Dialog CADA – Gelu Voican (8). Mihai Chiţac este o persoană extrem de săritoare şi receptivă la interesele naţiunii (video)

Continuarea dialogului din 12 februarie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, reprezentant al preşedintelui Ion Iliescu. Această parte a dialogului a urmat după o pauză de aproximativ 45 de minute.

În cartea „Neliniştea generalilor” (linc), Nicolae Durac, participant la acele discuţii (şi cel care mi-a furnizat înregistrările video), scrie că Gelu Voican, în perioada care nu a fost filmat, „ne sugerează că ar trebui să fim mai direcţi în a-l încrimina pe generalul Militaru”.

Comentariile mele sînt inserate în text cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi părţile anterioare ale acestui dialog:
Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?
Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile

Transcriere înregistrare:
00:00 Gelu Voican Voiculescu: Răspund şi de Ministerul Cultelor şi am participat astăzi la Sfîntul Sinod, de la care am întrerupt şi am venit să dau curs solicitării dumneavoastră, fiind, aşa cum v-am arătat în prima parte a discuţiei noastre, mandatat de preşedintele Iliescu pentru a rezolva împreună doleanţele şi solicitările dumneavoastră. Deci, mă aflu într-o situaţie paradoxală, de la un Sfînt Sinod am venit să discut cu, ceea ce pare aproape incredibil, o grevă a militarilor. Rămăsesem la unul din punctele apelului dumneavoastră, la punctul trei.
00:54 Maior aviaţie: O problemă (neînţelegibil) Nu este o grevă a noastră, a militarilor.
01:01 Gelu Voican Voiculescu: Nu, păi este o situaţie care nici nu poate fi definită. Este o situaţie unică.
01:03 Maior aviaţie: Militarii sînt la posturi, inclusiv aviaţia este la posturi, noi sîntem gata oricînd pentru apărarea patriei, adică nu este problema… Noi nu sîntem în grevă.
01:09 Gelu Voican Voiculescu: Da, aveţi dreptate, rectific. Un protest al militarilor.
01:14 Maior aviaţie: Este mai corect.
01:15 Gelu Voican Voiculescu: Da. E mai corect, dar situaţia este atît de inedită încît nu are încă o denumire. Şi faţă de această…
01:23 Ofiţer: Să nu ne oprim la cuvinte.
01:25 Gelu Voican Voiculescu: Da, să nu ne oprim la cuvinte.
01:28 Laurenţiu Ungur: V-am rugat înainte, dacă-mi permiteţi, v-am rugat înainte să vină domnul Iliescu. Ce răspuns ne daţi în cazul ăsta?
01:35 Gelu Voican Voiculescu: Am fost la domnul Iliescu, am aşteptat foarte mult, pentru că dînsul este ocupat cu diverse comisii. Şi, faţă de situaţia în care dînsul mîine trebuie să pregătească şedinţa de constituire a Consiliului Provizoriu al Uniunii Naţionale, în urma şedinţei de vineri pe care aţi urmărit-o la televizor cu toţii, este în imposibilitate de a face această deplasare, de la un sediu la altul, şi în continuare a insistat ca să mă consideraţi reprezentantul dînsului şi să ducem mai departe negocierile şi, în sfîrşit, tratativele pe care le-am iniţiat.
02:19 Căpitan Adinel Popa: Domnule Voican, aveţi drept, sînteţi investit cu dreptul de decizie? Deci de-a lua hotărîre?
02:28 Gelu Voican Voiculescu: Dumneavoastră ca militari vă puteţi da seama că dreptul la decizie este o chestiune mai delicată. Eu voi raporta în final şi decizia o ia totuşi dînsul.
02:41 Căpitan Nicolae Durac: Atuncea mai intervine o problemă. Se tergiversează, în continuare mîine sau în zilele următoare trebuie să reluăm această activitate, şi de fapt ne vom repeta.
02:57 Gelu Voican Voiculescu: Haideţi să continuăm ce am început şi vedem la sfîrşit cum, la ce rezultat ajungem. Deci, referitor la contestarea de către dumneavoastră a ministrului apărării, eu vă repet că este un om care are un trecut care îl onorează. Este, a suferit de pe urma regimului Ceauşescu, a fost adus în fruntea armatei tocmai pentru că nu este amestecat în nici un fel cu situaţiile regretabile care s-au produs în timpul evenimentelor de la Timişoara, şi chiar cele din ultimii ani, iar aşa cum l-am cunoscut noi, a fost un element de echilibru, un element de înţelepciune în fruntea conducerii armatei, care a încercat să realizeze un spirit nou, prin măsuri organizatorice deosebit de eficace, şi mărturisesc că rămîn foarte surprins de cele arătate de dumneavoastră. Tot atît de surprins sînt şi de contestarea ministrului de interne [Mihai Chiţac, osîndit în 2008 la 15 ani închisoare pentru participare la reprimarea revoluţiei], care a colaborat cu noi din primele zile ale revoluţiei [se observă aici propaganda FSN-istă curentă la acea vreme, conform căreia revoluţia a început doar în 22 decembrie cînd a fost anunţat CFSN-ul, de atunci socotindu-se şi „primele zile” ale acesteia] şi care se dovedeşte un administrator de elită, un om cu care am colaborat în spiritul celui mai deplin umanitarism în rezolvarea chestiunilor legate de poliţie. Dînsul conduce Ministerul de Interne, de care mă ocup direct, şi rămîn cît se poate de surprins de faptul că este, cum pretindeţi dumneavoastră, amestecat în reprimarea de la Timişoara. În zilele revoluţiei, şi după zilele revoluţiei, în timp ce am organizat Ministerul de Interne, a dat dovadă de un spirit cooperativ deosebit, este o persoană extrem de săritoare şi de receptivă la interesele naţiunii, încît practic nu pot să-mi exprim decît uimirea faţă de, aş numi chiar, revelaţiile pe care le-aţi făcut în seara asta. Vă ascult.
05:27 Ofiţer: Dacă-mi permiteţi, vă rog.
05:29 Locotenent-colonel aviaţie Petru Liţiu: Vreau să vă întreb o singură problemă. Aţi afirmat că ştiţi foarte bine măsurile deosebit de eficiente care au fost luate de ministrul apărării naţionale. Dumneavoastră le ştiţi, dacă le ştiţi vă rugăm să ni le aduceţi şi nouă la cunoştiinţă, pentru că noi nu le ştim. Noi armata, care am fi în drept să ştim aceste măsuri deosebit de eficiente, nu le cunoaştem. Ceea ce ştim noi, şi s-a afirmat după revoluţie, este că vrem să construim o societate nouă cu oameni noi. Daţi-mi voie să mă îndoiesc de faptul că domnul ministru Militaru, la 74 de ani, poate să fie considerat un om nou. Care ştim că s-a înconjurat de o mulţime de ofiţeri din rezervă, şi generali, care se apropie de vîrsta dînsului. Care sînt acei oameni noi cu care vrem să punem bazele unei armate noi?
06:25 Gelu Voican Voiculescu: Bine, aceasta este o chestiune internă a armatei. În ceea ce priveşte măsurile la care vă refereaţi, am văzut o serie de ordine, de directive, prin care se îmbunătăţea dotarea, hrana, înzestrarea armatei. Deasemenea unele măsuri pe plan organizatoric şi în special organizarea teritorială a armatei prin înfiinţarea unor comandamente militare judeţene, care reprezintă o viziune nouă a armatei pe ansamblul ţării.
06:59 Ofiţer: Dacă-mi permiteţi domnule…
07:00 Nicolae Durac: Dacă-mi permiteţi, o problemă. În acest sistem, noi înţelegem, dar să ne gîndim că dictatura ceauşistă a căzut, pe cînd în minister [al apărării naţionale] a devenit cea mai puternică, prin contopirea tuturor forţelor care au exercitat conducerea în ultimii 15-20 de ani. Adică cei din pensie şi cei actuali.
07:28 Adinel Popa: Vreau să spun (neînţelegibil) că majoritatea generalilor reactivaţi sînt cu studii superioare la Moscova, sau la Frunze [Academie Militară Sovietică]. Nu are nimic cu asta. E o academie foarte bună pentru pregătirea cadrelor militare. Dar oare nu ne dă de gîndit că în armată introducem un nou sistem politic? Dăm unul la o parte, punem altul. Prin ce oameni noi? Prin reînfiinţarea acelor consilii de propagandă şi cultură, sau de educaţie patriotică şi cultură, în care au fost promovaţi, în conducerea acestor sectoare, tot foştii activişti de partid, secretari de partid, secretari de consilii politice, activităţi cu propaganda şi aşa mai departe? Pînă la minister inclusiv. Oare nu dă de gîndit acest mod precar de organizare a ministerului? Că se urmăreşte în minister îndoctrinarea noastră cu politica partidului comunist sub o altă faţă? Noi nu mai vrem politică, ne-am săturat de politică! Ne-am săturat de lecţii politice ţinute ore în şir şi minute în şir cu vorbărie goală. Vrem treabă să facem. Cu cine facem această treabă, pentru că cu actuala conducere nu se poate face treabă? Noi nu sîntem împotriva oamenilor capabili. Nu sîntem. Dar sîntem împotriva oamenilor în vîrstă, plafonaţi, care de ani de zile au fost, e adevărat, chinuiţi de dictatura comunistă, au fost în rezervă, au pierdut legătura cu armata. Şi acum, dintr-o dată, ne reformează. Atît am avut deocamdată de spus.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.