Dialog CADA – Gelu Voican (9). Cunoaşteţi existenţa dosarelor Corbu 1 şi Corbu 2? (video)

Continuarea dialogului din 12 februarie 1990 dintre viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, reprezentant al preşedintelui Ion Iliescu, şi ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA).

Vezi şi primele părţi ale acestui dialog:
Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?
Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile
Mihai Chiţac este o persoană extrem de săritoare şi receptivă la interesele naţiunii

Transcriere înregistrare:
00:00 Căpitan Nicolae Miulescu: Am şi eu două probleme de ridicat. În primul rînd, legat de ce spunea colegul nostru, credeţi dumneavoastră că cei care ne-au îndoctrinat şi ne-au adus în criza, sufletească, dacă vreţi, din perioada revoluţiei, şi mă refer aicea la secretarii de partid şi toate organismele, organele de partid, deci cei care ne-au îndoctrinat în perioada anterioară revoluţiei, sînt în stare să ne facă nouă, armatei, educaţie patriotică la ora actuală? Cîtă credibilitate mai au aceşti oameni în faţa noastră? Cum se poate pune problema să fie tot ei cei care ne educă patriotic? Asta este primul aspect. Al doilea aspect. Ne-aţi întrebat şi ne-aţi spus că domnul general Militaru este un fost dizident şi, mă rog, o persoană nepătată. Vreau să vă întreb: cunoaşteţi existenţa dosarelor Corbu 1 şi Corbu 2 din arhiva Departamentului Securităţii Statului, direcţia a 4-a, contrainformaţii militare? În aceste două dosare, care în prezent se află la domnul Militaru, împreună cu cei care cunosc conţinutul lor, locotenentul-colonel Tănăsescu, unul din cei care cunosc conţinutul dosarelor. Aceste dosare au dovezi care-l incriminează, şi incriminează activitatea domnului general Militaru ca agent străin. Credeţi că, chiar dacă această afirmaţie a mea n-ar fi adevărată, dar faptul că în presa străină, aşa cum am menţionat anterior, în „The Times”, a apărut o informaţie în care domnul general Militaru era acuzat tocmai de acest, această, aspect al activităţii dînsului anterioară revoluţiei, nu poate să creeze şi nu crează statutul moral necesar pentru a conduce ministerul apărării naţionale. Noi nu vrem, într-un caz nefericit, să fim simplă carne de tun în faţa gloanţelor duşmane. Noi vrem să fim în stare să ne apărăm ţara şi oamenii ăştia care muncesc şi se străduiesc să construiască o societate dreaptă, democrată şi liberă în ţara noastră. Noi trebuie să credem în organele care ne comandă, iar ţara trebuie să creadă în noi. Această criză de încredere a noastră în ierarhia militară şi a ţării în armata ei, în braţul ei înarmat, noi sîntem expresia acestei crize.
03:16 Locotenent-colonel aviaţie Petru Liţiu: Nu sîntem primii care luăm poziţie, domnule Voican, faţă de ministrul apărării naţionale. Primii care au luat poziţie faţă de ministrul apărării naţionale au fost membrii ministerului, personalul ministerului apărării naţionale.
03:29 Gelu Voican Voiculescu: Cînd?
03:31 Petru Liţiu: În urmă cu mai bine de o lună.
03:32 Ofiţer (suprapus peste spusele lui Liţiu): 7 ianuarie.
03:34 Petru Liţiu: Pe 6 ianuarie.
03:35 Nicolae Miulescu: 6 şi 7 ianuarie. La şedinţa din 7 a participat şi domnul Iliescu.
03:40 Petru Liţiu: Aceasta voiam să afirm, la această activitate a participat şi domnul Iliescu, în urma căreia a afirmat că în cîteva zile problema armatei se va rezolva. Această problemă nu s-a rezolvat. Principala problemă era demiterea ministrului apărării naţionale.
03:57 Nicolae Miulescu: Mai am nişte întrebări. Ştiţi cum sînt folosite forţele şi mijloacele fostului departament al securităţii statului, care la ora actuală sînt în subordinea directă a domnului general Militaru? Ştiţi că în urma şedinţelor din 6 şi 7 ianuarie am avut colegi care s-au plîns? Nouă, între noi, pentru că sîntem prieteni, sîntem colegi. Ni s-au plîns că se simt urmăriţi, că simt că au telefoanele interceptate, că le este frică să-şi dea numărul de telefon sau ne spune să nu-i dau telefon acasă. Credeţi că o astfel de stare de lucruri, care a dus la concentrarea puterii într-o singură mînă, este de bun augur sau de rău augur pentru viitorul democratic şi liber al ţării? De fapt aceasta este problema cheie, ca să nu ne învîrtim în jurul cozii.
04:59 Gelu Voican Voiculescu: Mi-aţi pus mai multe întrebări la care nu vă pot răspunde, unele fiind de un detaliu care depăşeşte informarea mea. Tot ce pot să vă spun e că direcţia a patra de contrainformaţii a fost desfiinţată încă de la 2 ianuarie şi deci militarii nu mai sînt supuşi controlului foştilor ofiţeri de C.I. Iar în general vorbind, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a acreditat de la început ideea depolitizării armatei, şi prin însăşi dispariţia organizaţiilor de partid din armată, această depolitizare a devenit o realitate de fapt.
05:52 Nicolae Miulescu: Sînt de acord cu depolitizarea armatei. Şi toţi sîntem de acord. Dar credeţi dumneavoastră că înfiinţarea birourilor de educaţie patriotică şi ostăşească, în care sînt puşi să ţină lecţii politice, sau să pregătească lecţiile politice, „lecţii patriotice”, cum se spune acuma, foştii secretari de partid, nu are caracter politic? De ce această educaţie să nu fie făcută de comandant? Începînd cu comandantul de pluton. Pentru că el este cel care este frate de luptă cu soldatul, cu militarul. Nu cel care stă în birou şi scrie o lecţie de educaţie ostăşească pe care comandantul să vină şi să fie obligat s-o citească. Aşa cum citeam înainte materialele furnizate de consiliile politice şi comitetele de partid de tristă amintire!
07:00 Căpitan Ioan Inel: Nu ştiu dacă mai reţineţi, am venit acum în sală, la pauză, sînt căpitanul, cel care a fost acum o lună alături de dumneavoastră. Unul dintre cele mai bune exemple că nu s-a schimbat prea mult în armată în ceea ce priveşte conducerea în mod abuziv, în mod dictatorial, sînt eu. Pentru faptul că am participat alături de dumneavoastră, în seara de 12 ianuarie, am fost vînat în unitate şi în prezent sînt marginalizat. Am fost urmărit de către acest birou 2, creat mai nou în armată, care şi-a păstrat aceeaşi oameni, care făceau parte din organul de contrainformaţii. Erau nişte duşmani ai noştri permanenţi. Şi şi-au luat un singur om din afară, comandant al acestui, sau şef al acestui birou, care se face vinovat de greşeli grave pe timpul desfăşurării activităţilor de luptă şi armate din perioada de după 22.12.1989. Personal, pentru faptul că am venit în contact cu un oarecare material, deci o idee purtată în armată privind organizarea unui forum democratic, a unei mişcări, o discuţie pe care am avut-o, nici măcar n-am popularizat-o, n-am făcut propagandă pentru acest forum democratic, care nu este politic, care nu-şi propune schimbarea comandanţilor, cum de fapt se impune în acest moment, ceea ce este necesar şi logic, am fost anchetat de către acest birou 2, defăimat în faţa întregului colectiv de ingineri din care fac parte şi chemat într-un din zile la minister, ţinut o zi întreagă la poartă, trei ore şi jumătate şi alte trei ore la uşa domnului general Ciubăncan, venit din rezervă, forţat să dau declaraţii, incriminat pentru faptul că am gîndit, şi apoi la ora 14 mi s-a spus „eşti liber, poţi să pleci acasă”. Şi trăiesc de aproape 3-4 săptămîni cu sabia lui Damocles deasupra capului, dacă îmi va cădea sau nu acest cap pentru faptul că am îndrăznit să gîndesc. Pentru acest fapt sînt aici.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.