Dialog CADA – Gelu Voican (10). 500 de studenţi de la Academia Tehnică Militară sînt în piaţă, 23 fac greva foamei (video)

Continuarea dialogului din 12 februarie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, reprezentant al preşedintelui Ion Iliescu.

În această parte o pondere mare o au intervenţiile studenţilor de la Academia Tehnică Militară, care declanşaseră şi ei un protest în aceeaşi perioadă cu începutul mişcării CADA, şi care au intrat şi ei la discuţiile cu Gelu Voican. Reamintesc faptul că la începutul discuţiei locotenent-colonelul Şurcu amintise că mişcarea CADA nu are legătură cu protestul studenţilor-militari (linc).

Vezi şi primele părţi ale acestui dialog:
Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?
Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile
Mihai Chiţac este o persoană extrem de săritoare şi receptivă la interesele naţiunii
Cunoaşteţi existenţa dosarelor Corbu 1 şi Corbu 2?

Transcriere înregistrare:
00:00 Locotenent-major Cristian Dumitra: Cum credeţi dumneavoastră că Timişoara poate sta liniştită cînd domnul general Chiţac, actualul ministru, a folosit substanţe toxice de luptă, deci repet, substanţe toxice de luptă, pe podul Decebal, în Timişoara, în data de 18.01.90, 18 decembrie ’89, şi găsite în sediul fostului comitet judeţean de partid? În acest sens sînt dovezi concludente. Deci noi numai v-am făcut o precizare. Credeţi dumneavoastră că un om mînjit cu sîngele tinerilor din Timişoara merită acum, în actuala situaţie, cînd zicem că promovăm şi vrem să fie adevăr şi vrem dreptate în ţara asta, poate să conducă chiar departamentul de poliţie? Deci un organ care e pus să facă…, de fapt Ministerul de Interne. Şi o altă întrebare, cum credeţi dumneavoastră, că cei arestaţi şi anchetaţi în Timişoara între 17, sau 16, la 20 a doisprezecea pe Popa Şapcă [stradă în Timişoara pe care se află puşcăria], pot dormi liniştiţi cînd unul dintre anchetatori este chiar procurorul şef al municipiului Timişoara? Nu îi dau numele, problemele… De fapt problemele sînt numai cîteva, direct.
01:20 Student-caporal Ion Sevastian: (neînţelegibil) folosite de domnul ministru în prezent cu metodele folosite în fostul regim. Noi considerăm că domnul ministru foloseşte actualmente nişte metode ceauşiste de rezolvare a cererilor. Noi, Academia Tehnică Militară, de o lună de zile am fost de 2 ori în grevă. Nu trebuie să-i spunem întreruperea cursurilor, aşa cum a fost înaintat mai sus. A fost efectiv grevă. Şi, şi studenţii, şi profesorii noştri. Am vrut să iniţiem un dialog cu domnul ministru pentru rezolvarea problemelor noastre. Au fost probleme specifice Academiei Tehnice. Domnul ministru ne-a refuzat orice fel de tip de dialog. Au început presiuni asupra noastră. Am fost convocaţi la ore tîrzii din noapte, 11, 12, 1, 2 noaptea. Exact ca pe vremea dictaturii şi pe vremea ştim noi cui. Au fost făcute liste cu participanţi, au… Şi, în plus de asta, domnul ministru ne-a jignit. Jignit cu înjurătură ca pe maidan. Aici în faţa consiliului de miniştri, în Piaţa Victoriei, de faţă cu sute de oameni. Înjurături ca pe maidan. După aceea: domnul ministru a dezinformat profund guvernul cu privire la situaţia Academiei Tehnice Militare, cu situaţia studenţilor din Academia Tehnică Militară. După aceea mai avem nişte, tot referitor la domnul ministru mai avem nişte îndoieli asupra capacităţii dumisale profesionale, a competenţei dumisale. În momentul în care dînsul lipseşte peste 10 ani din armată, 15 ani, nu ştiu, în orice caz, e o cifră mare, cum poate fi acest om, cum poate să conducă o armată din moment ce gîndirea lui a rămas la anii, la nivelul anilor 1970? Nu avea cum să evolueze gîndirea lui pe plan militar în aceşti ani de pauză. Gîndirea lui militară a rămas la nivelul anilor ’70, el de acolo continuă această gîndire militară. Deci, de la nivelul anilor 1970. Nimeni cred că nu este de acord ca noi s-o luăm de la început, de la 1970. Iarăşi avem unele îndoieli referitor la activitatea ministrului apărării dinainte de, de revoluţie. Şi de asta, studenţii Academiei Tehnice cer înlocuirea ministrului apărării naţionale cu un cadru tînăr şi competent, cu nişte vederi largi, neconservatoare, aşa cum le are domnul ministru, şi cu o activitate strîns legată de armată în ultimii ani.
03:54 Alt student militar: În ultima vreme domnul ministru face o serie de greşeli. În primul rînd că noi, în punctele noastre pe care le cerem, avem unul în care cerem să ni se asigure securitatea. Noi sîntem un comitet de dialog care doar ridicăm probleme, Nu sîntem un factor de decizie. Vedeţi dumneavoastră că s-a trecut la represiuni, la presiuni asupra părinţilor unora, care sînt cadre militare, şi nu numai a lor, şi unor cadre care în general sînt de bună credinţă. Mai există şi excepţii, asta e normal. Dar la ora actuală se fac presiuni asupra domnului colonel Bodin care, după părerea mea şi nu numai a mea, e o somitate în fizica fluidelor (?). După aceea, domnul colonel Roşca, care a avut curaj să se ridice într-o adunare să spună „cum, băieţii aceştia au murit la minister, ne-au apărat, şi noi acuma îi facem huligani şi-i dăm afară?”. Deci vă rog frumos să se consemneze aceste probleme şi să se ia măsuri măcar din partea guvernului, dacă… Chiar aşa, cum era Ceauşescu pentru ţară aşa e domnul Militaru pentru armată?
05:06 Ion Sevastian: Da, trebuie (neînţelegibil) în prezent se pare că noi, cel puţin noi cei care sîntem aicea, am fi exmatriculaţi din facultate. Trebuie să vă amintesc că de 4 zile stăm 500 de studenţi de la Academia Tehnică în piaţă, 23 dintre noi fac şi greva foamei de 3 zile, şi stăm de 4 zile afară şi nimeni n-a catadicsit să vină să ne întrebe ce ne doare, ce vrem. A venit numai domnul ministru şi ne-a jignit în public.
05:34 Gelu Voican Voiculescu (?): Dar astăzi n-au fost doi reprezentanţi…?
05:36 Ion Sevastian: Dar care ne-au ameninţat că faptele noastre devin caz penal. Şi noi nu am înţeles: ce fel de caz penal devine faptul că-ţi ceri nişte drepturi simple, în conformitate cu drepturile omului? Nu înţelegem acest lucru.
05:52 Celălalt student militar: Domnul ministru (neînţelegibil) dialog cu noi pe care noi le-am cerut de o lună de zile. Plus de asta, noi în urmă cu o lună de zile am cerut anchetă în legătură cu cele petrecute la Academie. Îl considerăm vinovat pe fostul nostru comandant care total n-a existat. Pur şi simplu studenţii conduceau Academia de la revoluţie încoace. Era doar pe statul de plată eventual, dumnealui. Şi astăzi avem informaţia că a fost schimbat şi înlocuit. Deci tot după o lună, cînd ar putea zice că sub presiune. Deci apele sînt…
06:24 Alt student-caporal: N-a fost vorba, n-a fost vorba de o înlocuire, a fost vorba de o asigurare verbală venită din partea domnului general Ispas. Că domnul ministru ar fi putut, că poate să ne spună că va fi înlocuit domnul general Angheloiu şi probabil persoana aceea va fi dînsul. Probabil. Asta a putut să ne spună domnul general Ispas.
06:48 Ion Sevastian: (neînţelegibil) metodele, foarte umanitare, ale domnului ministru al apărării, de rezolvare a cererilor. Adică probleme de genul, de exmatriculare, chiar s-a vorbit la un moment dat de arestări. Aşa cum a spus domnul ministru celor de la Institutul de Marină Civilă, care n-au nici în clin nici în mînecă cu ministerul apărării. A spus: „dacă domnul Roman nu vă semna cererile voastre, vă băgam în puşcărie pe toţi”. Erau 300. Astea sînt metode? Şi mai trebuie să mai spunem şi de soldaţi care-au manifestat aicea pentru drepturile lor. Ca să nu mai, să nu mai aibă condiţii grele în unităţi. Se ştie toată lumea cum trăiesc soldaţii în unităţi. Şi li s-a dat asigurări, ministrul în persoană le-a dat asigurări, că va trimite o comisie de anchetă care să ancheteze cazul lor, şi în loc de comisie de anchetă le-a trimis comisie de disciplină, împreună cu procuratura militară. Şi în prezent, 12 soldaţi, împreună cu un locotenent, locotenentul lor, au dezertat pe motivul acesta. Şi se găsesc în Bucureşti şi fac apel la guvernul ţării, în persoana domnului Iliescu, să ne rezolve problema.
07:56 Al treilea student-caporal: Astăzi personal am fost informaţi că, de către domnul colonel Cojoc, care-i şeful de secţie de la facultatea la care sînt eu, că pe biroul dînsului se află un fel de ordin prin care sînt trecut în rezervă. Pe ce motiv? Pentru simplul fapt că am venit să reprezint aici cuvîntul studenţilor din Academia Tehnică Militară. Şi aceeaşi situaţie, cei vizaţi sîntem cei din comitet, cei 23 care fac greva foamei şi plus, încă, probabil să nu bată la ochi, cîţiva studenţi din Academie, care n-au nici o legătură cu situaţia noastră.
08:32 Alt student militar: În sprijinul celor spuse de colegii noştri trebuie să vă spun că astăzi tatăl unui coleg de-al nostru a fost anunţat telefonic că fiul lui se află în piaţa Victoriei, că va fi exmatriculat, iar tatăl acestui coleg de-al nostru a fost, a făcut infarct, iar în aceste momente se află în spital. Deci acestea sînt metodele pe care le utilizează domnul ministru şi conducerea Academiei Militare.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.