Dialog CADA – Petre Roman şi Victor Stănculescu (1). Armata a dus greul acţiunilor de luptă împotriva terorismului. A vorbi de rolul armatei în represiune mi se pare că nu este termenul potrivit (video)

În 1 martie 1990, după ce, la cererea Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA), generalul Nicolae Militaru îşi dăduse demisia, ofiţerii din CADA au un nou dialog cu puterea, reprezentată acum de primministrul Petre Roman şi noul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. Intervenţiile mele în text sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
00:00 Locotenent-colonel Petru Liţiu [viitor parlamentar al Partidului Alianţei Civice, perioada 1992-1996]: Vă rog să-mi permiteţi să vă raportez că, privitor la unele puncte din apelul nostru aşteptăm răspunsul dumneavoastră, şi aceasta, acesta trebuie să se refere în principal la poziţia fostului ministru, generalul Militaru, faţă de care noi ne declarăm nemulţumiţi, ne declarăm nemulţumiţi faţă de expresia, care înseamnă şi măsura luată, şi anume „eliberarea din funcţie a generalului Militaru”. Aceasta echivalează cu jumătate de măsură, care nouă ne crează dificultăţi în aplicarea procesului de democratizare în armată. Eliberarea din funcţie nu echivalează cu trecerea în rezervă şi în acest sens aşteptăm încă un decret din partea preşedintelui. Deasemenea, faptul că guvernul nu a extins acţiunile comisiei numite pentru determinarea implicaţiilor armatei în revoluţie şi în celelalte localităţi unde au avut loc ciocniri, să le spunem aşa, între armată şi demonstranţi, nu ne dă certitudinea că toţi cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa legii şi vor suporta rigorile acesteia. Privind implicarea armatei din Bucureşti în revoluţie o să puteţi afla relaţii de la cei care sînt în măsură să vi le dea.
01:23 Petre Roman: Da. Deci, în apelul dumneavoastră pe care l-am avut ca bază de discuţie acum 15 zile, 2 săptămîni, la punctul unu se vorbea de stabilirea adevărului privind rolul armatei, în special în perioada 16-20 decembrie ’89 în Timişoara [vezi Lista de revendicări a CADA (linc)]. Şi în legătură cu această chestiune, după cum ştiţi, a început să funcţioneze o comisie care are rolul de a înregistra depoziţiile, probele, mărturiile privitoare la acţiunile armate, dacă ele au fost, cum s-au desfăşurat şi în ce măsură au fost îndreptate împotriva populaţiei. Această comisie a început să lucreze cu destul de multă încetineală, dar e la ora asta organizată, şi din convorbirile pe care le-am avut cu dînşii ei au înţeles foarte bine ce au de făcut. Asta este impresia mea, pozitivă [Despre felul cum s-a înfiinţat respectiva comisie, vezi articolul Istoria comisiei guvernamentale din 1990 care a propus trimiterea în judecată a lui Stănculescu şi Chiţac (linc)]. În legătură cu ce s-a întîmplat la Bucureşti, evident că nu există nici un fel de motiv ca lucrurile să se desfăşoare altfel. Nu poate fi vorba de două măsuri pentru aceeaşi situaţie [în ciuda acestor afirmaţii, nu s-a înfiinţat niciodată o comisie guvernamentală care să cerceteze revoluţia din Bucureşti sau alte oraşe. Mai mult, după mineriada din 15 iunie 1990, şi comisia guvernamentală de la Timişoara a fost desfiinţată]. Este adevărat totodată că există o anchetă care are cadrul legal necesar, a procuraturii generale, procurorii militari şi aşa mai departe. Dacă se va simţi nevoia, şi e probabil că vom stabili lucrul ăsta foarte rapid, e posibil să alcătuim o comisie similară cu cea de la Timişoara, cu acelaşi scop, de ajutorare a procesului de cunoaştere a evenimentelor şi a participării.
03:59 Victor Atanasie Stănculescu: Permiteţi să completez ideea, la cererea procurorului general eu am dat ordin să se schimbe (?) jurnalele de operaţii, să fie prezen… duse la procuratură, şi pe măsură ce ni s-au cerut am trimis.
04:11 Petre Roman: Acest, această iniţiativă în legătură cu rolul armatei, care are ca scop fundamental stabilirea adevărului, cum bine se spune în acest apel, trebuie făcută cu foarte multă grijă şi cu toată răspunderea, pentru ca nu cumva să apară vreo suspiciune în sens contrar. Şi anume că vreodată, armata ar fi încercat să acopere eventuale participări ale ei în sens, în sensul de luptă împotriva populaţiei. După părerea mea, care este de fapt o convingere, întemeiată pe toate informaţiile pe care le deţin, şi pe care vă transmit deci ca o convingere, nu a existat din partea armatei, la nici un nivel, tendinţa de a acoperi ceea ce s-a întîmplat acolo, şi cînd mă refer la nivelul armatei mă refer la, atît la nivelul personalului militar de comandă, să spunem, medie, cît şi la nivelul comenzii la nivelul superior, în special, în special după numirea generalului Stănculescu în funcţia de ministru al apărării naţionale, lucru care, de fapt, s-a făcut aproape imediat după întîlnirea noastră. Aşa încît răspunsul meu este clar, avînd toată grija pentru a înlătura asemenea suspiciuni. Dumneavoastră observaţi că în viaţa publică nu a dispărut suspiciunea, nici nu avea cum, se manifestă, şi e normal lucrul ăsta, păreri foarte diferite în legătură cu aceste evenimente. Cei care au participat la aceste evenimente, fie că e vorba de populaţie, de cetăţeni, fie că e vorba de militari, trebuie fiecare să aibă posibilitatea să aducă un element, sau elementele de noutate pe care le deţine. Eu însumi, ca participant în noaptea de 21/22 decembrie am îndoieli în legătură cu cine a dat ordin, cine a participat la momentele de represiune împotriva populaţiei care s-au desfăşurat imediat în jurul orelor 12 noaptea, zero, şi cu toate acestea găsesc că este important ca lucrul ăsta să fie făcut cu…, fără nici un fel de părtinire, fără nici un fel de situaţie de partizani într-un sens sau într-altul. Tocmai pentru că este fundamental, este imperios necesar ca imaginea armatei să nu fie pătată de suspiciuni şi de declaraţii care s-ar putea dovedi ulterior necoroborabile, deci false, şi pe de altă parte, ca vinovaţii din rîndul armatei, dacă ei sînt, să fie trataţi ca atare şi nu ca reprezentînd, aşa cum aţi spus dumneavoastră aicea, „rolul armatei”. Trebuie să luăm în considerare faptul esenţial, şi anume că armata a fraternizat cu populaţia, atît la Timişoara cît şi la Bucureşti. Că armata a dus, de departe, greul acţiunilor de luptă împotriva terorismului. Deci, a vorbi de rolul armatei în represiune, mie mi se pare că nu este termenul potrivit. A vorbi de faptul că anumite cadre ale armatei au încercat, şi poate că, din fericire, poate au şi reuşit, să participe la acţiuni de represiune împotriva populaţiei…
09:27 Victor Atanasie Stănculescu: Din nefericire.
09:28 Petre Roman: Din nefericire. Din nefericire să participe, să ordone acţiuni de represiune împotriva populaţiei, acestea trebuie tratate din acest punct de vedere, ca o excrescenţă a dictaturii şi nu ca o funcţie a armatei. Pentru că funcţia armatei, pînă la urmă, a fost acea pe care o cunoaşteţi. Deci, eventuala constituire a unei comisii guvernamentale de aceeaşi natură cu cea constituită la Timişoara, este posibilă, poate că este şi de dorit, şi, la fel cum s-a făcut cu acel prilej, pentru Timişoara, cînd comisia guvernamentală s-a format practic, din propunerile primite de la dumneavoastră şi de la alte unităţi militare, e posibil să o constituim şi cu această ocazie. Mi se pare că e un lucru…

(va urma)

Un gând despre „Dialog CADA – Petre Roman şi Victor Stănculescu (1). Armata a dus greul acţiunilor de luptă împotriva terorismului. A vorbi de rolul armatei în represiune mi se pare că nu este termenul potrivit (video)

  1. Ba sa se discute de rolul unei armate conduse de generali obedienti regimului Ceausescu pentru reprimarea Revolutiei ! Le e rusine de atitudinea lor de slugoi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.