Timişoara, primul oraş cu alegeri libere din România (27-29 ianuarie 1990)

Ieri 4 februarie 2010, în sala cinematografului „Capitol” din Timişoara a avut loc o conferinţă prilejuită de trecerea a 20 de ani de la primele alegeri libere din Timişoara. Aceste alegeri au avut loc în 27 şi 29 ianuarie 1990 (pentru consiliul municipal respectiv cel judeţean), iar ieri respectivul moment istoric a fost amintit într-o manifestare aniversară la care au luat cuvîntul, printre alţii, primarul Gheorghe Ciuhandu (care, în urma respectivelor alegeri, şi-a cîştigat un loc în consiliul local Timişoara, începîndu-şi astfel cariera în administraţia locală) şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc (care a fost unul din membri comisiei electorale care a pregătit acele alegeri). Moderatorul discuţiilor a fost domnul Ioan Savu, unul din liderii revoluţiei timişorene şi membru al comisiei electorale care au organizat alegerile din ianuarie 1990.

După demisia lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş, urmare a manifestaţiei din 12 ianuarie 1990 prezentată deja pe acest blog (linc), era destul de neclar cine conduce judeţul Timiş. În acest context un grup de iniţiativă a hotărît organizarea de alegeri libere. Timişoara şi judeţul Timiş au fost unice în România, la începutul anului 1990, prin faptul că aici s-au organizat alegeri pentru stabilirea conducerii locale, neaşteptîndu-se apariţia unor legi electorale de la Bucureşti. Regulamentul de desfăşurare a alegerilor a fost alcătuit ad-hoc de către o întrunire a Consiliilor FSN care se înfiinţaseră în mai toate întreprinderile (la acea vreme FSN nu se înscrisese încă ca partid, iar aceste consilii reprezentau voinţa democratică a angajaţilor din întreprinderile respective). Mai jos prezint un „scurt istoric al alegerilor din 27-29 ianuarie 1990” aşa cum este înfăţişat într-un material care a fost distribuit participanţilor la manifestarea aniversară de ieri.Un alt material împărţit participanţilor la întrunirea de ieri este modelul buletinelor de vot care au fost folosite la acele alegeri (vezi mai jos). La Consiliul Judeţean Timiş au fost 89 de candidaţi pe 43 de locuri, alte 8 locuri fiind ocupate de cîştigătorii alegerilor organizate în Lugoj, Buziaş, Deta, Jimbolia şi Sînnicolaul Mare.

La Consiliul Municipal Timişoara au fost 57 de candidaţi pe 27 de locuri.

Prezint mai jos şi copia procesului verbal de consemnare a celor 27 consilieri locali aleşi cu acel prilej şi o fotografie cu consilierii aleşi, în care mai sînt şi cîţiva membri ai comisiei electorale:


Comisia electorală care a organizat aceste alegeri era compusă din reprezentanţi ai mai multor întreprinderi, şi anume: George Ardelean (Întreprinderea de Autoturisme Anvelope Turnu Severin – cel care mi-a dat materialele serialului „Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video”), Nicolae Bach (Întreprinderea de Încălţăminte), Sorin Bădiţă (UJCOOP), Doru Brad (Regionala CFR), Liviu Braia (Autoturisme), Vasile Ciupa (IAS Timişoara), Ştefan Corban (Optica), Dan Dragici (TGAMT), Delia Dragici (Întreprinderea de Piele şi Mănuşi), Livius Dugaci (ELBA), Adrian Haiduc (student Politehnica), Sandu Hanuş (Solventul), Voislava Ilin (IAS), Ioan Aurel Laslău (Poligrafie), Alexandru Macavei (Întreprinderea de Memorii), Petru Mihali (UMT), Niculina Mihali (UMT), Mircea Mihăescu (Politehnica), Aurel Mihăeş (CUMMR), Aurelian Mihuţ (AEM), Emil Ollei (Arta Monumentală), Nicoleta Onofrei (Teatrul Naţional), Vasile Onofrei (Baroul de avocaţi), Constantin Ostaficiuc (UJCOOP), Grigore Rotaru (Electrometal), Ioan Savu (Detergenţi), Olga Savu (învăţămînt), Adriana Şeitan (studentă Universitate), Sorin Stan (Autoturisme), Francisc Schnier (Calapoade Lugoj), Gheorghe Toth (IRP), Auriş Torma (învăţămînt), Ştefan Vasilescu (Centrul de Calcul), Dan Viriş (Memorii), Sorin Vlădoiu (absolvent liceu).

Nu toată lumea apreciază pozitiv aceste alegeri. Domnul Petrişor Morar, fost membru al Frontului Democratic Român care se constituise în balconul Operei timişorene în timpul revoluţiei, acum membru PD-L (şi fost secretar de stat pentru revoluţionari) mi-a înmînat, în numele foştilor membri fondatori ai FDR, un punct de vedere pe care-l reproduc mai jos, conform căruia aceste alegeri „au avut un singur scop şi anume eliminarea membrilor fondatori ai FDR din Consiliul Judeţean”. Nu ştiu dacă ăsta a fost scopul acelor alegeri, dar unul din rezultate a fost într-adevăr marginalizarea foştilor FDR-işti, emanaţii locali ai revoluţiei, deşi aceştia aveau merite incontestabil mai mari decît omologii emanaţi din Bucureşti, căci se constituiseră ca forţă anticeauşistă din 20 decembrie 1989, într-o vreme cînd Nicolae Ceauşescu se mai afla încă la putere. Lucrurile sînt totuşi mai nuanţate, unul din principalii organizatori ai alegerilor a fost Ioan Savu, şi el fost membru al FDR.

După alegeri noul Consiliu a avut de înfruntat opoziţia revoluţionarului Ion Marcu (devenit mai apoi parlamentar FDSN şi apoi PRM), care avea şi o hîrtie iscălită de Ion Iliescu prin care era recunoscut ca reprezentant al Timişorii. Problema s-a rezolvat dîndu-i-se lui Marcu titlul de „preşedinte de onoare”.

Mai citeşte: 12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş (articolul tratează şi problema alegerilor organizate mai apoi, cu reacţiile din presa locală)

3 gânduri despre „Timişoara, primul oraş cu alegeri libere din România (27-29 ianuarie 1990)

  1. extraordinar,nu stiam acest lucru – mi se pare nemaipomenit – oare s-a intamplat la fel si in alte locuri? Timisoara este si in acest caz un model pentru restul…daca s-ar fi trezit toti la timp poate ca scapam de FSN si neo-comunisti inca de atunci

  2. Pingback: Alegerile din 27 ianuarie 1990 pentru Consiliul Municipal Timişoara (video) « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.