„Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul „Adevărul”

Ziarul „Adevărul” din 5 aprilie 2010 publică articolul lui Mihai Voinea şi Cristian Delcea „Sibiu 1989: războiul armatei cu internele” (linc). Articolul reia date deja cunoscute, prezentate în multe locuri, inclusiv pe acest blog, despre faptul că în decembrie 1989, la Sibiu, armata a deschis focul asupra clădirilor miliţiei şi securităţii, înregistrîndu-se numeroşi morţi şi răniţi. Mulţi miliţieni şi securişti, fiind consideraţi terorişti, au fost arestaţi la acea vreme.

Articolul omite faptul că Ion Iliescu personal, chiar din primul său discurs ţinut la TVR în 22 decembrie 1989, a anunţat că la Sibiu securitatea a atacat armata, informaţie care spunea că a preluat-o de la Victor Stănculescu (vezi linc cu înregistrarea video). Abia după Ion Iliescu, a început şi Teodor Brateş să anunţe periodic situaţia „disperată” de la Sibiu. Vezi:

Teodor Brateş: La Sibiu armata nu mai are muniţie. Trupele de securitate atacă unităţile militare
George Marinescu: Securiştii trag asupra salvărilor. Teodor Brateş: La Sibiu armata cere ajutor. Aviaţia să ajute să oprească măcelul
Brateş: Elementele duşmănoase, securiştii, au otrăvit apa la Sibiu şi Timişoara

Pe lîngă aceste date cunoscute şi omisiuni importante, ziarul „Adevărul” mai publică şi ceva nou, care nu se regăseşte în nici o carte publicată pînă acum despre revoluţia din Sibiu: anume, că „la 21 decembrie, una din scandările mulţimii care manifesta pe străzile Sibiului a fost: „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”.

Pentru a verifica în ce măsură senzaţionala dezvăluire a ziarului „Adevărul” este adevărată, am întrebat pe un forum al revoluţionarilor, „portalul revoluţiei”, la tema „revoluţia din Sibiu”, dacă revoluţionarii sibieni confirmă sau infirmă cele scrise de „Adevărul” (linc).

Iată ce răspunsuri am primit:

Iuliana Cruciat: „Cine a strigat Să plece tăticul vrem să vină Nicu? Eu nu am auzit aşa ceva, cred că dacă auzeam pe cineva îl pocneam de nu se vedea”.
Nicolae Sucurdean: „Eu nu am auzit nici măcar o dată pe cineva să strige lozinca „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, şi sînt un participant direct la revoluţia din Sibiu încă din dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989″.

Amîndouă persoanele respective sînt participanţi vechi la „portalul revoluţiei”, înscrişi acolo încă din 2007. În 2008 Nicolae Sucurdean, pe acelaşi forum, cînd am întrebat „Măi sibienilor, nu vă e ruşine ca la 19 ani după revoluţie să aveţi încă în oraş o stradă cu numele criminalului Vasile Milea? De ce nu cereţi să se schimbe denumirea străzii?”, mi-a răspuns ţîfnos (linc): „Măi timişorenilor, bănuiesc că ştiţi pilda cu „paiul din ochiul nostru” şi „bîrna din ochiul vostru”. Toţi avem greşeli. Da’ vouă nu vă este ruşine ca aţi vrut în 1989, un socialism democratic (perestroica) în frunte cu Bălan (că-i bănăţean)?”. Se referea la episodul aclamării de către mulţime, în decembrie 1989 la Timişoara, a primsecretarului PCR de Timiş Radu Bălan (vezi video – linc). E un episod care a mai fost relatat de presa timişoreană sau de cărţi despre revoluţia din Timişoara, nu e nevoie să apară nimeni după 20 de ani ca să-l descopere. Deci, acest domn Sucurdean, fie este de o neruşinare fantastică reproşînd episodul aclamării lui Radu Bălan la Timişoara şi pomenind pilda cu bîrna din ochiul propriu, dar ştiind că la Sibiu s-a scandat în favoarea lui Nicu Ceauşescu, fie chiar este sincer cînd spune că n-au existat asemenea scandări la Sibiu (în treacăt fie zis, problema străzii Vasile Milea din Sibiu nu s-a rezolvat, dar primarul Sibiului şi-a văzut spulberate visele de a deveni primministrul României la Timişoara, în decembrie 2009).

Lozinca „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!” născocită de Mihai Voinea şi Cristian Delcea nu este însă pusă întîmplător în articol, ea este parte a unui scenariu pe care ziariştii îl explică cititorilor, referitor la revoluţia din 1989:

Bilanţul sîngeros al Revoluţiei sibiene nu a fost însă o întîmplare. Oraşul din sudul Transilvaniei nu putea lipsi din scenariul evenimentelor din decembrie ’89, în primul rînd din cauza prezenţei lui Nicu Ceauşescu. Instalat în 1987 în funcţia de prim-secretar al Comitetului Judeţean de partid din Sibiu, fiul cel mic al cuplului dictatorial trebuia neutralizat şi pus într-o lumină cît mai negativă.

„Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”

Despre mezinul familiei Ceauşescu se spunea că urmează să preia ştafeta puterii din mîinile părinţilor, iar popularitatea de care se bucura în Sibiu crea premisa unei posibile piedici în calea răsturnării regimului. De altfel, la 21 decembrie, una din scandările mulţimii care manifesta pe străzile Sibiului a fost: „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”.

Tocmai de aceea, la Sibiu era nevoie de cît mai multe victime şi de cît mai multe diversiuni pentru a alimenta existenţa „securiştilor-terorişti” care omoară oameni nevinovaţi şi acţionează împotriva Revoluţiei din ordinul clanului Ceauşescu.

Respectivul scenariu nu aparţine însă celor doi ziarişti de la „Adevărul”. El a fost lansat încă din 1990 de Ion Cristoiu, cel pe care-l numeam în cartea „Falsificatorii istoriei” publicată în 1994, „vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revoluţiei”. În revista “Zig-Zag” nr. 23/1990 Cristoiu îl prezintă pe Nicu Ceauşescu ca un lider politic cu o mare popularitate, care, chiar după moartea tatălui său, ar fi putut ameninţa “echipa pro-kremlineză” a lui Ion Iliescu: “În contextul antisovietismului românesc, exista riscul ca o parte a partidului, cel puţin aripa tînără, înclinată către reforme încă din timpul dictaturii, să se adune în jurul lui Nicu Ceauşescu”… “Fiul lui Nicolae Ceauşescu (…) putea încurca multe din planurile unei echipe pro-kremlineze”… “Măcelul de la Sibiu a avut drept rol şi scoaterea din joc a lui Nicu Ceauşescu”. Ideea lui Cristoiu e că nu anticomuniştii erau cei care îngrijorau “echipa pro-kremlineză” instaurată în 22 decembrie 1989, ci Nicu Ceauşescu!

În decembrie 1989 Nicu Ceauşescu era compromis prin simpla sa apartenenţă la familia domnitoare. Cei peste 150 de morţi înregistraţi pînă în 22 decembrie 1989 erau arhisuficienţi ca să compromită familia Ceauşescu, nu era nevoie de nici un fel de morţi suplimentari pentru acest scop. Sute de mii de români ieşiseră în stradă împotriva lui Ceauşescu, iar în acele condiţii ideea că Nicu Ceauşescu ar fi putut să preia puterea este absurdă. Nicu Ceauşescu era una din variantele succesiunii la conducerea României, dar nu în condiţiile răsturnării de la putere a lui taică-său ci numai în condiţiile în care taică-său îşi menţinea puterea şi la un moment dat i-o lăsa moştenire.

În 1990, cînd apăreau aceste articole în „Zig-Zag”, Nicu Ceauşescu era în puşcărie. Ion Cristoiu era consecvent cu efortul său de a-i scăpa de puşcărie pe absolut toţi cei implicaţi în crimele revoluţiei, de aceea l-a prezentat pe Nicu Ceauşescu ca lider politic popular, hiperbolizînd pînă la a insinua că Nicu putea să pretindă la putere după răsturnarea lui taică-său. Dar atunci Cristoiu n-a îndrăznit să pretindă că în revoluţia din Sibiu mulţimea a scandat în favoarea lui Nicu Ceauşescu, memoria oamenilor era prea proaspătă. Au trecut 20 de ani de atunci, o nouă generaţie a apărut care n-a trăit evenimentele. Cei care le-au trăit au mai uitat din întîmplări. Istoria poate fi falsificată cu mult mai mult tupeu acum. Dacă nu există fapte care să susţină o anumită teorie, nici o problemă: se inventează faptele!

Nu m-aş mira ca peste cîtva timp, lozinca „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!” să devină parte din ceea ce e considerat adevăr incontestabil al revoluţiei din Sibiu. Deja această versiune a istoriei are sprijinul celui mai important cotidian din România. Autorii de cărţi sau articole de ziar despre revoluţia sibiană care au omis să pomenească de această lozincă vor fi acuzaţi (dacă nu direct, atunci se va insinua) că au cosmetizat istoria, că nu sînt obiectivi. Şi, după ce noua versiune a istoriei se va răspîndi în public, cum există şi în România ca în oricare ţară un anumit procentaj de mitomani, s-ar putea să apară şi martori că respectiva lozincă a fost strigată în decembrie 1989.

9 gânduri despre „„Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul „Adevărul”

 1. Voi spune mereu ca eu nu am auzit nici macar o data pe cineva sa strige lozinca „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”,si sunt un participant direct la revolutia din Sibiu inca din dimineata zilei de 21 decembrie 1989.Mai mult am fost unul din cei care am scos muncitorii din intreprinderi,in special la Intrepr.Independenta unde eram angajat(in 21 decembrie 1989).De asemenea am fost unul din organizatorii si conducatorii principali al mitingului anticomunist desfasurat in data de 22 decembrie 1989,inceput la ora 9:45(aprox)in fata casei de cultura(inainte de fuga dictatorului),unde au participat mii de oameni.Acolo s-au strigat o multime de lozinci,dar repet,cat timp eu am fost in fruntea multimii,nu s-a strigat lozinca „Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”Cred ca-mi datorezi niste scuze pentru modul de adresare,si pentru neincrederea in cele spuse de mine.
  „Citind blogul tau Marius Mioc,am avut si eu sa-ti reprosez uneori.N-am facut acest lucru,si nici nu te-am facut nerusinat atunci cand am citit ce nu-mi placea pe blogul tau.
  http://www.portalulrevolutiei.ro/documente/dosar_de_revolutionar/index.php

  • Domnule Sucurdean, pe mine nu mă deranjează dacă îmi faci reproşuri legate de ceea ce am scris pe acest sait. Ce mă deranjează e că în Sibiu există o stradă cu numele criminalului Vasile Milea şi, deşi din 2008 ai scris că voi (revoluţionarii sibieni), veţi repara greşeala, n-aţi făcut nimic pentru asta.
   Dacă vezi undeva, inclusiv pe acest sait, lucruri neadevărate despre revoluţie, nu-ţi face deloc cinste să le treci sub tăcere.
   Simte-te liber să reproşezi ce vrei, dar cel mai bine, fă dumneata un sait mai bun decît al meu.

 2. Domnule Marius Mioc,printre altele,”supararea”mea vine din faptul ca dumneavoastra nici nu ma cunoasteti si apreciati ca as putea fi nerusinat,crezind ca spun minciuni in legatura cu lozinca referitoare la Nicu Ceausescu.Ce am scris mai sus este adevarat.(nu sunt de o nerusinare fantastica).
  Puteati sa gasiti o alta formulare,fara sa ma jigniti .

  Citez din postul dumnevoastra:
  Deci, acest domn Sucurdean, fie este de o neruşinare fantastică reproşînd episodul aclamării lui Radu Bălan la Timişoara şi pomenind pilda cu bîrna din ochiul propriu, dar ştiind că la Sibiu s-a scandat în favoarea lui Nicu Ceauşescu, fie chiar este sincer cînd spune că n-au existat asemenea scandări la Sibiu

 3. Interesant cum este ascuns adevarul despre evenimentele din Sibiu, care este cel mai marginalizat oras martir din Romania.
  Domnul Sucuturdean are perfecta dreptate, afirmand ca susnumita „lozinca” nu a fost folosita in evenimentele din Decembrie 1989.
  Mortii si ranitii Sibiu-lui au fost „opera” organizatorilor loviturii de stat, respectiv Iliescu & Co., cum dealtfel in toata tara.
  Din pacate la Sibiu a fost o drama populara la fel de lugubra si sinistra ca si la Timisoara, asta inainte de alte orase din tara, ca de exemplu Bucuresti.
  Domnule Mioc, ar fi cazul sa va cereti scuze atat in fata donlului Sucuturdean, cat si in fata eroilor orasului martir Sibiu. Respecte.

  • Bineînţeles că în urma articolului din „Adevărul” care a lansat minciuna cu lozinca „Să plece tăticu, vrem să vină Nicu!”, cel care trebuie să-şi ceară scuze sînt eu, singurul care a combătut respectivul articol. Sucurdean şi Iuliana au reacţionat doar în urma întrebării mele directe pusă pe portalul revoluţiei, nu din proprie iniţiativă.
   Am sugerat pe portalul revoluţiei ca revoluţionarii sibieni să pretindă dezminţire de la ziarul „Adevărul”, să dea chiar un comunicat oficial în care să arate că lozincă „Să plece tăticu, vrem să vină Nicu!” nu s-a strigat în decembrie 1989 la Sibiu. Nu s-a făcut nimic în acest sens. Singura preocupare a revoluţionarilor sibieni este ca „Mioc să-şi ceară scuze!”.
   N-o să-mi cer scuze, iar dacă n-am fost destul de clar vă spun limpede: vă dispreţuiesc pe voi, revoluţionarii sibieni, fiindcă toleraţi în oraşul vostru un bulevard cu numele criminalului comunist Vasile Milea (Sucurdean spunea din 2008 că „putem repara chestia cu denumirea străzii Milea”, dar n-a făcut nimic pentru asta; numai vorba e de el) şi pentru că lăsaţi ziare de mare tiraj să falsifice istoria revoluţiei voastre fără să reacţionaţi (dar există şi varianta că de fapt ziarul n-a falsificat istoria – faptul că n-aţi cerut să se publice o dezminţire şi că n-aţi dat nici un comunicat oficial în care să tăgăduiţi acea lozincă poate fi interpretat şi ca o recunoaştere tacită a faptului că nu e nimic de dezminţit). Dispreţul meu se adaugă dispreţului cu care vă tratează propriul vostru primar.

 4. Citez: „N-o să-mi cer scuze, iar dacă n-am fost destul de clar vă spun limpede: vă dispreţuiesc pe voi, revoluţionarii sibieni”
  Foarte limpede tovarase Mioc. Ar fi cazul sa va dispretuiti pe domnia voastra, pt. nesimtirea de care dati dovada.

 5. cei care nu l-au cunoscut pe nicu, ar fi normal sa nu comenteze in necunostinta e cauza. el nu se mai poate apara. lasati-l sa se odihneasca in pace! cei care l-au cunoscut NICIOATA nu i-ar putea intina memoria. un om deosebit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.