Ziaristul Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol pentru spionaj în favoarea Moldovei

Actualizare: Păreri exprimate de Vardanean despre situaţia din Transnistria; originea etnică a lui Vardanean.

Ziaristul transnistrean Ernest Vardanean, fost angajat al agenţiei de presă ruseşti Novîi Reghion, a fost arestat de autorităţile regimului separatist, fiind învinuit de spionaj în favoarea Moldovei, anunţă „Jurnal de Chişinău” (linc).

Ernest Vardanean locuieşte împreună cu familia sa în oraşul Tiraspol, unde a activat ca ziarist de mai mulţi ani.

Părerile lui Vardanean despre situaţia din Transnistria, pe saitul radio Europa Liberă (linc):

Politologul de la Tiraspol Ernest Vardanean e de părere însă că societatea transnistreană a ajuns la sfîrşitul lui 2009 profund dezbinată, în primul rînd din cauza confruntării politice dintre instituţia prezidenţială şi Sovietul suprem, sub semnul căreia a stat anul 2009 în Transnistria.

Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „În orice caz, cred că nu mai putem vorbi despre acea consolidare şi unitate a societăţii, care a fost în anii precedenţi. Ruptura s-a produs nu numai între parlament şi preşedinte, dar şi în interiorul aşa-numitelor organizaţii obşteşti patriotice. Chiar şi ele în această confruntare pe tema reformei constituţionale nu au reuşit să găsească limbă comună. Deci, anul 2009 din toate punctele de vedere a fost foarte greu pentru Transnistria. E dificil să spunem, deocamdată, ce impact va avea asta în 2010, dar acum este foarte greu”.

Radu Benea
: Cât priveşte reglementarea transnistreană, Ernest Vardanean consideră că anul 2009 a fost pentru ea un an pierdut.

Ernest Vardanean
: „Criza politică din Moldova care a început cu evenimentele din aprilie practic a pus cruce pe planificarea de durată a procesului de reglementare. Lipsa de stabilitate a puterii în Moldova şi noile alegeri anticipate care ameninţă ţara nu-i pot permite conducerii, oricît s-ar strădui, să se concentreze pe chestiunea transnistreană. Înţelegem foarte bine acest lucru. Dar, şi mai important este că actorii externi, care de asemenea văd foarte bine instabilitatea situaţiei din Republica Moldova, a vieţii politice, nu se grăbesc să facă anumite mişcări bruşte într-o direcţie sau alta în procesul de reglementare. Toţi sînt în regim de aşteptare şi mi-e teamă că aşa va fi şi în 2010. Deci, nimic bun, deocamdată. Singurul lucru pozitiv care s-a întîmplat în 2009 a fost întîlnirea de la Moscova a preşedinţilor Rusiei, Moldovei şi Transnistriei, dar nici ea n-a avut rezultate în practică, pentru că a fost înaintea alegerilor parlamentare din Moldova şi acestă realizare a fost practic anulată. Şi acum avem un fel de vid procesual: nu e clar ce şi încotro va merge”.

Conform afirmaţiilor lui Ion Manole, preşedinte al organizaţiei Promo-Lex care se ocupă de respectarea drepturilor omului în Transnistria, ziaristul riscă între 12 şi 20 de ani închisoare (linc).

Saitul panarmenian.net (linc) îl nominaliza pe Vardanean ca membru în conducerea Uniunii Armenilor din Transnistria.

2 gânduri despre „Ziaristul Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol pentru spionaj în favoarea Moldovei

  1. Pingback: Lui Ernest Vardanean nu i s-a îngăduit să ia legătura cu avocatul său sau cu familia « Blogul lui Marius Mioc

  2. Pingback: Separatiştii din Tiraspol au prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare a lui Ilie Cazac « Blogul lui Marius Mioc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.