Minciuni proaspete marca Ion Iliescu: majoritatea revoluţionarilor din 1989 au fost membri PCR

Ion Iliescu a glăsuit într-o dezbatere la Institutul Social Democrat, despre care ne informează „România Liberă” din 22 ianuarie 2010 (linc): „La noi auzim tot felul de aberaţii de genul confiscarea Revoluţiei de foştii comunişti. Ceea ce este un fals. Revoluţia din 1989 nu a fost o revoluţie de dreapta, membrii de partid au fost cei prezenţi în majoritate în acest proces”.Că la revoluţie au participat şi membri de partid este fără îndoială, am spus-o şi eu în cartea „Revoluţia din 1989, pe scurt” (Editura Artpress, 2006, pag. 7). Mă întreb însă de unde ştie domnul Iliescu că aceştia au fost majoritari printre revoluţionari. A făcut Institutul Revoluţiei Române pe care-l conduce cercetări pe acest subiect?

În lipsa unui studiu exhaustiv pe această temă, avem însă informaţii parţiale făcute pe eşantioane reprezentative. Autorităţile comuniste au fost interesate şi ele să afle cîţi dintre cei arestaţi în timpul revoluţiei la Timişoara sînt membri PCR. Gheorghe Sălăjan, fost ofiţer de securitate din Timişoara însărcinat cu cercetarea penală, declara sub prestare de jurămînt în procesul revoluţiei (declaraţie prezentată, în înregistrare audio, pe acest blog – linc), referindu-se la ziua de 18 decembrie 1989, zi în care se aflau deja la penitenciar sute de revoluţionari arestaţi: „Din cîte-mi amintesc eu, erau 25 de membri de partid reţinuţi pînă atunci, din [cei] aduşi acolo”.

Deci, din sute de revoluţionari arestaţi, doar 25 erau membri de partid. E vorba de arestaţii pînă la un anumit moment, numărul total al timişorenilor arestaţi în revoluţie a fost de 978, nu se ştie exact cîţi fuseseră arestaţi pînă în momentul din 18 decembrie 1989 despre care vorbeşte Gheorghe Sălăjan. Oricum, se poate spune fără greş că membri PCR nu erau în nici un caz majoritari.

Nu spun că revoluţia română a avut neapărat o coloratură ideologică de dreapta, nu spun că n-au fost şi membri PCR participanţi la revoluţie. Dar a pretinde că majoritatea revoluţionarilor erau membri PCR este o minciună.

Pentru Ion Iliescu însă, adevărul istoric n-are nici o valoare, el poate fi deformat în conformitate cu interesele politice de moment. Tendinţa de a atribui comuniştilor meritul principal al răsturnării lui Ceauşescu nu este însă recentă. Ea s-a manifestat încă din decembrie 1989, cînd „Scînteia Poporului”, cum se numea fosta „Scînteie” înainte de a lua numele de „Adevărul”, lansa în 23 decembrie 1989 chemări de tipul:

Muncitori, cetăţeni, membri ai Partidului Comunist!

Sprijiniţi din toate puterile, din toată fiinţa, activitatea de organizare şi de luptă a formaţiunilor patriotice! Participaţi cu toată dîrzenia la lupta armată, faceţi un front unic, puternic, pentru a înfrînge imediat şi definitiv rezistenţa bestială a teroriştilor (…)

Cetăţeni, tovarăşi, membri ai Partidului Comunist Român!

Duşmanul poate fi răpus fără întîrziere şi definitiv prin lupta unită a tuturor, acum, în aceste clipe – acesta fiind în prezent ţelul suprem al fiecărui om, al întregului popor. Să fim uniţi şi vom învinge!

Dacă nu începeau manifestaţiile de stradă anticomuniste, probabil s-ar fi continuat pe aceeaşi linie pînă s-ar fi decretat că revoluţia din 1989 a fost înfăptuită de poporul român sub conducerea Partidului Comunist (centrul vital al întregii naţiuni, cum spunea o formulă propagandistică din epocă).

Din spusele de acum ale lui Ion Iliescu linia propagandistică din decembrie 1989 nu a fost abandonată, ci doar vremelnic amînată. Acum, că lumea amai  uitat evenimentele şi a apărut o nouă generaţie care nu le-a trăit, falsificarea istoriei se poate face mai lesne.

N-are nimeni nimic cu foştii membri PCR. Din decembrie 1989 încoace România a fost mereu condusă de foşti membri PCR. După cum se spunea şi în punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara (linc): „A fi fost membru de partid nu este o vină” . Dar, domnule preşedinte al Institutului Revoluţiei Române, nu falsifica istoria, nu născoci situaţii neadevărate pe baza cărora să tragi concluziile ideologice care-ţi convin!

6 gânduri despre „Minciuni proaspete marca Ion Iliescu: majoritatea revoluţionarilor din 1989 au fost membri PCR

 1. Mai intii de toate: care revolutie? Ceea ce s-a intimplat in 1989 a fost o operatiune de manipulare psihologica a maselor si a fost fabricat in intregime de elemente tradatoare din armata si securitatea romana alaturi de agenti pregatiti in Ungaria si de agenti GRU.

  Pina in 1989, din pacate, in Romania nu au existat comunisti, ci doar afiliati formal in listele de membri ai PCR. A fi comunist inseamna a intelege virtutile si meritele sistemului comunist si, deasemenea, demagogia si barbaria sistemului capitalist. Noi nu eram in decembrie 1989 constienti pe ce lume traiam!

  Ion Iliescu a avut misiunea, intre multe altele, de a terfeli culoarea rosie si ideea unei orientari politice de stinga. Orientarea politica de stinga a tzarii de pina in 1989 este sinonima in constiinta colectiva a romanilor cu ideea de vremuri normale in care se putea munci si trai civilizat, in care fiecare roman putea sa puna umarul pentru binele general al societatii.

  Se poate spune ca lovitura de stat din decembrie 1989 s-a folosit de generarea si gestionarea unui sir de lovituri de imagine.

  Lovituri de imagine, trebuie spus, adaugate la deceniile de conditionre pavloviana, rastalmacire a realitatii si spalarea creierilor la care romanii si ceilalti cetatzeni ai tzarilor comuniste au fost expusi prin intermediul posturilor de radio occidentale inca din anii ’50, odata cu inceperea Razboiului Rece.

  Tzintele acestor lovituri de imagine au fost sotzii Ceausescu si sistemul comunist. Ambele entitazi trebuiau sa cada si sa lase o imagine apocaliptica de cosmar care sa ‘curenteze’ si sa impinga la dezicere si disociere populatia tzarii. In acest sens au fost concepute ‘procesul’ si executia sotilor Ceausescu. Deasemenea ‘mortzii revolutiei’ si ‘teatrul televizat al revolutiei’.

  Dupa 1989 incepe o a doua faza de intoxicare si manipulare propagandistica a societatzii romanesti care se continua pina astazi.

 2. Domnule Mioc, continuati sa recidivati si sa dejectati numai minciuni.

  Nici eu nu eram membru de partid pt ca aveam doar 20 de ani, nu terminasem inca armata ca sa incep munca si sa intru in partid, dar cei mai multi romani erau membri de partid.

  Are dreptate dl. Iliescu.

  Dumneavoastra oricum erati la beci inchis, pentru FURT CALIFICAT, nu aveti de unde sa stiti cum au stat lucrurile.

  Cine era PROST sa recunoasca faptul ca a fost membru de partid in 1989???…nimeni nu avea curaj sa recunoasca, pt ca pe strada se striga „JOS COMUNISTII”.Toti oportunistii si-au ars carnetele de membrii de partid.

  Domnule Mioc, au fost ticalosi care au avut cazier, fosti puscariasi, care au chinuit oamenii doar pentru au fost simpli membrii de partid.

  Cine a facut Revolutia, regele tradator de patrie si neam Mihai???…..Sora dumneavoastra care era fugita in America???…Dumneavoastra care ati iesit la furat mai rau ca astia din Haitii, dupa cutremur???

  Stiu hienele hoitare care este adevarul, nu vezi…

  p.s-Boier Mioc, nu poti sa faci din kakat savarina, sa fiu bine inteles.

  • Pe 18 decembrie 1989, ziua despre care vorbeşte martorul Sălăjan şi în care Ceauşescu se mai afla la putere, nu se striga „jos comuniştii”, nimeni din cei arestaţi de autorităţile comuniste nu avea motiv să se teamă să spună că e membru PCR. Se temeau oamenii numai de răzbunarea comuniştilor. Abia după 22 au început unii să-şi ardă carnetele de partid.
   Motivele pentru care am fost arestat în 1989 le-am arătat pe acest blog, cu documente https://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/13/sint-vechi-membru-al-clubului-posesorilor-de-nup/
   Remarc din nou aplicarea de către dv. a stratagemei propagandistice „calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva” şi faptul că îi consideraţi PROŞTI pe cei care-şi recunosc sincer biografia.

 3. ma alatur comentatorului de la nr.1 si intreb”care revolutie”?e clar ca au fost manifestatii in principalele orase,la care au participat si membrii PCR dar nici intr-un caz nu in calitate de”membru de partid”,organizat;inainte de 1989,pentru crearea impresiei ca PCR ar fi un partid al maselor ,s-au distribuit o multime de carnete unor oameni cinstiti,care respectau legea ,isi indeplineau atributiile la locul de munca,aveau o conduita morala ireprosabila in familie si societate…;pentru recunoasterea acestor calitati,cetateanul platea o cotizatie si participa la adunari unde era criticat daca avea vreo abatere la locul de munca sau in societate,sau i se trasau” sarcini de partid”-un fel de munca voluntara(voluntar-obligatorie,in Ardeal „volomusai”);latraii de la Europa Libera nu stiu sau se fac ca nu stiu ca acesti „membrii”,inscrisi in mare parte dupa 1975,nu aveau nimic comun cu PCR-istii anilor ’50,habar nu aveau de „ideologie”sau politica si nici nu-i interesa aceste lucruri;altfel se pune problema cu „nomenclaturistii”,in special cu cei ce detineau functii de decizie;acestia au amarat poporul,au elaborat „angajamente”si apoi rapoarte false de indeplinire;acestia s-au facut stapani pe avutul,atunci,obstesc,au promovat minciuna,demagogia,nepotismul,clientela,pe care dupa cum vedem le-au luat cu ei si in noua „democratie”;e normal ca tov.Iliescu &company sa le convina sa se” piarda „intr-o cat mai mare masa de oameni,pentru a-si ascunde marsavelile trecutului si prezentului

 4. marius trebuie sa sti sau stiai deja ca eu unul am fost dat afara din servici dupa evenimentele din 1989 am fost dat afara din asa zisa CPUN in 22decembrie 1989 locul find ocupat de director si unul puscasu cred ca in tara sa procedat la fel comunisti dupa ce au vazut ca ceausescu nu are scapare sau dedat la diverse razbunari invocind diverse motive vinovati de acest lucru este si ion iliescu dar si cei ce au fost desemnati de iliescu care a facut politica lui deci la ei apare comunisti revolutionari si nu adevarati revolutionarii si aceasi hotie o face si SSPR bucuresti asta este o razbunare FRONTUL DEMOCRAT ROMIN nu cedati sa facem inapoi FRONTUL DEMOCRAT ROMIN urgent ,cu aceasta miscare de masa rominia va cistiga vezi ca timisoara a fost tradata si din comentarile facute de lorin furtuna vei gasi niste ne concludente a scris si a fost real totusi datorita lipsei de pregatire politica nui consider vinovati vinovati sint totusi ca nu ma contacteaza sa spuna cine a recunoscut FRONTUL DEMOCRAT ROMIN in evenimente stie mai multi dar fac mare greseala ca nu recunosc eu am niste acte in bucuresti in care scrie FRONTUL DEMOCRAT ROMIN dar am inteles ca trebuie sa iau cu mine un procuror care sa autentifice ca asa este iliescu in cazul de fata are dreptate datorita acestui mirsavi comuniste acum adevarul revoluti ramine in anonimat iliescu este bine ca spune cine nu cunoaste politica ii da dreptate lui iliescu in cazul de fata si inainte membri de partid erau multii dar putini erau cei care faceau rau si mai ales daca ii refuzai sa te faci membru de partid PCR. timisoara a inceput revolutia sa mearga incontinuare sa o terminam FRONTUL DEMOCRAT ROMIN mirica furtuna iesi si spune . timisoarei ADEVARUL o sa ajungi rau daca nu vei recunoaste adevarul . inca o data revolutionari au fost dati afara din activitati revolutionare dupa 22 decembrie 1989 iar in locul lor a aparut comunisti care nu a facut decit rau, si continua sa faca,

 5. In 1989 a fost o revolutie curata, sincera in care a fost scandat cu putere JOS COMUNISMUL ! Sigur ca iliescu si ai lui au fost cei carora le era foarte frica de ce se va intampla cu fostii comunisti care aveau functii de raspundere si atunci au introdus in fsn toate liftele comuniste care au distrus economia si au preluat conducerea Romaniei devenind mari magnati prin furturile savarsite. Dupa cum stiti, toata economia romaneasca functiona pe baza de relatii, dar aveam toate ramurile functionale care produceau si toti romanii aveau locuri de munca. A fost vanduta toata economia, unele instalatii noi care nici nu fusese macar montate au fost vandute la fier vechi. Cine se face vinovat pentru aceste furturi majore ? Si cand se va raspunde la aceste intrebari ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.