Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

New York Times din 24 decembrie 1989: „Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: Perestroica!” aprilie 14, 2010


Ziarul „New York Times” din 24 decembrie 1989 publică articolul lui Francis X. Clines despre unele declaraţii sovietice legate de revoluţia română. Fiindcă astăzi Gorbaciov vizitează România, după cum anunţă Mediafax (linc), hai să ne amintim ce declara Gorbaciov despre revoluţia română în decembrie 1989, aşa cum a consemnat „New York Times”. Comentariile mele sînt inserate în text cu litere cursive, între paranteze drepte.

Gorbaciov spune că se va sfătui cu aliaţii despre ajutorul de dat românilor

Moscova, 23 decembrie. Preşedintele Mihail Gorbaciov, aparent nereferindu-se la ajutor militar, a spus astăzi că se va sfătui cu membrii Tratatului de la Varşovia cu privire la ajutorarea poporului român în „justa sa cauză” de a se opune forţelor care luptă să-l readucă la putere pe Nicolae Ceauşescu.

Adresîndu-se congresului naţional [al deputaţilor], domnul Gorbaciov a spus că la Kreemlin s-a înfiinţat „un grup special care să urmărească evenimentele din România”.

„Organismele noastre guvernamentale şi cetăţenii iau măsuri fiindcă în următoarele una sau două zile s-ar putea să fie nevoie de ceva ajutor sau de medicamente, din pricina acestor tulburări”, a spus dînsul.

Demnitarii de la Kremlin au minimalizat repede sugestiile că s-ar lua în discuţie un ajutor militar.

„Nu trebuie să repetăm greşelile”

Primul ministru Nicolai Rîjcov a declarat că aşa ceva ar fi „inacceptabil”, în opinia sa. „Nu trebuie să repetăm greşelile” a spus domnul Rîjcov ziariştilor după comentariile domnului Gorbaciov în faţa Congresului Deputaţilor Poporului [una din camerele parlamentului sovietic de la acea vreme].

„Recent am reevaluat evenimentele din 1968 din Cehoslovacia”, a spus dînsul, referindu-se la condamnarea făcută în această lună de Kremlin şi de alte ţări din Tratatul de la Varşovia cu privire la invazia din 1968 condusă de sovietici care a pus capăt mişcării democratice cunoscute sub numele de Primăvara de la Praga. „Trebuie să repetăm asta după numai cîteva zile?”, a întrebat el. [În 4 decembrie 1989, la întrunirea ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia, la care a luat parte şi Ceauşescu, s-a adoptat o declaraţie de condamnare a intervenţiei militare din 1968 din Cehoslovacia. Vezi amănunte despre respectiva întrunire pe acest blog (linc)]

Kremlinul „se referă în principal la ajutor medical” a spus Gheorghi A. Arbatov, un consilier de rang de la Kremlin care conduce Institutul sovietic de studii americano-canadiane.

Întrebat dacă ajutorul militar a fost luat în discuţie, Arbatov a răspuns: „nimeni n-a vorbit despre aşa ceva”.

„Calea reînnoirii democratice”

Mai tîrziu în cursul zilei, guvernul sovietic a emis o declaraţie de susţinere a poporului român, descris ca „eliberîndu-se de regimul autoritar şi preluînd calea reînnoirii democratice”.

Guvernul a făgăduit „ajutor umanitar imediat şi eficient” şi a anunţat că susţine „eforturile Consiliului Frontului Salvării Naţionale”, noul guvern provizoriu anti-Ceauşescu. Declaraţia spune că Frontul uneşte „forţele progresiste ale societăţii”.

Domnul Gorbaciov şi alţi demnitari sovietici au arătat o mare atenţie faţă de lupta din România, unde guvernul lui Ceauşescu s-a împotrivit multă vreme conducerii lumii comuniste de către Kremlin.

Preşedintele sovietic, vorbind cu un aer grav despre luptele de peste noapte din Bucureşti, a spus că „mai există încă focare de rezistenţă”.

„Impresia generală, pe baza informaţiilor pe care le avem, deşi acestea se schimbă permanent, este că susţinerea populară pentru schimbări este în creştere şi că armata este de partea schimbării”, a spus domnul Gorbaciov. Noaptea trecută, televiziunea guvernamentală sovietică a oferit telespectatorilor emisiuni însufleţite despre revolta populară din România. Au fost arătate cadavre dezgropate descrise ca victime ale masacrului făcut de forţele lui Ceauşescu, precum şi un cetăţean scuipînd pe o fotografie a domnului Ceauşescu. S-a pomenit despre conturi bancare secrete care erau controlate de familia Ceauşescu. Cînd membrii echipei televiziunii sovietice au anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: „Perestroica!”.

Se discută trimiterea de medicamente, nu de trupe

În această dimineaţă, agenţia de presă TASS, care transmite corespondenţe din prima linie de la Bucureşti, a raportat că demnitari sovietici au fost puşi în „primejdie serioasă” de forţele lui Ceauşescu. TASS a declarat că lucrători sovietici au fost răniţi şi că s-a tras asupra caselor şi proprietăţilor sovietice, care au fost avariate de trupele poliţiei secrete.

TASS a cerut ca poliţia secretă română să înceteze a mai „primejdui viaţa cetăţenilor sovietici”. [Declaraţia agenţiei de presă TASS a apărut în „Pravda” din 24 decembrie 1989 şi a fost deja prezentată pe acest blog (linc)] Astă dimineaţă reporterii TASS din Bucureşti au trebuit să părăsească birourile lor datorită luptelor intense, a anunţat agenţia de presă.

Cugetînd la violenţa continuă din România, domnul Gorbaciov a hotărît să discute posibilitatea unei „acţiuni coordonate” a ţărilor Tratatului de la Varşovia „în scopul susţinerii poporului român”, relatează agenţia TASS. Se aşteaptă ca duminică să se întîlnească miniştrii de externe ai ţărilor din Tratatul de la Varşovia pentru a discuta tulburările din România, a spus Gyula Horn, ministrul de externe ungar.

Domnul Gorbaciov a declarat că Moscova deja a trimis primele avioane încărcate cu ajutoare şi echipamente medicale, dar acestea au rămas blocate în aeroportul din Bucureşti.

Mai citeşte alte relatări ale presei internaţionale despre revoluţia română în pagina „Mass media străină în decembrie 1989”.

Vezi şi articolele:
Ruşii şi revoluţia română, 2 păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
Samoşchin: „Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989
Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax

 

5 Responses to “New York Times din 24 decembrie 1989: „Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: Perestroica!””

 1. Salut, Marius! O sa preiau si eu. Multumesc de hint.
  In traducerea textului exista – referitor la tovarasii de la Kremlin – o nuanta redata, cred eu, inexact.
  La tine apare asa:
  „Domnul Gorbaciov şi alţi demnitari sovietici au arătat o mare atenţie faţă de lupta din România, unde guvernul lui Ceauşescu s-a împotrivit multă vreme conducerii lumii comuniste de către Kremlin.”
  Cred ca mai corect „Kremlin’s leadership of the communist world” ar trebui tradus cu „… s-a impotrivit conducerii de la Kremlin a lumii comuniste”.
  O mica diferenta.
  Cele bune,
  Victor

 2. […] si New York Times din 24 decembrie 1989: “Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime n… Posted in Colimatorul, Top News Tags: Ceausescu, Gorbaciov, Lech Kaczynski « Ordin: […]

 3. In `89 era Trilaterala???
  Ea a aparut ca o consecinta a pasului spre Globalizare (dupa Acordurile din Jamaica-76) dar ca influenta in Decizie dupa `95!
  Eu cred ca decizia a fost luata in mediul comun SUA-URSS chiar fara Europa!

 4. […] Vezi si New York Times din 24 decembrie 1989: “Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime n… […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.