Parchetul Militar dezinformează Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor. Cetăţeni străini victime ale revoluţiei

În şedinţa Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din 10 noiembrie 2009 (linc) s-a discutat despre cetăţenii străini victime ale revoluţiei din 1989. Citesc în paginile 6-7 din procesul verbal:

Preşedintele comisiei, domnul senator Raymond Luca, a prezentat adresa trimisă la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, solicitîndu-le a ne transmite numele persoanelor cetăţeni străini care în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 au decedat sau au fost răniţi în urma acestor evenimente, pentru a promova un proiect la Administraţia Prezidenţială, în legătură cu aceştia.

Răspunsul a fost faptul că, din verificările efectuate în evidenţele parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare şi ale parchetelor militare din subordine, au rezultat următoarele victime, cetăţeni francezi:

1. Jean Luis Calderon (fotoreporter) – moartea acestuia fiind violentă şi datorindu-se zdrobirii craniului şi toracelui prin comprimarea acestora între două corpuri (sau planuri) dure (călcare), în contextul în care, în data de 22.12.1989 a fost surprins, în zona Athenee Palace din mun. Bucureşti sub şenilele unui tanc, în spatele căruia se adăpostise de tirurile de arme trase în zonă.

2. Langevin Jacques (jurnalist) – conform raportului medico-legal, acesta a fost rănit prin împuşcare în data de 23.12.1989, în mun. Timişoara, suferind o plagă transfixiantă gamba stîngă 1/3 inferioară pentru care a necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale.

Este uimitor că, la cererea oficială a comisiei parlamentare de a fi informată în legătură cu străinii victime ale revoluţiei române, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat doar aceste 2 cazuri. În cartea mea „Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost”, publicată în 1997, am prezentat lista răniţilor revoluţiei din Timişoara (linc). Pe lîngă Jacques Langevin, au mai fost răniţi în revoluţia din acest oraş:

Modica Pasquale, ziaristă italiană, împuşcată în torace în 24 decembrie 1989
John Tagliavne, ziarist american, 47 de ani, împuşcat în abdomen în 24 decembrie 1989

Pe lîngă aceşti străini răniţi în revoluţia din Timişoara, mai există străini ucişi sau răniţi în alte oraşe: Daniel Huwe, ziarist belgian (linc), ucis la Bucureşti în 23 decembrie 1989, avînd şi monument construit în cinstea lui, cetăţenii sovietici asupra cărora s-a tras lîngă Craiova, despre care am mai pomenit pe acest blog (linc), Ian Parry, reporterul englez unic pasager al avionului Bucureşti-Belgrad doborît în 28 decembrie 1989 (linc). Pe lista proceselor revoluţiei pe care mi-a dat-o Dan Voinea (linc) se mai găseşte cazul unui cetăţean iranian omorît lîngă Focşani, pentru care a fost trimis în judecată un soldat (dosar 1600/P/1998). Sînt aşadar, mult mai mulţi străini ucişi sau răniţi în decembrie 1989 decît cele 2 cazuri despre care Parchetul a înştiinţat Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor.

Răspunsul Parchetului, dacă nu este vorba de o încercare deliberată de a ascunde anumite cazuri de persoane ucise sau rănite în revoluţie, denotă un amatorism inaceptabil. Seamănă nu cu răspunsul unei instituţii care de 20 de ani a avut sarcina să facă cercetări în cauzele cu morţi şi răniţi din 1989, ci cu răspunsul unui om care are nişte vagi amintiri despre situaţii de străini victime ale revoluţiei, din ce a citit prin ziare. Dar, cum în ultimii ani dosarele revoluţiei nu au mai fost prioritare pentru Parchetul Militar (n-am auzit de noi dosare trimise în judecată, ci doar de dosare vechi, trimise în instanţă mai de mult şi ajunse la diferite stadii procesuale), domnii procurori militari de astăzi poate că realmente sînt habarnişti asupra acestui subiect, iar cînd a venit la ei solicitarea Comisiei Parlamentare au dat şi ei un răspuns pe bază de amintiri.

Mă întreb dacă, pentru această dezinformare la care au fost supuşi nişte parlamentari ai României, va da cineva socoteală. Dezinformarea parlamentarilor poate avea urmări grave, precum promovarea unor proiecte de lege incorecte. După părerea mea, domnul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu, care se ocupă de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ar trebui cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru modul superficial în care instituţia de care se ocupă a dat răspuns la o cerere a unor parlamentari români. Dacă aleşii poporului sînt trataţi cu asemenea dezinformări, oare ce se întîmplă cu cererile de informaţii ale unor simpli cetăţeni?

7 gânduri despre „Parchetul Militar dezinformează Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor. Cetăţeni străini victime ale revoluţiei

  1. cred ca parchetul militar are in „consemn”ascunderea si denaturarea adevarului privind implicarea si rolul unor persoane,inclusiv straine,in evenimentele din ’89.daca atatea persoane interesate,inclusiv d-voastra,fara a avea puterea si autoritatea procurorilor(nu mai vorbesc de pregatirea profesionala,competenta,legitimitate ,suport logistic etc.) ,ati aflat o multime de adevaruri demonstrate cu marturii si probe incontestabile,imi dau seama cate stiu sau ar trebui sa stie acestia din urma,doar ca ,probabil,inca nu au primit „dezlegare”,sau e mai comod pentru ei(timpul trece,leafa merge)sa le lase in uitare,mai ales ca ,de obicei ,dau spaga cei interesati de ascunderea adevarului,nu cei cu dreptatea de partea lor.

  2. cred ca a inceput diversiunea in sspr ,inca o miscare a sspr a dat certificate re revolutionari la indemnul parchetului militar folosinduse de declaratia revolutionarilor ca dupa ce a luat alt lot de indivizi revolutionari mai mult sau mai putin acum vor sa schimbe iar legea eu unul nu sint deacord sa le dea asa cum a fost la primul dosar conform legi 341 , nu va lasati dusi de raymond luca deci frontul democrat romin,

  3. Domnule Marius Mioc,

    Este evident ca Parchetul dezinformeaza, de vreme ce sustine si azi ca au existat 1104 morti, cand, in realitate, au fost, dupa cum am precizat pe blog, citandu/l si pe Presedintele Romaniei, cca. 1600.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  4. Da, de accord însă nu toâi străinii au venit pașnic ăn România și în special în acele momente de tristă amintire pentru români! Unii au fost implicate direct în destabilizare și realizare de victim pentru ai da un sens mișcării ce se crease. De acord cu jurnaliștii dar de ce nu amintiți și de jurnalistul reporter Dany Wube sau c-am așa ceva a cărui statuie se află la intersecția Drumul Sorii cu Drumul Taberii mai précis fostul Restaurant doi colonei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.