Aluzii la problemele familiale ale lui Laszlo Tokes din perioada 1988-1989, în arhiva parohiei reformate din Timişoara

În cartea „Revoluţia fără mistere. Începutul revoluţiei române: cazul Laszlo Tokes” am publicat extrase din procesele verbale ale şedinţelor consiliului parohial reformat din Timişoara din perioada premergătoare revoluţiei.

Există în aceste procese verbale (din 29 decembrie 1988 şi din 26 ianuarie 1989) nişte referiri la scrisori anonime legate de viaţa particulară a domnului Laszlo Tokes, care au fost trimise în acea perioadă atît parohiei reformate cît şi familiei soţiei şi episcopiei din Oradea, şi care ar fi urmărit discreditarea morală a domnului Tokes. Posibil ca aceste scrisori să fi fost trimise la iniţiativa securităţii, este cunoscut că în acea perioadă securitatea supraveghea îndeaproape toate mişcările lui Laszlo Tokes.

În 2001, cînd am cercetat arhiva parohiei reformate din Timişoara, l-am rugat pe preotul din acea vreme (Ferencz Banyai) să-mi pună la dispoziţie şi corespondenţa parohiei reformate din anul 1989, unde aş fi putut găsi eventual şi acele scrisori anonime. Răspunsul pe care l-am primit a fost că corespondenţa parohiei din anul 1989 a fost ridicată de episcopul Tokes după revoluţie, pentru a-şi scrie cărţile despre acest subiect. Astfel, n-am avut acces la corespondenţa parohiei, ci doar la registrul cu procese verbale ale şedinţelor consiliului parohial. Domnul Tokes a publicat în 1990 cartea „Temesvari ostroma” (Asediul Timişoarei), în care a folosit într-adevăr o parte din corespondenţa parohiei reformate din Timişoara.

Reproduc mai jos referirile care apar în procesele verbale ale şedinţelor consiliului parohial reformat din Timişoara despre scrisorile anonime care se pare că se referă la viaţa particulară din acea vreme a domnului Tokes. Tălmăcirea aparţine doamnei Eva Labadi (am intervenit la stilizarea textului). Comentariile mele sînt între paranteze drepte, cu litere cursive.

Proces Verbal

încheiat azi 29 decembrie 1988 cu ocazia adunării presbiteriului comunităţii bisericeşti reformate din Timişoara

Preşedinte: Tőkés László preot
Secretar: Bencsik Józsefne [adică soţia lui Bencsik József] – presbiter

Sînt prezenţi: Unterweger Tibor, primcurator, Szalay Gusztav, curator, Lehocz Karoly, Sutka Erszebet, Korneth József, Bencsik Józsefne, Szalay Mihaly, Muţiu Livia, Gasza Juliana, Sepsi Belane [adică soţia lui Sepsi Bela = Sepssy Ildiko], Bancsov Janos, Kabai József, Vintilă Janosne [soţia lui Vintilă Janos], Dosai Molnar Ilona presbiteri.

După rugăciune şi cîntec se face prezenţa, apoi preşedintele deschide şedinţa şi constată că a fost legal convocată şi are dreptul să ia hotărîri. Pentru autentificarea procesului verbal sînt rugaţi să semneze Korneth József şi Sutka Erszebet presbiteri.

(…)

68. [problemele discutate în şedinţe sînt numerotate de la începutul anului] Episcopatul, cu o sinceritate remarcabilă, a adus la cunoştiinţa biroului parohial o scrisoare anonimă care este îndreptată împotriva preotului. Preotul dă citire acestei scrisori, care conţine ponegriri de ordin material şi încearcă să discrediteze şi moral pe preot.

Preotul crede că în condiţiile de formare a actualei adunări, scrisoarea aduce prejudicii şi majorităţii comunităţii, nu numai lui personal. Presbiterii, în luările de cuvînt, găsesc că unele puncte din conţinutul scrisorii sînt uluitoare. Unii propun ca această scrisoare să fie citită în timpul slujbei, adică dezminţirea ei. Ceilalţi spun că nu se cade ca scrisoarea să fie citită în biserică, ci doar să fie amintită la slujbă. Preotul îşi exprimă recunoştiinţa faţă de episcopat, care a făcut un gest nobil prin trimiterea scrisorii.

Presbiteriul condamnă scrisorile anonime şi conţinutul calomnios care are o influenţă negativă asupra comunităţii şi împreună cu preotul îşi exprimă hotărîrea să meargă mai departe pe drumul cel constructiv pentru biserică. Deasemeni susţine că scrisoarea doar să fie amintită la slujba de duminică, răspunzînd astfel uneltirilor.

Cîntec, rugăciune, apoi preotul încheie şedinţa.

Preot                           Autentificare                 Primcurator
Tőkés László              Sutkane                          Unterweger T.
(semnătură)               (semnătură)                  (semnătură)

Proces Verbal

încheiat azi 26 ianuarie 1989 cu ocazia adunării presbiteriului comunităţii bisericeşti reformate din Timişoara.

Preşedinte: Tőkés László preot
Secretar: Bencsik Józsefne [soţia lui Bencsik József]

Prezenţi sînt: Unterweger Tibor, primcurator, Lehocz Karoly, Pataki Karoly, Ardelean Victoria, Tajti Illes, Szep Gyorgy, Sutka Erszebet, Zrinyi Árpád, Huszak Bela, Kiss Ilona, Bencsik Józsefne, Bancsov Janos, Kiss József, Kabai József, Sukosd Antal, Kun Karoly, Teleki László, Olah Endre, Hajas Rozalia, Vintilă Janosne şi Dosai Molnar Ilona presbiteri. Se face prezenţa.

Preşedintele constată că şedinţa a fost convocată legal şi are dreptul să ia hotărîri. Pentru autentificare, roagă să semneze Ardelean Victoria şi Kiss Ilona. Salută pe cei prezenţi în prima adunare a anului, dorindu-le un an în credinţa lui Dumnezeu, fericit, şi deschide şedinţa.

(…)

6. Preşedintele îşi cere scuze pentru că aduce vorba despre o problemă aparent personală, şi anume scrisorile anonime. Aminteşte că în preajma Crăciunului, nu numai episcopia ci şi familia soţiei a primit o scrisoare anonimă de la Timişoara în care se fac referiri la viaţa lui particulară. Aminteşte că în timpul şederii la Dej şi din perioada îndepărtării lui din această localitate, are o întreagă colecţie de scrisori anonime.

Scrisorile din acea perioadă de prigonire au avut ca scop discreditarea mea morală şi îndepărtarea de la comunitatea din Dej, toate acestea avînd acceptul şi contribuţia episcopiei din Cluj şi a autorităţilor. Arată că prin aceste două scrisori doresc să-i dezechilibreze stabilitatea în biserică şi în familie. Este convins că nu o persoană binevoitoare a scris scrisorile ci „de undeva bate vîntul”. Compunerea acestor scrisori este îndreptată şi împotriva comunităţii la urma urmei.

Presbiterii în luările de cuvînt îşi exprimă nedumerirea asupra cazului şi asigură sprijinul lor pentru preot. Recunosc că aceste scrisori au un anumit scop, dar cred că nu trebuie acordată prea multă atenţie cazului. Propun discutarea problemei cu ocazia slujbelor. Presbiteriul din nou condamnă scrisorile anonime. Preotul este atenţionat asupra posibilelor pericole faţă de acestea. Hotărăsc ca în duminica următoare din nou să fie citite în timpul slujbei. (…)

Preot                   Secretar                       Primcurator
Tőkés László    Bencsik J.                     Unterweger T.
(semnătură)     (semnătură)                (semnătură)

Pentru conformitate
Ardelean (semnătură)
Kun (semnătură)

Mai citeşte: Edith Tokes a cerut divorţul de Laszlo Tokes

Vezi alte articole despre rolul lui Laszlo Tokes în 1989 în pagina Documente despre revoluţia din Timişoara

3 gânduri despre „Aluzii la problemele familiale ale lui Laszlo Tokes din perioada 1988-1989, în arhiva parohiei reformate din Timişoara

  1. Domnul Tőkés László, dacă tot doreşte să dea în gât informatorii din dosarul lui de la Securitate, poate ne luminează şi cu textele în care Securitatea informează despre aventurile preotului reformat, „discreditându-l” astfel.

  2. Cred ca aspectele vietii familiale a lui Tőkés László n-ar trebui sa devina subiect de discutie daca n-au nici o legatura cu Revolutia. Inca nu m-am prins sub ce aspect i-a influentat viata intima a lui Tokes pe cei care au iesit in strada la Tiimisoara in 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.