Sinteza activităţii CPRD în 2009

Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) a dat publicităţii raportul de activitate pe anul 2009 (linc).

Observăm din acest document că în 2009 comisia condusă de Raymond Luca a avizat în 2009 un număr de 6167 revoluţionari, din care 27 de eroi martiri, 85 de urmaşi de eroi martiri, 142 de răniţi, 32 de reţinuţi, 12 răniţi şi reţinuţi, 5871 de remarcaţi şi 35 de participanţi.

Adunînd numărul de persoane din diferite categorii, obţinem un total de 6204, ceea ce nu corespunde cu totalul de 6167 declarat în raportul CPRD. A prezenta un raport de activitate limpede, în care adunarea numărului de persoane aparţinînd diferitelor categorii să coincidă cu totalul declarat al acestor persoane, pare o provocare intelectuală dificilă pentru domnul Raymond Luca.

Greşeala pare să fie la numărul de „remarcaţi”, fiindcă adunînd numărul celor declaraţi în sesiunea 1 cu cei declaraţi în sesiunea 2, rezultă 5834 persoane şi nu 5871. Presupun deci că numărul corect al dosarelor de „remarcaţi” analizate de CPRD în 2009 este 5834.

Aşadar, în 2009 au fost analizate în comisie 6167 persoane, din care 94,6% remarcaţi, 2,3% răniţi, 1,3% urmaşi de eroi martir, 0,6% participanţi (titlu onorific), 0,5% reţinuţi, 0,4% eroi martiri. „Analizat” este doar o expresie, fiindcă în marea majoritate a cazurilor analiza s-a rezumat la verificarea faptului că persoana respectivă apare în baza de date a celor care au avut certificate conform Legii 42, iar apoi s-a supus la vot cîte o listă de zeci sau sute de persoane, după cum se poate vedea în procesele verbale ale şedinţelor CPRD. Doar 596 de cazuri (9,7%) au fost verificate în subcomisie, adică s-a uitat cineva peste actele din dosar. Din aceste dosare care au fost verificate mai atent, 139 (23,3%) au fost „amînate”. Adică, peste o treime din dosarele „amînate” provin de la cele 9,7% dosare verificate mai atent.

Marea majoritate a dosarelor – 93,6% – au fost aprobate. Au fost amînate la avizare 396 persoane (6,4%). Observ că se păstrează datina conform căreia la CPRD, ca şi la SSPR, nu există noţiunea de dosar respins, ci numai cea de dosar amînat. Un dosar amînat poate fi repus în discuţie, o dată, de două ori, de enşpe ori, pînă va fi în cele din urmă aprobat. Practica CPRD (după cum reiese din procesele verbale ale şedinţelor, postate pe saitul Camerei Deputaţilor) arată că atunci cînd se repune în discuţie un dosar care fusese anterior respins, nu se mai aminteşte de respingerea anterioară.

Lipsa unor cazuri de persoane cărora li s-a respins preschimbarea certificatului de revoluţionar în raportul pe 2009 al CPRD este cu atît mai ciudată cu cît în procesele verbale ale şedinţelor CPRD apar unele situaţii în care se preciza că avizul de preschimbare a fost respins. Eu însumi m-am referit la cazul Marin Oană, care a acţionat împotriva revoluţiei, motiv pentru care conform art. 8 din Legea 341/2004 nu poate primi certificat de revoluţionar. Marin Oană fusese deja respins de CPRD în 9 septembrie 2008 (linc), vechea legislatură (sub conducerea lui Emilian Cutean), dar a fost pus iar în discuţia CPRD sub conducerea lui Raymond Luca, în 29 septembrie 2009. Am protestat atunci atît pe acest blog (linc) cît şi prin mesaj trimis membrilor comisiei. După protestul meu s-a mai discutat situaţia acestuia şi în şedinţa din 10 noiembrie 2009 (linc), cînd s-a constatat că adresa de la M.Ap.N. care pomenea de acţiunile împotriva revoluţiei ale lui Marin Oană a dispărut din arhiva CPRD. Am pomenit şi despre asta pe acest blog (linc). În sfîrşit, după tot acest scandal public care l-a silit pe domnul Luca să ceară iar de la M.Ap.N. relaţii despre activitatea lui Marin Oană, în 9 decembrie 2009, cu unanimitate de voturi, avizul pentru Marin Oană a fost din nou respins (linc). Din raportul de activitate al CPRD rezultă însă că nu există nici un caz „respins”, ci numai cazuri „amînate”, deci inclusiv cazul Marin Oană poate fi oricînd reluat în discuţie pentru a i se da certificat, mai ales că nu există dovezi că SSPR şi-ar fi schimbat poziţia în acest caz.

În 2009 cînd la conducerea CPRD a ajuns Raymond Luca, deja nu mai erau de analizat decît cazurile mai dubioase, care nu izbutiseră să convingă pe niciunul din şefii SSPR de pînă atunci (Emilian Vasile Cutean, Adrian Sanda, Petrişor Morar şi Puiu Nicolae Fesan) că merită preschimbarea. Pînă atunci deja 2/3 dintre cei care ceruseră preschimbarea o obţinuseră, inclusiv covîrşitoarea majoritate a răniţilor, eroilor-martiri şi reţinuţilor. La fiecare schimbare a şefului de la SSPR cei respinşi au avut o nouă şansă să obţină preschimbarea, iar în ultimul an alţi doi şefi (Cristina Ecaterina Coruţ şi Adrian Viorel Nicolaescu) s-au perindat la SSPR.

Fostul secretar de stat al SSPR Puiu Nicolae Fesan, cînd şi-a făcut raportul de activitate (linc), scria că a avizat 14542 dosare. Observam la vremea aceea că rămăseseră vreo 8600 de dosare fără aviz de la SSPR şi 2364 cu aviz de la SSPR dar fără aviz de la CPRD. S-au mai adăugat probabil dosare nou depuse, ca urmare a noilor prorogări ale termenelor. Socotind şi dosarele avizate anul acesta, majoritatea celor rămaşi neaprobaţi la sfîrşitul mandatului lui Fesan vor primi certificatele.

Domnul Raymond Luca îşi manifesta o dată nemulţumirea că l-am numit pe acest blog „un Bebe Ivanovici liberal” (linc). Atîta vreme cît peste 90% dintre persoanele care primiseră certificat semnat de Bebe Ivanovici după vechea lege 42 şi care ajung să fie verificate de către Raymond Luca primesc confirmare din partea acestuia, nu înţeleg pretenţia acestuia că activitatea dînsului legată de eliberarea certificatelor ar fi diferită într-un mod esenţial de cea a lui Bebe Ivanovici.

Mai citeşte:
Raymond Luca, deranjat de controalele făcute de alţii în problema certificatelor de revoluţionar
Nouă prorogare a legii 341/2004

5 gânduri despre „Sinteza activităţii CPRD în 2009

    1. Oare cat mai sunte-m tratati ca neaveniti si cat vom mai fi priviti ca niste rai facatori????Am ajuns sa ne fie rusine de curajul care la-m avut in 1989,cand aveam 25 de ani si in vene imi firbea sangele dorind lebertatea cuvantului si a alegerilor libere, fara constrangeri !Oare cineva din conducerea TARISOAREI NOASTRE,va pune pe piedestal meritele noastre…a adevaratilor luptatori a-i revolutiei.A noastra…a celor carora ne-au suierat gloantele pe langa urechi si ne-am vazut semenii cazand loviti de gloante langa noi si …Doamne… nu stiam cum sa ajungem cu ei mai repede la cel mai apropiat spital…Un exeplu dureros;Am fost la gara sa iau bilet pt.a merge la parastasul mamei mele de an si casiera ma privit sfidator si a spus:ia ui-te ati facut revolutia ca sa plimba-ti gratis…ca traim mai rau ca pe timpul lui ceausescu….etc.E…cum crede-ti ca am primit aceste cuvinte….?Aceasta atitudine ingrate…? In tramvai un domn mai invarsta spunea ca-i de la Timisoara si ca adevaratii revolutionari sunt la Timisoata nu si la Bucuresti….Da…stim ca flacara REVOLUTIEI sa aprins la Timisoara dar focul care a ars si a dus la desfintarea comunismului si reusita REVOLUTIEI a fost la BUCURESTI….Altfel la Timisoara REVOLUTIA era inabusita ca revolta de la Brasov si azi nu ne mai bucuram de libertata de care auzeam inainte de 1989, pe ascuns de la radioVOCEA AMERICII SI EUROPA LIBERA…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.