Dialog CADA – Gelu Voican (11). Generalul Militaru a avut un consens al celorlalţi generali prezenţi, inclusiv generalul Stănculescu care era la comandă în urma morţii lui Milea (video)

Continuarea dialogului din 12 februarie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, reprezentant al preşedintelui Ion Iliescu. Comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte.

Vezi părţile precedente ale acestui dialog:

Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?
Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile
Mihai Chiţac este o persoană extrem de săritoare şi receptivă la interesele naţiunii
Cunoaşteţi existenţa dosarelor Corbu 1 şi Corbu 2?
500 de studenţi de la Academia Tehnică Militară sînt în piaţă, 23 fac greva foamei

Transcriere înregistrare:
00:02 Ofiţer: (neînţelegibil)
00:08 Gelu Voican Voiculescu: Personal vă mărturisesc surprinderea faţă de cele ce mi se aduc la cunoştiinţă, şi preşedintele Iliescu mi-a cerut să iau de la dumneavoastră toate informaţiile şi toate cererile dumneavoastră scrise, toate revendicările dumneavoastră formulate în scris, pentru a fi supuse unei analize punct cu punct, iar în ce priveşte evenimentele de la Timişoara, pentru a fi deferite procuraturii militare.
00:43 Ofiţer: Dacă va fi cazul
00:44 Locotenent major Cristian Dumitra: Dar despre acest lucru, ce părere aveţi? Ce s-a întîmplat cu elevii de la Academia Tehnică Militară şi cu părerea dumneavoastră personală despre faptul că ministrul de interne a folosit substanţe toxice de luptă la Timişoara? Părerea personală, nu că (neînţelegibil), cum calificaţi acest lucru?
01:08 Gelu Voican Voiculescu: Sînt mai mult decît surprins, mai ales că acum 2-3 zile personal am primit, împreună cu vicepreşedintele Consiliului, Cazimir Ionescu, tot pe dînşii ca delegaţi ai studenţilor, şi la sfîrşitul comunicatului de presă pe care l-am dat atuncea am dat toate asigurările în ce priveşte securitatea celor ce au venit cu asemenea solicitări. Era vorba atît de dînşii, din comitetul de iniţiativă, cît şi de grupul de militari, grupul de soldaţi de la Topraisar, în frunte cu locotenentul lor. Nu pot să-mi exprim decît nedumerirea faţă de o astfel de întorsătură care o iau lucrurile, şi îmi exprim regretul că cuvîntul nostru, care a fost angajat în acea asigurare pe care am dat-o, este astfel dezis şi sîntem puşi în situaţia de a fi infirmaţi în ochii celor care în momentul ăsta pot suporta anumite consecinţe ale atitudinii lor. [În cartea „Neliniştea generalilor” (linc) Nicolae Durac notează: „În timp ce Voican îşi exprima punctul de vedere, un bileţel în care scria, cu litere de tipar, “STĂNCULESCU REABILITAT”, circulă  prin  sală. Curios, întreb şoptit cine l-a scris. Mi se răspunde că Gelu Voican. Mi s-a părut a fi ceva dubios. Îi fac un semn locotenent-colonelului Şurcu, şi îi arăt bileţelul. Îmi dă de înţeles că l-a citit şi el. Transmit bileţelul mai departe şi mă concentrez asupra discuţiilor”]
02:31 Maior aviaţie: Dacă domnul ministru este un adevărat patriot, de ce a acceptat postul de ministru ţinînd cont că în zilele fierbinţi ale revoluţiei nu era pe acest post, iar armata a luptat şi fără conducerea dînsului?
02:52 Gelu Voican Voiculescu: Domnul ministru Militaru a fost numit în această funcţie.
02:56 Locotenent-colonel aviaţie Petru Liţiu: La propunerea cui?
02:58 Gelu Voican Voiculescu: La propunerea noastră, a membrilor Comitetului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, care în acele zile, în care toată răspunderea apăsa pe comandamentul militar al Consiliului, care avea iniţiativa de luptă în acea dramatică confruntare de gherilă urbană, şi noi am considerat că este cea mai bună alegere în momentul respectiv.
03:36 Petru Liţiu: S-au consultat statele majore ale armelor sau ale categoriilor de arme? Şi de ce nu a fost luat în considerare faptul că cea mai autorizată persoană să ia în primire funcţia de ministru al apărării naţionale era primul adjunct al ministrului apărării naţionale, şef al Marelui Stat Major, care era în funcţie la ora respectivă?
03:58 Gelu Voican Voiculescu: Adică?
03:59 Petru Liţiu: Adică generalul Guşă. Şi care cunoştea cel mai bine la ora respectivă problemele armatei noastre şi începuse să se implice în conducerea acestei activităţi.
04:12 Gelu Voican Voiculescu: Pot să vă spun că în acele momente generalul Guşă a avut o atitudine cel puţin echivocă şi nouă nu ne-a inspirat încrederea de a prelua comanda supremă a operaţiunilor militare.
04:30 Petru Liţiu: Da. Era atunci cel de-al doilea prim adjunct al ministrului apărării naţionale, generalul Stănculescu. Nici dînsul nu v-a prezentat încredere?
04:43 Gelu Voican Voiculescu: Vă referiţi la o situaţie trecută. Noi atuncea aşa am gîndit. Au fost de faţă şi o sumă de militari, eram foarte proaspăt implicaţi în evenimentele politice şi practic preluasem puterea de cîteva zile, şi în focul luptei de atuncea aşa s-a gîndit la nivel colectiv şi aşa s-a hotărît. A atîrnat în balanţă trecutul generalului Militaru, atît ca pregătire cît şi ca faptul că a avut de suferit de pe urma regimului anterior şi, îmi amintesc perfect, a avut un consensus al celorlalţi generali care erau prezenţi, inclusiv generalul Stănculescu, care, practic, era la comandă în urma morţii generalului Milea, şi care a cedat cu foarte multă deferenţă, făcînd loc numirii noastre.
05:44 Maior Octavian Chiriac: Vă mulţumim. Atuncea, dacă aţi spus că ne referim la o situaţie din trecut. Haideţi să revenim la situaţia actuală. Aţi început prin a elogia (neînţelegibil) personalitatea domnului general Militaru.
06:00 Gelu Voican Voiculescu: E o părere personală a mea.
06:02 Octavian Chiriac: Ca şi, probabil ca multe altele. Dar elogiind această personalitate, e vorba de nişte merite probabil, pe care unii şi le scot în evidenţă dintr-o activitate trecută şi întreruptă pe o lungă perioadă de timp. Haideţi să luăm în analiză meritele pe care le are pînă acum, în această perioadă de aproximativ două luni, de cînd a devenit capul armatei. Nu cumva, faţă de aceste merite, sînt alţii, în structura actuală a armatei, propozabili pentru aceasta, ale căror merite rezultate din activitatea de ani şi ani de zile, urcînd treptele ierarhiei militare, ar atîrna mult mai greu în balanţă? Ca să nu mai aducem în discuţie şi celălalt criteriu, printre care nu cel din urmă ar fi speranţa de viaţă a dînsului. Este un om în vîrstă. Va duce o legislatură? Îi dorim sănătate în continuare, îi mulţumim pentru activitatea şi curajul civic şi patriotic pe care l-a dovedit asumîndu-şi această grea sarcină a conducerii armatei. Dar din ce face pînă acuma se pare că totuşi o priveşte cu uşurinţă. Să-mi fie iertată aprecierea dacă pare unora exagerată. Şi atuncea de ce să nu revenim la problema cu care am plecat iniţial, că aceasta e de fapt problema problemelor, cheia de boltă a întregii discuţii de astăzi. Înlocuirea dînsului duce la rezolvarea tuturor celorlalte probleme, iar cuantumul, la stabilitatea, în primul rînd, a sistemului militar, şi dacă sistemul militar este stabil, ca o instituţie caracterizată prin norme de disciplină, rigurozitate şi calm, vom deveni un element de stabilitate în însăşi sistemul social de la noi din ţară, şi poate şi-n cel economic. Vizavi şi de difuzarea problemelor de la Timişoara: Acest element de echilibru sufletesc va duce şi la compensaţii pe plan economic şi pe plan social în această zonă a ţării şi inclusiv în toată zona, în toate zonele ţării. Şi revin: ceea ce am prezentat noi aicea, acest apel în 13 puncte, noi, reprezentanţii unităţilor considerăm ca o mică constituţie, aşa cum ţara aceasta lucrează din toate pentru a-şi obţine o constituţie, o lege fundamentală a statului, din care să rezide ulterior toate celelalte legi care se vor adopta…
08:43 Gelu Voican Voiculescu: Să rezulte.
08:44 Octavian Chiriac: Să rezulte, aşa, tot la fel din acesta să-l considerăm un punct de plecare pentru toate, deci de directivare, în spiritul cărora să se adapteze toate regulamentele, şi toate legile şi regulile celor călăuzind zona armată. Ni s-a spus astăzi de către domnii generali, de domnul general Vasile Ionel, „măi, voi credeţi că un regulament, cam în cît timp credeţi voi că se poate elabora?”. Unul a zis: 5-6 luni. „Da, 5-6 ani, că trebuie şi perioada experimentărilor”. Ei bun, pînă atuncea putem aduce corective actualelor regulamente. (neînţelegibil) nu cerem nimic, nişte drepturi pe de-asupra, lucrăm pentru fiabilitatea armatei ca organism de suprastructură socială în acest stat. Este singura forţă organizată şi braţul înarmat al poporului, să nu uităm, trăim într-un context european, într-un context mondial. Sîntem singurii în stare să preluăm şi problemele de apărare ale capacităţii economice, atît ale speciei interne cît şi problemele de apărare ale capacităţii economice, de toate nuanţele. Deocamdată, pînă ce aceste embrionare forme pe care le-am constituit acuma, de tip nou şi cu oameni noi, vor înmuguri mai bine, şi vor da, vor deveni nişte copaci…

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.