Dialog CADA – Petre Roman şi Victor Stănculescu (3). Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie (video)

Continuarea discuţiei din 1 martie 1990 dintre ofiţerii Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi reprezentanţii guvernului, primministrul Petre Roman şi nou numitul ministru al apărării naţionale Victor Atanasie Stănculescu.

Vezi şi primele două părţi ale acestui dialog:
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”

Transcrierea înregistrării:
00:01 Locotenent-colonel Cornel Şurcu: Domnule prim-ministru, sînt locotenent-colonel Şurcu Cornel din regimentul de aviaţie din Timişoara. În etapa actuală, cu trecerea domnilor generali şi colonei şi a domnului ministru Militaru, ne aflăm în armată în situaţia de dinainte de 1989 (?), aproape cu aceleaşi cadre care au fost promovate pe principiile ştiute.
00:24 Petre Roman: Adică? N-am înţeles.
00:26 Cornel Şurcu: În felul următor: la ora actuală, în multe unităţi, comandanţi care conduc unităţile într-un mod dictatorial. Pentru acest lucru susţinem că este necesar ca această comisie guvernamentală poate să-şi lărgească puţin atribuţiunile. În sensul de a verifica, sau, ştiu eu, poate-i foarte greu de realizat acest lucru, competenţa sau incompetenţa unor comandanţi. Dar, în etapa actuală în care ne aflăm, poate deosebit de dificilă, aceşti comandanţi poate ar trebui, ştiu eu, verificaţi şi testaţi prin unităţile pe care le conduc oamenii. Adică, opinia acestor unităţi, folosindu-se mijloacele sociologice de investigare a opiniei, eventual chiar creat un cadru organizatoric de către Ministerul Apărării Naţionale, probabil, şi cu un reprezentant din partea din partea guvernului. Sau un alt procedeu de a găsi o modalitate de a pune comandanţi în care să avem încredere nu atît noi, cît oamenii care sînt conduşi. În felul acesta vom da o garanţie că ulterior armata îşi va intra şi mai rapid în capacitatea de luptă care ea de altfel este. Cineva are poate o părere greşită. Armata noastră este în capacitate de luptă foarte, zic, nu foarte, dar poa’ să facă faţă lucrurilor actuale care le avem. Atîta am avut de spus.
01:53 Petre Roman: Deci problema care se pune ar fi, tot ca o prelungire a procesului de democratizare, dacă şi în ce măsură comandanţii unităţilor care nu s-au schimbat?
02:08 Ofiţer (Şurcu?): Evident
02:09 Petre Roman: … în general
02:10 Victor Stănculescu: Foarte puţini.
02:10 Petre Roman: Sau foarte puţini
02:11 Victor Stănculescu: Foarte puţini, domnule primministru, şi de-abia acuma am început să cer situaţiile, să văd de cînd sînt, ce activitate au…
02:19 Petre Roman: E o…
02:20 Victor Stănculescu: Deci sistemul nu se poate face cînd e vorba de zile sau de săptămîni, trebuie să facem un proces foarte mult, dar să n-o lungim prea mult.
02:29 Petre Roman: Mie mi se pare că armata este, prin excelenţă, o instituţie care suportă greu schimbări rapide. Cel puţin asta este opinia, să zicem…
02:52 Victor Stănculescu: Suportăm şi repede.
02:54 Ofiţer: Nu trebuie să fie aşa…
02:59 Cornel Şurcu: Fenomenul este pregnant în unităţile unde revoluţia este de „import”. Sînt unităţi unde nu s-a tras un foc de armă. Avem printre noi reprezentant de la Tulcea care a privit această revoluţie doar la televizor.
03:09 Petre Roman: Am înţeles.
03:10 Cornel Şurcu: În condiţiile acestea e firesc ca comandanţii de acolo să rămînă pe aceeaşi principii, pe aceeaşi poziţii.
03:15 Petre Roman: Asta este o problemă generală, nu m-aţi lăsat să termin, aceasta este o problemă generală pentru întreaga structură economico-socială. Vă daţi seama că nici noi, în economie, în industrie, în alte sectoare de activitate, n-am reuşit să schimbăm fundamental structura aparatului birocratic. Lucrul ăsta trenează şi ne îngreunează serios activitatea. Deci, asupra principiului pe care l-am enunţat, eu pot să vă spun foarte clar că sînt întrutotul de acord cu el. Mai mult decît atîta, domnul general Stănculescu poate să vă spună că pe vremea cînd dînsul era ministrul economiei naţionale, şi era un ministru tare bun, de care m-am despărţit foarte greu, am avut o discuţie în carer am căzut de acord că nu se poate să nu se întîmple lucrul ăsta şi în armată. De aceea, daţi-mi voie să am, întîi şi întîi, daţi-mi voie să am încredere în faptul că actualul ministru al apărării naţionale este cel care doreşte în mod sincer ca să se întîmple lucrurile acestea. Şi părerea mea este că e foarte important.
04:39 Ofiţer: Îmi permiteţi…
04:41 Petre Roman: În al doilea rînd, putem să fim de acord şi cu, şi cu o formulă care să nu deranjeze, să nu deranjeze însăşi esenţa ierarhiei militare şi a comenzii militare, dar o formulă prin care guvernul să fie alături de această acţiune.
05:16 Căpitan Nicolae Miulescu: Domnu’ primministru, dacă îmi permiteţi să fac doar o simplă subliniere, cred că ideea înaintată de domnul colonel Şurcu referitor la prerogativele acestei comisii guvernamentale s-ar rezuma în fapt doar la nivelele ierarhice superioare ale armatei. Nu la nivelele de bază. Deci, la nivelul ministerului apărării naţionale şi un nivel care să fie de competenţa unei comisii guvernamentale, care fără să lezeze prerogativele domnului ministru Stănculescu să, prin acţiunile pe care le va desfăşura, să sprijine această acţiune rapidă de democratizare. Pentru că, să punem punctul pe i, o astfel de democratizare a structurilor, destul de rigide, cum bine aţi subliniat, şi nu conservatoare, ci doar rigide ale ierarhiei militare, se pot democratiza de jos în sus, dar greu, dacă la nivelele ierarhice superioare apar frîne. Deci, dacă această comisie guvernamentală ar sprijini o democratizare rapidă la nivelul superior, în rest, tocmai folosind această ierarhie militară, rigidă, cum bine aţi subliniat, va duce automat la democratizarea şi la nivelele de jos.
06:52 Locotenent-colonel Mircea Chelaru: Domnule primministru, sînt locotenent-colonel Mircea Chelaru…
06:54 Petre Roman: Am înţeles. Da.
06:57 Mircea Chelaru: Am avut o discuţie cu întreg, (neînţelegibil) prezent. Vizavi de ceea ce s-a petrecut în ziua de 12 februarie, am raportat domnului ministru Stănculescu. Am atacat virulent poziţia domnului general Militaru încă din 12 ianuarie, cînd Grupul de Iniţiativă pentru Adevărata Democratizare a Armatei, nicidecum minimalizarea acestui aspect la măsuri administrative, a dat răspunsul cel mai categoric şi aş spune cel mai evident…

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.