Dialog CADA – Gelu Voican (1). Lista de revendicări a CADA (video)

În 12 februarie 1990 a avut loc dialogul dintre ofiţerii membri ai Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi Gelu Voican Voiculescu, pe atunci viceprimministru, care se prezintă ca mandatar al preşedintelui Ion Iliescu. Voi prezenta, în serial, aceste discuţii de acum 20 de ani. Mulţumesc domnului colonel Nicolae Durac (căpitan la vremea acelor discuţii) pentru că mi-a pus la dispoziţie aceste înregistrări.

„CADA a fost înfiinţată ca să cadă generalul Militaru”, spunea Sergiu Nicolaescu într-o emisiune televizată din 1999 (linc), reducînd mişcarea CADA la doar una din cele 13 revendicări. Prin filmările pe care le voi prezenta, cititorii acestui blog vor putea înţelege scopurile mişcării CADA fără intermediari, direct din cuvintele ofiţerilor care făceau parte din această mişcare.

În această primă parte se pot vedea unităţile militare pe care se baza mişcarea CADA. Se poate observa o pondere deosebită a unităţilor militare din Timişoara, care trăiseră revoluţia şi a căror cadre nu puteau fi înşelate de propaganda FSN-istă, cît şi a unităţilor militare din aviaţie. Comentariile mele inserate în text sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
00:00 Gelu Voican Voiculescu: Sînteţi supuşi ordinelor şi superiorilor dumneavoastră. În această situaţie este inexplicabil cum sînteţi în poziţia să solicitaţi guvernului [întrerupere]. Formal, faţă de atitudinea dumneavoastră cel puţin surprinzătoare, care nu este compatibilă cu calitatea de militar. Dumneavoastră aveţi o întreagă condu… [întrerupere]. În situaţia asta dumneavoastră sînteţi dependenţi direct de domnul general Militaru, ministrul forţelor armate, şi de preşedintele Iliescu. În calitate de mandatar al dînsului, am venit totuşi să iau legătura cu dumneavoastră pentru a vedea cărui fapt se datoreşte această situaţie cu totul ieşită din comun şi pe care o dorim să nu se mai repete niciodată. (se aşează, iar apoi toţi participanţii se aşează)
01:10 Locotenent-colonel aviaţie Cornel Şurcu: Vă raportez.
01:11 Gelu Voican Voiculescu: Vă ascult.
01:12 Cornel Şurcu: Sîntem reprezentanţii mai multor unităţi militare din Timişoara şi ai aviaţiei militare, care dorim să prevenim destabilizarea armatei în cazul în care nu se respectă principiile democratizării ţării şi în domeniul militar. Cei de afară reprezintă Academia Militară, studenţii de acolo, care au alte probleme [în aceeaşi perioadă, în faţa guvernului se desfăşura şi o manifestaţie a studenţilor de la Academia Militară]. Noi am venit din Timişoara, unde ne confruntăm cu probleme locale, şi în acelaşi timp şi ca reprezentanţi ai aviaţiei militare. Şi, printre altele, avem un apel pe care vrem să-l facem către preşedintele Consiliului de Uniune Naţională şi pe care-l va da citire colegul meu, tovarăşul maior Chiriac.
01:45 Ofiţer aviaţie: Domnul Chiriac.
01:46 Gelu Voican Voiculescu: Din partea aviaţiei militare cîte unităţi sînteţi?
01:50 Cornel Şurcu: Din partea aviaţiei militare, însă nu ne-am pus în ordinea armelor…
01:56 Gelu Voican Voiculescu: Nu, ca număr.
01:57 Cornel Şurcu: Sînt 26 de unităţi, dar din partea aviaţiei militare…
02:00 Gelu Voican Voiculescu: 26?
02:01 Cornel Şurcu: Nu, cu toate celelalte arme sînt 26.
02:03 Gelu Voican Voiculescu: Deci în total sînt 26 de unităţi?
02:05 Cornel Şurcu: Da.
02:06 Gelu Voican Voiculescu: Din partea aviaţiei militare?
02:09 Ofiţer: 01876 Timişoara. Vă rog să spuneţi unităţile militare din aviaţia noastră, care sînt aici.
02:18 Ofiţer: Tovarăşe locotenent-(colonel?)
02:19 Ofiţer: N-are rost.
02:20 Gelu Voican Voiculescu: Nu, că…. Deci Timişoara, Caransebeş, spuneţi-mi aşa: Timişoara
02:24 Ofiţer: Două unităţi Timişoara.
02:26 Gelu Voican Voiculescu (îşi notează): Două unităţi Timişoara. Caransebeş?
02:28 Ofiţer: Una.
02:30 Gelu Voican Voiculescu: Alta?
02:31 Ofiţer: Deveselu
02:32 Gelu Voican Voiculescu: Deveselu?
02:33 Ofiţer: Boteni.
02:34 Ofiţer: Două.
02:35 Ofiţer: Deveselu două?
02:36 Ofiţer: Una. Cu Boteni două.
02:38 Diferiţi ofiţeri: Otopeni, Sibiu, Ianca, Alexeni.
02:48 Gelu Voican Voiculescu (notează în continuare): Alexeni?
02:49 Ofiţer: Otopeni patru.
02:52 Gelu Voican Voiculescu: Şi de la Otopeni patru.
02:55 Diferiţi ofiţeri: Tuzla, şi Boboca, Boboc.
02:58 Gelu Voican Voiculescu: Tuzla, Boboc.
03:02 Ofiţer: Tecuci
03:03 Gelu Voican Voiculescu: Tecuci
03:04 Ofiţer: Două.
03:05 Gelu Voican Voiculescu: Două. Deci, astea-s toate din aviaţie?
03:17 Diferiţi ofiţeri: Da.
03:19 Gelu Voican Voiculescu: Şi-n afara aviaţiei?
03:20 Ofiţer: Vă rog cei care sînt din celelalte arme.
03:23 Ofiţer: Din arma grăniceri.
03:25 Gelu Voican Voiculescu: Deci de la grăniceri.
03:26 Ofiţer: Un număr de şase unităţi militare sînt reprezentate.
03:30 Gelu Voican Voiculescu: Da?
03:31 Ofiţer: Şase unităţi militare reprezentînd…
03:32 Ofiţer: Regiment mecanizat.
03:34 Gelu Voican Voiculescu: Deci regimentul, de unde?
03:36 Ofiţer: Timişoara.
03:37 Gelu Voican Voiculescu: Regimentul mecanizat Timişoara.
03:41 Ofiţer: Două unităţi de transmisiuni Timişoara.
03:44 Gelu Voican Voiculescu: Două unităţi transmisiuni.
03:48 Ofiţer: Regimentul 1008 artilerie Timişoara.
03:51 Gelu Voican Voiculescu: Teremia?
03:52 Ofiţeri: 1008. Artilerie Timişoara.
03:55 Gelu Voican Voiculescu: Artilerie Timişoara. Aşa?
04:02 Ofiţer: Grănicerii tot Timişoara.
04:04 Ofiţer: Grănicerii care-au…, sînt din Timişoara.
04:05 Gelu Voican Voiculescu: Şase… Aşa, plus Academia. Mai e cineva afară de…?
04:12 Locotenent-colonel aviaţie Petru Liţiu [în 1992 va deveni deputat de Cluj din partea Partidului Alianţei Civice]: Dispozitivul aviaţiei. Nu este recomandat să se dea publicităţii. Din motive de ordin militar.
04:20 Gelu Voican Voiculescu: Da. V-am înţeles şi atunci practic vom spune 26 de unităţi.
04:24 Petru Liţiu: De unităţi de aviaţie.
04:25 Alţi ofiţeri: Nu, militare.
04:31 Maior Octavian Chiriac: Folosim acest prilej, de care ne bucurăm cu toţi, în primul rînd că putem, prin intermediul dumneavoastră, să transmitem doleanţele noastre, pe care le considerăm ca doleanţe ale majorităţii cadrelor foţelor armate, dat fiind eşantioanele de unităţi şi de categorii de forţe armate reprezentate în rândul nostru. Considerăm că ne adresăm însuşi preşedintelui, domnului Iliescu, pe care îl reprezentaţi aici şi care este cel mai competent legal să ne asculte pe noi, după ce, în prealabil, dialogul între noi şi conducerea ministerului apărării naţionale a fost obstrucţionat, nu din vina noastră. Astfel, facem un apel către toate unităţile militare, către cadrele şi efectivele acestora, cerînd:

1. Stabilirea adevărului privind rolul armatei în Revoluţie, în special în perioada 16-20 decembrie 1989 în Timişoara.
2. Cadrele militare din Ministerul apărării naţionale care începînd cu data de 16 decembrie 1989 s-au compromis, fiind părtaşe directe ale dictaturii ceauşiste, şi au încercat să compromită armata, să fie înlăturate din armată. De asemenea, cerem retragerea generalilor reactivaţi în perioada revoluţiei, în armată fiind suficiente cadre competente mai tinere care să poată îndeplini funcţii de conducere la toate nivelurile.
3. Trecerea în rezervă a ministrului apărării naţionale [Nicolae Militaru, la acea vreme] care, prin ordinele date, a dus la o stare de tensiune în armată, pînă la această oră.
4. Trecerea în rezervă a ministrului de interne [Mihai Chiţac; acesta va fi trimis în judecată abia în 1997, după pierderea puterii de către Ion Iliescu, şi va fi condamnat abia în 2008, beneficiind în 2001, după ce Ion Iliescu a preluat din nou puterea, şi de un recurs în anulare care i-a anulat prima condamnare], ca participant direct la acţiunile de represiune a demonstranţilor din Timişoara.
5. Numirea în funcţia de ministru al apărării naţionale a unei personalităţi civile ca reprezentant în parlament al intereselor armatei.
6. Promovarea cadrelor militare în funcţii de conducere, în etapa actuală, să se facă pe baza unor criterii stabilite la nivel naţional prin consultarea întregii armate.
7. Legile şi decretele emise la nivel naţional să fie valabile şi pentru cadrele militare, fără completări ulterioare din partea Ministerului apărării naţionale.
8. Desfiinţarea Direcţiei şi a Birourilor de educaţie patriotică din armată.
9. Dreptul cadrelor militare la demisie.
10. Excluderea posibilităţilor de manipulare a armatei la rezolvarea diferendelor dintre diferite formaţiuni sau partide politice, rolul ei fiind acela de apărare a teritoriului naţional şi de intervenţie în cazuri de calamităţi naturale.
11. Formarea unui Comitet naţional pentru probleme de apărare naţională şi militare, subordonat preşedintelui ţării şi desfiinţarea funcţiilor de senator pentru cadrele militare [se lansase ideea ca armata să fie reprezentată în parlament de un senator de drept, în afara procesului electoral].
12. Partidele politice să-şi precizeze poziţia faţă de armată şi problemele apărării naţionale.
Şi un ultim punct:
13. Desfiinţarea unităţilor prezidenţiale compromise politic.

Acest apel este semnat de reprezentanţii unităţilor militare pe care vi le-am comunicat şi care în mare parte se află aici, de faţă cu dumneavoastră, susţinînd acest apel. Vă mulţumim.
08:30 Locotenent-colonel aviaţie Petru Liţiu: Dată fiind gravitatea celor prezentate în acest apel cerem să ni se asigure protecţia împotriva oricăror măsuri represive din partea celor care au fost vizaţi în acest context.
08:42 Gelu Voican Voiculescu: Am luat notă de cererea dumneavoastră.

(va urma)

Un gând despre „Dialog CADA – Gelu Voican (1). Lista de revendicări a CADA (video)

  1. Pingback: Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul “Adevărul” « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.