Alegerile din 27 ianuarie 1990 pentru Consiliul Municipal Timişoara (video)

Actualizare 16 decembrie 2010: Înlocuire înregistrare de pe saitul trilulilu.ro cu înregistrare de pe youtube.

M-am mai referit pe acest blog la faptul, prin care Timişoara se singularizează în istoria postdecembristă a României, al organizării de alegeri libere la sfîrşitul lunii ianuarie 1990 (linc).

Prezint acum o înregistrare video de la desfăşurarea alegerilor pentru Consiliul local Timişoara, în 27 ianuarie 1990. Înregistrarea este de pe un CD care s-a distribuit participanţilor la colocviul aniversar de 20 de ani, la care m-am referit.

Alegerile au avut loc în sala Olimpia. Au participat 858 delegaţi din întreprinderi şi instituţii reprezentînd 171700 angajaţi. Se pot vedea iniţial delegaţii stînd la coadă ca să intre în sala Olimpia, iar apoi imagini filmate în interiorul sălii, cu prezentarea candidaţilor (printre ei, actualul primar Gheorghe Ciuhandu, mult mai tînăr şi cu o barbă neagră, contrastînd cu barba sură de azi; deasemeni Vasile Popovici, viitor lider al societăţii Timişoara şi actual consul al României în Maroc) şi cu votarea propriu-zisă.

Mai multe explicaţii despre aceste alegeri citiţi în articolele precedente publicate pe acest blog:
Timişoara, primul oraş cu alegeri libere din România (27-29 ianuarie 1990)
12 ianuarie 1990 – eliminarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş

Un gând despre „Alegerile din 27 ianuarie 1990 pentru Consiliul Municipal Timişoara (video)

  1. Este adevarat timisoara primul oras liber de comunism si alegeri libere dar nu uitati un lucru TIMISOARA este un oras din ROMINIA , si decizia alegerilor sa facut in toata tara ,nu numai la TIMISOARA,iar prin FRONTUL DEMOCRAT ROMIN revolutia sa raspindit in toata tara si rasturnarea regimului comunist sa realizat , nu pot spune ca si FSN care a dat laoparte FRONTUL DEMOCRAT ROMIN nu a avut si el contributia lui a avut dar sa gresit mult , greseala sa facut cu ajutorul oamenilor , dar din lipsa de cunostinte politice ,daca in cel mai scurt timp nu punem bazele unei adevarate democrati din lipsa de experienta si uotie judiciara ROMINIA se va confrunta cu o problema grava atit economic cit si social politca , a intinde o mina unui om ne pregatit nu faci alceva decit sa te traga si pe tine dupa el . sa se stie ca cei din consiliul europei cunoaste acest lucra sil pune in aplicare de fapt a si inceput , nu vreau sa spun ca nu sa inceput democratizarea rominiei sa inceput dar cu multe bilbieli politice si functionale pe baza de organizare proasta din liupsa sau diin interes , de completat si comentat sint foarte multe ma opresc aici si spun am fost si chiar daca nu sint recunoscut ca find initiatorul revoluti romine FRONTUL DEMOCRAT ROMIN , si tineti mortis la un ne adevar bazat pe minciuna nu se realizeaza mai nimic iei cu o mina si dai cu trei ,imi pare rau dar nu sevrea acest lucru cetateni rominiei sa raspunda FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN si inpreuna vom face constructiv in rominia fara a vinde bogatile solului si subsolului ROMINIEI ,noroc bun mirica iertatimi eventualele greseli va multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.