Tismăneanu vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei

Vladimir Tismăneanu doreşte unificarea tuturor institutelor de cercetare a comunismului românesc, ne anunţă Vlad Stoicescu într-un articol din Evenimentul Zilei din 17 martie 2010 (linc).

După unificarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (care fusese condus de Marius Oprea) cu Institutul pentru Memoria Exilului Românesc (care fusese condus de Dinu Zamfirescu), rezultînd IICCMER, Vladimir Tismăneanu propune integrarea în acest institut şi a Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu.

Trebuie spus că părerea lui Tismăneanu, conform căreia nu se justifică mai multe institute avînd cam acelaşi obiect de activitate – istoria recentă – coincide oarecum cu propria mea părere, pe care mi-am exprimat-o în 2005 în articolul Mieii blînzi ai istoriografiei româneşti (linc).

Spre deosebire de celelalte două institute deja comasate, şi care fuseseră înfiinţate prin hotărîre de guvern, deci au putut fi desfiinţate/comasate tot prin hotărîre de guvern, Institutul Revoluţiei Române a fost înfiinţat printr-o lege, deci numai parlamentul îl poate desfiinţa.

Sistemul de pînă acum a fost ca fiecare om politic cu funcţie importantă să-şi creeze propriul organism de cercetare a istoriei. Am avut astfel Comisia Prezidenţială condusă de Tismăneanu, cu membri numiţi personal de Traian Băsescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului cu conducere numită de fostul primministru Călin Popescu Tăriceanu şi Institutul Revoluţiei cu conducere numită de Ion Iliescu. Nu cred că e un sistem bun.

Institutul Revoluţiei Române s-a înfiinţat prin legea 556/2004, chiar la sfîrşitul mandatului lui Ion Iliescu. Acesta a numit integral „colegiul naţional” al institutului, iar acel colegiu naţional a  numit Consiliul Ştiinţific. Cred că este o formulă nefericită, căci Ion Iliescu şi faptele sale trebuie să fie obiect de studiu pentru acest institut, or nu se poate face un studiu obiectiv cînd însuşi Ion Iliescu e preşedintele institutului şi a numit întreaga conducere a acestuia. Partizanatul respectivului institut s-a manifestat vizibil. De pildă, atunci cînd o scrisoare din 1989 a lui Ion Iliescu de care nu auzise nimeni timp de 20 de ani a fost declarată „document al revoluţiei” („Caietele Revoluţiei” nr. 1/2009). Alte semne de întrebare legate de IRR apar ca urmare a componenţei Colegiului Naţional, unde sînt membri persoane cu activitate diversionistă în timpul revoluţiei (Cazimir Ionescu, de pildă, care spunea că oraşul Piteşti e în primejdie să dispară de pe harta ţării – linc) şi oameni condamnaţi penal (Emilian Vasile Cutean – linc – condamnarea nu e definitivă, apelul fiind în curs de judecare). La conducerea Consiliului Ştiinţific al IRR se află un informator dovedit al securităţii – Dan Berindei (linc). Fără a generaliza, observ că deseori IRR a publicat materiale de calitate îndoielnică, semnalate uneori pe acest blog.

Este oportun gestul profesorului Tismăneanu de a-şi anunţa disponibilitatea de a se retrage de la conducerea Consiliului Ştiinţific al unui eventual institut unificat de studiere a perioadei comuniste. Astfel sînt îndepărtate bănuielile că dumnealui ar dori să instituie un monopol pe anticomunismul românesc. Personal, cred că un asemenea institut trebuie scos de sub influenţe politice, nu trebuie să mai avem institute sau comisii ale lui Băsescu, Tăriceanu sau Iliescu, ci un institut apolitic. Nu trebuie să înlocuim o conducere numită de Iliescu cu una numită de Boc şi care va fi iar schimbată după următoarele alegeri de cine va fi la putere atunci. Asta dacă chiar avem nevoie de un institut guvernamental de cercetare a perioadei comuniste, căci cercetarea istorică se poate face şi de catedrele de istorie ale diferitelor universităţi din ţară.

Amintesc că desfiinţarea Institutului Revoluţiei a mai fost propusă în 2006 de senatorul PNL Puiu Haşoti (linc), cu o argumentaţie asemănătoare cu cea folosită de mine în 2005 (linc) şi de Tismăneanu acum – respectiv că există prea multe institute cu aceeaşi tematică. Propunerea a primit aviz favorabil la comisiile parlamentare, dar cînd să fie votată în plen Haşoti şi-a retras-o spunînd că nu vrea să-l şicaneze pe Ion Iliescu (linc). Cu alte cuvinte, domnul Haşoti nu făcea propuneri legislative călăuzit de interesul naţional, ci de dorinţa de şicanare a unor adversari politici, dorinţă care a dispărut în momentul apropierii politice a PNL de PSD.

Citeşte, pe acest blog, comentarii la activitatea Institutului Revoluţiei:

Clio 1989 – revistă de nivel academic?
Institutul Revoluţiei contra Comisiei Tismăneanu
Ion Iliescu, dizidenţă descoperită după 20 de ani
Iarăşi despre “dizidenţa” lui Iliescu şi pretinsa exclusivitate a Jurnalului Naţional
Un document care se cere publicat: Şedinţa organizaţiei PCR de la Editura Tehnică consacrată congresului al 14-lea
Scrisoarea pierdută a lui Ion Iliescu şi observaţiile lui Vladimir Tismăneanu
Institutul Revoluţiei Române, între cercetare istorică şi militantism

10 gânduri despre „Tismăneanu vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei

 1. Cred ca este foarte greu,daca nu chiar imposibil dezideratul ca aceste institute si in general orice organism statal sa fie apolitic – intai ca multi sprijina initial partide asteptand o recompensa ulterioara Apoi numirea la conducerea acestor institute – cei vechi sunt intotdeauna blamati ca incompetenti etc. ( de fapt sunt de la partidul advers – dar si acestia numiti politic ). Singura solutie teoretic viabila este initativa privata si sponsorizarea ori sprijinul voluntar/benevol. Chiar acest blog este o initativa privata in fond.

 2. INFILTRAREA LUI VLADIMIR TISMANEANU LA EUROPA LIBERA.
  ESTE ANUL I98I ANUL IN CARE CEAUSESCU ATACA FRONTAL EUROPA LIBERA. “Marele arhitect”, numele de cod al lui Nicolae Ceausescu, ordona lichidarea ziaristilor si colaboratorilor de la Europa Libera. 700 de ofiteri de securitate primesc misiunea sa aduca la tacere vocile cele mai critice la adresa regimului. Mor, unul dupa altul, in cativa ani, patru directori ai postului: Petru Bunescu, Noel Bernard, Radu Gorun si Vlad Georgescu. Ziaristii Cornel Chiriac si Emil Georgescu sunt injunghiati. Carlos Sacalul este unul dintre cei mai cunoscuti teroristi, aproximativ 20 de persoane pierzându-si viata în atentatele organizate de el în perioada 1973-1984 în mai multe tari.Printre actiunile lui Carlos, se numara si atentatul cu bomba, din 28 februarie 1981, de la postul de radio „Europa Libera“ din Munchen, la comanda lui Nicolae Ceausescu,
  Pe langa bombe si asasinate se infiltreaza Europa Libera.
  O fisa a Se­cu­ri­tatii, spune ca Vladimir a plecat din Romania in noiembrie 1981 cu ajutorul UM 0617, Directia a II-a a Securitatii, Con­tra­spionaj economic. Este absolut evident ca acesta a activat ca ofiter sub acoperire in momentul plecarii.
  Ajuns cu mama sa în Franţa vorbeşte la Europa Libera împotriva dictatorului Ceauşescu şi a familiei sale. În curând acţiunea de înfiltrare intră pe linia moartă. Cererea sa de azil politic în Franta este respinsă ca şi cea de intrare în SUA . Intrând în filajul serviciului francez şi a celui american agentul Volodea se ascunde sau călătoreşte în vestul european cu un pasaport romanesc pe care scria Republica Socialista Romania, timp de 4 ani. In tot acest timp viza ai este reinoita cu regularitate timp in toata aceasta perioada. Cu alte cuvinte pentru ceilalti colaborarea la Europa Libera insemna crima si inalta tradare dar pentru Tismaneanu insemna prelungirea vizei „pentru eternitate „. Oare cat timp societatea romaneasca va accepta aproape de varful statului un sobolan rosu , un spion cu nume sovietic adevarat Vladymir Tismanetky ?
  Robert Horvath Deva ziarist SUA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/
  PS CITITI PE BLOGUL MEU SERIALUL DE 12 ARTICOLE ” DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU TISMANEANU”.

 3. Tismaneanu e criticat din cel putin doua perspective, de mai multa vreme, si nu reactioneaza criticilor. Probabil considera criticile neimportante, fara impact; are dreptate.
  Imaginea pe care o oare Tismaneanu, in comparatie cu criticile este impresionant in avantajul sau; tocmai de aceea nu cred ca Tismaneanu este cea mai indicata persoana sa cerceteze crimele comunismului.

 4. CIA IA POZITIE OFICIALA IMPOTRIVA UNEI CARTI SCRISE DE AGENTII
  TISMANEANU- PACEPA !
  Intr-o luare de pozitie fara precedent si definitorie, Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite ale Americii se spala pe maini de asa-zisul agent CIA Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al DIE considerat agent pe deplin conspirat al KGB.
  Clarificarea se face pe site-ul oficial al CIA, prin intermediul unei cronici la ultima carte a celui care semneaza sub numele de Pacepa, banuit a fi de fapt Vladimir Ilici Tismaneanu. Este vorbaProgramat sa Ucida: Lee Harvey Oswald, KGB, si Asasinarea lui Kennedy”, prin care Pacepa/Tismaneanu incearcasa acrediteze ideea imbecila ca Lee Harvey Oswald ar fi fost agent KGB. Tismaneanu, ca orice nu stie nici macar faptul ca desecretizarea unor documente ale CIA si US SS din dosarul asasinarii lui Kennedy au dovedit deja ca bietul Oswald era agent al ONI, CIA si FBI trimis in URSS cu misiune. Volodya considera pe coperta volumului lui Pacepa ca aceasta „fascinanta si provocatoare” carte „va schimba definitiv intelegerea noastra despre unul dintre cele mai tulburatoare episoade ale secolului al XX-lea”. Nu aceeasi este si parerea CIA.
  Traduc din comentariul CIA despre aceasta imbecilitate marca Tismaneanu – Pacepa „Programat sa Ucida prezinta o explicatie imaginara a asasinarii lui Kennedy, dar care este de asemenea neverosimila. Pacepa nu a conectat puncte, ci a adaugat altele noi. Un avertisment de sănătate se justifică.”
  Deci duetul tembel este trimis la analiza psihiatrica sau la casa de nebuni.
  Cititi articolul complect care face parte din serialul de 12 articole ” DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU VOLODYA TISMANETKY.
  Deasemenea pe acelasi blog cititi : ATAC BANDITESC IMPOTRIVA ANTENA3 ( BASESCU ANCHETAT DE FBI )
  Robert Horvath Deva ziarist SUA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

  https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol52no2/intelligence-in-recent-public-literature.html

  1. Interesantă cronica pe care o semnalaţi la cartea lui Pacepa. Însă presupunerea că acea carte n-a fost scrisă de Pacepa ci de Tismăneanu e neverosimilă. Cu asemenea presupuneri, dv. nu legaţi punctele ci adăugaţi altele noi.

  2. Mai buna era partea cu „a health warning is warranted”. Am pierdut inca un sfert de ora citind bazaconia cu serviciile secrete care nu stiu mai mult decat noi sau repeta ce stim deja ca sa ne consume resursele.

   1. Aş adăuga că Pacepa nu este atît de important ca CIA să ia o „poziţie oficială” legată de el. Este vorba de o revistă profesională pe probleme de servicii secrete editată pare-mi-se de CIA pentru folosinţa celor interesaţi de subiect. La acea revistă este un domn care scrie recenzii la diferite cărţi legate de tematica revistei. Printre altele a scris şi o recenzie la cartea lui Pacepa. Recenzia reprezintă părerea respectivului domn, o părere de specialist în domeniu, dar nu „oficială” a CIA.

 5. Foarte bine in nici o tara nu exista atatea institututii care studiaza aceleasi probleme. Institutul pentru Revolutia din 1989 creat de iliescu are ca scop ascunderea adevarului NU afarea lui.

 6. Tismaneanu , fiu de cominternist, doreste sa devina sef peste toate, pt ca adevarul sa nu iasa la suprafata. UE nu doreste condamnarea comunismului si a genocidului savarsit in perioada comunista, precum este Holocaustul evreilor !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.