Silviu Brucan: „Dacă un complot ar fi fost organizat, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii care să ne lăudăm cu aceasta”

Prezint mai jos o conferinţă de presă a lui Silviu Brucan despre revoluţia română. Conferinţa a fost relatată de ziarul „Adevărul” din 5 ianuarie 1990, pe baza corespondenţei Rompres:

Iată cîteva idei expuse de Silviu Brucan în acea conferinţă de presă: „Am fost surprins să aflu că ziare serioase din Vest s-au lăsat înşelate de povestea fantastică a unui complot despre care se spune că a fost organizat în urmă cu şase luni, cu scopul de a-l înlătura pe Ceauşescu de la putere. N-am gîndit niciodată că mass-media din Vest este atît de vulnerabilă la astfel de născociri, de minciuni monumentale. (…) Dacă un astfel de complot ar fi fost într-adevăr organizat cu participarea Frontului şi a armatei, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii să ne lăudăm cu aceasta de la început. Să poţi spune poporului român că Ceauşescu a fost înlăturat ca rezultat al unei conspiraţii bine gîndite şi puse la cale cu mult timp în urmă ar fi constituit un cîştig formidabil şi un mare merit istoric, demn de cele mai calde felicitări ale poporului român. (…)

Răspunzînd la întrebările ziariştilor, vorbitorul a precizat că Biroul Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale este format din 11 membri, din care 6 sînt studenţi, ca o recunoaştere a rolului studenţimii, a tineretului în general, la victoria revoluţiei. Vorbitorul a arătat că Frontul Salvării Naţionale, care nu este un partid politic şi nu va fi niciodată un partid, va participa la apropiatele alegeri propunîndu-şi proprii candidaţi. (…)

Răspunzînd la o altă întrebare, vorbitorul a dezminţit, din nou, zvonurile privind participarea la acte teroriste a unor elemente mercenare”.

Interesantă mi se pare afirmaţia lui Brucan, că din 11 membri ai Biroului Executiv al Frontului Salvării Naţionale 6 sînt studenţi. Conform cărţii lui Ion Iliescu „Momente de istorie” (Editura Enciclopedică, Bucureşti 1995, pag. 36), Biroul Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale era format din următoarele 11 persoane: Ion Iliescu (preşedinte), Dumitru Mazilu (prim-vicepreşedinte), Cazimir Ionescu (vicepreşedinte), Kiralyi Karoly (vicepreşedinte), Dan Marţian (secretar), Bogdan Teodoriu, Vasile Neacşa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru, Nicolae Radu. Oare cine or fi fost cei 6 studenţi dintre ei?

10 gânduri despre „Silviu Brucan: „Dacă un complot ar fi fost organizat, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii care să ne lăudăm cu aceasta”

 1. Da da, si marmota invelea ciocolata in staniol! Trebuie doar sa le observi traseele din ziua de 22 (si posibil si zilele anterioare) ca sa-ti dai seama ca au mers la fix (aici putem argumenta ca ei cunosteau mecanismele puterii) dar mai ales modul in care s-au impus in zonele fierbinti ale autoritatii de stat. Si in minte imi vine acum si modul in care pur si simplu Militaru s-a infipt de-a dreptul in mijlocul evenimentelor, fara sa-l intrebe nimeni de sanatate. Am impresia ca nici Stanculescu nu a putut opune minima rezistenta, dar scaparea lui s-a dovedit Ceausescu.

 2. @ Marius Mioc

  Structura Comitetului Executiv CFSN si functiile/profesiile/studiile in decembrie 1989 ale membrilor:

  1) Ion Iliescu, presedinte – inginer hidroenergetician; absolvent al Institutului Energetic, Moscova – 1955
  2) Dumitru Mazilu, vicepresedinte, Comitetul „Constitutional; Legal; Drepturile omului” – profesor, diplomat; licentiat al Facultatii de Drept, cursuri fara frecventa – 1959
  3) Cazimir Ionescu, vicepresedinte, Comitetul „Mediul inconjurator” – inginer, licentiat in Filozofie
  4) Karoly Kiraly, vicepresedinte, Comitetul „Minoritati nationale” – economist ;licentiat ASE, cursuri fara frecventa – 1970
  5) Dan Martian, secretar – lector universitar la Facultatea de Istorie-Filosofie; absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii „M.V. Lomonosov”, Moscova – 1960
  6) Bujor Bogdan Teodoriu, Comitetul „Reconstructia economica” – economist, cercetator stiintific; absolvent ASE
  7) Nicolae Radu, Comitetul „Organizatii Administrative” – comandor; absolvent al Scolii Navale si al Academiei Militare, Bucuresti
  8) Vasile Neacsa, Comitetul „Tineretul” – electrician, student curs seral. Institutul de Constructii, Bucuresti
  9) Ion Caramitru, Comitetul „Cultura” – actor; absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica
  10) Mihai Montanu, Comitetul „Probleme Organizatorice” – inginer
  11) Silviu Brucan, Afaceri externe – profesor
  12) Gheorghe Constantin Manole, Comitetul „Invatamant si Stiinta” – medic primar; absolvent al Institutului Medico-Militar, Bucuresti
  *Relatii cu publicul si cu presa: Dan Radulescu

  • Rămîn două concluzii posibile: fie domnul Brucan făcea parte dintre acei politicieni care dezinformează cu seninătate, fie anonimul corespondent al Rompres a relatat greşit spusele lui Brucan. De pildă, acesta ar fi putut vorbi despre faptul că Biroul Executiv al CFSN are 11 membri, iar apoi că există 6 studenţi în CFSN (întreg CFSN, nu doar Biroul Executiv), totul învelit în demagogia cu „recunoaşterea rolului studenţimii, a tineretului în general, la victoria revoluţiei”, iar neprofesionistul corespondent al Rompres să priceapă de aici că acei 6 studenţi sînt în Biroul Executiv al CFSN. Totul – pe fondul unor ambiguităţi în exprimare pe care politicienii de tip Brucan (întîlniţi şi în prezent) le folosesc uneori intenţionat. Nu-mi amintesc însă de o corectare a acestei informaţii inexacte Rompres şi nici de faptul că în ianuarie 1990 cineva ar fi observat neadevărul cu privire la cei 6 studenţi pretinşi membri ai Biroului Executiv CFSN. Atunci lumea a remarcat doar ideea participării FSN în alegeri.

   Remarc pe lista dv. cu membri Biroului Executiv CFSN un nume despre care Ion Iliescu nu pomeneşte: Mihail Montanu. Astfel ajungeţi la 12 membri, dar articolul prezentat vorbeşte de 11, ceea ce corespunde cu cartea lui Iliescu. Sînteţi sigur că pe 5 ianuarie 1990 Mihail Montanu era membru în Biroul Executiv al CFSN?

 3. @ Marius Mioc

  Adaugare:

  In afara de studentul la „Seral” Vasile Neacsa ramane in suspensie cu studiile universitare tocmai … Silviu Brucan! Desi a fost profesor de ziaristica (1948-1949), apoi, intre 1949-1978, profesor de Stiinte sociale la Institutul de Arhitectura, la Institutul de Constructii, la Institutul de Medicina, nici o biografie oficiala nu il mentioneaza cu studii universitare – v., de ex., „Protagonisti ai vietii publice”, 1, Rompres, p. 118-119.
  Ramane in sarcina cercetatorilor sa afle daca nu cumva in 1989 Silviu Brucan era student…

 4. @ Marius Mioc

  Adaugare II:

  Bujor Bogdan Teodoriu a terminat Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul ASE in 1978, iar Mihai(l) Montanu a terminat Facultatea de Energetica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1974. Cat il priveste pe Cazimir Ionescu, acesta a terminat inainte de 1989 Facultatea de Istorie-Filosofie din Bucuresti si Facultatea de Foraj si Exploatare a Zacamintelor de Petrol, Gaze si Geologie din Ploiesti.

 5. @ Marius Mioc

  Lista este preluata dupa: Silviu Brucan, Generatia irosita, ed. Universul&Calistrat Hogas, Bucuresti, 1992, p. 218-219.
  Dl. Mihai(l) Montanu declara intr-un Curriculum vitae aflat pe site-ul MAE ca in perioada 1989-1990 a fost consilier in CPUN, dar in 1989 nu exista CPUN-ul.
  Decretul-lege nr. 2/27.12.1989 prevede la art. 4 al sau comisiile CFSN. In lista prezentata de Silviu Brucan nu se vorbeste despre Comisia pentru agricultura, pentru care in diverse liste disponibile nu apare un titular. Comisia condusa de dl. Mihai(l) Montanu are in Decretul-lege sus-mentionat denumirea „Comisia organizatorica si colectivul de imputerniciti ai Consiliului”. Un asemenea imputernicit a fost dl. Sergiu Nicolaescu.
  Pe internet exista mentiunea ca dl. Mihai(l) Montanu a fost dat afara din Comitetului executiv al CFSN de Dan Martian, apoi reprimit in urma unui santaj pe care dl. Mihai(l) Montanu l-ar fi exercitat cu ajutorul unor casete video asupra dlui Ion Iliescu.
  Este interesant de cautat stenograma sedintei de constituire a Comitetului executiv al CFSN, care a fost publicata, fara a putea preciza pe moment locul.
  Cu privire la componenta CFSN-ului largit exista, in afara celor precizate mai sus, mentiuni despre Ciontu Cristina, studenta la Institutul de Medicina si Farmacie, si Marian Mierla, student (FF) la Filologie. Despre nume „pierdute” ca Baciu Marian, Ionescu Magdalena etc., acestea apar intr-o lista pe internet a CFSN-ului ca „revolutionari”. Sub aceasta titulatura s-ar putea ascunde si studenti la acea vreme – de ex., Eugenia Iorga apare „revolutionara”, dar in alta sursa si profesoara la Liceul „Gh. Lazar” din Bucuresti. In discutie raman 6-7 nume din lista largita a CFSN-ului care ar fi putut fi la acea vreme studenti, unii fiind chiar identificati astfel (v. mai sus).
  Cu privire la studiile lui Silviu Brucan, din cartea sus-citata rezulta ca a urmat liceul „Sf. Sava”, apoi ca n-a putut urma studiile universitare fiindca era evreu. Dupa liceu a fost inrolat in armata, apoi arestat etc., in 1978 a fost pensionat de Ministerul Invatamantului. Ramane de cercetat pe baza caror diplome a predat acesta in invatamantul superior.
  Din textul reprodus de dvs. reiese clar ca era vorba despre Comitetul executiv al CFSN. Cat priveste afirmatia cu care debuteaza textul dvs., textele care ne-au ramas de la Silviu Brucan contin si alte afirmatii contrazise de cercetari.

 6. Pingback: Contextul şi ideile principale ale Proclamaţiei de la Timişoara « Blogul lui Marius Mioc

 7. Pingback: “Oracolul de la Dămăroaia” și (((Democrația))) Românească - Incorect Politic

 8. Pingback: Episodul 757. Vineri 25 ianuarie 2019. România postbelică: de la statutul de colonie sovietică (1944 – 1965), prin gulagul autohton ceaușist autoconstruit (1965 – 1989), spre dezmățul iliberal-anarhic actual (1989 – 2019) (19) | liviudrugus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.