Votul prin corespondenţă, o cale deschisă pentru fraudă

Preşedintele Traian Băsescu vrea să se introducă votul prin corespondenţă, anunţă agenţia Mediafax (linc). Motivaţia acestui tip de vot este faptul că pentru unii cetăţeni (cei de peste hotare sau cei care călătoresc în ziua alegerilor) este greu să se prezinte la secţiile de votare şi astfel ei şi-ar putea folosi mai lesne dreptul de vot.Votul prin corespondenţă există în unele ţări (SUA, de pildă), dar lipseşte în cele mai multe. Avantajul de a înlesni participarea la alegeri a unor cetăţeni este real. Dar există şi un dezavantaj – acest vot lasă deschise nişte posibilităţi de fraudă.

Una din problemele dezbătute de presă în legătură cu alegerile a fost mita electorală. Mi s-a părut o falsă problemă, fiindcă legea garantează secretul votului. Partidele au împărţit în campania electorală diferite daruri către alegători: umbrele, pelerine de ploaie, pixuri şi alte obiecte de valoare modică, dar nu au avut nici o modalitate eficace de control asupra felului cum votează alegătorii. Un cetăţean putea foarte bine să primească daruri de la un partid iar la alegeri să voteze cu alt partid. Nimeni nu-l putea verifica, nimeni nu putea şti cu cine a votat, nimeni nu putea lua măsuri contra sa dacă nu a votat „cum trebuie”.

La votul prin corespondenţă secretul votului nu mai poate fi asigurat. Partidele pot condiţiona acordarea de daruri către unii alegători de o cerere făcută de aceştia pentru a vota prin corespondenţă, iar cînd buletinul de vot e introdus în plic, nimeni nu poate şti dacă alegătorul însuşi l-a pus în plic sau un activist de partid, care a cumpărat respectivul buletin. Fenomenul cumpărării de voturi, nesemnificativ la momentul actual după părerea mea (se cumpără voturi prin făgăduieli electorale, dar asta e legal; mă refer la cumpărarea propriu-zisă: votezi cu partidul X, tu cetăţeanul Y primeşti cutare obiect sau sumă de bani), va lua amploare, căci va exista un mod de a verifica că investiţia a avut rezultate. Echipele de activişti de partid, care în campanie erau trimise să împartă tot felul de pomeni, vor putea primi acum sarcini precise: „în schimbul umbrelelor şi pelerinelor de ploaie pe care le-aţi primit vă întoarceţi cu un anumit număr de formulare de vot prin corespondenţă adunate”.

Mai apar şi alte probleme, mai mărunte, cum ar fi creşterea costurilor cu procesul electoral (trimiterea prin poştă a buletinelor de vot, iniţial de la comisia electorală către alegător iar apoi invers costă), posibilitatea ca unele voturi să se piardă la poştă, timpul necesar trimiterii prin poştă care ar face ca votarea să nu se poată desfăşura într-o singură zi. Există şi posibilitatea unor cereri false de vot prin corespondenţă în numele unor alegători despre care cei interesaţi ar şti că n-au intenţia să se prezinte la vot. Problema principală este însă neasigurarea secretului votului.

Ţinînd seama de aceste dezavantaje, propunerea preşedintelui Băsescu mi se pare inoportună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.