Generalul Cioflină, în 1990, pretindea că nu ştie nimic despre sovieticii ucişi la Brădeşti

Revista clujeană „Nu” nr. 33 din săptămîna 17-23 noiembrie 1990 publica un interviu cu generalul maior Dumitru Cioflină, pe atunci comandant al armatei a 3-a. În interviu se pomeneşte şi de cazul „Brădeşti”, recent readus în discuţie de ziarul „Adevărul” şi semnalat şi pe acest blog (linc). La aproape un an de la revoluţie, generalul Cioflină pretindea că nu ştie că în acea localitate au fost ucişi cîţiva cetăţeni sovietici.

Reproduc din interviu:

Reporter Dan Necşa: Să trecem acum la Brădeşti, localitate unde au apărut autoturismele sovietice, pe data de 25 decembrie. În incident au murit două persoane şi au fost rănite alte nouă, toţi cetăţeni sovietici, conform datelor furnizate de Spitalul Judeţean Dolj.

General Dumitru Cioflină: Detaliile astea le aud pentru prima dată. Mă refer la exactitate. Ce vă pot spune eu: în dimineaţa zilei de 25, pe baza unor informaţii că mai multe autoturisme străine se îndreaptă către Craiova, noi am luat măsura, pentru protejarea Combinatului Chimic, de a le întîmpina, şi am trimis două transportoare blindate…

Dan Necşa: Nu trei?

Dumitru Cioflină: Nu, erau două TABuri şi un echipaj, o dacie, a Circulaţiei. Ele au ajuns la podul de la Brădeşti şi au blocat fluxul de circulaţie. După un timp de ordinul minutelor au ajuns în zonă autoturismele. Au fost somate să oprească, s-a vorbit la staţia maşinii. Nu s-au supus somaţiei şi s-a tras foc de avertizare. Marea majoritate a maşinilor, în busculada creată, s-au întors şi au părăsit locul. Nu s-a procedat imediat la cercetare, fiind întuneric şi nu s-a cunoscut faptul că a fost cineva rănit. Una dintre maşini a luat foc. Dimineaţa s-a cercetat zona, dar nu s-a găsit decît o femeie rănită – aşa ştiu eu – care a fost transportată la primul dispensar, apoi la Craiova. Nu cunosc faptul că ar fi murit două persoane şi că ar fi fost rănite 7 sau 8 persoane.

Dan Necşa: Uitaţi eu am aici nouă nume de persoane – între 27 şi 50 de ani, bărbaţi şi femei, rănite atunci la Brădeşti. Toţi sînt cetăţeni sovietici. Este ciudat că dumneavoastră nu aveţi cunoştiinţă de aceste date. Eu credeam că militarii nu au părăsit locul fără să vadă ce au făcut.

Dumitru Cioflină: Păi, v-am spus. Au cercetat cînd s-a făcut lumină, n-au depistat alte elemente decît cele ce v-am relatat, şi s-au retras. Din acel moment, eu nu am avut alte informaţii.

Mai citeşte:
„Teroriştii” din 1989 dau în judecată România
„Cele 3 bucăţi turişti străini ale colonelului Bejan şi sovieticii împuşcaţi lîngă Craiova” (linc).
Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989

Un gând despre „Generalul Cioflină, în 1990, pretindea că nu ştie nimic despre sovieticii ucişi la Brădeşti

  1. Pingback: Generalul-criminal Ştefan Guşă are o sală denumită în cinstea lui la Universitatea Naţională de Apărare « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.