Amănunte despre Ernest Vardanean, ziaristul arestat la Tiraspol

O instanţă judecătorească a regimului separatist din Tiraspol a prelungit cu 60 de zile mandatul de arestare a ziaristului Ernest Vardanean.

Lucia Aprodu din Chişinău, fostă colegă de facultate cu Ernest Vardanean, dar din ani diferiţi, scrie despre jurnalistul arestat:

Ernest Vardanean e din Tiraspol. A făcut ştiinţe politice la Chişinău (a absolvit cu un an după mine), face de 7 ani jurnalism, a fost reporter al agenţiei de ştiri „Novîi Region” în Transnistria, iar din 2009 scrie pentru săptămînalul „Puls” din Moldova. Dimineaţa venea cu microbuzul la Chişinău, iar seara pleca înapoi acasă, la Tiraspol. N-avea de unde să ia bani pentru încă o chirie cînd îl aştepta acasă soţia şi doi copii. Nu ştiaţi? Cea mică are 5 luni. Cinci. Luni.

Ernest vorbeşte vreo şapte limbi: engleză, franceză, germană, română, rusă, armeană, şi nu mai ştiu care. În 2009, cît era la gazetă, a depus actele să se angajeze la Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. A trecut trei etape ale concursului, a fost selectat, aştepta în ultimele luni oferta şi contractul cu ONU. Aştepta să meargă cu familia pe 2 ani la NY. De cîteva luni nu mai era corespondent titular la ziar. Fusese şi prevenit – auzi, băiete, o dai prea des pe la Chişinău, mai stai şi acasă. Ai soţie, copii, vezi şi tu…

Ernest e acuzat de spionaj şi înaltă trădare. SPIONAJ şi ÎNALTĂ TRĂDARE. A Transnistriei, a statului suveran „Republica Moldovenească Nistreană”. După legile regiunii, riscă pînă la 20 ani de puşcărie. (…)

Colegii de la ştiri au aflat vestea cu Ernest vineri, pe la aproape de 4. În emisiunea Mihaelei Gherasim de la 16.05 au reuşit să ia legătura prin telefon cu soţia lui Ernest, Irina, care era la Tiraspol. Irina a spus cît a ştiut, cît a putut, iar postul a făcut din cele spuse reportaje. Am băgat şi eu unul, în emisiune.

După această intervenţie telefonică, Irina nu a mai fost de găsit. Au telefonat-o colegii, şi de la noi, şi din alte posturi, de pe la 5, şi nu a mai răspuns. Nici mie, la 8. Are telefonul închis. Nu ştim ce face Irina, ce fac copiii, dacă sînt bine. Tiraspolul e totuşi oraşul lor natal. Înţeleg asta şi totuna mă ia groaza.

Multe surse, pînă şi vicepremierul Osipov, omul cu pricina, spun că Ernest nu e unicul. Sursele şi Osipov spun că mai mulţi jurnalişti, mai ales din acei care nu au manifestat devotament faţă de administraţia regiunii, şi Ernest e printre ei, au fost vizitaţi, telefonaţi sau intimidaţi pe alte căi de către MGBul transnistrean în ultima perioadă. Nu e la modă să nu fii patriot în Transnistria, înţelegeţi? Pentru că nu era patriot al Transnistriei cum scrie cartea, Ernest a fost acuzat de înaltă trădare şi spionaj.

Mai citeşte: Ziaristul Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol pentru spionaj în favoarea Moldovei

Un gând despre „Amănunte despre Ernest Vardanean, ziaristul arestat la Tiraspol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.