Petiţie împotriva statuii generalului Guşă la Tîrgu Mureş

După cum am mai anunţat, consilierii locali din Tîrgu Mureş (majoritari UDMR) au votat pentru ridicarea unui bust al generalului Ştefan Guşă în acest oraş. Bustul ar urma să fie amplasat pe soclul destinat iniţial unei statui a generalului Ion Antonescu. Ca urmare a legii 107/2006 prin care s-a aprobat OUG 31/2002 care interzice manifestările şovine, antisemite ş.a., s-a constatat că nu se mai poate ridica statuie pentru generalul Antonescu, care a fost condamnat ca şi criminal de război. Şi, fiindcă tot rămăsese un soclu liber, consilierii au hotărît să se pună acolo statuia generalului Guşă. Este la mijloc şi un tîrg între UDMR şi PDL la Tîrgu Mureş, să se ridice în mod egal statui de maghiari şi români. Maghiarii au vrut o statuie pentru scriitorul Suto Andraş şi atunci, în numele românilor, s-a pretins o statuie a generalului Guşă.

Ion Antonescu e vinovat de moartea unor evrei în al doilea război mondial, ceea ce e de neiertat. Ştefan Guşă e vinovat de moartea unor români în decembrie 1989. Asta se pare că e o vină mai mică, românii fiind nişte morţi de categoria a 2-a, deci o statuie pentru el a fost considerată acceptabilă.

Pe internet s-a lansat o petiţie cu titlul „Spune nu statuii lui Ştefan Guşă din Tîrgu Mureş” pe care o puteţi vedea la acest linc. Îndemn pe cititorii acestui blog să iscălească petiţia, care a strîns deja peste 1400 de iscălituri.

Am mai scris despre generalul Guşă pe acest blog. Citiţi, despre activitatea sa în decembrie 1989:
Un interviu al generalului Guşă
Evitarea celui de-al doilea măcel la Otopeni. Generalul Guşă a dezinformat armata
Egon Krenz, Petăr Mladenov şi Ştefan Guşă
Fostul procuror general adjunct al RSR, Gheorghe Diaconescu: În 15 februarie l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă (audio)
TVR 22 decembrie 1989. Generalul Guşă: Poziţia mea nu se judecă acuma. Mai tîrziu vom vedea cine a greşit (video)
TVR 22 decembrie 1989. Generalul Guşă la CC (video)
Politicienii şi revoluţia din 1989 (5)
Boicotarea comisiei senatoriale „Decembrie 1989” de către asociaţia „17 Decembrie”
Neînţelegerile Ion Iliescu – Ştefan Guşă din decembrie 1989. Precizări ale lui Laszlo Tokes

Mai citeşte, referitor la statuia plănuită pentru generalul Guşă:
Dorin Florea, primar PD-L al Tîrgu Mureşului, de acord cu atatuia criminalului comunist Ştefan Guşă
O nouă sfidare la adresa martirilor Timişoarei: planul de a ridica o statuie a generalului Ştefan Guşă la Tîrgu Mureş

11 gânduri despre „Petiţie împotriva statuii generalului Guşă la Tîrgu Mureş

 1. intrucat Gusa este un personaj controversat si inca nu se cunoaste adevarul adevarat,e prematur sa i se ridice statuie;nu stiu cum a trecut de furcile caudine Milea,cand de fapt el a pus armata in situatie de razboi?doar pentru ca Ceausescu(probabil dezinformat)l-a declarat „tradator”? 2.de ce ungurii au avut voie sa-l reabiliteze pe HortY,iar romanii pe Antonescu nu? de ce romanii n-au voie sa-si comemoreze victimile progromului de la Ip si,Trasnea? propun pentru statuie la Tg.Mures pe RAOUL SORBAN.

  1. Raul Şorban este cert o propunere de statuie mai acceptabilă decît Guşă. Se pot găsi şi alte 100 de personalităţi româneşti mai meritorii decît Guşă, nu avem motive să căutăm eroi în rîndul înalţilor demnitari comunişti. Eu n-aş spune că activitatea lui Guşă e controversată, mie mi se pare foarte clară, unele fapte care au dus la pierderea de vieţi omeneşti la Timişoara le-a recunoscut el însuşi. N-am cunoştiinţă ca cineva să fi împiedicat pe români să comemoreze victimele de la Ip şi Trăsnea.

   1. Actiunea enorm de importanta din timpul revolutiei a Generalului Guse , este meritorie… adevarat . dar a fost totusi un gest de ultim moment , al unui General din armata al vechiului regim.
    Dar oare se mai gindeste cineva la Iuliu Maniu ???…l-a cuvintarile sale din parlamentul Ungar ???. Nu merita Tirgu Mures statuia acestui mare om ??…. si am convingerea ca UDMR va sustine cu trup si suflet aceasta actiune… pentur ca ramane un exemlu de nationalism , uman , rational si tolerant.
    Noi romanii am fost cindva minoritari la noi acasa , si am avut oameni ce au stiut sa lupte pentru neamul lor …un bun exemplu de urmat pentru nationalisti. NU stiu cine a denaturat conceptul de nationalism … dar trebuie readus intre malurile lui conceptuale …

 2. nu m-as hazarda sa afirm ca timp de 40 de ani in Romania nu au trait oameni demni de respect,chiar daca au fost comunisti;atata timp cat nimeni nu-,si bate capul sa analizeze aceasta perioada decat prin prisma a ceea ce a fost rau,nu s-au stabilit niste criterii de apreciere unanim recunoscute referitor la ceea ce inseamna a fi bun roman,e greu si prematur sa-i nominalizam si proslavim;am spus ca Gusa este un personaj controversat pntru ca tot ce s-a intamplat atunci este,din punctul meu de vedere ,plin de controverse deoarece nu s-a reusit o delimitare clara intre „tradatori de neam si tara”(acei indivizi care in cunostinta de cauza,in colaborare cu factori externi,au actionat pentru rasturnarea regimului in scopul preluarii puterii si apoi distrugerii”concurentei”-a economiei romanesti),”revolutionari”(oameni cinstiti,nemultumiti de starea de fapt si care ,pornind de la stadiul de dezvoltare existent,isi doreau o societate cu un nivel de trai superior),”oportunisti”si „profitori”(acei indivizi care au stat la caldurica,asteptand deznodamantul,iar apoi au devenit mari viteji,patrioti,atotcunoscatori) si „indiferenti”;despre „aparatori”ai regimului nu putem vorbi,romanii comportandu-se mai degraba ca o turma de oi atacata de lupi:odata ramasa fara pastor,cainii(securistii)au trecut de partea lupilor,berbecii(esalonul 2si3 al pcr)s-au multumit cu pastrarea privilegiilor,iar oile bune de muls au behait si pot sa behaie…doar e „democratie”; referitor la comemorarea victimelor progromului antiromanesc,la aniversarea diferitelor momente importante din istoria neamului nostru,la promovarea culturii autentice romanesti…etc,sunt de acord ca INCA nu s-a elaborat si aprobat o lege restrictiva doar ca ,dupa parerea mea,se actioneaza prin omisiune ,denigrare,rastalmacire,ridiculizare…etc,adica folosind aceleasi metode prin care comunistii „interziceau”calatoriile in strainatate(nu-mi amintesc de existenta unei legi 100%restrictiva,doar de „protectie”a cetatenilor);cand vad modul cum noua”telectualitate”(mi-e jena si imposibil sa-i spun intelectualitate),un fel de biblioteca ambulanta incapabila sa descifreze esentialul din ceea ce a citit,cum face apologia occidentului, scotind in evidenta o viata de lux(hoteluri,restaurante,baruri,case de moda si foarte rar,cand se refera la pret si nu la valoare,opere de arta),in timp ce despre locurile si oamenii care i-au inspirat pe Eminescu,Enescu,Brancusi,Grigorescu…etc,doar probleme care l-ar fi inspirat eventual pe Bacovia,ma apuca sila.

 3. nu vreau sa iau apararea imanui dar generalul gusa daca ma aresta FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ,pentru ca el stia de existenta dar a vrut sa prinda tot grupul nu stia strategia sub care lucram si nusi putea imagina cum sa fac ceva daca nui grup ceva care zilele acestea am vazut la televizor un doctor care lucreaza pe la televiziune cristian nu retin precis dar ma ofticat cind a zis un lucru de cei care avem puteri de a stringe oameni de initiativa ii spun ca estev eu excroc psihiatric facind bolnavi oameni care au condus revolutia si mai ales revoluti in timpul cind vorbea ma gindeam la HOREA CLOSCSCA SI CRISAN DOMNULE MARIUS CA MIAM ADUS AMINTE DE NUMELE LUI CRISTIAN ANDREI MEDIC PSHIATRIC, LAS RUGA SASI CEARA SCUZE TOT PE POSTUL DE TELEVIZIUNE ARE POATE DREPTATE DAR NU IN CAZUL ACESTA SA DA MARE CA ESTE DOCTOR SI EU SINT IN FIARE SA STIE SI EL CA A JICNIT OAMENI MORTI AI REVOLUTI ROMINE SI EROI NATIONALI SASI CEARA SCUZE MARIUS VEZI CUM PROCEDAM CU MINE NU SCAPA ASA USOR . DE CLIENTI O SA DUCA LIPSA IO GARANTEZ EU CA INITIATOR FRONTUL DEMOCRAT ROMIN.SA NU MAI JIGNEASCA SUB NICI O FORMA DACA ARE CEVA IN CONTEXTUL ACESTA SA MA CONTACTEZE EL 0244480655 DAR INAINTA SASI CEARA SCUZE ROMINIEI DIN EMISIUNEA DE LUNI NU MAI RABD .

 4. atentie lam avertizat pe doctorul cristian andrei de felul in care sa exprimat centralista nu mia dat legatura pe motiv ca nui merge telefonul doctorului il rog pe acest doctor sa iasa in fata natiuni si sasi ceara scuze deci revolutionari autentici sint bolnavi psihici de gradul 2 acestea sint cuvintele lui si mult mai multe cer sa fie dat pe post sasi retraga aceasta afirmatie DOCTORUL CSISTIAN ANDREI ARE NUMARUL DE TELEFON 021 2210875 SI 021 4028346. SYTIU CE ARE DE GIND SINT UN PSIHOLOG MAI BUN CA EL DAR EL ARE RELATI . FRONTUL DEMOCRAT ROMIN nu va ceda in fata sculelor comuniste de uz invechit si fara valoare in democratie ,noroc bun mirica.

 5. Atat varianta Gusa cat si cea Raul Sorban mi se par inacceptabile. Cred ca neamul romanesc are oameni mai insemnati decat cei doi. De prima propunere sunt socat de-a dreptul, iar de a doua dezamagit de-a binele. 😦 Cred ca Octavian Goga ar fi mult mai reprezentativ pentru romanii din acea zona.

  1. l-am propus pe Raoul Sorban,nu pentru ca n-ar fi si alte personalitati romane demne de a li se ridica statuie la Tg. Mures,ci pentru ca este primul care mi-a venit in minte cand m-am gandit la o persoana care sa stea alaturi de Suto Andras,individul care a militat pentru separatism,inlaturarea copiilor romani din scoli si denigrarea romanilor in general(sper ca inca nu s-a uitat ce au vrut si ce au facut stimabilii nostri compatrioti in primavara lui 1990 -cand din nou au fost omorati sau schingiuiti romani nevinovati ,in timp ce lumii i se arata invers);m-am gandit la Raoul Sorban pentru ca in scrierile sale a dezvaluit atrocitatile antiromanesti din perioada hortista si nu numai(intamplator m-am nascut in „Mures AUTONOMA Maghiara,imi cunosc concetatenii de etnie maghiara din acea zona din contact direct,nu din povesti de Fratii Grimm);prin scrierile sale a dezvaluit lumii intregi cine sunt adevaratii sovini,iredentisti si antisemiti ;cum pot sa inteleg ca Horty,care a executat cu exces de zel „ordinele”Berlinului fascist de exterminare a evreilor,le-a completat cu progromuri antiromanesti a putut fi reabilitat ,iar marele nostru patriot Ion Antonescu ,care a inabusit rebeliunea legionara(exponentul fascist,antisemit),reducand pe cat a fost posibil dimensiunile dezastrului,condamnat in urma unui „proces” inechitabil,sub presiune straina NU?ce pot sa inteleg din faptul ca in mijlocul tarii pentru a amplasa o statuie in cinstea unui patriot roman(indiferent cum se numeste)trebuie purtate „negocieri”pe criterii ETNICE?nu cumva sa credeti ca sunt sovin,ca am ceva cu ungurii ,pe care ii invidiez-daca nu-i admir-pentru tenacitatea,UNITATEA si diplomatia de care dau dovada cand e vorba de a atinge un scop comun ;nu,sunt mai degraba dezamagit de proasta prestatie,lipsa de fermitate si coeziune a romanilor,si asta nu numai cand e vorba de vreo statuie,ci oricand trebuie sa rezolve o treaba serioasa(exclus salarii,privilegii…)consider ca daca se vrea o statuie a unei personalitati intr-o localitate,acea personalitate trebuie sa reprezinte ceva pentru acea comunitate,sa fie acceptata unanim si nu organizat talcioc sau iarmaroc;daca nu se gaseste asa ceva??,n-au decat sa puna o opera de arta futurista .

   1. Nu pe acest blog vom stabili ce statuie să fie ridicată în Tîrgu Mureş, eu am semnalat numai ce anume e inacceptabil – omagierea criminalilor comunişti. E treaba consilierilor locali să găsească o personalitate românească acceptabilă care să aibe legătură cu oraşul. Dar fiindcă s-a pornit această discuţie, îmi amintesc că Avram Iancu a fost o vreme avocat la Tîrgu Mureş.
    Cît despre Andras Suto, acesta şi-a pierdut un ochi în violenţele din martie 1990. Victime au fost atunci de amîndouă părţile.

 6. personalitati sunt destule si,dupa cum ati spus si d-voastra,e problema consiliului local,a comunitatii ,luarea unei decizii in privinta amplasarii unui monument comemorativ;mie mi se pare insa anormal,daca nu periculos ca aceasta decizie sa fie luata ca urmare a unei competitii interetnice,a unei confruntari asemanatoare cursei inarmarilor din timpul „razboiului rece”.

 7. Ca initiator al revoluti ROMANE imi cer scuze ,ca vin cu aceasta propune de si nu sint un geniu sint initiatorul unei revoluti din rominia de si inca sint cetatenii care stiu adevarul nul; spune deaceia imi cer scuze inca o data de si nu am murit sa ridice aceasta statuie in numele FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN , sa reprezinte INITIATORUL , MIRICA, iertatimi indrazneala dar asa cred eu mirica si fara resentimente etnice ca in timpul evenimentelor din decembrie 1989 au fost de toate etnile, care au raspuns FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN si au contribuit la rasturnarea regimului comunist din ROMINIA multumesc si morti vor vorbi prin mine !!!!!.MIRICA. ASTAI PAREREA MEA ramine ca consiliul local sa ia decizia ,va multumesc ,FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ,MIRICA A GH. NOROC BUN SI SA NUMI PURTATI PICA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.