspunsul să nu vină. Pe-urmă, cînd a venit, ştiţi cum a venit şi ce s-a întîmplat. Sigur, s-ar putea să fi fost ceva adevărat în spaimele zilelor acelora. Dacă regele Mihai venea atunci, erau arme în populaţie, se putea face uşor un asemenea gest care să ne facă să-l pierdem. Era, era ceva adevărat în chestia asta, dar fără doar şi poate ar fi putut să fie păzit şi să fie în ţară dacă se dorea. N-au dorit nici partidele istorice, nici domnul Iliescu, bineînţeles.

(va urma)

Mai urmăreşte, despre activitatea lui Caramitru la revoluţie:
Ion Caramitru la CC în 22 decembrie 1989 (1): Sînt oameni trimişi de noi! Opriţi focul! Toţi civilii să vină cu armele înapoi, se crează debandadă (video)
Ion Caramitru la CC în 22 decembrie 1989 (2): Nu vă jucaţi cu armele. Bărbat: Îns trada Nuferiulor situaţia este critică. Cîteva blindate să se deplaseze pînă acolo (video)
Ion Caramitru la CC (3): Să avem grijă de palat. În el e muzeul de artă (video)
Ion Caramitru: Înainte de a da cuvîntul reprezentanţilor miliţiei şi securităţii, să prezentăm noua ediţie a ziarului Scînteii (video)
Pregătirea intrării în emisie. Caramitru: Mircea, arată că lucrezi!

3 gânduri despre „Ion Caramitru în decembrie 2009 (6). Nici partidele istorice, nici Iliescu n-au dorit în 1990 vizita regelui Mihai (video)

 1. Tratamentul bunicutei

  Eu l-am tratat cu multa fantezie
  Parea atunci ingandurat si trist
  As vrea sa stie, am doar amnezie
  Si nu ma recunosc un comunist!

  I-am anulat de doua ori si viza
  Sa nu mai vina pe la noi aici
  Prin taranisti si liberali e miza
  Eu i-am facut din ce in ce mai mici!

  Vreo zece ani, eu l-am tinut afara
  Dar am avut un vis urat si gata
  Sa fie pentru El iar primavara
  Si anulez persoana de non grata!

  Eu l-am primit asa din obligatii
  Sub Arcul de Triumf El a trecut
  M-am ingrozit tot auzind ovatii
  De la poporul ce-l iubea de mult!
  ………………………………………

 2. Drag le-a devenit unora doar de cândunii au covstat că mai pot aduna oarece voturi, dar mai ales când de când legat de Mişu unii găsesc un nou motiv de-al scuipa pe Băsescu… E simplu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.