Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Dialog CADA – Petre Roman şi Victor Stănculescu (2). Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate” (video) aprilie 2, 2010


Continuarea dialogului din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi putere, reprezentată de primministrul Petre Roman şi ministrul apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu. CADA obţinuse o primă izbîndă prin demisia fostului ministru al apărării Nicolae Militaru. În acest fragment, în numele ofiţerilor CADA, Petru Liţiu (viitor parlamentar al Partidului Alianţei Civice între 1992-1996) consideră eliberarea din funcţie a lui Militaru ca neîndestulătoare şi cere trecerea acestuia în rezervă. Intervenţiile mele în text sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Vezi şi prima parte a acestui dialog: Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit

Transcrierea înregistrării:
00:00 Petre Roman: În legătură cu trecerea în rezervă a ministrului apărării naţionale [Nicolae Militaru], comunicatul dat cu prilejul eliberării din funcţie menţionează în mod distinct două lucruri, şi asta e foarte important. Unu: care au fost meritele generalului Militaru după declanşarea revoluţiei [declanşarea revoluţiei este considerată, conform propagandei FSN-iste a epocii, în 22 decembrie 1989 (abia atunci apărînd şi Militaru), neglijîndu-se evenimentele de la Timişoara, atît de deranjante pentru guvernanţii postdecembrişti], lucru care nu poate fi neglijat şi anulat printr-o simplă dorinţă, dar totodată în acel comunicat se spune că felul în care, sau hotărîrile care au însoţit conduceri…, care au însoţit această funcţie a ministrului apărării naţionale au creat tensiuni în armată care puteau fi evitate. Deci, după părerea mea, acest comunicat este foarte clar şi net. Trecerea în rezervă a generalului Militaru este, din acest punct de vedere şi după părerea mea, secundară, avînd în vedere precizarea care s-a făcut în legătură cu activitatea dînsului. Şi totodată pot să vă spun că nu există nici un impediment pentru a se face trecerea în rezervă, dacă există impresia că generalul Militaru mai joacă vreun rol în ce priveşte conducerea armatei. Dacă dumneavoastră aveţi această impresie eu vă spun foarte hotărît că nu e posibil. Dar, nu există, repet, nici un impediment în ce priveşte trecerea sa în rezervă.
02:08 Locotenent-colonel Petru Liţiu: Vă rugăm să ne precizaţi poziţia dînsului de acum.
02:11 Petre Roman: Poziţia dînsului de acum, din momentul cînd a fost eliberat din funcţie n-a mai avut nici un fel de amestec în treburile armatei.
02:18 Petru Liţiu: Şi care este funcţia dînsului acum?
02:20 Petre Roman: Nici o funcţie.
02:21 Petru Liţiu: Atunci, de ce nu este trecut în rezervă?
02:25 Petre Roman: Drept să vă spun, n-aş putea să, să dau exact aicea imaginea, să zicem, acestui moment. Cred că faptul că atunci cînd a fost eliberat din funcţie s-a vorbit numai de eliberarea sa din funcţie ţine de, de însuşi conţinutul acţiunii, care-i motivaţia pentru care a fost eliberat din funcţie. Şi am ţinut seama şi de faptul că dînsul a cerut acest lucru. Deci a fost, a fost dorinţa dînsului. După cum bine vă amintiţi, în discuţia pe care am avut-o noi, eu vă spuneam că vom analiza şi că după 2 săptămîni vom da un răspuns: fie da, fie nu. Dacă este da, atunci n-are rost să mai discutăm, dacă este nu, o să vă… Deci la ora aceea, la ora aceea nu se punea problema că a doua zi, de fapt, generalul Militaru nu mai este ministrul apărării naţionale. Lucrul ăsta s-a întîmplat pentru că dînsul a venit şi a cerut să fie eliberat din funcţie. Deci, trecerea sa în rezervă este o chestiune secundară şi posibilă. Şi nu cred că merită să mai discutăm. Important este să fie clar, că prezenţa sa în armată este fără…, adică prezenţa sa, vorbesc ca o eventuală participare la vreo treabă a armatei este exclusă.

(va urma)

 

One Response to “Dialog CADA – Petre Roman şi Victor Stănculescu (2). Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate” (video)”

  1. t1u1 Says:

    Sarbatori fericite,
    Paste luminat, cu pace in suflet si inima impreuna cu cei
    dragi,
    <Maria S.(Timisoara)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.