Dialog CADA – Gelu Voican (12). Vă informăm, nu ameninţăm. Situaţia e foarte critică în unităţile militare. Nu aveţi interesul ca pentru un om să se destabilizeze armata (video)

Continuarea dialogului din 12 februarie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi viceprimministrul Gelu Voican Voiculescu, reprezentant al preşedintelui Ion Iliescu. Comentariile mele sînt inserate în text cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi părţile precedente ale acestui dialog:

Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?
Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile
Mihai Chiţac este o persoană extrem de săritoare şi receptivă la interesele naţiunii
Cunoaşteţi existenţa dosarelor Corbu 1 şi Corbu 2?
500 de studenţi de la Academia Tehnică Militară sînt în piaţă, 23 fac greva foamei
Generalul Militaru a avut un consens din partea celorlalţi generali prezenţi, inclusiv generalul Stănculescu care era la comandă în urma morţii lui Milea

Transcriere înregistrare:
00:00 Maior Octavian Chiriac: …vor înmuguri mai bine şi vor da, vor deveni nişte copaci puternici care să ne apere în faţa vînturilor şi a tuturor altor probleme în faţa cărora ne vom confrunta. Să revenim deci şi să încercăm, solicităm insistent, insistent, nu credem că domnul Iliescu, repet, care este unicul autorizat să ia în discuţie acest punct, care este cel mai important, cu toate că apare drept punctul trei aicea [punctul 3 din Lista de revendicări a CADA (linc) se referă la trecerea în rezervă a generalului Nicolae Militaru], nu credem să, şi patru, bineînţeles [punctul 4 din lista de revendicări se referă la trecerea în rezervă a generalului Mihai Chiţac], nu credem să nu… Nu este o favoare pe care ne-o face. Să nu facă, să nu facă un act de dreptate acestei Românii, să vină să discute această problemă.
00:47 Ofiţer: Şi s-o hotărască.
00:48 Maistru militar Marin Anton: Dacă-mi permiteţi, domnu’. Am impresia că de 5 ore discutăm la 3 puncte. Părerea mea este că sîntem prea blînzi. Vă informăm, nu ameninţăm cu nimic. Situaţia este foarte critică în unităţile militare. Cred că aveţi şi dumneavoastră interesul, şi noi, şi domnul Iliescu şi ţara întreagă, ca pentru un om să nu se destabilizeze armata. Nu avem nimic cu dumnealui. Dovadă fiind faptul că în momentul cînd a făcut apel la televiziune pe data de 22.12.89, nu cunoştea nici numele corect al comandanţilor de arme. Şi un copil îşi dădea seama. Şi logic, e la mintea celui mai…, cum e posibil să-l iei din viaţa civilă, cînd a adoptat un program din ăsta de lejeritate, s-a dus prin parc, s-a plimbat, să-l aduci să-l pui în funcţia de ministru al apărării naţionale? Hai să fim, să privim de pe poziţiile astea, măcar în ceasul al 12-lea, să salvăm realitatea, să salvăm aparenţa. Nu este posibil! Aţi văzut, nu vrem să adoptăm cu pumnul în masă problemele. Venim la dumneavoastră cu ultimul strigăt, în ceasul al 12-lea să rezolvăm această situaţie. Şi sîntem în posesia unor date care şi procuratura militară le are la dispoziţie, şi dumneavoastră şi alţi domni, dar haideţi să salvăm măcar acum, pentru ţară, o parte. Sîntem convinşi de riscurile la care ne expunem. Am fost îngrădiţi însăşi în unităţi, acum cînd am luat această iniţiativă. Am fost un grup de oameni care am dat scînteia acestei, acestei probleme. Deci ne-am asumat un risc fantastic de mare. Avem familii, care trebuie să le întreţinem şi le veghem. Noi discutăm 5 ore pentru 3 puncte? Nu-i normal! Armata, cine-i mai capabil să apere fruntariile ţării decît armata? Şi dacă-mi permiteţi, sîntem la acelaşi nivel, poate şi mai sus, decît minerii. Cred că am înţeles ce am vrut să spun.
02:58 Gelu Voican Voiculescu: Daţi-mi voie să mă îndoiesc totuşi de stabilitate atuncea cînd subordonaţii îşi contestă comandantul. Este un precedent care poate fi foarte grav pentru o instituţie de tip militar. Odată creată această situaţie, cine ne oferă garanţia că ea nu se va mai repeta? Cum vă veţi simţi dumneavoastră, la subunităţile dumneavoastră, dacă cei mai puţin în subordine vor lua exemplul acesta şi vor încerca o formă de contestare? Chestia are implicaţii foarte profunde. Oricum, eu sînt receptiv la toate cele arătate de dumneavoastră aicea, dar daţi-mi voie să-mi exprim surpriza, şi chiar mai mult decît, perplexitatea aproape. Pentru că noi am cunoscut lucrurile de pe cu totul altă poziţie, avem părerile noastre formate din unghiul nostru de vedere, şi acum apare o situaţie care este cel puţin neobişnuită.
04:13 Locotenent-colonel Petru Liţiu: Ne putem reveni din această perplexitate?
04:16 Căpitan Nicolae Miulescu: Domnule Voican, dacă (neînţelegibil) problema faptului că nu respectăm nişte ordine şi nişte regulamente, ne întrebăm dacă cumva nu se pune problema de ce atunci cînd am primit ordine să tragem în populaţie, nu le-am respectat? De ce starea de revoluţie a apărut? Pentru că dumneavoastră puneţi problema respectării a unei discipline de fier şi a unei subordonări necondiţionate, de tip prusac, în armată. Ori, noi sîntem de acord cu subordonarea. Puneţi problema ce vor gîndi subordonaţii noştri. Vreau să vă confirm că vă susţin şi să vă conving că subordonaţii noştri, prin acţiunea pe care ne-am asumat-o noi, cei prezenţi aicea, vor înţelege că nu apărăm nişte interese personale, nişte dorinţe de a sui în mod nedrept o ierarhie militară, ci vor înţelege că acţiunea noastră este îndreptată chiar în sensul transformării armatei într-o armată de oameni de profesie. Oameni care să fie competenţi, să fie în măsură, în orice moment, să-şi îndeplinească sarcinile şi misiunea la cei mai înalţi parametri calitativi. Pentru că nu trebuie să uităm, este foarte adevărat, raportat la dimensiunile ţării sîntem o mînă de oameni, poate. Dar nu trebuie să uităm nici un moment că această mînă de oameni, este o mînă de oameni care trebuie să fie în măsură oricînd ca prin credinţa lor, prin crezul lor de a fi, să fie gata să se jertfească pentru bunăstarea, libertatea şi democraţia celorlalte 22 sau 21 de milioane.
06:39 Maior Constantin Chiticaru: Şi vă mai ridic o problemă, domnule Voican. Ce părere aveţi dumneavoastră, dacă se menţine actuala structură, eu vă garantez că minţile luminate, deci ingineri, tehnicieni, din armată, odată cu democratizarea vieţii civile vor pleca acolo. Pentru că vor să se exprime. Şi dacă n-avem posibilitatea, [îi] pierdem. Şi cine va rămîne în armată? Toţi bătrînii, care vor conduce un organism deja mort. Aicea trebuie să umblăm.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.