Dialog CADA – Gelu Voican (7). Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile (video)

Continuarea dialogului din 12 februarie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, reprezentant al preşedintelui Ion Iliescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi primele părţi ale acestui dialog:
Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?

Transcriere înregistrare:
00:00 Locotenent-major grăniceri Laurenţiu Ungur: Cerem în acest sens, faţă de depoziţiile noastre, care le-am făcut aici, deci privitor la retragerea generalilor reactivaţi pe timpul revoluţiei, trecerea în rezervă a ministrului apărării naţionale [Nicolae Militaru] şi a celorlalţi generali activaţi în această perioadă [pe lîngă Nicolae Militaru, o serie întreagă de generali fuseseră reactivaţi în decembrie 1989, foarte probabil la propunerea lui Militaru], respectiv generalul, domnul general Militaru, domnul general Ciubăncan şi, şi alţi generali care au fost activaţi şi încercau astăzi să ne convingă pe noi, căci ei vor gîndi pentru noi, vor gîndi viitorul nostru pentru un an-doi cît mai au de ieşit la pensie. Spun că o să fie bătrîni şi nu pot să ne conducă. De ce să ne gîndească dumnealor viitorul nostru, al tinerilor? Să fie clar, revoluţia a fost făcută de tineri, vrem să facem şi în armată o revoluţie tînără! Să se vadă că şi noi cei tineri sîntem destul de competenţi să conducem. Faţă de cele relatate în legătură cu actualul ministru de interne [Mihai Chiţac], cerem trecerea lui în rezervă. Nu putem să ne conducem cu astfel de oameni, care s-au compromis şi încearcă să ascundă nişte adevăruri pe care mase largi de oameni le cunosc şi care s-au ascuns şi pînă acum la sesizările noastre.
01:34 Gelu Voican Voiculescu: Îmi permit să vă amintesc, generalul Militaru nu este în categoria asta, el a fost reactivat în plină revoluţie [după 22 decembrie 1989], este un om a cărui merite sînt incontestabile şi-n situaţia asta nu văd ce vă îndeamnă să-l contestaţi în această formă.
01:54 Laurenţiu Ungur (citeşte de pe o filă): Am spus trecerea în rezervă a ministrului apărării naţionale care prin ordinele date a dus la o stare de tensiune în armată. A încercat să ascundă nişte manifestări din armată. Oare nu se cunoştea prin raportările celor de la Timişoara despre această acţiune a noastră? Se cunoştea! Nu a avut curajul să vină să purtăm un dialog aici, în prezenţa dumnealui. Ne chema la minister, pentru ce? Ca să ne rezolve tot la fel, hîrtiile şi depoziţiile pe care le-am trimis şi nu ni s-a trimis nici un răspuns. Ne-am săturat să ne fie pus pumnul în gură! Vrem să se facă dreptate în acest sens! Am cerut (iar citeşte) numirea în funcţia de ministru al apărării naţionale a unei personalităţi civile ca reprezentant în parlament al intereselor armatei. Ori, conform decretului dat, armata nu face politică. Deci nu are ce căuta armata în parlament. Prin numirea unui ministru civil acesta poate să reprezinte, în parlament, interesele armatei. Iar armata, cum am trecut la punctul 11 (iar citeşte), „formarea unui comitet naţional pentru probleme de apărare naţională şi militare, subordonat preşedintelui ţării şi desfiinţarea funcţiilor de senator pentru cadrele militare”. Deci în acest sens am făcut această cerere. Eu am terminat, dacă au şi ceilalţi…
03:31 Gelu Voican Voiculescu: …trecut de dizident, a fost un oponent vehement al regimului de dictatură şi a fost promovat tocmai în virtutea acestui trecut.
03:41 Căpitan Nicolae Miulescu: Domnule Voican, dacă-mi permiteţi, în locul domnului locotenent-major, care riscă să monopolizeze toată discuţia. În primul rînd vreau să fac o specificare, ca să se înţeleagă ghilimelele pe care domnul locotenent-major le-a pus la revoluţie, la revoluţia pe care noi am intenţionat s-o facem, deci „revoluţie” în ghilimele, a tinerilor. Iar în ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră. Există discuţii în rîndurile noastre şi nu numai în rîndurile noastre referitoare la activitatea depusă de domnul general Militaru înainte de a fi trecut în rezervă. Şi această activitate s-a concretizat în perioada în care răspundea de ministerul construcţiilor, sau de direcţia construcţiilor, n-aş putea să precizez foarte exact. Şi a doua problemă este problema, apărută şi în unele ziare străine, respectiv în ziarul „The Times”, referitor la unele acţiuni contrare intereselor ţării pe care domnul general Militaru le-ar fi desfăşurat. Este foarte adevărat că declaraţia poate să surprindă şi să fie mai vehementă, să-i spunem. Aceste probleme trebuiesc studiate într-un cadru restrîns, pe baza unor date şi dovezi care să sperăm că încă mai există şi care pot fi studiate de cei în drept.
05:22 Gelu Voican Voiculescu: (neînţelegibil) armatei şi este un om a cărui reputaţie, în ce priveşte pregătirea militară şi spiritul de organizare, am auzit încă de multă vreme, iar în ce priveşte felul în care şi-a îndeplinit atribuţiile de la preluarea comenzii, consider că nu i se pot aduce astfel de învinuiri.
05:47 Locotenent-colonel aviaţie Petru Liţiu: Din exterior.
05:48 Gelu Voican Voiculescu: Evident, eu vorbesc din exterior pentru că nu fac parte din armată.
05:53 Maior aviaţie Constantin Chiticaru: Dar atunci de ce s-a înconjurat de atîtea cadre militare care au fost luate din rezervă şi puse, deci, în funcţii. Consideră că noi tineretul, care am apărat şi noi, nu eu, ceilalţi care au fost pe stradă, şi sînt mulţi comandanţi tineri care erau capabili să conducă. Pentru că acuma, cînd se fac legi noi, regulamente noi, dispoziţiuni noi pentru armată. Se organizează din nou armata. În condiţiile astea, dacă cei bătrîni, în ghilimele, sau cei care sînt deja la o vîrstă înaintată, vor să ne facă un organism, gîndirea lor cum ne vor face? Pe noi o să-l aplice, noi sîntem cobaii? Daţi-ne voie să-l facem noi, pentru noi, pentru că pînă acuma au încercat să facă aceste, să fie aceste regulamente, deci proiect pentru ele şi dispoziţiuni, mă scuzaţi, dar nu ne-au întrebat deloc. Singura aviaţia care a început de jos, cu nişte probleme care s-au ridicat în sus. Ceilalţi, celelalte unităţi nu au fost întrebate. Aceasta-i problema.
06:58 Nicolae Miulescu: Pot fi date publicităţii prin intermediul mass-media, noi avem documentele care trebuiesc prezentate unei eventuale comisii guvernamentale. Care să le studieze şi să ia măsuri în consecinţă.
07:16 Gelu Voican Voiculescu: Înţeleg totuşi că este mai mult un conflict de generaţii.
07:20 Nicolae Miulescu: Nu, nu este vorba de un conflict de generaţii, numai, ci faptul că avem în vedere interesele ţării, ale apărării naţionale, pe ideea în care nu avem certitudinea că domnul general Militaru ar putea avea această calitate, ţinînd cont de unele insinuări care deja au apărut în publicaţiile străine şi de unele date existente la ora actuală în dosarele fostei, de tristă reputaţie, fostului Departament al Securităţii Statului. Există nişte dosare cu dovezi precise, care trebuiesc luate şi studiate. Noi asta dorim.
08:10 Locotenent-colonel aviaţie Cornel Şurcu: Nu îi contestă nimeni activitatea dînsului din perioada revoluţiei, dar după, faptul că prezenţa noastră aici este nejustificată. De ce a trebuit să ajungem noi aici, n-a luat măsuri dînsul, în aşa fel încît să analizeze arma aviaţiei, cu toate că a fost sesizat de generalul Rus, care noi i-am cerut să-şi dea demisia, să fie înlocuit cu un comandant pe care noi l-am şi propus de altfel în cadrul comandamentului de arme. Pur şi simplu nu l-a primit pe generalul Rus, a fost invitat şi la comandamentul aviaţiei militare, a refuzat. Un comandant sau un ministru, trebuie să ia măsuri să se informeze rapid şi eficient pentru a nu ajunge, să nu ajungă armata la situaţia în care este acum, datorită faptului că noi sîntem aici, prezenţi, să reclamăm nişte situaţii care sînt delicate. Situaţia din aviaţie am înţeles că n-a vrut s-o accepte, sau, nu ştiu cărui fenomen am ajuns că n-am reuşit să încheiem un dialog cu dînsul.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.